Hikayeleştirme & Anlatıcılığı

İçerik Pazarlaması ve Önemi

T

Tuğçe Arpacı

09/01/2021 - 4 dakikalık okuma

Bill Gates’in 1996 yılında kaleme aldığı “Content is king” başlıklı makalede aslında internetin ve internet içeriğinin gazete ve televizyonların sahip olduğu “lider mecra” konumunu derinden sarsacağını anlatmıştı. 25 yıl önce internet içeriğini ve bu içeriğin önemini vurgulayan Gates’in son derece haklı olduğunu bugün açıkça görüyoruz. Peki içerik neden kraldır? İçerik pazarlaması neden bu denli önemlidir? Gelin hep birlikte bakalım…

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, açıkça önceden belirlenmiş bir hedef kitleye ulaşmak ve belirlenen bu kitlenin dikkatini çekmek için bilgi değeri taşıyan, kitle ile ilgili ve istikrarlı içerik oluşturma yöntemidir. İçerik pazarlaması yöntemi ile bu hedef kitle, gelir getiren müşteri hareketleri sergilemeye başlar. Böylece içerik, doğrudan bir pazarlama amacına hizmet etmiş olur. Yani içerik pazarlamasındaki temel hedef içerik yöntemiyle erişilen hedef kitleyi markanın iletişim ağında tutabilmek ve onları markanın sunduğu hizmetlerden faydalanmaya yönlendirmektir.

İçerik Pazarlamasının Önemi

Tüketicilerin artık geleneksel pazarlama yöntemlerine ilgi göstermediği ve bu pazarlama yöntemlerinden etkilenmedikleri su götürmez bir gerçek. Yapılan araştırmalar, tüketicilerin her gün yaklaşık 5000 reklam ile karşılaştığını ve bu reklamların yalnızca birkaçının o insanın ilgisini çektiğini ortaya koymuştur. İçerik pazarlaması, geleneksel pazarlama yöntemlerinin aksine tüketiciye “ilgili” ve “sürekli” içerik sunduğundan onları daha kolay etki altına alabilmeyi başarıyor.

İçerik pazarlamasının en önemli amaçlarından biri olası hedef kitleyi de çekmesidir. Olası hedef kitleyi ihtiyaç duydukları bilgi ile doyuran bu yöntem satış döngüsünün başlamasına da doğrudan katkıda bulunmuş olur. İçerik pazarlaması ile markalar, hedef kitle için sıradan bir ağ değil takip ve talep edilen bir ağ olmayı başarır. Takip ve talep edilme kısa bir süre sonra “tercih edilen marka” olmayı sağlar. İçerik pazarlaması ayrıca reklam ile desteklendiğinde markalar hedef kitlenin çok büyük bir bölümüne ulaşmayı başarır.

Satın alma eyleminin gerçekleşmesinde “tavsiye” faktörünün son derece etkili olduğu düşünülecek olursa, markalar içerik pazarlaması ile hedef kitlelerini birer kanaat önderi yapabilirler. Çünkü sahip olunan hedef kitle, doğru bir etkileşim sağlandığında bir süre sonra çevresine tavsiye vermeye başlayacaktır. İçerik pazarlaması herhangi bir aracıya gerek duymadan müşterileriniz ile doğrudan iletişim ve etkileşim halinde olmanıza imkan sağlar. Bu nedenle de pek çok marka tarafından içerik pazarlamasına ayrılan bütçe yıldan yıla yükselmektedir.

Rakamlarla konuşmak gerekirse elde edilen istatistikler gösteriyor ki, 10 tüketiciden 7’si makale okuyarak, video seyrederek şirketler ve sundukları hizmetler konusunda bilgi edinmeyi, geleneksel pazarlama yöntemlerine tercih ediyor. Üstelik bu tüketicilerin üçte ikisi içerik pazarlamasının satın alma sürecinde doğru karar vermelerine yardımcı olduğunu hissediyor. Tüketicilerinin kendileri ile aralarında bir “bağ” kurabildikleri markaları tercih ettiklerini düşünürsek içerik pazarlamasının doğal ve samimi bir iletişimle bu bağı kurmaya zemin hazırladığını da söyleyebiliriz. Ayrıca içerik pazarlaması pek çok geleneksel pazarlama yöntemine göre daha uygun maliyetli ve daha kalıcıdır.

Buna bir örnek vermek gerekirse, bisiklet yolundan gitmediği için 50$ ceza kesilen ünlü YouTuber Casey Neistat, protesto için çektiği “Bisiklet Yolunda Gidersen Ne Olur?” videosu 20 milyondan fazla izlenme aldı ?

İçerik pazarlamasının önemini vurgularken amacımız geleneksel medyanın artık işe yaramadığını savunmak değil! Aksine içerik pazarlaması ve geleneksel pazarlama yöntemlerini bir arada kullanmalısınız. Bu birleştirilmiş yöntemin en doğru etkiyi doğurduğunu kısa zamanda göreceksiniz.

İçerik, içerik pazarlaması çalışmalarında pek çok farklı şekilde tüketiciye sunulmaktadır. En yaygın olarak kullanılan 5 içerik yöntemi ise şunlardır:

  1. Sosyal Medya İçerikleri
  2. Örnek Olaylar
  3. Bloglar
  4. E-Bültenler
  5. Organizasyonlar

Bunları Unutmayın!

Her içerik “king” olmadığı gibi her içerik pazarlaması da etkili sonuç doğurmaz. Başarılı bir sonuç elde edebilmek için içerik pazarlama stratejinizi doğru kurmalı ve içeriklerinize gereken önemi vermelisiniz. İçerik pazarlama stratejisi oluştururken; pazarlama hedefi, içerik konuları, içerik stratejisi ve reklam tipleri gibi konuların belirleyin. Üstelik bunlarla da yetinmeyin. İçerik pazarlaması için aktif olarak kullanabileceğiniz sosyal medya, e-posta pazarlaması, blog gibi yöntemlere gereken önemi verin. Son olarak başarılarınızı düzenli olarak ölçmeyi ihmal etmeyin. Nerede başarılı nerede başarısız olduğunuzu saptayarak bir sonraki stratejinizde bu noktaları kullanın.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları