#laflama

Craftgate Pazarlama Müdürü Taylan Kaymakcı ile Ödeme Orkestrasyonu Dünyasını Konuştuk

Craftgate'in Head of Marketing & Growth pozisyonunda görev yapan Taylan Kaymakcı ile ödeme orkestrasyonu dünyası üzerine konuştuk. Craftgate'i yakından tanımak ve sektöre dair önemli bilgiler edinmek için röportajımızı inceleyebilirsiniz.
1627661422754

Yusuf Esen

27/02/2025 - 6 dakikalık okuma

Taylan Kaymakcı kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Eskişehir’deki üniversite dönemimi dışarıda bırakırsak, 40 senelik Acıbademli’yim diyebilirim. Son 17 senedir ise iş hayatındayım. İşe başladığım günden beri ürün ve pazarlama ekiplerinde görev aldım. Kariyerimin erken dönemlerinde büyük kurumsal şirketlerde çalışırken daha sonra hızlı kararlar verip uygulayabildiğimiz teknoloji startup ekosisteminin dinamiklerini, çalışma prensiplerime daha uygun buldum ve dahil oldum. Farklı startup deneyimlerinden sonra kendi işimi kurup, 3,5 sene kadar çekirdek ekibimle yine B2B SaaS girişimlerine pazarlama danışmanlıkları sundum. Bu şirketlerden biri de şu anda içeride pazarlama ekibini yönettiğim Craftgate idi. Kendi işimi sonlandırıp, başarı hikayesine daha fazla destek vermek ve dahil olmak istediğim Crafgate’in daha yakın bir parçasına evrildim diyebilirim.

Bizlere Craftgate’den bahseder misiniz?

Craftgate, 52 kişiyi aşmış, çok hızlı ama finansal açıdan da sağlıklı büyüyen scaleup seviyesinde bir fintech şirketi. Alanında fenomen diyebileceğimiz seviyede tecrübeli 4 mühendis kurucu ortağa sahip, arkasına yine Türkiye’nin en güçlü yatırımcılarının desteğini almış, kendi alanında uzman ve birlikte çalışması oldukça keyifli ekip üyelerine sahip bir ürün şirketiyiz de diyebiliriz. 

Craftgate, online ödeme alan işletmelerin yurt içi ve yurt dışındaki ödeme yöntemlerine tek noktadan erişebilmesini sağlayan ve tüm online ödeme süreçlerini en düşük maliyet ve en yüksek karlılıkla yönetmesine imkan tanıyan bir ödeme orkestrasyonu platformu.

Craftgate olarak bugüne kadar hangi tip işletmelere, ne gibi hizmetler sağladınız? Sağladığınız faydalardan biraz bahsedebilir misiniz? 

Craftgate aslında online ödeme alan yani e-ticaret yapan tüm ölçekteki işletmelerin kullanabileceği bir platform. Ama online ödeme hacmi yüksek markalara katkımız çok daha anlamlı oluyor, değer önerilerimizi daha net görebiliyorlar.

Ağırlıklı olarak perakende, sigortacılık, turizm, eğitim gibi sektörlerdeki öncü firmalar ile çalışıyoruz. Boyner’den, Hepiyi Sigorta’ya, Beymen’den Ssport+’a kadar uzanan geniş bir mutlu üye işyeri listemiz mevcut. Bu listeye her geçen ay yeni markaların eklenmesi hepimizi motive ediyor.

Bugün herhangi bir avm’ye girdiğiniz zaman, gördüğünüz tüm farklı katlardaki mağazalardan çoğu müşterimiz oldu.

Craftgate, 20’den fazla katma değerli servisiyle, bu markaların online ödeme tarafındaki süreçlerine finansal özgürlük sağlıyor. Kesintisiz ödeme alabiliyor, ödeme kaynaklı maliyetlerini minimize edebiliyor, Dünya’da en çok kullanılan ödeme yöntemlerini hızlıca sistemlerine entegre edip, tüm ödemelerini tek panelden yönetebiliyorlar. 

Ödeme dünyasındaki çeşitliliğin bu kadar arttığı bir dönemde, tüm bu entegrasyonları ve süreçlerin orkestre edilmesini, bunu yaparken de müşterilerimizin de büyümesine sağlıyoruz diyebiliriz.

Craftgate olarak ödeme orkestrasyonunda rakiplerinizden nasıl ayrışıyorsunuz? Benzersiz değer öneriniz nedir?

Bu soruyu CEO’muz Hakan Erdoğan’ın da sürekli bahsettiği konuya değinerek cevaplayabilirim. Craftgate, 3 temel yapıdan oluşuyor; Ürün, ekip ve destek süreçlerimiz. Bunlar birbirini besleyen ve bizi diğer benzer şirketlerden ayrıştıran en önemli yapılar.

Günümüzde teknolojinin geldiği nokta açısından, herhangi bir ürünü yapmak, kopyalamak oldukça basit hale geldi. Fakat önemli olan ilgili domaindeki uzmanlık, bu uzmanlığı müşterilere gösterebilmek, hissettirebilmek, gerektiğinde kolları sıvayıp müşterinin kanayan yarasına hızlıca çare olabilmek diye düşünüyorum. Bu bazen verilen bir stratejik toplantı ile olabilirken, bazen de destek ekibinin hızlıca verdiği bir yanıt ile olabiliyor.

Craftgate de tam olarak böyle bir şirket. Bugünlerde, ödeme orkestrasyonu alanında büyük reputasyona sahip raporlara bile dahil olmaya başlayan bir global bir şirkete dönüşüyoruz. Verdiğimiz emeklerin karşılığını mutlu üye işyeri videolarımızda bizi bize anlatan yöneticilerden dinlemek bile neden ayrıştığımızın en büyük kanıtı oluyor.

Teknolojik gelişmelerle ödeme sistemleri sektörü son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşıyor. Sizce bu değişimi tetikleyen en önemli faktörler nelerdir?

Tüketici ihtiyaçlarına uygun şekilde farklı ödeme yöntemlerinin ve araçlarının artması ile fintech sektörü en hızlı büyüyen ve yatırımcı çeken sektörlerin başında geliyor doğal olarak. Retention’ı düşürmek istemeyen ve satışlarını arttırmak isteyen, yurtdışı operasyonları ile karlılıklarını arttırmak isteyen işletmeler de bu adaptasyona uyum sağlamak zorunda kalıyor. Bence sektördeki en büyük tetikleyici bu diyebilirim. 

Paralelde mobil cüzdanlar, QR kodlu ödemeler ve kullanıcı dostu, hızlı ve düşük maliyetli alternatif ödeme yöntemleri yine bir diğer tetikleyici unsurlar arasında. Bir yandan ödeme altyapısını ölçeklenebilir seviyeye çekmek de yine işletmelerin önemli konularından biri haline geldi. Craftgate’in bu kadar hızlı büyümesindeki büyük etmenlerden biri de aslında bu.

Yurt dışı ödeme tarafında küresel firmalar ile çalışıyorsunuz. Yurt dışı hedefleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?

Yurtdışı pazarlarda, o pazardaki tüketicilerin tercih ettiği lokal ödeme yöntemleri ile çalışmak isteyen markalar için Craftgate büyük kolaylık sağlıyor. Sıfırdan bir entegrasyon sürecine girip, uzun süren hem teknik hem dokumantasyon süreçleri yerine finansal anlaşmalarını yapıp, Craftgate panelinden ilgili ödeme sağlayıcıyı aktif etmeleri yeterli oluyor.

Craftgate olarak İspanya’da şirket kurulumumuzu gerçekleştirdik ve bu pazardan başlayarak Ar-Ge süreçlerimizi işleterek global adımlarımızı atıyoruz. Hedefimiz mutlaka global pazarlarda da burada sağladığımız faydayı gösterebilmek ve yeni müşteriler edinip burada olduğu gibi yine iş ortaklarımız ile ölçeklenmek.

Sizden ilerleyen süreçte yeni yatırımcı haberleri duyacak mıyız? Olası yeni kaynakları nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz? 

Craftgate hali hazırda acil bir yatırım ihtiyacı duymayan finansal açıdan oldukça sağlıklı ilerleyen bir şirket. Fakat mutlaka global taraftaki yaptığımız yatırımları destekleyecek kaynak ihtiyaçları ilerleyen zamanlarda doğabilir. Bunun için İspanya’da hedeflediğimiz traction’ları görmemiz gerekiyor öncelikle. Akabinde global expansion için stratejik yatırıma sıcak bakabiliriz. Bunun için de yılın 2. Yarısında durum analizini yapmamız gerekiyor diyebiliriz şimdilik.

Craftgate gibi B2B odaklı bir fintek şirketi hedef kitleye ulaşmak için hangi dijital pazarlama kanallarını etkin şekilde kullanıyor?

B2B pazarlama, senelerdir içerisinde olduğum, farklı şirket modellerinde ve ölçeklerinde deneyimlediğim bir alan. En başından beri planladığımız pazarlama stratejisini uygulamaya devam ediyoruz. Hem inbound hem outbound yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hedef personamız çok niş ve dar bir kitle. Sadece dijitalde değil, fiziksel olarak da dokunmak gereken bir kitle. Ama günümüzde hepimizin olduğu gibi, bizim hedef kitlemizin de vaktinin çoğu dijital mecralarda geçiyor. En aktif olduğumuz mecra Linkedin, fakat employee branding, community & event management gibi konular için farklı platformları ve sosyal medya kanallarını da aktif şekilde kullanıyoruz diyebilirim.

Fintek gibi rekabetçi bir sektörde SEO stratejilerinin önemini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

B2B iş modellerinde içerik pazarlaması ve arama motoru optimizasyonu yatırımı olmazsa olmaz alanlardan biri. Bunun öneminin hepimiz farkındayız. Hatta sadece pazarlama ekibi değil; Craftgate tüm çalışanları sağolsunlar, içerik pazarlaması konusunda destekleyici ve dahil olmaktan keyif alan bir ekip. 

Rekabette en önde olduğumuz kanallardan biri de SEO tarafı. Bu konuda en başından beri Kriko ekibiyle hem ürün tarafında hem websitemiz için birlikte kolkola çalışıyoruz. Bu konuda istediğimiz zaman spesifik konuları danışabileceğimiz, destek alabileceğimiz, oturup birlikte stratejik konuları tartışacağımız bir ajansın olması bizim için çok büyük şans diyebilirim.

 

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları

İçindekiler