Keşfet

Google, AI Destekli Sel ve Taşkın Tahminiyle Güvende Kalmanıza Yardımcı Oluyor

İklim değişikliği, doğal afetlerin, özellikle sel gibi olayların sıklığını ve yoğunluğunu arttırmaktadır. Bu durum, insanların güvenliğini ve geçim kaynaklarını tehdit etmektedir. Dünya genelinde her yıl 250 milyondan fazla insanın sel felaketleriyle karşılaştığı ve yaklaşık 10 milyar dolarlık ekonomik zarara uğradığı tahmin edilmektedir.
ugur-eskici-500px

Uğur Eskici

06/06/2023 - 3 dakikalık okuma

Google iklim kriziyle başa çıkmak amacıyla yapay zeka kullanımıyla ilgili çalışmaları kapsamında, sel tahmin yeteneklerini 80 ülkeye genişletti. Flood Hub adlı platformu, Afrika, Asya-Pasifik bölgesi, Avrupa ve Güney ve Orta Amerika’da yer alan 60 yeni ülkenin bölgelerini içermeye başladı. Bu bölgeler, sel riskiyle karşı karşıya olan ve daha yoğun olaylar yaşayan nüfusun en yüksek yüzdelerine sahip. Böylece, dünya genelinde 460 milyon insanın hava durumu bilgisine erişebilmelerini sağlamakta.

Flood Hub, hükümetler, yardım kuruluşları ve bireylerin, yerel sel verilerini ve tahminlerini, selin gerçekleşmeden önceki 7 güne kadar takip ederek zamanında önlem alabilmelerini ve nehir taşkınlarına karşı hazırlıklı olabilmelerini sağlamak amacıyla kullanabilecekleri bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

Flood Hub’ın yapay zeka algoritması, hava durumu tahminleri ve uydu görüntüleri gibi çeşitli halka açık veri kaynaklarını kullanmakta. Bu teknoloji, iki modeli birleştirerek çalışmakta: Birincisi, bir nehirde akan su miktarını tahmin eden “Hidrolojik Model”, ikincisi ise hangi alanların etkileneceğini ve su seviyesinin ne kadar yüksek olacağını tahmin eden “Su Baskını Modeli” dir. Nasıl çalıştığını ise aşağıdaki video ile inceleyelim:

Uygulamanın amacı sel tahmini uyarılarını Arama ve Haritalar gibi platformlarda daha geniş bir şekilde sunmak ve insanların en çok ihtiyaç duydukları anda bu bilgilere erişmelerini sağlamak. Özellikle ülkemizde son dönemlerde Kastamonu ve Ankara’da gerçekleşen üzücü olaylardan sonra bu uygulama oldukça kullanışlı olacak. Türkiye’nin de dahil edildiği erken uyarı sistemine erişmek için https://g.co/floodhub ‘ı kullanabilirsiniz.

2018 yılında ise Google Hindistan’da sel tahmin çalışmalarını başlatmış ve sel kaynaklı yıkıcı hasarla mücadeleye yardımcı olmak için Bangladeş’e genişledi. Yapay zeka ve makine öğrenimi tahmin modellerindeki ilerlemeler sayesinde, 2022 yılında teknolojisini 18 ülkeye daha yayarak küresel genişlemesini sürdürdü. Flood Hub, Krize Müdahale çalışmalarının bir parçası olarak, insanların kritik anlarda güvenilir bilgilere ve kaynaklara erişmelerini sağlamak amacıyla geliştiriliyor. Öncü ve acil durum çalışanlarıyla iş birliği yaparak, insanların güvende, bilgili ve zarardan uzak tutulmalarına yardımcı olmak için teknoloji ve farklı programlar geliştirdiklerini de ifade ediyorlar.

Ayrıca, sel riskine karşı savunmasız olan ancak akıllı telefon veya internet erişimi olmayan topluluklara destek olmak için Google.org, Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Hindistan Kızılhaç Derneği ve Kapsayıcılık Ekonomisi ekibi gibi kuruluşlarla iş birliği yapmakta. Flood Hub’ın uyarılarının kapsamını genişletmek için eğitimli, teşvik edilmiş ve güvenilir topluluk gönüllülerinden oluşan çevrimdışı bir uyarı ağı oluşturmayı hedefleyen Yale Üniversitesi ve yerel kar amacı gütmeyen kuruluş Yuganter ile ortaklık kurdu. Yale’deki ekip ve Yuganter’in en son araştırmaları, yerel gönüllülerin su baskınlarından önce uyarı alma olasılığının %50 daha yüksek olduğunu göstermekte, bu da hayat kurtarıcı bir faktör olacaktır.

Modellerin Veri Kaynağı Nedir?

Çoğu tahmininde; ECMWF tahminleri, CPC yağmurölçer ölçümleri, IMERG yağış bilgileri ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Copernicus Sentinel-1 uyduları gibi herkese açık olan çeşitli hava durumu ürünlerini kullanıyor. Sentinel-1, C bandındaki bir SAR uydusudur. Ardından algoritmalarını kullanarak SAR görüntüsüne göre selden etkilenen bölgeleri hesaplıyor. Nadir durumlarda aşağıdaki devletler tarafından sağlanan yerel geçmişle ilgili ve gerçek zamanlı verilerden yararlanıyor:

  1. Bangladeş: BWDB – Bangladeş Su İşleri Geliştirme Kurulu
  2. Sri Lanka: Sulama Bakanlığı
  3. Kolombiya: Şu kurumun gerçek zamanlı verileri: IDEAM – Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales
  4. Brezilya: ANA– Agência Nacional de Águas e Saneamento Básico, Sivil Savunma ve SGB/CPRM – Serviço Geológico do Brasil
Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları