A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page) gibi birçok alanda uygulanabilecek bir deney.

A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page) gibi birçok alanda uygulanabilecek bir deney. Dijital dünyada önemli bir karşılığı olan bu kavram, içerik pazarlamada, tasarım stratejilerinde ikili kıyaslamalara gidilmesini, bu karşılaştırmaların sonucunda teste tabi tutulan seçeneklerin hangisinin öne çıktığını gösterir. Farklı iki içeriği ya da tasarımı adeta birbiri ile yarışa sokabileceğiniz A/B Testi, deneyin sonunda öne çıkan içeriği / tasarımı öğrenmenizi ve buna göre hareket etmenizi sağlar. Bu açıdan pazarlamacıların, dijital dünyanın en önemli kozlarından biri olarak da bilinen A/B Testi’ni web sitenizin ana sayfası, üyelik sayfası, satış sayfası için kullanabilir, bültenleriniz için farklı A/B Testlerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede hedeflediğiniz, elde etmek istediğiniz reaksiyonu da (üyelik kaydı oluşturma, satış, tıklama vs.) kolayca takip edebilirsiniz. Karşılaştırmaların yapıldığı konulara göre testin amacı da değişkenlik gösterebilmekte. Teste tabi tutulanlar ise genellikle içerik, başlık, görsellerin konumu gibi spesifik konuları kapsar. Peki A/B Testleri genel olarak nerelerde ve nasıl uygulanır? Örneğin, daha yüksek okunma oranlarına sahip olmasını istediğiniz tematik bir içerik siteniz var…

Sitedeki yazıların boyutu, fontu, butonların rengi, görsellerin nerede durduğu veya boyutu A/B Testi’ni uygulayabileceğiniz konular arasında. Aynı şekilde e-ticaret içerisinde de; bannerların ölçüleri ve site içerisindeki yerleşimi, ürünlerin sayısı ya da renk seçenekleri de bu test üzerinden kıyaslama yapabileceğiniz alanlar. Mevcut iki adet reklam kampanyanız varsa ve hangisinin daha çok trafik sağlayacağını tahmin etmek güç ise (ki genelde güçtür) böyle bir durumda da A/B Testi hayat kurtarabilir. Reklam kampanyalarınızın tasarımına konu olan 2 adet görseli test ederek hedef kitlenizin hangisine daha çok yöneldiğini anlamanız mümkün. Hangi renge sahip tasarıma daha çok tıklanıyor gibi sorular ile testinizin amacını da zorlanmadan belirleyebilirsiniz. A/B Testi için hangi araçlardan yararlanabilirsiniz? Google Optimize bu konuda oldukça popüler bir araç. Google Analytics ile entegre olduğu için de büyük bir avantaj sunan bu araç, çok iyi bir A/B Testi platformu. Testler yapmak için en popüler diğer bir araç ise VWO’dur. Optimizasyon için ihtiyaç duyacağınız pek çok özelliğe sahip olan VWO, kurumsal şirketlere ve küçük ölçekli işletmelere farklı seçenekler sunar. Daha çok büyük işletmeler için bir test aracı arıyorsanız da AB Tasty size istediğinizi verecek cinsten. Otomatik uygulamaları ile de testlerinizi kolayca yürütebileceğiniz AB Tasty, oldukça işlevsel bir platform.

Sözlükte Keşfet

Nofollow Link

Nofollow Link, bir web sitesinin link verdiği başka bir siteye kefil ya da...

Kalite Puanı (Quality Score)

Kalite Puanı, belli anahtar kelimelerinizle arama yapan ziyaretçilerin reklamınızda veya açılış sayfanızda yaşadığı...

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitelerinin yazılımsal açıdan ele alındığı pek çok SEO uygulamasını içeriyor...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları