Teknik SEO

Digitalzone’dan Haber Siteleri için AMP ve Google Haberler Notları

ugur-eskici-500px

Uğur Eskici

09/01/2021 - 11 dakikalık okuma

Konuk yazarımız sevgili Uğur Güney, haberler.com’da SEO Manager pozisyonunda görev almakta. Digitalzone 2018 etkinliğinde haber siteleri AMP ve Google News üzerine aldığı notları ve kendi tecrübelerini kriko blog okuyucuları için toparladı.

Özellikle son yıllarda dijital pazarlamaya karşı artan ilginin hayranı olduğumu söyleyebilirim. Her ne kadar Avrupa standartlarının hala çok gerisinde olsak da, özellikle dijital pazarlama etkinlikleri kapsamında çok sayıda konferans, workshop ve meetuplar da artık Türkiye’de yapılıyor. Bu etkinliklerin öncüsü ve gerçekten de bana göre en başarılısı olan Digitalzone’18, 18-19 Ekim tarihlerinde birçok uluslararası dijital pazarlama uzmanı ve aralarında Google çalışanlarının da olduğu çok değerli konuşmacıları İstanbul’da ağırladı.

SEO, Google haberler, içerik ve performans pazarlaması, sosyal medya, mobil uyumluluk ve yapay zeka gibi bir çok konunun ele alındığı Digitalzone’da, herkes kendi ilgi alanına göre bilgiler ve bazı tüyolar aldı diyebiliriz.

Türkiye’de popüler haber siteleri arasında yer alan Haberler.com’da SEO Manager pozisyonunda görev aldığım için bu yazıda özellikle haber sitelerini çok yakından ilgilendiren AMP ve Google Haberler ile ilgili Digitalzone etkinliğinden arda kalan notları sizlere aktarmak isterim.

AMP Nedir?

Haber sitelerinin olmazsa olmazı olan AMP’nin öncelikle ne olduğu ile ilgili küçük bir ön bilgi vermemiz faydalı olacaktır. Accelerated Mobile Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Ekim 2015’te hayatımıza girdi. Hızlandırılmış mobil sayfalar, mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan ve bunun için geliştirilen yeni bir uygulama. Google AMP yönergelerine uygun olarak hazırlanmış AMP sayfaları, Google sunucularında saklanıyor ve böylelikle daha hızlı servis edilebiliyor. Sonuç olarak daha iyi bir mobil internet kullanıcı deneyimi sunmayı vadediyor.

AMP İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Digitalzone’da, özellikle kahve molalarında sıkça karşılaştığım AMP ile ilgili bazı soruları sizler için derledim.

1. Haber sitesi değilim, AMP kullanabilir miyim?
Türkiye’de ne yazık ki sadece haber siteleri AMP kullanıyormuş gibi bir algı mevcut. Tabii ki sektörden bağımsız olarak internet siteleri AMP kullanabilir. Ancak burada gerçekten “AMP kullanmak siteme katkı sağlayacak mı?” sorusunu kendinize sormanız gerekli.

2. E-Ticaret sitesiyim. Sizce ürün sayfalarında AMP kullansam olur mu?

Bu soru bir katılımcı tarafından Fatih Özkösemen‘e soruldu ve bu sırada Uğur Eskici de Fatih’le birlikteydi. Fatih Özkösemen’in bu soruya ilişkin yanıtı şöyle oldu: “Bunun için sana net bir cevap veremem. Evet AMP kullanabilirsin ya da AMP kullanamazsın diyemem. Öncelikle e-ticaret sitenin hangi sayfalarında AMP kullanmak istiyorsan bu sayfaların mobil site hızlarını incelemen gerekiyor. Eğer mobil site hızı yönünden sitenin yavaş olduğunu düşünüyorsan ve site hızı analizlerin bu yönde bilgiler veriyorsa, AMP kullanabilirsin. Ancak mobil site hızın iyi durumdaysa çok da AMP kullanmana gerek yok. Bu arada AMP kullanıyor olmanın sitenin CTR’ına olumlu yönde katkılar yapabileceğini de eklemem gerekiyor”. Uğur Eskici ise devamında: “Benim üzerinde çalıştığım e-ticaret sitelerinde mevcut JS fonksiyonlarının AMP tarafından desteklenmemesi nedeniyle AMP’yi gündemimizden çıkarttık. Mevcuttaki haliyle uygulasaydık, fonksiyonel olarak birçok anlamda eksik kalacak ve bu da satışları doğrudan negatif yönden etkileyecekti.” şeklinde ekleme yaptı.

3. Bir içerik sitesi olarak tüm siteyi AMP’ye taşımalı mıyım?

Teknik olarak bütün bir siteyi AMP’e taşımak mümkün fakat böylesi bir geçiş mantıklı mı bunu düşünmek gerekiyor. Fatih Özkösemen konuyla ilgili olarak, “Siteyi bir ağaç gibi düşünün, kategoriler bu ağacın dalları olsun, haber detay ve makale sayfaları da bu ağacın yaprakları olsun. Yayıncılara bizim önerdiğimiz yaprak sayfalara yani detay sayfalara odaklanmaları yönünde” dedi.

Benim yorumum ise benzer bir çalışmayı daha önce Haberler.com üzerinde yaptığım için aynı yönde. Ancak yine de belirtmek isterim ki öncesinde fizibilite çalışmasının oldukça detaylı yapılması gerekli. Eğer bir haber sitesiyseniz ve kategori sayfalarınızın mobil site hızları iyi durumda değilse, bu durumda kategori sayfalarında AMP kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca bu, kategori sayfalarının CTR’ının artmasına da katkıda bulunacaktır.

Haberler.com’da benzer bir optimizasyonu gerçekleştirdik. Hazır konusu gelmişken bu çalışmayı bir “Case Study” olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Kategori, namaz saatleri, hava durumu ve gazete detay sayfaları gibi sitenin haber detay sayfaları dışında kalan alanlarını, mobil site hızı yönünden inceledik ve genel durumun oldukça iyi olduğunu gözlemledik. Diğer yandan bu sayfalara gelen organik trafik ve sayfalarda geçirilen ortalama süreleri de incelemeniz oldukça önemli. Bu gözlemlerimizin ardından bazı kategori, gazete, namaz saatleri ve hava durumu sayfalarında “AMP” uygulamasını kaldırdık.

Çok kısa bir süre içerisinde haber detay sayfalarının AMP görünürlüğünde gözle görülür bir şekilde artış elde ettik.

Google Haberler

Bu değişikliği yayına aldığımız tarih 1 Temmuz 2018. 1 Temmuz – 19 Ekim tarihleri arası AMP haber detay sayfalarına gelen organik trafiğin, bir önceki döneme göre kıyasladığımızda %83.44 oranında bir iyileşme gösterdiğini fark ettik!

Gelelim Google Haberler konusuna. Evet, Google Haberler birçok haber sitesinin korkulu rüyası. Özellikle sektör çalışanlarından “Google Haberler’de görünür olamıyorum, ne yapmam gerekiyor?” şeklinde çok sayıda soru alıyorum. Sanıyorum “Google Haberler” ile ilgili de önce küçük bir bilgilendirme yapsak daha doğru olacak.

Google News Tarihçesi

Haberleri konularına göre sınıflandırma ve okuyuculara daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlayan Google Haberler, 2002 yılında hayatımıza girdi. 2002 yılı başlarında henüz beta aşamasında olan Google Haberlerin resmi lansmanı 2006 yılında yapıldı. 2007 yılında ise Google Haberler, “Universal Search” özelliği ile ülkelere ve dillere göre gelişti. 2015 yılında AMP sayfalarının kullanımının artması ile birlikte Google Haberler’de birtakım değişiklikler de meydana geldi. Google Haberler APP uygulamasında özellikle büyük çapta yenilik meydana geldi. Özellikle bugün gelinen noktada Google News algoritmaları yapay zekâ ile harmanlanmış durumda. Yani sizin hangi haberlere ilgi duyduğunuzu Google biliyor ve buna göre size özel bildirimler gönderiyor. Ve de sizin ilgi alanınıza göre haberleri size gösteriyor.

8 Mayıs 2018’te Google Haberler ve Hava durumu uygulamasının yerini alan yeni geliştirilmiş “Google Haberler” duyuruldu.

Barry Adams’ın “Google Haberler” Tüyoları

Evet bu kadar genel kültür yeter ? Gelelim Barry Adams‘ın Digitalzone’un 2. günündeki harika sunumuna. Barry Adams’ın sunumu gerçekten de Google News’te görünür olmak isteyen sitelere adeta antibiyotik etkisi yapıyor. Barry Adams sunumunda Google News ile ilgili olan kısımlara giriş yapmadan önce şunları söyledi:

Google arama sonuçlarının %11.5’ini “Google Haberler” elementleri oluşturuyor!

Google Haberler

Google’da haber yayıncılarının “brand” isimlerini aradığımızda, hemen alt kısımda o yayıncıya ait güncel haber detay sayfaları görünmekte. Bu alana “Mobile Publisher Carousels” diyoruz.

Google Haberler

Herhangi bir konu hakkında arama yaptığımızda, konuyla ilgili haberlerin göründüğü alan var. Burada haber yayıncılarının o konu ile ilgili yayınladıkları güncel AMP sayfaları görüntülenmekte. Bu alana da “Mobile News Carousels” deniyor.

Google Haberler

Google Haberler için Gereksinimler

Öncelikle Google Haberler’de yer almak için Google’ın bazı kurallar dizini halinde yayınladığı içerik politikalarını iyice bir anlamaya çalışmanızı öneririm. Buradan bu içerik politikalarının detaylarını öğrenebilirsiniz. Şimdi ise Google Haberler’e giriş bilgilerini bir kenara bırakarak, hali hazırda Google Haberler kaydı bulunan haber sitelerinin, Google Haberler görünürlüğünü artırmaya katkı sağlayacak asıl bilgilere geçelim.

Google Haberlere Gönderilen Site Haritası

Son 48 saatin haberlerini içeren Google Haberler XML site haritamız sayesinde Google botları bu haritayı tarıyor ve aralarından uygun gördüğünü Google Haberler’de göstermeye başlıyor. Haber sitelerinin ortak kaygılarından biri, tabii ki haberi Google’a hızlıca verebilmek. Fakat Google’a haberi hızlı şekilde vereceğim diye birçok haber sitesi hatalar da yapmıyor değil. Özellikle Rank Brain (yapay zeka) algoritması güncellemesi ile birlikte kullanıcı davranışları baz alınmaya başlandı ve bu da arama sonuçlarını etkiledi. Bu sebeple her haberi bu News sitemap’ine hızlıca dahil etmek yerine, gerçekten içeriğinden emin olduğunuz kaliteli ve özgün haberleri Google’a göndermeniz daha faydalı olacaktır.

Google Haberler’e gönderilen site haritasının içerisinde resimsiz haberlere yer vermeyin. Yayın organlarından gelen ve editöryel müdahale görmeyen haberlerin de yine aynı şekilde site haritasının içerisinde yer almaması gerektiğini tecrübe ettik. Aslında hali hazırda bu tip haberleri site haritası ile Google’a gönderiyor olabilirsiniz. Buna bir hatadır diyemeyiz ama gönül rahatlığıyla bu haberlerin Google Haberler’de beklenen performansı sergilemediğini söyleyebiliriz. Ayrıca site haritasında haberin yayınlanma tarihi, haberin anahtar kelimelerini, haberin fotoğrafını da belirtmeyi unutmayın. Aşağıda, örnek site haritasından bir parça yer almaktadır. Detaylı bilgi için tıklayın.

Google Haberler Site Haritası

Bir kullanım yöntemi olarak haberler.com’da düzenli ve düzensiz olarak, son 48 saatin haberlerini içeren bir site haritasına sahiptik. Daha sonra bu site haritasına sadece manşet haberlerinin eklenmesini sağlayan bir deneme yaptık. İlginç bir şekilde Google Haberler’den gelen referral trafiklerdeki artış görülmeye değerdi. Eğer hala bu konuda şüpheleriniz varsa aşağıdaki performans göstergesine iyice bir göz atın derim.

Google Haberler

Bu değişikliğin ardından Google Haberler’den gelen referral trafik, yaklaşık %300 artış gösterdi. Sizler de denemeler yapmaktan çekinmeyin. Google Haberler’e gönderilen site haritasını, kendi sitenizin yapısına uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

AMP Kullanın

Yukarıda uzun uzun AMP’den bahsettik ama burada bir küçük tekrara yer verelim. AMP’yi kullanmamak Google Haberler’de görünürlük beklemek, bugünün yapısına göre pek de mümkün değil.

Structured Data İçinde “NewsArticle” Kullanımı

Barry Adams sunumunda bu konuya vurgu yapmayı ihmal etmedi. Öncelikle “NewsArticle nedir?” diye merak ediyorsanız kısaca şöyle anlatalım: NewsArticle, yapılandırılmış veri kütüphanesinde yer alan ve Google botlarına haberin başlığı, haberin spot cümlesi, haberin yayınlanma tarihi, haberin kategorisi ve anahtar kelimeleri gibi bilgileri vermemizi sağlayan bir kod betiğidir diyebiliriz.

Google Haberler

Barry Adams sunumunda “NewsArticle” kullanımında headline kısmının 110 karakteri geçmemesi gerektiğini vurguladı. Sizler de yapılandırılmış veri içerisinde bilgilerinizi “NewsArticle” sarmalı içerisinde gönderirken bu konuya dikkat etmelisiniz.

Özgün İçerik

Eğer içeriğiniz özgünse ve gerçekten o içeriğe kendinizden bir şeyler katarak editöryel dokunuşlar yaptıysanız, kendinizi şanslı hissedebilirsiniz çünkü arama sonuçlarında “en çok okunan haberler” yani Google News Boxes kısmında görünürlüğünüzün artması kuvvetle muhtemel.

Başlıkta Hedef Anahtar Kelime Kullanımı

Başlıklarınızda hedef anahtar kelimelerinizi kullanmaya gayret edin. Zira bu durum da Google News Boxes kısmındaki görünürlüğünüzü olumlu yönde etkileyecek.

Google Haberler

Güncel Olun ve Trend Konuları Yakalayın

Tabii ki bir haber sitesinin önceliği güncel olmak ve trend konuları yakalamak. Bu nedenle Google Trends verilerini günlük olarak takip edin ve trend konularla ilgili mutlaka haberler yapın. Özellikle Google Trends’in gerçek zamanlı verilerini kategori bazlı incelemek, bu noktada oldukça işinize yarayacaktır.

Genel olarak içerik faktörlerini toparlamak gerekirse, “NewsArticle” ‘ı yapılandırılmış veri içerisinde mutlaka kullanın ve başlıklarınızın 110 karakteri geçmemesine özen gösterin. Ayrıca başlığı H1 olarak kullanın ve haberlerinizin 80 kelimeden az olmamasına dikkat edin.

Google Search Console’un tarama hataları bölümünde, “Haberler” sekmesine tıklayarak mevcut hata ve uyarıları düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Buradaki hata ve uyarıları düzeltmeniz sitenizin kalitesini olumlu yönde etkileyecek ve Google Haberler ile arama sonuçlarında haberlerinizin görünürlülüğü artıracaktır.

Haber İçi Linklemelerin Önemi

“Birçok sorguda hep haber sitelerini görüyorum, neden acaba?” dediğinizi duyar gibiyim. Bunun nedeni, haber sitelerinin page authority’lerinin internal linklerle diğer etiket sayfalarına aktarılması.

Google Haberler

Haberlerin içerisinde “kişi, şehir, kısaltma, marka” vb kelimelere yapacağınız iç (internal) linklemeler bu linklemelerin yapıldığı anchor text’lerde arama sonuçlarında yetkinlik kazanmasına olanak tanıyacak. Ne yazık ki bu konu da Türkiye’deki haber sitelerinde oldukça abartılmış durumda. Sadece bazı yabancı haber sitelerinde de 15 ve üzeri internal bağlantı görmek mümkün. Barry Adams’ın bu konudaki önerisi bir haber içerisindeki internal linkleme sayısının 4’ü geçmemesi yönünde.

Google Haberler

Barry Adams Müjdeledi!

Barry Adam ileride biz yayıncıları ne gibi yeniliklerin beklediği ile ilgili de bilgiler verdi. Özellikle yapılandırılmış veri (Structured Data) kullanımıyla ilgili çok güzel gelişmeler var. Denemek için sabırsızlanıyorum diyebilirim.

Speakable

“Speakable” betiği ile görme engelliler için haberin bir kısmını, örneğin spot cümlesini “Structured Data” ile Google’a bildirebileceğiz. Google da bunu arama sonuçlarında görme engeller için sesli okuyacak. Henüz Türkiye’de olmasa da şimdiden bu structured datayı kullanmakta fayda var. Bu özelliğin haber siteleri tarafından kullanım oranı arttıkça, Türkiye’de aktif olması hızlanacaktır diye düşünüyorum.

Google Haberler

NewsArticle Uzantıları

Structured Data ile kullandığımız “NewsArticle” ile ilgili bazı yenilikler ve güncellemeler mevcut. Bazı alt öğelerle beraber artık Google botlarına makalenin türleri ile ilgili bilgilendirme yapmamız mümkün olacak. Yani bir analiz yazısı ile röportaj yazısını ya da bir görüş belirten makaleyi artık Google botları bu Structured Data ile yapılan anotasyonlarla ayırt edebilecek. Kullanılabilecek uzantılar ise şu şekilde:

  • AnalysisNewsArticle
  • BackgroundNewsArticle
  • OpinionNewsArticle
  • ReportageNewsArticle
  • ReviewNewsArticle

Sizler de bu konularda araştırma yapabilir ve çeşitli denemeler yapabilirsiniz. Haber siteleri için heyecan verici gelişmeler çok yakında hayatımızda olacak. Merakla bekliyoruz ?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları