Teknik SEO

Google MuM (Multitask Unified Model) Algoritması

Google, MuM algoritması yani Multitask Unified Model güncellemesini, bilgiyi anlama için AI teknolojisinde dönüm noktası olarak nitelendiriyor. Google’ın bu kadar önem verdiği, arama sonuçlarını baştan aşağı değiştirebilecek ve SEO uygulayıcılarının işini daha da zorlaştıracak bu algoritmanın ne olduğuna yakından bakalım.
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

04/02/2022 - 4 dakikalık okuma

Google, arama motorunu iyileştirmek için geliştirdiği MuM güncellemesini 2021 Mayıs ayında yaptığı I/O konferansında tanıttı. 2019 yılında BERT ile başlayan geniş çaplı değişiklikler 2021 yılından itibaren MuM algoritması gelişimine devam etmektedir. MuM güncellemesi AI yani yapay zeka alt yapılı bir teknoloji olduğu için kendini sürekli geliştirmektedir. Google, MuM algoritmasının T5 metinden metne çerçevesini kullandığını ve BERT’ten yaklaşık bin kat daha güçlü olduğunu savunmaktadır.

MuM algoritması, BERT algoritmasının gelişmiş versiyon olduğunu söylenmektedir. MuM algoritmasının temellerini oluşturan arama sonuçları sayfasında ciddi değişikliklerin olmasına neden olan BERT algoritmasının ne olduğuna kısaca bir bakalım.

BERT Algoritması Nedir?

Google, sorguları daha iyi anlamak, en kısa süre içerisinde kullanıcısına cevap verme misyonuyla yola çıkarak yapay zeka ve makine öğrenimi ilişkisiyle birlikte BERT yani Bidirectional Encoder Representations from Transformers olarakta nitelendirilen algoritmayı hayata geçirmiştir.

Google BERT algoritmasını geleneksel anahtar kelimelerden, daha kompleks ve karmaşık sorguları algılamak üzerine kurgulandı. Anahtar kelime içerisinde geçen varlıkları ve varlıklar arasındaki ilişkileri çok daha güçlü bir şekilde anlamlandırmak üzere oldukça başarılı işler ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. BERT modelleri, bir kelimenin tam bağlamını kendisinden önce veya sonra gelen kelimelere bakarak algılayabilir. Yani long tail, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri çok daha hızlı anlayarak en ilgili sonuçları en üst sırada getirmeye yardımcı olan bir algoritma diyebiliriz.

BERT algoritması kelime ve anlam ilişkilerinin yanı sıra Featured Snippet’ların gelişmesinde, kullanıcıların bu bilgilerden faydalanmasında da kullanılmıştır.

MuM Algoritmasının Özellikleri Nelerdir?

Çeşitli Medya Türlerini İşleyebilir

MuM algoritması yalnızca metinlerde değil çok modlu bir yapıdır. Çeşitli medya türlerini işleyebilir. Bu sebeple SEO çalışmaları yapılırken yalnızca metne odaklanmak yerine görsellere, GIF (animasyonlu görseller), videolara, ses kayıtlarına odaklanmak oldukça önemli hale gelmiştir.

Google’ın son zamanlarda tanıttığı ürünlerinden birisi de Google Lens. Google Lens, görsel üzerinden arama yaparak size aradığınız sonuca hızlıca ulaştırmayı sağlıyor. Google Lens arama sorguları da bu bağlamda Google MuM algoritması ile çalışıyor olacak.
Örnek olarak bisiklet zincirinin zinciri mekanizmasının olduğu bir görseli Google Lens’e yükleyip tamirinin nasıl yapıldığını arattığınızda tek bir sorgu ile birlikte istediğiniz sonuca oldukça detaylı bir cevap bulabileceksiniz. Google MuM teknoloji sayesinde bisiklet tamirinin nasıl yapıldığını iletilen bir görsel sayesinde kolayca bulabiliyor olacağız.

Kompleks Sorguları Çok Daha Kolay Anlamlandırabilir

MuM algoritması ile birlikte Google artık daha kompleks cümleleri, arama sorgularını anlamlandırabiliyor. Bu, artık site içerisinde bulunan içeriğin fayda sağladığı noktada kullanıcılara direkt cevap verebileceği hale gelmiştir. Long tail anahtar kelimeler, bu noktada çok daha değerli ve önemli hale gelmiştir diyebiliriz. Kompleks sorguların anlamlandırmasının hızlanması ile birlikte artık Voice Search (sesli aramaların) ön plana çıkartmıştır.

Mum Algoritması

Bu konuyu biraz daha detaylandırmak gerekirse, Google’ın göstermiş olduğunu senaryodan ilerleyebiliriz. Fuji dağına tırmandığınızı düşünün ve bir sonraki sezon ise Adams dağına tırmanacaksınız. Bununla ilgili bir hazırlık planlarınız var ve yapmanız gereken şeyleri öğrenmek istiyorsunuz. Tırmanacağız dağın yüksekliği, gideceğiniz dönemdeki sıcaklıkları, kullanacağınız ekipmanlar vs. gibi birtakım konularda bilgi edinmeniz gerekiyor. Google artık MuM (Multitasking Unified Model) algoritmasıyla birlikte, iki dağı birbiriyle karşılaştırdığınızı anlayabiliyor. Bu ve bunun gibi oldukça kompleks ve birden çok sorguda öğrenebileceğiniz bu tarz karışık bilgileri anlamlandırarak kullanıcılarına sunabiliyor.

Bert & MuM Algoritması

Google, MuM algoritmasıyla birlikte varlıklar arasındaki ilişkileri belirleme konusunda çok ciddi bir yol aldığını söyleyebiliriz. Bu nedenle karmaşık yapılardaki soruları, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ve soruları anlamak konusunda oldukça yetenekli.

Google’ın tüm algoritma güncellemelerini incelemek, detaylı bilgi almak için “Google Algoritma Güncellemeleri, İsimleri ve Anlamları” yazımızı okumayı unutmayın!

MuM, Dil Engellerini Aşabiliyor

Dil, bilgiye erişimde ciddi sorun teşkil edebilir. Aynı kelime birde başka anlama sahip iken farklı bir dilde anlamı değişebiliyor. Bu sebeple arama sorgularımızda bu kelimeleri aradığımızda istediğimiz sonuca ulaşamayabiliriz. MuM, arama yaptığınız dilde yazılmayan kaynaklardan gerekli bilgileri öğrenebilir ve size doğru bilgiyi getirebilir, böylece dillerdeki bu bariyerleri ortadan kaldırmayı başardığını söyleyebiliriz.

MuM algoritması günümüzde 75 adet dili anlayabilecek şekilde eğitilmiştir. Adını da aldığı multi tasking özelliği sayesinde metin ve resimlerdeki varlık ilişkilerini anlamlandırmaktadır. Gelecekte ise video ve ses içeriğindeki varlıkları da ilişkilendirmesi beklenmektedir. 2022 yılında gelecek olan yeni güncellemelerle algoritmanın kaslarını geliştirdiğini, etki alanının daha da büyüdüğünü göreceğiz. Bu yıl içerisinde MuM algoritmasını takip etmek ve çalışmalarımızı yalnızca birkaç keyword üzerine çalışma yapmak yerine daha evrensel düşünerek teknolojiyi ele almamız çok daha faydalı olacağını söyleyebilirim.

Tüm bunların yanı sıra HTTP URL yönlendirme rehberine göz atmadıysanız mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları

İçindekiler