Teknik SEO

HTTP Redirect (URL Yönlendirme) Rehberi

bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

21/10/2021 - 17 dakikalık okuma

İçindekiler

HTTP redirect yani URL yönlendirme, bağlantı isteği gönderilen sayfanın yerine HTTP başlığına eklenen farklı bir sayfa adresinin açılmasına yardımcı olan bir WWW yöntemidir. Yönlendirme talimatlarının asıl amacı kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Mevcut olmayan bir sayfaya kullanıcı çekmek yerine otomatik olarak ilgili sayfalara yönlendirmek, ziyaretçilerin site içerisinde gezinmesi olarak tanımlanabilir.

Bu bağlamda düşünüldüğünde sayfa yönlendirme talimatlarının kullanıcı ve arama motoru botlarına verdikleri sinyaller SEO stratejileri için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yönlendirme komutlarının nasıl kullanıldığı, HTTP yönlendirme kodlarının neler olduğu, geçici yönlendirmeler, kalıcı yönlendirmelerin nasıl kullanıldığı ve nerelerde kullanıldığı SEO çalışmalarını planlamak açısından oldukça önemli sorulardır.

Bu rehber içerisinde aşağıdaki başlıkları keşfedeceksiniz:

  • HTTP Yönlendirme Kodları Nedir,
  • HTTP Yönlendirme Kodları Nasıl Çalışır,
  • Neden ve Ne Zaman Kullanılmalı,
  • Yönlendirme Yapılırken En Sık Yapılan Hatalar,
  • Yönlendirme Önerileri ve Caseleri

HTTP Yönlendirme Nedir?

HTTP yönlendirme (redirect), eski, sayfa bulunamadı (404) hatası olarak tabir edilen, site içerisinde mevcut olmayan URL’lerin; ilgili, çalışır durumda olan URL ile bağlantı kurma yöntemine verilen isimdir. Basit bir kod satırı kullanarak (birden farklı yöntemlerle) eski URL’ye erişmeye çalışan herkesi yeni bağlantı adresine yönlendirebilir. En basit haliyle açıklayacak olursak, bir ziyaretçiyi başka bir sayfaya yönlendirmek için tarayıcıya (veya sunucuya) verilen bir komut denilebilir.

Tarayıcılar bir yönlendirme isteği aldıkları da HTTP Header tarafından sağlanan yeni URL’i yüklerler. Burada yaşanan round-trip’leri ziyaretçiler fark etmeyecek kadar hızlı yaşansa da birden fazla yönlendirme de performansa olumsuz etkileri olabilir.

HTTP Redirect
(Görsel: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Redirections)

Örneklerle ve biraz daha detaylı açıklamak gerekirse, yönlendirme kodu tanımlanan bir A sayfasına erişmeye çalışan ziyaretçiler, kalıcı veya geçici olarak B sayfasına yönlendirilecektir.

301 yönlendirmesi yapıldığı varsayarsak:

https://www.site.com/a-sayfasi.html -> https://www.site.com/b-sayfasi.html

Böyle bir yönlendirme komutu kullanıldığında /a-sayfasi.html adresine giriş yapan ziyaretçiler otomatik olarak /b-sayfasi.html adresine kalıcı olarak yönlendirilecektir. Yani /a-sayfasi.html adresini görmek isteyen kullanıcılar artık /b-sayfasi.html adresini göreceklerdir.

(Yukarıda kullandığımız kodun anlamını detaylı olarak içeriğin devamında konuşacağız.)

Yönlendirme Kodları Ne Zaman Kullanılır?

Yönlendirme sinyalleri siteniz üzerinde yaptığınız ve yapacağınız aksiyonlara göre belirlenmelidir.

İlk olarak yönlendirmeler, site içerisinde bulunan bir içerik taşındığında veya erişilemez hale geldiğinde ziyaretçilere ve arama motoru botlarına yardımcı olmaktadır. Ziyaretçiler için yapılan yönlendirmeler, iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak açısından oldukça önemlidir.

Ziyaretçi, 404 sayfası ile karşılaştığında ilgili içeriği kendi başına bulmak zorunda kalması yerine kurulacak doğru yönlendirme bağlantısıyla ziyaretçinin aradığı bilgilere hızlıca ulaşması sağlanabilir. Arama motoru botları tarafından sağlayacağımız kazanç ise, bozuk URL’leri anlamlandırması ve analiz etmesi için efor harcayacaktır. Harcayacağı bu eforu, ilgili sayfalara yönlendirerek o sayfalarda yapmasını sağlayabiliriz. Böylece tarama bütçemizden (crawl budget) ciddi bir şekilde tasarruf edebiliriz.

Hangi koşullarda yönlendirme yapılmalıdır?

  • İlk olarak siteyi eski alan adından yeni bir alan adına taşırken yönlendirme yapılması gerekecektir. Bu durumda, tüm sayfalar, yeni alan adındaki karşılıklarına yönlendirilmelidir. Burada yapılacak tüm yönlendirmeler 301 kalıcı HTTP Status ile yapılmalıdır. (301 yönlendirmesinin ne olduğunu konunun detayında bahsediyor olacağız.) Yönlendirme haricinde bu tür durumlarda Google Search Console gibi araçlardan arama motorlarını bilgilendirmeniz de gerekecektir.
  • İki veya daha fazla alan adını yani web sitesini tek bir sitede birleştirmek isteyebilirsiniz. Bunu yaparkende bu alan adlarında bulunan tüm sayfaları page to page olacak şekilde karşılıklarına yönlendirilmesi gerekecektir.
  • Genellikle e-ticaret sitelerinde artık mevcut olmayan, stokta olmayan veya artık üretilmeyen ürün sayfalarını müşterilere en uygun olacak alternatif, ikame ürünlere yönlendirmek olacaktır.
  • Sezonluk boş kalan kampanya sayfaları için kullanılabilir. Black Friday gibi sezonsal olarak kullanılan ve bir süre için boş kalan sayfalar için de yönlendirme komutları kullanılabilir.Bu sayfaları tekrar ziyaretçilere sunmak istendiğinde yönlendirme kaldırılabilir.
  • İhtiyacınızın olmadığını düşündüğünüz eski sayfaları veya içeriği silerken bu sayfaların kazandırdığı sinyali yani SEO etkisini kaybetmemek için alternatif veya ikame sayfalara yönlendirmek oldukça mantıklıdır.
  • Son olarak, yanlış kurgulandığını düşündüğünüz anahtar kelime ve sayfa içeriğiyle uyuşmadığını düşündüğünüz URL’leri yeni oluşturduğunuz URL’lere yönlendirebilirsiniz. Böylece eski ve belirli bir etki yaratmış olan bu adreslerin sinyallerinden yararlanmış oluyoruz.

Not: Hazır CMS çözümleri (WordPress, Blogger, Shopify…) kullanıyorsanız bu platformların halihazırda yönlendirme çözümleri bulunabiliyor.

Yönlendirme Türleri Nelerdir, Kaç Tür Yönlendirme Vardır?

Halihazırda içeriğin detayında bazı yönlendirmelerden bahsetmiştik. Şimdi bu yönlendirmelere daha yakından ve detaylı olarak bakacağız. Tüm bu yönlendirme kodlarının birbirlerinden farklı anlamları bulunuyor.

Bazı yönlendirmeler ziyaretçileri kalıcı olarak yönlendirirken bazı yönlendirmeler ise ziyaretçileri geçici olarak ilgili sayfalara yönlendirmektedir.

Genellikle yönlendirme yöntemini ikiye ayrılmaktadır:

Sunucu taraflı yönlendirmeler, sunucu tarafından gerçekleşmektedir. Bir sayfa için gönderilen HTTP isteği, sunucu tarafından alınır belirlediğiniz kalıcı veya geçici yönlendirme durum koduyla isteği gönderen agent’ler yanıtlanır.

Sunucu taraflı en yayın yönlendirmeler 30x HTTP durum kodlarıdır.

İstemci (Client Side) tarafından gönderilen istekler, tarayıcılar tarafından yanıtlanır ve yönlendirmeler gerçekleştirilir.

İstemci tarafında yapılan en yaygın yönlendirme seçenekleri Meta refresh & Javascript yönlendirmesidir.

Sunucu Taraflı Yönlendirmelerİstemci (Client) Taraflı Yönlendirmeler
301 Kalıcı YönlendirmeMeta Refresh Yönlendirmesi
302 Geçici YönlendirmeJavascript Yönlendirmeleri
307 Kalıcı Yönlendirme
308 Geçici Yönlendirme

1. Sunucu Taraflı Yönlendirmeler

301 Yönlendirmeleri – Kalıcı yönlendirmeler

301 yönlendirmeleri, ziyaretçileri kalıcı olarak bir URL’den belirlemiş olduğumuz ikame URL’e yönlendirilen sunucu taraflı yönlendirme yöntemidir. Bu açıdan bakıldığında 301 yönlendirmesi SEO için oldukça önemli yönlendirme yöntemidir.

301 yönlendirmesinin kalıcı yönlendirme olarak adlandırılmasının sebebi, orijinal URL’nin artık kullanılmadığı ve arama motorlarının yönlendirilen URL’yi dikkate alacağını belirttiği içindir.

Yani biraz daha detaylandıracak olursak, arama motoru botları dizindeki orijinal URL’i yönlendirilen URL ile değiştirdiğini de söyleyebiliriz. Bu bağlamda yapılacak yönlendirmeler, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

301 Yönlendirmesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

301 kalıcı yönlendirme yöntemi, genellikle site mimarisi içerisinde bulunan bir sayfayı kalıcı olarak kaldırıldığında veya farklı bir adrese taşındığında, site trafiğini korumak istenildiğinde kullanılmaktadır.

  • Sitenizi yeni bir alan adına taşındığınızda sorunsuz bir şekilde trafik getirmesini istediğinizde,
  • Siteniz eğer bir aksiyon almadıysanız 3 farklı varyasyonda açılabilir. Bu durum duplike sayfa oluşmasına neden olabilir. Bu sayfa varyasyonlarını tek bir yerden olmasını istediğimiz durumlarda 301 yönlendirmesi kullanılmalıdır,
    • http://site.com, http://www.site.com, https://site.com ve https://www.site.com şeklinde seçtiğiniz ana adrese yönlendirmelerin yapılması gereklidir.
  • İki web sitesini birleştirmek istediğinizde eski URL’leri yeni URL’lerle bağlantı kuracak şekilde 301 yönlendirmesi kullanılmalıdır,
  • Kırık sayfaları, ikame ve alternatif sayfalara yönlendirmek istediğinizde,
  • Yinelenen içerik sorunlar yaşadığınızda 301 kalıcı yönlendirmesi kullanılmalıdır.

Unutmayın, yönlendirmenin geri döndürülmeyeceğinden emin olduğunuz vakit 301 yönlendirmesini kullanmalısınız. Aksi halde vermiş olduğunuz sinyaller SEO çalışmalarınıza zarar verebilir.

301 Yönlendirmesi Ne Zaman Kullanılmamalıdır?

301 yönlendirmesinin kullanılması gerektiği yerler olduğu gibi kullanılmaması gereken senaryolar da bulunuyor.

Bu senaryoları örneklendirecek olursak;

  • E-ticaret siteleri için sezonsal olarak açılmış sayfaların yönlendirmelerinde
  • Stoğu bitmiş fakat yakın zamanda tekrar stoğa açılacak ürün sayfaları için
  • Kampanya sayfaları için
  • Coğrafya hedeflemesi yapıldığında
  • A/B test senaryolarında
  • Cihaz hedefleme yapıldığında

301 Yönlendirmesinin SEO’ya Etkisi

301 yönlendirmesinin SEO’ya çok ciddi etkisi vardır. Yönlendirme yapılan sayfa dizinde ki orijinal URL ile değişir ve Pagerank’a yeni sayfayı iletir. Bu sebeple yapılacak yönlendirmeler oldukça kritik ve minimum sayıda yapılması gerekmektedir.

A -> B ->C şeklinde yapılan yönlendirme yerine direkt A -> C ve B – > C şeklinde kurgulanmalıdır. Zincir şekilde yapılan yönlendirmeler redirect loop yani yönlendirme zinciri sorunlarına neden olabilir.

Sürekli yönlendirme yapmakta iyi değildir. Yapılan yönlendirmeler Pagerank oranının %15 değer değer kaybına sebep olacağını söyleyen şüpheci SEO’cular olduğunu söyleyebiliriz. Google, her ne kadar yaptığı açıklamalarda PageRank’ı etkilemiyor deseler de şüpheci yaklaşmakta fayda olacaktır.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 yönlendirmesi yapmanın birden fazla yolu vardır. En kolay yolu sunucu root dizininde bulunan .htaccess dosyasına eklenecek yönlendirme koduyla olacaktır.

.htaccess ile 301 yönlendirme kuralı
Redirect 301 /a-sayfa.html -> https://site.com/ilgili-b-sayfasi.html

RedirectPermanent /a-sayfa.html https://site.com/ilgili-b-sayfasi.html

Yukarıdaki kod sayesinde belirtilen adresler 301 ile yönlendirilmiş olacaktır. Son kısımda yönlendirme hedefinin tam URL’i eklenmelidir.

Hazır veya özel CMS paneli kullanıyorsanız bu hazır paneller yönlendirme ile ilgili özel bir alan sunuyor olabilirler. Bu paneller tarafından yönlendirmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

302 Yönlendirmeleri – Geçici yönlendirmeler

Geçici yönlendirme adında da belli olacağı gibi trafiği yalnızca geçici olarak yönlendirmek istediğiniz zaman kullanacağınız yönlendirme yöntemi olacaktır.

Belirli bir süre için belirli bir sayfaya yapacağınız yönlendirme gerektiğinde kullanmalısınız. Aksi takdirde tarama bütçesine zarar verebilirsiniz. Sürekli 302 yönlendirmesi kullanmak hem orijinal URL’in taranmasına hem de yönlendirilmiş URL’in taranmasına neden olmaktadır.

Geçici yönlendirme, bir belge veya bir web sayfasının geçici olarak başka bir URL’e taşındığı sinyalini vermektedir.

302 Yönlendirmesi Ne Zaman Yapılır?

E-ticaret siteleri için sezonsal olarak açılmış sayfaların yönlendirmelerinde,

Stoğu bitmiş fakat yakın zamanda tekrar stoğa açılacak ürün sayfaları için,

Kampanya sayfaları için,

Coğrafya Hedeflemesi Yapıldığında (Sitenizin farklı coğrafyalarda etki adları varsa bu kısımlarda da IP tanımlamalarında 302 yönlendirmesi yapılabilir),

Çoğu global ölçekli organizasyonlar lokasyon bazlı olarak hedef kitlerlerine web sitelerinin içeriklerini ziyaretçilerinin kullandığı yerel dillerde göstermek isteyebiliyorlar. Bu tür durumlarda web sitelerin farklı dil kırılımları olabiliyor ve bu dil kırılım geçişlerinde ise yönlendirme senaryoları devreye girebilmektedir.

IP adres üzerinden yakalanan coğrafik bilgi sayesinde eğer o dilde bir varyasyon varsa ziyaretçilerinize sitenizin o dile ait sayfasını göstermeniz mümkün olabiliyor. Bu tür durumlarda teknik olarak varsayılan adresten farklı bir adrese geçiş yapılacağı için bunun 302 yönlendirmesi ile yapılması sinyalleri çok daha doğru vereceğiniz anlamına gelecektir.

a.com adresinde Türkçe bir sayfanız mevcut a.com/en/ kırılımına ait ise ABD’de yaşayan ziyaretçilerinizi hedefleyen farklı varyasyonu olduğunu düşünelim.

İP yönlendirmesi sayesinde ABD’den bağlanan ziyaretçiler a.com’u görmeden direkt olarak siteye giriş yaptığında a.com/en/ sayfasını görebilirler. Burada direkt bir zıplama yapmak doğru mesajı iletmek konusunda sorun yaşatabilir. Bu sebeple gerek site içerisinde dil değişimi yapmak gerekse İP yönlendirmesi ile site içerisinde farklı varyasyonlara geçişlerde 302 geçici yönlendirmesi kullanılması önerilmektedir.

Bu duruma yalnızca ülkeler değil şehirler arası yapmış olduğunuz sayfaları da katabilirsiniz.

A/B Test Senaryolarında

Sitenizin farklı sayfa varyasyonlarını test ederken, bu sayfaların etkisini test etmek için bazı ziyaretçileri geçici olarak farklı alternatif adreslere yönlendirmeniz gerekebilir. Bu tür senaryolarda 302 geçici yönlendirmesinin kullanılması önerilmektedir. Bu yönlendirmeler için alternatif sürümün önbelleğe alınması, dizine eklenmesi ve hem de orijinal içeriğin sıralamaya devam etmesini sağlamak için geçici yönlendirmeleri kullanabilirsiniz. Eğer önbelleğe alınmasını istemediğiniz senaryolarda önbelleğe alınmayan yönlendirmeleri kullanabilirsiniz.

Cihaz hedefleme yapıldığında (Mobil ve desktop tarafında ayrı bir web sitesi kullanıyorsanız ve yapılan geçişlerde 302 ile yönlendirme yapılmalıdır. Tam tersi içinde kullanılabilir.)

Cihaz hedefleme yönlendirmeleri, çok sık bir şekilde kullanılan ve önemli bir case study olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sitenizin ayrı bir mobil versiyonu olabilir. Örnek olarak masaüstünden sitenize giriş yapan kullanıcıları www.siteniz.com adresini servis ederken mobilden giriş yapan kullanıcılara m.siteniz.com şeklinde farklı bir sub-domain sunabilirsiniz. Bu tür durumlarda web sitenin mobil versiyonu olduğunu hangi piksellerde kullanılması gerektiği gibi bilgileri yönlendirme sinyalleri ile sağlamaktayız.

Google’ın bu gibi durumlarda HTTP yönlendirmeleri ve Javascript yönlendirmelerini kullanabileceğinizi belirtmektedir. Sunucu ve altyapı sağlayıcınızın desteklediğini bu yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz.

302 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Redirect 302 /a-sayfa.html https://site.com/ilgili-b-sayfasi.html

Yukarıdaki kod sayesinde belirtilen adresler 302 ile geçici yönlendirilmiş olacaktır. Son kısımda yönlendirme hedefinin tam URL’i eklenmelidir.

302 Geçici Yönlendirmenin SEO’ya Etkisi

302 yönlendirmesi geçici olarak tanımlandığı için eski URL, yeni URL’e aktarılmaz. Eski URL’de ayrı bir şekilde taranmaya devam eder. Arama motorları (Google, Bing, Yandex..) eski ve yeni URL’leri değerlendirmeye devam eder. Bu sebeple 302 yönlendirmesi yapılırken çok dikkat edilmelidir.

307 Geçici Yönlendirmesi

307 geçici yönlendirmesi, yukarıdaki bahsettiğimiz benzer yöntemlerden biraz daha farklı olan geçici bir yönlendirme türüdür. Hedef URL için istek yöntemi değiştirilemiyorsa, genellikle 307 yönlendirmeleri kullanılır.

308 Kalıcı Yönlendirmesi

307 geçici yönlendirmesinin tam olarak kalıcı yönlendirme karşılığıdır. 308 yönlendirmesi, istek yönetimini orijinal istekle aynı olmaya zorlamaktadır.

2. İstemci (Client) Taraflı Yönlendirmeler

Sunucu taraflı yönlendirmeden farklı olarak, bu seçenek altında yapılan yönlendirmeler sunucu düzeyinde değil, belirli dosyalara erişmek için tarayıcı tarafından kullanılmaktadır.

Eğer sunucu taraflı yönlendirme desteği yoksa istemci taraflı yönlendirmeler kullanılabilir.

SEO stratejileri için bazı dezavantajları olabilir. İstemci yani tarayıcı tarafından yorumlandığı için her tarayıcı tarafından bu yönlendirmeleri desteklemeyebilir ve kullanıcılara doğru yönlendirmeleri göstermeyebilir. Bununla birlikte arama motorları burada yapılan yönlendirmeleri sunucu taraflı gibi tam olarak yakalayamayabilir.

İstemci Taraflı Yönlendirme için iki farklı yönlendirme yöntemi bulunmaktadır.

Meta Refresh Yönlendirmesi

Meta Refresh yönlendirmesi sitenin <head> kodları arasında kullanılmaktadır. Tarayıcı, belirlenen URL’e erişmeye çalışırken bu kod aralığından fark eder ve o adrese yönlendirme yapar.

Örnek yönlendirme kodu:

<meta HTTP-equiv=”refresh” content=”0; url=http://adres.com/baska-url/”>

Google, bu yönlendirme metodunu kullanıcı deneyimi ve işlem süresinde yaşanan gecikmeler sebebiyle kullanılmasını önermemektedir. Kullanıcı deneyimini kötü etkilemesinin sebebi, kullanıcı oirjinal sayfayı görmese de dosyalar tarayıcı geçmişinde bulunmaktadır. Bu da kötü bir deneyim ziyaretçiye kötü bir deneyim sunacaktır.

Javascript Yönlendirmeleri

JavaScript yönlendirmeleri, tanımlanmış adrese erişmek için tarayıcının JavaScript’i işlemesini gerekmektedir. Çalışma mantığı olarak Meta Refresh yöntemine benzer şekilde çalışır.

JavaScript yönlendirme kodu, HTML dosyasının <HEAD> bölümünde de konumlandırılmaktadır:

<script>window.location.href(http://www.siteadresi.com/yeni-adres)</script>

Google, Javascript yönlendirilmesinin de en son tercih olarak seçilmesini söylemektedir. Javascript yönlendirmesinde yaşanan olumsuz deneyimler sebebiyle içeriğin oluşturulması ve arama motorları yani Google Botları tarafından görünmeyebilir.

Javascript yönlendirmeleri genellikle, kullanıcı özelinde oluşturulmuş sayfaya yönlendirmek istenildiğinde, cihaz geçişlerinde veya kullanıcı etkileşimi yaratmak için kullanılmaktadır.

301, 302, 307 ve 307 HTTP durum kodlarının yanı sıra 50’e yakın istemci ve sunucu arasındaki iletişimi kurmak için farklı anlamları olan HTTP durum kodları bulunmaktadır. Http durum kodları için hazırladığımız içeriği okumanızı tavsiye ederiz.

Yönlendirmeler Nasıl Kontrol Edilir?

Yönlendirmeleri kontrol etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Sağlıklı testi Chrome DevTools aracını kullanarak yapabilirsiniz.

Sayfa içerisinde sağ click -> inceleye diyerek Chrome DevTools paneline erişebilirsiniz.

Üst kısımda bulunan Network sekmesi, sayfa içerisinde yapılan tüm istekleri listelemektedir. Network sekmesi açık olarak yapmış olduğunuz tüm istekleri bu sekme altında görebilirsiniz.

Chrome DevTools ile Yönlendirme Kontrolü
Chrome DevTools ile Yönlendirme Kontrolü

Görseldeki gibi hangi sayfanın, hangi sayfalara yönlendirme yapıldığını bu panel üzerinden takip edebilirsiniz.

Buna ek olarak, Ayima Redirect Path eklentisini yönlendirme takibi için kullanabilirsiniz.

Yönlendirme Yaparken En Sık Yapılan Hatalar

Yönlendirmeler birkaç sayfa için yapıldığında çok sık sorunlarla karşılaşılmasa da büyük web sitelerinde oldukça dikkatli kullanılması önerilmektedir. Bu başlık altında en sık yapılan yönlendirme hataları yer vereceğiz.

#1: Yönlendirme Zincirinin Oluşturulması

Yönlendir zinciri (redirect loop) sorunu yönlendirme işlemlerinin bilinçsiz bir şekilde yapmasından kaynaklanmaktadır. Kullanıcı deneyimine ve SEO tarafına ciddi olumsuz etkileri olmaktadır.

Redirect loop yani yönlendirme zinciri hatası, aynı URL’leri birbirine yönlendirmekten dolayı yönlendirmelerin bir zincir oluşturarak sayfanın açılmama sorunudur.

Yönlendirme Zincirinin Oluşması
Yönlendirme Zincirinin Oluşması

Sorunu örneklendirecek olursak, A sayfasını B sayfasına yönlendiğini düşünelim B sayfası C sayfasına yönlendirdiğimizi düşünelim. C sayfası tekrar A sayfasına yönlendirildiğinde bir yönlendirme zinciri oluşmaktadır. Bu örnek daha da çoğaltılabilir. 2 sayfa arasında da sonsuz döngü oluşabilir, daha fazla sayfa arasında da olabilir.

A -> B

B -> C

C -> A

Yönlendirme Zinciri Hatası
Yönlendirme Zinciri Tarayıcı Hatası

Tarayıcı, yukarıdaki gibi hata mesajı gösterir. Sayfa açılamaz ve kullanıcı sitede gelmek istediği hiçbir sayfayı görememektedir. Botlar bu adresleri sürekli zincir halinde taradığı için de tarama bütçesini olumsuz etkileyeceğini söyleyebiliriz.

#2: Site İçi Yönlendirme Yapmadan Search Console’dan Site Taşıma Bildirisi Yapmak

Site sahipleri, gerekli yönlendirmeleri yapmadan Search Console panelinden site taşıma bildirisi yapabiliyorlar. Bu çok sık yapılan hatalardan biridir. Eski sitenin dizine eklenen, trafik getiren değerli sayfaları olabilir. Buradaki değeri yeni domaine taşımak oldukça önemlidir.

Search Console Adres Değişikliği
Search Console Adres Değişikliği

Burada yapılması gereken, öncelikle eski sitedeki tüm URL leri yeni domainde ki adreslere page to page olacak şekilde yönlendirmek ve daha sonra Google Search Console aracılığıyla kendi kendine takip etmesine izin vermek olacaktır.

#3: Alakasız Yönlendirmeler Yapmak

Yönlendirme yaparken yönlendirmenin ilgili sayfaya yapılması kullanıcı deneyimi ve SEO stratejisi açısından oldukça önemlidir. Ziyaretçinin girdiği sayfayla alakalı bir içerik göremediğin bounce rate oranı gibi metrikler de zarar görecektir. Bu sebeple yönlendirmenin yapılacağı sayfa oldukça önemlidir. Dikkatle yapılması tavsiye edilmektedir.

#4 Site İçi Linkleme & Sitemap İçerisinde Yönlendirilen URL’lerin Kullanılması

Site ve sitemap içerisinde yönlendirilen eski URL’leri site içerisinde barındırmak sitenin taranabilirliği konusunda negatif etkiye sebep olacaktır. Arama motoru botlarının site içerisinde gezdiği süre kısıtlı olduğu için en doğru bilgiyi en hızlı bir şekilde vermek gerekebiliyor. Bu tarafta yönlendirilen URL leri, site içerisinde barındırmak tarama bütçesi için doğru bir karar değildir. Bunun yanında yönlendirilen URL ler, fazladan istek yaptığı için sayfa hızında olumsuz etkiye neden olacaktır.

#5 Migrasyon, Site Geçişinde Eski URL’leri Dikkate Almamak

Site geçişi yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri geçmişte yapılan 301 yönlendirmelerin halihazırda devam etmesidir. Eğer bu yönlendirmeler kırılırsa geçmişte yapılan linkler 404’e veya 500’e HTTT Status hatasına düşecektir. Bu hata kodlarını almamak için site geçişinden önce ki sisteminizde var olan yönlendirmeleri geçiş yaptığınız sistemde de kullanabilirsiniz.

Konu ile ilgili bir örnek verecek olursak;

Eski Yönlendirme: eski-sayfa- A → mevcut-sayfa-B

Yeni Yönlendirme: mevcut-sayfa-B → yeni-sayfa-C

İstenilen: A → C

Burada A’dan direkt C’e yönlendirme yapmanız çok güzel olur fakat bu tarafta harcayacağınız efor ve planlamalar konuya dahil oluyor. Fakat eski yönlendirmelerin unutulmaması gerektiğini tekrar belirtebiliriz.

Yönlendirmelerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

En fazla kaç adet yönlendirme yapabilirim?

Google botları 10 adet URL yönlendirmeyi takip ediyor. 10’dan fazla yönlendirme: “çok fazla yönlendirme yapıldı” gibi bir mesajla karşılaşıyorsunuz. 1 adet yönlendirme yapılması önerilmektedir.

Yönlendirmeler tarama bütçesini etkiler mi?

Evet, etkiler. Her yapılan bir yönlendirme tarama bütçesinden harcadığını söyleyebiliriz.

301 yönlendirmelerini ne kadar süre aktif olarak tutulmalı?

Google botları sayfaları 6 ay ile 1 yıla kadar ön belleğinden tutabiliyor. Olumsuz bir senaryo yaşanmaması adına kalıcı olarak tutulmasından fayda var diyebiliriz. Buna ek olarak, John Mueller, 301 yönlendirmelerini en az bir yıl aktif kalmasının faydalı olacağını önermektedir.

Bir URL’e kaç kere yönlendirme yapabilirim?

Farklı sayfaları bir sayfaya yönlendirmekten bahsediliyorsa ve alakalı adresleri istediğiniz kadar yönlendirebilirsiniz. Örnek olarak A, B, C sayfalarını E sayfasına yönlendirilmesi gibi düşünebiliriz.

301 yapıldığında eski sayfa dizine eklenmeye devam eder mi?

Hayır, Google botları bu sayfayı fark ettiğinde eski adresi dizinden kaldırır yeni adresi ekler.

301 yönlendirmesi ile 302 yönlendirmesi arasındaki fark nedir?

301 yönlendirmesi kalıcı yönlendirme, 302 ise geçici yönlendirme diyebiliriz.

Sonuç olarak, yönlendirmeler, bilinçli bir şekilde yapılırsa SEO stratejisine ciddi boyutta katkılar sağlar. Bu sebeple yönlendirmeleri takip etmek, site içerisinde yanlış yapılan yönlendirmeler varsa bunları düzenlemek SEO stratejileri için faydalı olacağını söyleyebiliriz. Hatta eğer şansınız varsa site içi yönlendirmeleri düzenli olarak takip etmenin de avantajlarının olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynaklar

 

2 Yorum
A
Ayşe Yıldız

Bağlı olduğumuz platformda, mağazamızın yonetimi platformda . Satışlarımızı bizim konyrolümüz dışında başka bir urlye yönderilbilirler mi. Nasıl önüne geçebiliriz.

bugra-sozer-logo
Buğra Sözer

Merhaba,
Bu durum bağlı olduğunuz platform ve altyapıya göre değişebilir. Normal şartlarda eğer linux altyapı kullanılıyorsa .htaccess, windows ise web.config dosyaları sayesinde istediğiniz bir URL’i başka bir URL’e yönlendirme işlemi yapılabilir.
Yine yukarıda bahsettiğim dosyalar özelinde yönlendirmeleri iptal edebilir veya kaldırabilirsiniz.
Tabii, bu dosyaları yönetebileceğiniz CMS panelleride mevcut, bu işlemler oradan da gerçekleştirilebilir.

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları