Dönüşüm Optimizasyonu

GA4 Unassigned Traffic (Atanamamış) Nedir, Nasıl Düzeltilir?

Google Analytics 4'te Atanamamış Trafik, ziyaretçilerin kaynaklarının belirlenemediği durumu ifade eder. Bu durum, izleme eksikliklerinden, doğrudan erişimlerden veya teknik sorunlardan kaynaklanabilir. Doğru izleme etiketleri ve kampanya URL'leri kullanarak ve analitik araçları doğru yapılandırarak bu durumu çözebilirsiniz. Bu, web sitenizin trafik kaynaklarını daha net bir şekilde anlamanıza yardımcı olur.
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

17/11/2023 - 7 dakikalık okuma

Google Analytics 4 ile birlikte raporlarımızı analiz ederken çok sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi Unassigned yani atananamış olarak adlandırabiliriz. Trafiğinizin büyük bir kısmının atanamamış olması ölçümleme ve analiz aşamasında büyük bir kabuse dönüşebilir. Peki gelin, bu sorunu neden görüyoruz, nasıl çözebiliriz gibi cevaplara yakından bakalım. Bu içerik sayesinde raporlarınızdaki atanmamış trafik sayısını nasıl azaltacağınızı öğrenebilir ve web sitenizin performansını daha iyi anlamlandırabileceksiniz.

Google Analytics 4’te Unassigned (Atanmamış Trafik) Nedir?

Başlıktan anlaşıldığı gibi, Google Analytics 4’te “Unassigned” ya da Türkçe karşılığıyla “Atanmamış Trafik”, web sitenizin trafiği üzerindeki belirli bir segmentasyonu ifade eder. Bu kavram, diğer trafik kaynaklarına atfedilemeyen veya tanımlanamayan ziyaretçi gruplarını içerir. Bu, genellikle belirli bir trafik kaynağına, kampanyaya veya kullanıcı etkinliğine doğrudan atfedilemeyen ziyaretçileri içerir. Kanal gruplaması altında bulunan bu trafik kanalı, trafiğinizin organik arama, ücretli arama, sosyal, e-posta, doğrudan, yönlendirme vb. gibi diğer kanal gruplarına dahil edilememesi anlamına gelmektedir. Google’ın belirlediği varsayılan kanal gruplaması içerisinde bulunmayan trafikleri tek bir grupta gruplandırmak için yaptığı yöntemlerden biridir.

unassigned traffic

Bir örnek verecek olursak, bir trafik kaynağının aracısı (medium) “organik” ise bunu Organik Search altında gruplar veya trafiğin aracısı “cpc” ise bunu Paid Search altında toplar. Bu noktada GA4 gelen trafiğin aracısını veya kaynağını bilmediği noktada bunu varsayılan trafik kanalları arasından birinin altında toplayamadığı için Unassigned olarak bir başlık altına konumlandırmaktadır.

Yukarıdaki örneğe bakacak olursak en çok trafiğin geldiği alanlar atananamış trafikte olduğunu görmekteyiz. Bu durumda trafiğin neredeyse %25’ini ölçümleyememiz anlamına gelmektedir. Bu durum farklı profillerde daha fazla veya daha az olabilir.

Atanamamış trafiği Traffic/User acquisition sekmeleri altında bulabilirsiniz. Yukarıdaki grafiği biraz daha detaylı incelediğimizde session default channel group yanında bulunan + işaretine tıkalyıp source/medium eklediğimizde  trafiğin neden atanamadığını daha net bir şekilde görebiliriz.

Yani bir trafik kaynağı veya aracı kullanıcılar tarafından manuel olarak kurgulandığında Google’ın kurallarına uymuyorsa Atanmamış kanal altında gruplandırılıyor.

Unassigned (Atanmamış Trafik) Zorlukları

Atanmamış trafik, web sitelerinin analizinde genellikle göz ardı edilen ancak önemli olan bir kavramdır. Bu durumun etkileri, web sitesinin performansını anlamak ve iyileştirmek için oldukça önemlidir. Bu başlık altında atanmamış trafiğin analiz tarafında karşılaşabileceğimiz zorlukları inceleyeceğiz.

Analiz Zorlukları

Bu trafik kaynağı, belirsizlik nedeniyle doğru bir analiz yapmayı zorlaştırabilir. Hangi kaynaktan geldikleri veya ne tür bir etkileşimde bulundukları hakkında net bilgi olmaksızın, pazarlama stratejileri veya içerik optimizasyonu gibi konularda doğru kararlar almak güçleşebilir. Bu sebeple trafik kaynaklarında yaşanan düşüş veya iyileşmeleri net olarak incelenmesinin önüne geçebilir.

Yanlış Yönlendirmeler

Özellikle kampanyalar veya dış etkinlikler sırasında, trafik kaynaklarının doğru şekilde izlenememesi veya atfedilememesi durumunda, ziyaretçilerin nereden geldikleri veya ne tür bir etkileşimde bulundukları konusunda yanıltıcı veriler elde edilebilir. Bu durum, stratejik kararların alınmasını zorlaştırabilir.

Yanıltıcı Veri Analizi

Web sitesinin başarısını değerlendirmek için kullanılan analiz araçları, bu belirsiz trafik kaynağını içerdiğinde yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu da, yanlış anlaşılmış bir başarı veya başarısızlık hikayesi oluşturabilir. Yol keşfi ve dönüşüm hunisi keşfi gibi detaylı analiz ve incelemeler konusunda da doğru analizler yapılmasının önüne geçecektir.

Atanmamış Trafik Neden Oluşur?

Trafik kaynağının gruplanmamasının sebeplerini bilmek bu sürecin daha hızlı bir şekilde çözümlenmesine yardımcı olacaktır. Trafik kanallarının Google kurallarına uymamasının sebeplerini inceleyerek ve bu sorunu kurallara uyacak hale getirerek atanmamış trafik sorununu minimize edebiliriz.

İzleme hataları

Google Analytics 4 (GA4) kullanırken, web sitenize gelen trafiği doğru kaynaklarla ilişkilendirmek oldukça önemlidir. Ancak, izleme işlemlerinizde bazı parametrelerin eksik veya hatalı olması, bu doğru ilişkilendirmeyi engelleyebilir. Ayrıca, ziyaretçi gizliliği ve tarayıcı ayarları da bu durumu etkileyebilir. Kullanıcılar bazı izleme mekanizmalarını engellediğinde veya anonimleştirilmiş bir şekilde veri paylaştıklarında, GA4 trafik kaynaklarını belirlemede eksik veya belirsiz verilerle karşılaşabilir. Bu nedenle, web sitenizdeki izleme işlemlerini gözden geçirmek ve doğru parametreleri kullanarak izleme kodlarını yerleştirmek önemlidir. Doğru yapılandırılmış izleme, GA4’ün trafik kaynaklarını daha doğru bir şekilde belirlemesine ve böylece analizlerinizin güvenilirliğini arttırmasına yardımcı olabilir.

UTM parametreleri

Sayfalarınıza ait URL’lerin UTM parametreleriyle etiketlememek, yanlış manuel etiketleme gibi sorunlar analizlerde verilerin karışık olmasına neden olur. UTM yapınız Google’ın kurallarına uymuyorsa, atanmamış trafiğin ana nedenlerinden biri diyebiliriz.

Adblocker (Reklam Engelleyiciler)

Günümüzde birçok kullanıcı, reklam engelleme yazılımları ve diğer gizlilik araçlarını kullanarak internet deneyimlerini kişiselleştiriyor. Ancak, bu tür araçlar Google Analytics gibi analitik araçların verilerini doğru şekilde toplamasını engelleyebilir

Domainler Arası Veri Takibi

Eğer domainler arası veri takibi doğru yapılandırılmamışsa, bazı yönlendirmeler sonucunda URL’lerdeki UTM parametreleri kaybolabilir. UTM’de parametreler kaybolacağından dolayı GA4, ilgili trafiği kaynağa/ortama aktaramaz. Bu da atanmamış trafik sorununa neden olur.

Session_start etkinliği

Eğer session_start etkinliği eksikse, GA4 yeni bir oturum olup olmadığını bilemeyeceğinden trafiği doğru şekilde atamaz.

Ölçüm protokolü (Measurement Protocol)

GA4’e ölçüm protokolü ile trafik gönderirken ga_session_id eksikse, verileri doğru bir şekilde aktaramaz.

Diğer hatalar

Bu hataların bazıları kullanıcıdan kaynaklanmaz ve Google Analytics sistemindeki hatalardan kaynaklanabilir. Bu durumda, kullanıcıların veri izleme ve atama konusunda yaşadığı ani değişimlere neden olabilir. Çözüm olarak, Google’ın bu hataları düzeltmesini beklemek ve verilerin doğru şekilde güncellenmesini sağlamak en doğru yaklaşım olabilir.

GA4’te Atanmamış Trafik Nasıl Düzeltilir?

Burada yaşadığımız sorun kanallar arası trafiğin doğru bir şekilde aktarılamaması, bu sebeple odaklanacağımız konu siteye gelen trafiğin kaynağını ve aracısını doğru bir şekilde GA4’e aktarmak olacaktır.

İlk iş olarak GA4 kurulumunun doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakılmalı.

İlk olarak izleme kodunun tüm sayfaları içerecek ve doğru şekilde ve </head> kapanış etiketinin hemen önüne kurulduğundan emin olmalısınız. Bunu Tag Assistant veya GA4 debugger gibi araçlarla test edebilirsiniz. Burada kritik olan kısım </head> kodunun hemen önünde olması ve tüm sayfalarda yer almasıdır.

UTM etiketlerinin doğru bir şekilde kurgulanması gerek.

UTM etiketlerinin doğru bir şekide kurgulanmaması kampanyaların performanslarını doğru ölçmemekle kalmaz mevcut dataları da bozar. Bu sebeple geçmişte kurguladığınız UTM etiketlerinin doğru bir şekilde kurgulanıp kurgulanmadığını araştırmalısınız. Akabinde kendinize uygun bir yapı belirleyip o yapının etrafında etiketlerinizi oluşturmaya devam etmelisiniz.

Otomatik etiketlemeyi etkinleştirebilirsiniz.

Otomatik etiketlemeyi etkinleştirerek manuel hata yapma riskini azaltabilirsiniz. UTM tarafında yapılan hatalarda bu sistem sayesinde minimize ediliyor.

Varsayılan kanal gruplandırma kurallarına uyulmalıdır.

Sitenize gelen trafiğin doğru kaynağa atanmasını sağlamak için UTM etiketleri oluştururken Google tarafından bu kurallara uyulması oldukça önemlidir. Örneğin, aşağıdaki URL’yi bir e-mail marketing kampanyası için etiketlerseniz GA4 tarafından tanınmaz ve “atanmamış” kategorisine dahil edilir.

/?utm_source=weekly_newsletter&utm_medium=gmail

Burada aşağıdaki gibi bir UTM kodu kullanıldığında bu sorun düzelecektir.

/?utm_source=weekly_newsletter&utm_medium=email

Aşağıdaki linkten tüm kanal gruplarını inceleyebilirsiniz: https://support.google.com/analytics/answer/9756891?hl=en

Maalesef adblocker gibi reklam engelleyicileri yapabilecek bir şeyimiz yok. Tüm her şeyi denedikten sonra yoğunluğu az olacak şekilde halen Unassigned hatalarıyla karşılaşıyorsak, Google Analytics 4 tarafından bir aksiyon alınana kadar yaşamaya alışmamız gerekecek gibi gözüküyor. GA4 tarafında yapılan gruplamalar otomatik olarak yapılır ve atamalar arka tarafta işlenirse bu sorunla daha az karşılaşabiliriz.

Google Analytics 4’e Telefon Tıklamaları Nasıl Gönderilir? başlıklı yazımız da dikkatinizi çekebilir!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları