Yerel SEO

Coğrafi Hedef Yapılandırması

ugur-eskici-500px

Uğur Eskici

09/01/2021 - 3 dakikalık okuma

Google arama motoru, eğer bir site belli bir coğrafi bölgeyi (veya kitleyi) hedef alıyorsa bunu bilmek ister. Bunun nedeni ilgili bölgelerden yapılan arama sonuçlarını iyileştirmektir. Belirli bir ülkede yaşayıp belirli bir dili konuşan kullanıcılar için tasarlanmış bir veya daha fazla internet sitesini yönetiyorsanız, sayfalarınızın alakalı dil ve ülke sürümünün görüntülendiğinden emin olmanız gerekecektir. İçeriğin doğru kitleye ulaşmasını sağlamak için (coğrafi hedef yapılandırması) genelde 2 farklı yöntem kullanılır. URL düzeyinde hedefleme ve site genelinde hedefleme.

URL Düzeyinde Hedefleme

Bu hedefleme metodu ile sayfaların <head> kod bloğuna “hreflang” özelliğine sahip alternate metatagı tanımlanır. Kullanımı şu şekildedir:

<link rel=”alternate” hreflang=”x” href=”alternateURL”>

  • hreflang: Bu özellik ile dil ve ülke kombinasyonları kullanabilir ve tanımlanır. Örneğin en-ca (İngilizce dili, Kanada) veya en-us (İngilizce dili, Amerika)
  • href: Sayfanın diğer dildeki versiyonunun yayın yapan URL’si tanımlanır.

Örnek:

<link rel=”alternate” href=”https://kriko.io/” hreflang=”tr-tr” />
<link rel=”alternate” href=”https://kriko.io/en/” hreflang=”en-us” />

NOT: Bu metatag ile çoklu dil yapılandırması yaptığınızda sayfanın kendi diline de işaret etmesi gerektiğini unutmayın. Yani yazı hem kendisine hem de farklı dillerdeki karşılıklarına birden fazla alternate metatagı ile işaret etmelidir. Diğer türlü aşağıdaki “Search Console” ekran görüntüsünde görüldüğü üzere bir hata görüntüleyebilirsiniz.

Coğrafi Hedef Yapılandırması

Site Genelinde Dil Hedeflemesi

Google coğrafi hedef ayarını gerçekleştirmeyen siteler için bazı varsayımlar uygular. Örneğin domain uzantınızda ülke adı mevcutsa (.com.tr, .gen.tr, .co.uk, .co, .de, vb.) sitenizi temsil ettiği ülke sonuçları ile ilişkilendirir. Domain adresiniz .com .net .org gibi global bir uzantıysa sunucunuzun ip adresi, HTML düzeyinde tanımlanan dil ve lokasyonuna bakarak sitenizi belli bir coğrafya ile ilişkilendirebilir. Fakat Türk kullanıcılarına hitap ediyor ama servis sağlayıcınız yurtdışında; yani web sitenizin ip adresi (ya da sunucu) yurt dışı olarak görüntüleniyor ise bu gibi durum için yardıma Google Search Console içerisinde yer alan “Uluslararası Hedefleme” yapılandırması koşuyor.

Coğrafi Hedef Yapılandırması

Search Console > Arama Trafiği > Uluslararası Hedefleme menüsü altındaki “Ülke” sekmesinden hitap ettiğiniz ülke ayarını yaptığınızda, Google ip adresi ve diğer kullanabileceği lokasyon tespit uygulamalarını gözardı ediyor ve sizin ayarladığınız ülkeyi hedef alarak sitenizi sonuçlarda yer veriyor. Eğer bir ülke uzantısına sahip bir domaininiz varsa “Ülke” ayarı pasif olarak görüntülenecektir. Örneğin com.tr uzantılı bir domain ile “Meksika” ülkesini hedefleyemezsiniz.

Coğrafi Hedef Yapılandırması

Bu yüzden farklı ülke veya dili (dilleri) hedefleyen bir site açıcaksınız, ülke uzantısına sahip domain tercih etmemeniz önemli! Ek olarak eğer evrensel bir yayın yapmak istiyorsanız, bu gibi durumlarda “Ülke” ayarı yapmamanız önerilir.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları