#laflama

Emre Gökşin – puhutv Pazarlama Müdürü

ugur-eskici-500px

Uğur Eskici

09/01/2021 - 6 dakikalık okuma

Sevgili Emre, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğin için çok teşekkür ederiz ?

puhutv, yüzlerce dizi ve filmi yüksek görüntü kalitesiyle hem de ücretsiz izleyebildiğimiz yeni nesil online televizyon. Sektöre de bomba gibi girdiniz! Özellikle ilk diziniz “fi” ve serinin devamı olan “çi” unutulmazlar listesine girdi bile. Ardından “şahsiyet” ve “dip” dizileri puhutv’nin bu alanda ciddi bir oyuncu olduğunu kanıtlar nitelikte.

Kriko: Röportajımıza başlamadan önce sormak istiyorum, bizler için yeni diziler geliyor mu?

İşte bu soruyu seviyorum ? Geçtiğimiz 1.5 yılda puhutv izleyicilerini hayran bırakan kaliteli içerikler ürettik. puhutv özel içeriklerinin başarısını birçok metrikte görüyoruz. Bu başarıya sevgiye çok alıştık diyebiliriz. O nedenle her an yeni bir sürpriz yapabiliriz Uğur ?

Bu arada röportajı okurken fi’den unutamadığımız bir müzik sahnesini de buraya bırakıyorum ?

Kriko: O zaman başlayalım röportajımıza ? Tekrardan merhaba Emre, seni biraz tanıyabilir miyiz?

Tabii ki Uğur. Öncelikle yeni şirketin için bir de buradan hayırlı olsun demek isterim. Artık kurumsal hayattan çıktın ve girişimci oldun. Çok daha fazla çalışmakla beraber büyük başarılar yakalayacağından hiç şüphem yok. Ayrıca ilk röportajı benimle yaptığın için ben de en samimi cümlelerimle sana teşekkür etmeye çalışacağım.

Sorunun cevabına dönecek olursak Emre Gökşin özünde hayalperest bir insandır. Tüm hayallerimin bir gün gerçekleşeceğine inanırım ? Profesyonel kariyer hayatımda ve sosyal hayatımda iyi insanlar biriktirmeye çalışıyorum. Asıl amacım 45 Yaşında İzmir’de yaşarken birlikte mangal yapacağım insanların hayatında olmak ve hayatlarımda olmalarını sağlamak ?

Kariyer hayatımdan bahsedecek olursam üniversite 3. sınıfta Turkcell’e web danışmanlığı hizmeti vererek profesyonel kariyer hayatıma başladım. 2 sene kadar süren bu tecrübenin ardından 2012 yılında eBay Turkey | GittiGidiyor’da dijital pazarlama departmanına katıldım. GittiGidiyor’da çalıştığım süre içerisinde tüm dijital pazarlama kanallarının yönetimini gerçekleştirdim. 2016 Haziran’da puhutv projesi için Doğuş Grubu’na Pazarlama Müdürü olarak geçiş yaptım. Kısa zamanda tüm Türkiye’ye erişim sağlamış olan puhutv projesinin 360 derece dijital pazarlama stratejisini yönettim. Şimdi ise puhutv’nin tüm pazarlama süreçlerini yönetiyorum.

Kriko: E-ticaret sektöründen, Türkiye sayılı firmanın olduğu dijital TV sektörüne geçiş yaptın. Bunun özel bir sebebi var mıydı? Ya da hikayesi nedir?

Kesinlikle bir sebebi var. Tesadüf değil. 4 sene boyunca GittiGidiyor dijital pazarlama ekibinde çalıştım. (O sıralar sen de 1-2 masa uzaklığımda oturuyordun hatta ? ) Burada 360 derece tüm dijital pazarlama kanallarını yönetme fırsatını buldum. Tam olarak yaptığımız iş performans pazarlamasıydı. Tüm pazarlama süreçlerimizi A’dan Z’ye eBay standartlarında yönetiyorduk. E-ticaret alanında bu kadar ileride olan bir takımdan çıkıp tekrar bir e-ticaret şirketine gitmeyi hiç düşünmedim. GittiGidiyor’dan ayrılırsam farklı bir iş modeli için ayrılacağımı biliyordum. “Önce iste sonra olur” düşünce yapısına gerçekten inandım. İsteğim gerçek oldu ve Türkiye’nin en büyük içerik pazarlamasını yapmaya hazırlanan bir girişimde çalışma fırsatı buldum.

Kriko: puhutv, Türkiye’de ilk internet dizisi projelerinden ve kendisini oldukça farklılaştırıp, bir hayli popüler hale geldi. Peki geçmiş tecrübelerini de düşünürsek, puhutv’de çalışmanın farkı nedir?

puhutv’de çalışmanın deneyimi oldukça farklı diyebilirim. Bunun en büyük nedeni Türkiye’de puhutv ile bire bir aynı iş modeline sahip, kendimizi karşılaştırabileceğimiz başka bir iş modelinin olmaması. Bu nedenle attığımız çoğu adımı ilk biz atmış oluyoruz ve bu süreçte birçok şey öğreniyoruz. Aynı şekilde iş ortaklarımız da bizimle beraber birçok şey öğreniyor, öğrenmek zorunda kalıyor ? E-ticaret gibi yaygın olan iş modellerindeki kalıplaşmış iş süreçlerinin dışına çıkmaları gerekiyor.

Kriko: Sence geleneksel TV yayıncılığı dijitale dönüşecek mi? Geleneksel TV yayıncılarını nasıl bir gelecek bekliyor?

Dijitalleşen dünya ile her sektörde hizmet kalitesi artıyor. Bunun paralelinde müşterinin birden fazla seçeneği olduğu için markalar arasındaki rekabet de aynı derecede artıyor. Artık izleyicinin içeriği beklediği değil içeriğin izleyiciyi beklediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle dijitalleşen dünyada hızlı hareket ederek müşteriyi mutlu eden ürün ve hizmetler başarıyı yakalayacak.

Türkiye’deki yayın gruplarına bakacak olursak zaten şirket içi projelerle dijital adımlar attıklarını net bir şekilde görebiliyoruz. Doğuş Yayın Grubu’nun da puhutv ile attığı adım önemli örneklerden bir tanesi diyebiliriz. Dijital platformlarda geçirilen süre, dijital mecralara yapılan yatırım her geçen sene arttığı için atılan dijital adımların artık geri dönüşü yok ?

Kriko: puhutv’de, dijital pazarlama olarak ne tür KPI’larınız var? Niş bir alan olduğu için bunları neye göre belirliyorsunuz?

Video On Demand platformlarda popüler olan iki iş modeli vardır. Birincisi puhutv’nin modeli olan AVOD (Ad-Based Video On Demand). Bu iş modelinde ücretsiz sunulan içerikler üzerinden reklam yapılır. Reklamlar üzerinden gelen gelirler ana gelir kaynağını oluşturur. Bu nedenle bu iş modelinde dikkate alınması gereken ilk metrik izleme süresidir (Watch-Time). Tüm dijital pazarlama optimizasyonları da watch-time hedef alınarak yapılır. İkinci iş modeli de SVOD‘dur (Subscription Video On Demand). Bu iş modelinde de ana gelir kaynağı sahip olunan üyeliklerdir. Netflix, bu iş modeline verebileceğimiz en iyi örnek olabilir.

Kriko: Peki sosyal medya kanallarını nasıl kullandınız? Neler yaptınız ve geri dönüşler nasıldı?

Samimi olmam gerekirse E-Ticaret alanında çalışırken benim için öncelikli pazarlama kanalları AdWords, Remarketing gibi performans kanallarıydı. Sosyal medyadaki organik paylaşımların gücüne çok fazla inanmıyordum desem yanlış olmaz ? Eğer online içerik işi yapıyorsanız sosyal medya kanallarının sizin için ne kadar farklı bir kanal olduğunu görürsünüz.

puhutv sosyal medya hesapları izleyici kitlesi ile iletişim kurmak açısından oldukça önemli bir yere sahip. Dizilerin yayın tarihleri, fragmanlar ve diziler sonrasında yayınlanan etkileşimli içerikler puhutv’nin performansını etkileyen önemli unsurlardan sadece birkaçı. Video mecrası olduğumuz için kendi YouTube hesaplarını en etkili şekilde yöneten markalardan birisiyiz diyebilirim.

Kriko: Kriko olarak biz öğrencileri çok seviyor ve sürekli destek olmaya çalışıyoruz. ?Bu kapsamda dijital pazarlama sektörünü düşünen öğrencilere buradan ne gibi tavsiyeler verebilirsin?

Öncelikle online varlıklarını değerlendirmeleri gerekiyor. Google’a isimlerini yazdıkları zaman karşılarına çıkan sadece sosyal medya hesapları mı? Bir web sitesine ya da bloğa sahipler mi? Çünkü artık özgeçmişiniz bir kağıdın üzerinde değil Google arama sonuçlarında yer alıyor.

Dijital pazarlamayla daha ilgili olan kişiler için önerim mezun olmadan dijital pazarlamada bir deneyim elde etmeleri olacaktır. Dijital pazarlama özelinde Google ve Facebook’un sunduğu kurslar başta olmak üzere internette birçok online kurs bulabilirler. Google ve Facebook’un eğitim sertifikalarını alarak genel bir bilgiye sahip olacaklardır. Sonrasında 10-20 TL’lik küçük yatırımlar ile reklam vererek tüm süreçleri deneyimlemeleri çok çok önemli olacaktır. Ayrıca kurucusu olduğum dijitalfakulte.com‘u ziyaret etmelerini ve buradaki güncel yazıları okumalarını tavsiye ederim ?

Kriko: Son olarak bizlere puhutv hakkında biraz istatistik paylaşabilir misin? ?

Tabii ki ? puhutv ücretsiz bir platform olduğu için özellikle erişim konusunda çok büyük avantaja sahip. Ayda 10M ziyaretçi puhutv’yi ziyaret ediyor. Ayrıca uygulamamızı indiren kişi sayısı 5 milyonu geçti. Şu an 2 milyondan fazla da kayıtlı kullanıcıya sahip.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları