Keşfet

Yeni Başlayanlar İçin: Podcast Nedir, Nasıl Yapılır?

Görsel içeriklerin, videoların ön plana çıktığı çağımızda Podcast gibi sesli / işitsel içerikler nasıl hâlâ popülerliğini koruyor? Markaların dahi reklamları için bütçe ayırdığı Podcast nedir ve nasıl yapılır? Ülkemizde ve dünyada Podcast’in gidişatı ne durumda? Tüm bunların yanıtlarını merak ediyorsanız siz de içeriğimizi inceleyerek tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
mert-bekci-profil-2

Mert Bekçi

24/11/2021 - 7 dakikalık okuma

Podcast Nedir?

Teknolojik açıdan her devir, aslında kendine ait içerik üretim platformlarını, mecralarını da beraberinde getiriyor. Doksanlı yıllarda ya da daha önce doğmuş ve internet ile ciddi anlamda 2010’ların başında tanışmış nesiller forum siteleri ve blog sitelerini çok iyi bilirler. Aslında bugün de forum ve blog siteleri varlığını sürdürüyor. Bununla beraber günümüz içerik üretim / tüketim alanları görsel odaklı uygulamalara kaymış durumda olsa da yükselen bir değer olarak Podcast popülerliğini koruyor. Özellikle Amerika ve Avrupa’da son 10 – 15 yıldır bilinen Podcast ile ilgili Türkiye’nin de 2000’li yılların başlarında deneyimleri yok değil. Bununla beraber Türkiye’de özellikle son birkaç yıldır ivme kazanan Podcast, aslında “broadcast” (canlı yayın) ve “iPod” kelimesindeki “pod” (küçük kapsül) sözcüklerinin birleşiminden meydana geliyor. Genellikle canlı yayını yapılan, daha sonra yayının kaydedilip ilgili mecralarda paylaşıldığı ve böylece dinleyicilerin diledikleri zaman açıp dinleyebildikleri bir içerik türü Podcast. Her ne kadar ilk defa iPod için geliştirilmiş olsa da bugün Podcast’in çok daha fazla ve geniş bir anlamı olduğunu söylemek mümkün. Bilgisayar ya da bir mobil cihaza indirilebilecek şekilde internete yüklenen Podcast’ler, hareket hâlindeyken tüketilebilen içerikler olması açısından da çok tercih ediliyor.

Örneğin, araba ile seyahatinizde, işten eve toplu taşıma ile dönerken, spor salonunda koşar ya da parkta yürüyüş yaparken de bölümleri akıllı telefonunuza indirerek ya da çevrim içi olarak dinlemeniz mümkün. Podcast’in geniş kitlelere yayılmasının bir diğer önemli sebebi ise farklı pek çok dalda içerik üreticisinin bulunması. Moda, spor, teknoloji, siyaset, haber, kültür – sanat, gastronomi, eğitim gibi aklınıza gelebilecek pek çok dal ve disiplinde yerli ve yabancı sayısız Podcast bulabilirsiniz. Bunlar, tıpkı bir TV şovu gibi genellikle haftada bir, ayda bir gibi zaman dilimlerinde yayımlanıyor. Hatta, canlı radyo yayınları da kaydedildikten sonra Podcast ortamında paylaşılabiliyor. Tüm bunlara ek olarak Podcast’leri Apple ve Google’ın desteklemesi de bu mecra ve içerik tipinin yolunun açık olduğunu gösteriyor. Örneğin, Apple Podcast uygulaması, marka tarafından Podcast indirmek ve oynatmak için geliştirilmiş uygulamalardan biri. Dahası Apple, kendi uygulamasını daha iyi hâle getirerek de kullanıcı deneyimini yukarı çıkarmayı amaçlıyor. Google Podcasts uygulaması da Podcast’lerde konuşulan konuları arayıp bulabiliyor. Yani siz Google üzerinden bir arama gerçekleştirdiğinizde, eğer o konu bir Podcast’in de konusuysa karşınıza söz konusu Podcast çıkabiliyor, en azından İngilizce versiyonunda…

En Popüler Podcast Uygulamaları

Bunlar arasındaki en popüler platformlardan biri Apple Podcast. Dünya genelinde popüler pek çok sesli içeriği, yani Podcast’i ücretsiz olarak bulabileceğiniz uygulama, Apple TV, Apple Watch ve CarPlay dâhil olmak üzere tüm Apple aygıtlarında yüklü. Bu platform üzerinden sesli yayınlarınızı paylaşmak isterseniz öncelikle https://podcasters.apple.com/ web sitesine gidip üyelik açarak işe koyulabilirsiniz. Hiç şüphesiz ki Podcast işlerine büyük önem veren uygulamalardan biri de Spotify. Burada da sesli içerikleri önce indirip dilediğiniz zaman çevrim dışı olarak da dinleyebilirsiniz. Bunun için de uygulamanın “Spotify for Podcasters” adlı sayfasına giderek işlem başlatmanız mümkün. Google Podcasts uygulaması da Google tarafından 2018 yılında geliştirilen bir uygulama. Burada da bir hesap oluşturarak sesli içeriklerinizi Google Podcasts üzerinden yayımlayabilirsiniz. Sesli / işitsel içerikler noktasındaki bir diğer popüler uygulama da tabii ki SoundCloud. 2007 yılında kurulan SoundCloud uygulaması da eskiden beri süregelen yapısı ile popülerliğini koruyor. Podcast’lerinizi yüklemek / yayımlamak için tercih edebileceğiniz en popüler uygulamalar bu şekilde.

Podcast Yapmak İçin Hosting Servisleri

Podcast nasıl yapılır derseniz her şeyden önce bir hesap açmanız gerekiyor. Peki nerede hesap açacaksınız? Çünkü bu sesli içerikleri yayımlayan, yukarıda da bahsettiğimiz gibi birden fazla platform bulunuyor. Seçtiğiniz bir ya da birden fazla uygulamada hesap açarak Podcast’lerinizi kaydedebilir ve dinleyici kitleniz ile buluşabilirsiniz. Peki Apple Podcast, Spotify gibi uygulamalara yükleyeceğiniz sesli içeriğinizi nasıl, hangi mecrada oluşturacaksınız? Bunun için bir Podcast hosting hizmeti sağlayan servisten yararlanmanız işlerinizi çokça kolaylaştıracaktır. Şöyle ki: Sesli içeriğinizi stüdyo ortamında ya da daha amatör şartlarda bilgisayarınıza kaydettiniz diyelim. Bu kaydı Podcast uygulamalarına yüklemek için bir Podcast hosting servisinden yararlanmanız gerekiyor. Podcast hosting servisleri arayüz olarak ses kaydı ile Podcast uygulamaları arasında bir köprü görevi görüyor. Mesela Simplecast bu iş için popüler web sitelerinden biri. Simplecast’e üye olup kaydınızı buraya yükledikten sonra Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts gibi uygulamalara yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Deneme süresinin ardından ücretli olarak kullanabileceğiniz web sitesinin yanı sıra belirli ölçüde ücretsiz kullanabileceğiniz Buzzsprout da 2009’dan beri faaliyet yürütmesi dolasıyla çokça tercih ediliyor. Son olarak: Bizzat Spotify tarafından satın alınan, kullanıcıların kaydettikleri sesleri yüklemesine ya da direkt ses kaydetmesine imkân tanıyan ücretsiz Anchor uygulaması da tercihiniz olabilir. Bu sayede de Podcast dinleme platformlarına yüklenecek sesli içeriğinizi buraya atıp hazırlayabilirsiniz. Çoğu hosting servisi Podcast uygulamalarına yüklediğiniz kayıtların istatistiklerini de incelemenizi sağlıyor. İnternet üzerinden çok daha fazla Podcast hosting servisini de araştırıp bulabilirsiniz.

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar Neler, Sadece Stüdyoda mı Olur?

Tabii ki Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur” programı gibi üst düzey ve popüler programlar ev ortamında, amatör şartlarda hazırlanmıyor. Daha çok stüdyo ve radyo ortamlarında hazırlanıyor. Bununla beraber muazzam ekipmanlara, üst düzey mikrofonlara, müzisyenlerin kullandığı kulaklıklara kesinkes ihtiyaç var mı? Aslında hem evet hem de hayır. Şöyle ki: Bir telefona bağladığınız kablolu kulaklığın mikrofonu aracılığıyla da sesinizi kaydedip Podcast hazırlayabilirsiniz, bir bilgisayarın hoparlöründen yardım alarak da. Spotify, Apple Podcast gibi pek çok uygulamada bu şekilde kaydedilip yüklenmiş sesli içerikler de bulunuyor. Bu açıdan işi yeni yeni öğrenenlerin gözünü korkutacak ekipmanlara “olmazsa olmaz!” demek pek doğru değil. Telefonunuz ya da bilgisayarınız aracılığıyla kaydettiğiniz sesinizi düzenleyip Podcast hosting servisine yükleyebilir, oradan da içeriğinizin dinlenmesini istediğiniz Podcast uygulamalarına gönderebilirsiniz. Bununla beraber “hayır arkadaş, ben stüdyo ortamında Podcast yayını yapacağım,” diyorsanız da temel bazı ekipmanlar şunlar:

  • Mikrofon: Profesyonel bir Podcast yayını yapacaksanız harici mikrofonlar ve kayıt cihazlarına başvurmanız elzem. Pürüzsüz ve net bir ses kaydı almak için piyasada bulunan pek çok mikrofondan birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen en sıcak ve kaliteli ses kayıtlarını analog mikrofonların sağladığını bilmekte yarar var.
  • Ses kartı ya da mikser: XLR girişi ile donatılan bir analog mikrofon satın alacaksanız mikrofonu bilgisayara bağlamak için ses kartı ya da mikseriniz olması gerekiyor. Eğer dijital mikrofon alacaksanız herhangi bir arabirime ihtiyacınız olmadığı için bu adımı direkt atlayabilir, hemen kayda geçebilirsiniz. Audacity gibi ücretsiz yazılımlar ile de kaydınızı düzenleyebilir, örneğin ses patlamalarını, arkada oluşan sesleri önleyebilirsiniz.
  • Kulaklık: Kayıt sesini duymak isterseniz mutlaka kulaklığa ihtiyacınız var. Radyo yayınlarının yapılışını gördüyseniz programa katılanlarda birer kulaklık olduğunu da görmüşsünüzdür. Bu kulaklıklar, yayın içindeki tüm konuşmaları işitebilmeyi sağlıyor. Podcast kaydında da bir kulaklıktan yardım alabilir, böylece yayın esnasında kendi sesinizi mükemmelen duyabilirsiniz.

Podcast Yayıncılığı Hakkında Bazı İpuçları

Gerekli teknik donanımlara sahip oldunuz, hangi Podcast uygulamasında (Spotify, Apple Podcast vs.) kaydınızın yer alacağını belirlediniz, hatta Podcast hosting servislerinden birini de seçtiniz. İşin teknik ve belki biraz da sıkıcı kısmı geride kalmaya başlıyor şimdi. Artık bir içerik üreticisi olarak maharetinizi gösterme zamanı. Podcast yayıncılığının en önemli noktalarından biri bu işi düzenli kılmak. Tıpkı her hafta yayımlanan bir dizi, her Pazar yayımlanan şov programı veya her gün çıkan gazeteler gibi Podcast’lerin de sürekliliği olması gerekiyor. Yayınladığınız bir Podcast ile sonraki Podcast’iniz arasındaki zaman diliminde de tutarlı olmanız önemli. Örneğin haftada 1 içerik yayımlıyorsanız buna devam edebilir ya da ayda 1 Podcast yayımlayabilirsiniz. Arayı çok açmadan, düzenli olarak Podcast yüklemek burada işin püf noktası.

Eğer Podcast yayınlarınızın daha fazla dinleyiciye ulaşmasını istiyorsanız Spotify, SoundCloud, Apple Podcast, Google Podcasts gibi birçok platforma yayınlarınızı yükleyebilirsiniz. Bu sayede yalnız Spotify kullanan kullanıcıya da sadece Apple Podcast’i kullananlara da ulaşabilirsiniz. Tabii ki her şeyin başı format! Ne anlatacaksınız ve nasıl anlatacaksınız? Bazen klişe bir konuyu çok iyi anlatarak geniş kitlelere ulaşmak mümkünken çok ilgi çekici bir olayı sıkıcı şekilde anlatmak da verimsiz olabiliyor. Dolayısıyla içeriğinizin yanı sıra anlatma biçiminizi de belirlemenizi öneririz.

Influencer olmanın 6 kuralı için tıklayın!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları