Gerilla Pazarlaması

En Çarpıcı Örnekleriyle Gerilla Pazarlaması

Gerilla pazarlama için, beklenmeyen mekanlarda ve beklenmeyen zamanlarda sıra dışı yöntemlerle ve düşük bütçelerle gerçekleştirilen pazarlama kampanyasıdır, demek kesinlikle yanlış olmaz. Zira bu pazarlama faaliyetinin alametifarikası beklenmedik anlarda ve şaşırtıcı şekillerde karşınıza çıkması olarak bilinir. Örneğin, alışveriş için gittiğiniz bir AVM’nin yürüyen merdivenlerinde, her gün kullandığınız toplu taşıma aracının kapısında ya da yüksek bir binanın duvarında… Mükemmel şekilde düşünülmüş ve uygulanmış bu gerilla pazarlama fikirleriyle markanızı, potansiyel müşterilerinizin aklına kazımayı başarabilirsiniz. Peki, nasıl mı yapacaksınız? Gelin örneklerle inceleyelim!
diler foto

Diler Yazıcı

04/11/2021 - 6 dakikalık okuma

Her reklam kampanyasında nihai amaç birdir: Daha fazla satmak, daha çok kar elde etmek ve daha fazla müşteri sahibi olmak. Bu ilahi hedefler doğrultusunda tüm şirketler geleneksel ya da sıra dışı yöntemler kullanarak pazarlama faaliyetlerini şu ya da bu şekilde yürütüyor. Tabi bu işler yürürken, sürecin arka tarafı yoğun. Organizasyonların pazarlama ve finans ekipleri bir araya gelerek uzun toplantılar yapıyor ve bu toplantılarda birtakım bütçe konuları havalarda uçuşuyor. İşte, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin, her ne kadara mal olmuş olursa olsun, beklenen etkiyi gerçekleştirmesi istenir. Yani, en azından şirketlerin tanrılar katında beklenen budur. Ancak bazı şirketler bunun kestirme yolunu bulmuş gibi görünüyor. Az para, çok etki! Al sana gerilla pazarlaması… Şimdi gelin, bu gerilla pazarlama neymiş, nasıl çalışıyormuş, hangi tekniklerle icra ediliyormuş detaylıca bir bakalım.

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla pazarlaması, terim olarak ilk kez Jay Conrad Levinson’un 1984 yılında yazdığı bir pazarlama kitabında geçmiş. Büyük ihtimalle Bay Levinson da gerilla pazarlama teriminin zamanla bu kadar meşhur olacağını ön görememiştir. Kavramın ortaya çıkış hikayesini Levinson’un ağzından belirtmek gerekirse:

“1980’lerin ortasında kısıtlı bütçesi olan insanlar için bir pazarlama kitabı yoktu. Üniversitede ders verirken öğrencilerim bana bu konuda soru sordular ve ben onlara konuyla ilgili kaynak bulacağıma söz verdim. Kütüphaneye gittim yoktu, başka kütüphanelere baktım yoktu. Diğer üniversitelere ve kütüphanelere baktım yine yoktu. Araştırmalarım sonunda bu konuda hiçbir kaynak bulamadım. Ama bir kere söz vermiştim. Sonra oturdum öğrencilerim için bir liste yaptım az parası olan işletmeler neler yapabilir diye ve 527 maddelik bir liste çıkarttım. Böylece gerilla pazarlamanın temeli atılmış oldu.”*

İşte, 80’lerden beri küçüklü büyüklü pek çok marka tarafından başvurulan bu pazarlama tekniği ile harikalar yaratmak mümkün. Zira bu terim, şirketlere paradan çok enerji ve hayal gücünü kullanmayı gerektiriyor. Yani iyi bir gerilla pazarlaması örneği sergilemeniz için devasa bütçelerle yola çıkmanıza gerek yok; yaratıcı bir ekibe sahip olmanız yeter de artar bile.

Peki, gerilla pazarlama nedir? Gerilla pazarlama için, beklenmeyen mekanlarda ve beklenmeyen zamanlarda sıra dışı yöntemlerle ve düşük bütçelerle gerçekleştirilen pazarlama kampanyasıdır, demek kesinlikle yanlış olmaz. Zira bu pazarlama faaliyetinin alametifarikası beklenmedik anlarda ve şaşırtıcı şekillerde karşınıza çıkması olarak bilinir. Örneğin alışveriş için gittiğiniz bir AVM’nin yürüyen merdivenlerinde, her gün kullandığınız toplu taşıma aracının kapısında ya da yüksek bir binanın duvarında… Mükemmel şekilde düşünülmüş ve uygulanmış bu gerilla pazarlama fikirleriyle markanızı, potansiyel müşterilerinizin aklına kazımayı başarabilirsiniz. Peki, nasıl mı yapacaksınız? Gelin örneklerle inceleyelim!

Dünyadan Gerilla Pazarlama Örnekleri

Malum, çağımız dijital çağ. Hayatın her alanında olduğu gibi reklam ve pazarlama alanlarında da geleneksel yerine daha sıra dışı bir bakış açısı yakalamak her şirket için vazgeçilmez bir aksiyon. Sıra dışı demişken de gerilla pazarlamadan bahsetmemek kesinlikle olmaz. Hem dünya çapında üne kavuşmuş küresel şirketlerin hem de daha küçük ölçekli olanların başvurduğu gerilla pazarlama tekniği ile tüm dikkatleri üzerinize çekmeniz garanti. Dünyada McDonald’s, Nestle, Jeep, Ikea, Snapchat, Nike, Mr. Proper, National Geographic, Colleston, Smart, Axe, Mini Cooper gibi dev markalar gerilla pazarlama stratejisini en uygun biçimde kullananlara birer örnek. İşte size global çapta bazı etkili gerilla pazarlama örnekleri:

  • Jeep:

 

Jeep Gerilla Pazarlama
Jeep Gerilla Pazarlama

Chrysler otomotiv grubuna ait tescilli bir arazi aracı markası olan Jeep, reklam kampanyalarında hedef kitlesine mesajını nasıl vermesi gerektiğini gayet iyi bilenlerden. Zira gerilla pazarlamasının adil oynamasına ya da kurallara dikkat etmesine gerek yok. Amaç, reklamınızdaki mesajı insanlara en ilgi çekici yoldan, güçlü şekilde ve az para kullanarak iletmek. Bu örnekte Jeep, araçlarının ne kadar dayanıklı ve her araziye uygun olduğunu göstermek için park alanındaki konumları mükemmel biçimde kullanmış.

  • Snapchat:
Snapchat Gerilla Pazarlama
Snapchat Gerilla Pazarlama

Dijital dünyada pek çok büyük rakiple baş etmek zorunda kalan Snapchat için gerçekten iyi bir gerilla pazarlaması örneği. Zira marka, bu kampanya ile sanal ortamdan sıyrılarak kullanıcılarına gerçek dünyadan merhaba demeyi seçmiş.

  • Nike:
Nike Gerilla Pazarlama
National Geographic Gerilla Pazarlama

Geldik gerilla reklamcılık tekniğini en iyi kullanan şirketlerden birine. “Just do it” sloganıyla mesajını zaten çok iyi ve güçlü biçimde verse de Nike, hayatın içinden gerilla pazarlama örnekleriyle müşterilerinin ilgisini çekmeyi hep başarıyor. Burada da gördüğünüz gibi insanları harekete teşvik etmek amacıyla Nike logosu bulunan banktaki oturma kısmı kaldırılmış.

  • National Geographic
National Geographic Gerilla Pazarlama
National Geographic Gerilla Pazarlama

Gerilla reklam kampanyalarında optik illüzyon kullanmayı oldukça seven ve bunu gayet de iyi başaran National Geographic, otobüslere giydirdiği köpekbalığı görselleriyle ilgiyi üstüne çekiyor. Ya da ilgiyi köpekbalığının midesine çekiyor mu demeliydik?

Gerilla Pazarlama Özellikleri

Tüm bu örnekler ve bilgilerden sonra aslında gerilla pazarlaması kavramı hakkında iyiden iyiye fikir edindik. Kısaca toparlamak gerekirse, bu gerilla pazarlamasında olay, reklamın düşük bütçeyle, iyi düşünülmüş bir konumda ve hedef kitlenin aklında kalacak fikirlerle icra edilmesi. Ayrıca gerilla pazarlamasında reklam alanına herhangi bir ücret ödenmez. Burada para, sadece reklam için gerekli malzemelerin ve dekorun üretilmesi veya satın alınması için kullanılır. Amaç, markanın hedef kitlesi üzerinde büyük bir ilgi uyandırmak ve sonunda marka bilinirliğini artırarak markanın hizmet ve ürünlerini satın almaya teşvik etmektir. Bunu yaparken de bazı temel gerilla pazarlama stratejileri kullanılır:

  • Birinci kural yaratıcılık! Markanıza katkı sağlayacak en yaratıcı fikirleri bulmanız, bu kampanyada son derece önemli. Düşük bütçeyle azami ilgi hedeflendiğiniz için, bulduğunuz reklam kampanyası fikirlerinde yaratıcı olmak zorundasınız.
  • Düşük maliyet, gerilla pazarlamasının temel taşlarından.
  • İnovatif olmak da şartlar arasında. Sektörünüzdeki en son trendleri takip ederek reklam kampanyanızı oluşturmak, sizi rakiplerinizden sıyırırken hedef kitlenizin gözünde yüceltecektir.
  • Geleneksele elveda, sıra dışına merhaba! Gerilla pazarlaması, geleneksel teknikleri tanımaz. Yani, eğer amacınız gerilla reklamcılıksa, geleneksel kalıpların dışında bir kampanya fikrine alışsanız iyi olur.

Kısacası, siz de şirketiniz için etkili bir gerilla pazarlama yöntemi kullanarak markanızın reklamını en düşük bütçeyle en etkili şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, yaratıcı bir ekiple çalışmak ve reklamı konumlandırmak için doğru yeri bulmak.

Kaynaklar

  • Görgülü, Güventürk – Görgülü Nesteren Şencan; Pazarlama 3.0 Yeni Çağın Pazarlama Yaklaşımı 2010 s. 55

İçerik Üreticileri için Google Search Console Kullanımı başlıklı yazımı okumuş muydunuz?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları