İçerik Planlaması & Üretimi

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

anastasya-nikitina

Anastasiia Nikitina

21/10/2021 - 10 dakikalık okuma

İçeriklerinizi hem arama motorları hem kullanıcılar için optimize etmek, siteniz ve organik trafiğiniz için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri. Bununla birlikte SEO uyumlu içerik yazmak çoğunlukla zaman ve çaba gerektiren bir süreç. Elbette sonunda bu çabanızın ve harcadığınız zamanın değdiğini görmek paha biçilemez – tabii doğru yaparsanız.

Çoğu kişi SEO uyumlu içeriğin aynı zamanda kullanıcı dostu olamayacağını düşünür. Bu genelde çok yanlış bir algıdır çünkü iyi optimize edilmiş ve yüksek kaliteli içerikler, aslında arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer alma şansınızı önemli ölçüde iyileştirir.

İçeriğinizin arama motorlarında daha iyi sıralanmasını istiyorsanız, içerik yazımında “SEO uyumlu içerik nedir?” ve “SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?” sorularının cevabını aradığımız bu SEO kuralları listemize dikkat etmeniz gerekiyor.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Her ne kadar SEO, son zamanlarda “düşünce” odaklı içerik türlerine yöneliyor olsa da, anahtar kelimeler yine de yadsınamaz önemde bir rol oynuyor. Doğu anahtar kelimeleri bulmak, arama sonuçlarını domine etmenize ve hedef kitlenizi tatmin etmenize yardımcı oluyor. Hedef anahtar kelimelerinizi seçerken, öncelikle aşağıdaki tanımları belirlemeniz gerekiyor:

  • Belirli bir zaman aralığı içerisinde X anahtar kelimesinin aranma hacmini bilmek. Yanlış anahtar kelimeleri kullanmak bütçenizi ve zamanınızı boşa harcamaktan başka hiçbir işe yaramaz.
  • Kullanmak istediğiniz anahtar kelimelerin arkasındaki arama niyetini iyi anlamak.
  • Rekabetçi içerikler oluşturabilmek için farklı kaynaklar üzerinden araştırma yapmak.
  • Long-tail anahtar kelimelere odaklanmak. Long-tail anahtar kelimelerin aranma hacmi çoğunlukla diğerlerine oranla daha düşük olacaktır, long-tail keywordlere odaklanmak SERP’lerde üst sıralarda yer almanıza engel değil. İnsanlar genellikle belirli bir konu hakkında spesifik bilgi bulmak istedikleri zaman daha uzun anahtar kelime öbekleri kullanmayı tercih ediyor.

Dört dörtlük bir anahtar kelime araştırması süreci yürütebilmek için atabileceğiniz adımlar şöyle:

  1. keywordtool.io, Ubersuggest, Keyword Planner gibi araçlardan faydalanarak en iyi anahtar kelimeleri bulun.
  2. Hedef anahtar kelimelerinizi rakip sitelerde aratın ve meta etiketlerde ya da sayfa içi SEO metinlerinde nasıl anahtar kelimeler kullandıklarını not alın.
  3. Google Related Searches alanındaki önerilerden faydalanın.
  4. Google Autocomplete alanındaki önerilerden faydalanın.
  5. Eğer konu-odaklı bir içerik yazıyorsanız Vikipedi gibi güvenilir ve insan-yapımı kaynaklardan da yararlanabilirsiniz.
  6. Sektör ile ilgili farklı forumları ziyaret ederek kullanıcıların konuya dair ne tür sorular sorduklarını araştırın.
  7. Ürün/kategori odaklı bir metin yazıyorsanız, ürünün satıldığı güvenilir e-ticaret sayfalarını ziyaret ederek satıcıların ürün için hangi alternatifleri kullandığını tespit edin.

Tüm bu süreçlerin sonunda elinizde sağlam bir anahtar kelime listesi oluşturup onları doğru yerde ve doğru zamanda kullanmayı ihmal etmeyin:

  • Title
  • URL
  • Meta description
  • HX etiketleri
  • Görsel isimleri
  • Görsel alt etiketleri
  • İçerik boyunca

Unutmamak gerekir ki aşırıya kaçan anahtar kelime kullanımı (keyword stuffing) sadece Google tarafında görünürlüğünüze zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda içeriğin okunabilirliğini de ciddi ölçüde etkiler. Bu yüzden hem okuyucunuzun hem botların kafasını karıştırmamak adına anahtar kelimeleri olabildiğince organik ve içeriğin doğal akışına göre kullanmanızda fayda var.

İçeriğinizi Yapılandırın

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir 1

Etkileyici bir içerik oluşturmak istiyorsanız, sağlam bir yapılandırma kullanmanız şart. Öncelikle içeriğinizin ana kısmını belirlemeniz gerekiyor. İçeriği farklı kısımlara bölmek ve parçalamak, onu yazmayı daha kolay ve daha hızlı hale getirir. İçeriğinizi yapılandırmaya başladığınız an her bir bölüm üzerinde ayrı ayrı çalışabilir ve her biri için düşüncelerinizi ayrı ayrı organize edebilirsiniz.

Her içeriğin bir giriş paragrafı, bir gövde bölümü ve bir sonuç paragrafı bulunmalı. İçeriğin gövde bölümünü de farklı parçalara bölebilir, alt başlıklarla ayırarak daha akıcı ve okunaklı bir bütün oluşmasını sağlayabilirsiniz. İçerik hem hedef kitlenize ulaşmalı, hem de kişiliğinizi ve kaleminizi yansıtabilmeli.

Çoğu zaman – özellikle teknik SEO metinlerinde – sonuç paragrafı içeriğin en ihmal edilen kısmı oluyor. İçeriği güçlü bir CTA ifadesi ile sonlandırmak ve vurucu bir kapanış yapmak, istenen aksiyonun alınabilmesi için önemli bir husus.

Çarpıcı Başlıklar Atın

Başlıklar, hem SEO hem kullanıcı açısından SEO uyumlu makale kuralları arasında hatırı sayılır bir öneme sahip. Belirleyici ve ilgi çekici başlıklar, okuyucuya içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu ve içeriği okuduklarında ondan ne çıkartabileceklerini anlamalarına yardımcı olur. Daha yüksek sıralarda yer alma olasılığınızı artırmak için başlıklarınızı aşağıdaki kurallara uyarak SEO’ya uygun hale getirebilirsiniz:

  • Ana anahtar kelimenizi olabildiğince başlığın başında kullanın.
  • Başlığınızı 60 karakterden az tutmaya çalışın. (Google arama sonuçlarında sadece başlığın ilk 60 karakterini gösteriyor.)
  • Başlığın, yazının içeriğini doğru tanımladığından emin olun.

Eğer üzerinde çalıştığınız içerik/marka/sektör buna el veriyorsa, daha yakalayıcı bir başlık için “en iyi”, “komik”, “ücretsiz, “nasıl yapılır” gibi modifiye edici ifadelere de başvurabilirsiniz.

Başlık Demişken: Heading Etiketleri

İçeriğinizin okunaklı olabilmesi için merak uyandıran başlıklar ve alt başlıklar kullanmak iyi bir fikir olabilir. Alt başlıklarınızı hiyerarşik bir usulde kullanmak oldukça önemli. Bir içerikte yalnızca 1 adet H1 olmalı ve mutlaka ana anahtar kelimenizi içermeli. Ana gövde bölümlerinde ise H2 etiketleri, onların altında ise gerekli görüldüğü takdirde H3 etiketleri kullanılmalı. Bununla birlikte alt başlıklar oluştururken farklı alt başlıklar yaratmaya da dikkat edilmeli; birbiri ile benzer başlıklar kullanmak hem kullanıcıyı yanlış yönlendirebilir hem de arama motorlarına aynı bilgiyi iki kez verdiğinize dair istenmeyen bir mesaj ulaştırabilir.

SEO-Dostu URL’ler Kullanın

Güzel tasarlamış URL’ler, özgün ve SEO uyumlu içerik için en önemli SEO elementlerinin başında geliyor. URL’ler paylaşılması daha kolay olmakla birlikte daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Söz konusu SEO-dostu URL’ler olduğu zaman ise aşağıdaki kurallara sadık kalmakta fayda var:

  • Ana anahtar kelimeyi URL’de geçirin. Bu görünürlüğünüzü iyileştirmekle birlikte arama motorlarına sayfayı daha iyi kategorize etme ve tanımlama fırsatı verir.
  • Gereksiz kelimeleri kaldırarak URL’lerinizi kısaltın. Ortalama URL uzunluğu 60 karakter ya da 3-5 kelime olmalı.
  • Kelimeleri birbirinden ayırmak için tire kullanın.
  • Küçük harfler kullanın. Büyük harfler istenmeyen redirect’lere ya da bazı sunucularda 404 hatalarına sebebiyet verebilir.
  • “Bir”, “Ve”, “Ama”, “Ya da” gibi bağlaç ve edatları URL’de kullanmaktan kaçının.

Uzun Paragraflardan Kaçının

SEO dostu içerik oluştururken mutlaka aklınızın bir köşesinde bulunması gereken bir diğer kural da paragrafları olabildiğince kısa tutmak. Tabii ki bu, her bir cümleyi ayrı bir paragrafa bölmek anlamına gelmiyor. Bununla birlikte paragraflar mantık çerçevesinde birbirinden ayrılmalı ve her birinin kendi ana fikri olmalı. 3-4 cümlelik, ortalama uzunlukta paragraflar kullanmakta fayda var.

Bununla birlikte listeleme, vurgulu metin, farklı font gibi değişik formatlar da kullanabilirsiniz. Özellikle mobil kullanıcıların içeriğinizi daha kolay tüketmesine ve içerikten çabuk sıkılmasına yardımcı olacaktır.

Meta Açıklamanızı Optimize Edin

Meta açıklama, Google’ın arama sonuçlarında sayfa başlığının hemen altında içeriğiniz ile ilgili gösterdiği bir özettir. Meta açıklamayı ilgi çekici ve bilgilendirici hale getirmek önemlidir; böylece okuyucunun içeriğinizi okumasına teşvik eder. Meta açıklama, içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu açıklamalı ve hedef anahtar kelimelerinizi içermeli. İdeal olarak bir meta açıklamanın uzunluğu ise 155-160 karakter arası olmalı.

Bu arada hatırlatmakta fayda var ki çalıştığınız meta açıklamanın arama sonuçlarında listeleneceğinin garantisi yok. Bu yüzden ana anahtar kelimenizi en doğal ve en alakalı biçimde meta açıklamada geçirmeye özen göstermeli, gerisini ise mecburen Google’ın insiyatifine bırakmalısınız. Ama bu yönergeleri takip ettiğiniz sürece custom meta açıklamanızın arama sonuçlarına yansımaması için hiçbir sebep yok.

Görselleri Optimize Edin

İçeriğinizde görsel bulundurmak ve onları optimize etmek, ana fikrinizi iletmenin ve kullanıcın deneyimini iyileştirmenin en güzel yöntemlerinden biridir. Görsel optimizasyonu ise geleneksel SEO ile benzer şekilde işler.

Google, görsellerdeki bir metni okuyamaz, ama görselin alakalılığını tanımlayabilmek adına görselin içeriğine anlam verebilir. Bu yüzden de ona düzgün bir görsel alt metni, açıklayıcı görsel başlıkları, görsel açıklamaları ve dosya isimleri sunmak gerekir.

Görsel alt metinleri sayfanızı ziyaret eden kullanıcılara görünür değildir, ancak arama motorları bu bilgiyi bir görselin konusunu daha iyi anlayabilmek adına kullanırlar. Görsellerin belirli bir cihazda yüklenememesi durumunda ise kullanıcılar alt metinleri görür. Ana anahtar kelimelerinizi uygun ve doğal bir biçimde barındıran, faydalı ve bilgilendirici alt metinler kullanmaya çalışın.

Anlamlı Linklemeler Yapın

Bir içerik oluşturduğunuz zaman – özellikle de bu bir blog postu ise – istatistik ya da genelgeçer bilgi içeren, dolayısıyla da kaynak belirtmenize ihtiyaç duyulan alanlar ortaya çıkabilir. Bu tarz durumlarda dış linkleme yapmaktan kaçınmayın. Hem iç hem dış linkler, okuyucunuza belirli bir konuyu daha derinden keşfetme fırsatı vermekle birlikte ana konudan uzaklaşmanızı önler.

İç linkleme yapmak, içeriğinizin alakalılığını arama motorlarına anlatmak, bounce rate’i düşürmek ve okuyucularınızın sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlamak için harika bir yatırım. Vikipedi başta olmak üzere güvenilir ve faydalı dış kaynaklara linkleme yapmak ise kullanıcı deneyimini büyük ölçüde iyileştiren bir uygulama. Bir içerikte bulunması gereken link sayısı ile ilgili kesin bir sayı yok; bu yüzden alakalı gördüğünüz ve doğal olarak gelişen linkler kullanabilirsiniz.

İçerikteki Kelime Sayısına Dikkat Edin

En standart SEO uyumlu içerikler 350-500 kelime arasından başlar. Bunun sebebi, sosyal medyada daha fazla mention ve beğeni topladığı için Google’ın uzun içerikleri yeğliyor olmasıdır. Bu yüzden de bir içerik ne kadar uzunsa, onun arama motorlarında yükselme ihtimali o kadar artar. Optimal içerik uzunluğu ise aşağı yukarı 1500-2000 kelime arası olarak bilinir. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki bir içerik oluştururken ana hedef hiçbir zaman 2000 kelime sınırını tutturmak olmamalıdır. Google, “kaliteli içerik” kavramına “uzun içerik” kavramından daha çok önem verdiği için her iki faktör arasındaki ideal dengeyi tutturabilmek çok önemlidir. İçeriğiniz bilgilendirici ve okuyucu için faydalı olduğu takdirde, bir de hiçbir şekilde kopyalanmış kısımlar içermediği takdirde, zaten Google için değerli bir içerik olarak sayılacaktır. Nitelik, her zaman nicelikten daha önemlidir.

İçeriğinizi Mobile Uyumlu Hale Getirin

Mobil internet kullanımı bugünlerde evrensel olarak yüzde 55 (https://gs.statcounter.com/platform-market-share/desktop-mobile-tablet) sınırlarında geziyor. Bu da demek oluyor ki içeriğinizi okuyan her iki kişiden biri, onu aslında mobil cihazında tüketiyor. İçeriğinizi mobil cihazlara uygun hale getirmek ve mobil optimizasyon yapmak artık bir opsiyon olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldi; zira Google şimdilerde mobil-dostu web siteleri daha yüksek sıralarda sıraladığını açıkça itiraf ediyor.

Bu yüzdendir ki sitenizin responsive bir tasarıma sahip olması önemli. Basit bir navigasyon ve tasarım, kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgiye daha hızlı bir biçimde ulaşmasına yardımcı oluyor. Buna uygunluk gösterip göstermediğinizi anlamanın en iyi yolu ise sitenizin yüklenme hızını ölçmek. Accelerated Mobile Pages (AMP) (https://developers.google.com/amp) kullanarak anlık olarak yüklenen içerikler inşa edebilir ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz.

Sosyal Medya Butonlarından Faydalanın

Kullanıcıların içeriğinizde sosyal medya butonlarını bulmasını kolaylaştırarak içeriğinizin webde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Şık bir biçimde tasarlanmış sosyal medya paylaşım butonları, insanları içeriklerinizi paylaşmaya teşvik edecektir.

Bonus: SEO Analiz Araçlarını Kullanın

Okunabilir ve SEO-dostu içerikler oluşturmak istiyorsanız, bunu SEO analiz araçlarını kullanmadan yapmanız pek mümkün değil. Güçlü ve alanında nam yapmış SEO araçları, içeriğiniz için en iyi performansı gösteren anahtar kelimeleri bulmanıza, bir site haritası oluşturup göndermenize, mobil optimizasyon kontrolleri yapmanıza, link profilinizi analiz etmenize ve kötü linkleri tespit ederek disavow edebilmenize olanak sunar.

Unutmayın ki içeriğinizi yayınlamadan önce onu mutlaka kontrol etmeniz ve incelemeniz gerekir. Dil bilgisi, gramer ve yazım hatası içermediğinden emin olmalı, kusursuz ve akıcı bir içerik olmasını sağlamalısınız.

Günün Sonunda…

SEO dostu içerik oluşturmak zaman ve efor isteyen bir süreçtir; ancak uzun vadede harcadığınız zamana ve efora değen bir çalışma olduğunu söylemek mümkün. Bu rehberdeki önerilere ve yönergelere uyarak siz de kaliteli içeriklerinizin daha fazla paylaşım, link, lead ve tıklamaya dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları