Araçlar & Ölçümleme

İçerik Üreticileri için Google Search Console Kullanımı

İnternet tabanlı bir mülkünüz olduğunda onun hakkında pek çok bilgiye ulaşmanız oldukça önem kazanıyor. Zira internetin dinamikleri son derece farklı ve değişken. Müşterileriniz niçin sizin sayfalarınıza tıklıyor? Kullanıcılar hangi aramalarla size yönleniyor? Hangi kelimeleri kullanarak sizi buluyor? Web sitenizdeki içerikler hangi aramalarda öne çıkıyor? İşte, Google Search Console kullanmayı bildiğinizde, tüm bu soruların yanıtlarına rahatlıkla ulaşmanız mümkün. Biz de sizler için bu yazıda kaliteli içerikler üretebilmek için Google Search Console kullanımı ile alakalı epey faydalı birkaç ipucunu paylaşmak istedik. Buyurun!
diler foto

Diler Yazıcı

02/11/2021 - 5 dakikalık okuma

Bu yazıda neler mi bulacaksınız?

  • Google Search Console nedir ve nasıl kullanılır?
  • Google Search Console ne işe yarar?
  • Kaliteli içerik üretebilmek için Search Console’un faydaları nelerdir?
  • İçerik üreticileri için Search Console Insights ve Arama Sonuçları özellikleri ne anlam taşıyor?

Google Search Console Nedir?

Google Search Console pek çok bakımdan faydalı bir araç. Peki, Google Search Console nedir? İnternet sitesi sahiplerine, mülklerinin performansını takip edebilecekleri sayısız özellik sunan bu araç, doğru kullanıldığında son derece önemli faydalar sağlayabilir. Bu aracı kullanarak sitenizin Google üzerinde nasıl bir performans gösterdiğini rahatlıkla görmeniz mümkün. Web siteniz hangi aramalarda öne çıkıyor? Belli sayfaların trafiği ne durumda? Önemli gün ve kampanyalarda sitedeki içerikleri hangi kelimeleri kullanarak güçlendirebilirsiniz? Web sitenizdeki bağlantıların durumu nedir? Tıklama oranı düşük sayfaları nasıl canlandırabilirsiniz? Web sitenizin mobil görünürlüğü ne durumda? İşte tüm bu soruların cevabı, aslında size Google Search Console ne işe yarar, sorusunun yanıtını vermek için yeter de artar bile. Search Console’un teknik SEO’cular için önemini bir kenara koyarsak, içerik üreticileri için de eşsiz bir yardımcı olduğunu iddia etmek hiç de yanlış olmaz. Zira bu araçta web sitenizdeki metinlerin, görsellerin ya da videoların belli tarihlerde ne kadar toplam tıklanma aldığını, toplam gösteriminin ne olduğunu, tıklanma oranlarını ve SERP‘teki ortalama pozisyonlarını açık seçik görmek mümkün. Hatta Search Console’daki dışa aktarma özelliğini kullanarak bu sonuçları farklı formatlar biçiminde rapor haline de getirebilirsiniz. Kısacası, Google Search Console ile web sitenizin kendisine ek olarak içeriklerinin performansını da görmek elinizde. Gelin bu harika SEO aracının kullanım detaylarına daha yakından bakalım!

Kaliteli İçerikler için Search Console

Diyelim ki anne bebek ürünlerini sattığınız bir internet siteniz var ve bu siteyi SEO uyumlu içeriklerle besleyerek hem kullanıcılarınıza hem de arama motorlarına faydalı olmak niyetindesiniz. Kesinlikle doğru yoldasınız. Ancak bunu en doğru şekilde yapmanız için Google Search Console nasıl kullanılır, bilmenizde büyük yarar var. Peki, Search Console kullanmadan kaliteli içerik yazamaz mıyız? Tabi yazabilirsiniz, ancak bir taraf hep eksik kalacaktır. Zira bu araç, site içeriklerinizi iyileştirmek konusunda müthiş yeteneklerle donatılmış.

Örneğin diyelim ki,

abc.com

web sitesi içinde yer alan herhangi bir sayfanın trafiği belli bir süredir istediğiniz performansı göstermek konusunda yetersiz kalıyor. Bunu düzeltmenin bir yolu da sayfadaki içeriklerin optimizasyonundan geçiyor olabilir. Bu sebeple Google Search Console keyword araştırması özelliğinden faydalanmayı deneyin! Sitenizi Google Search Console’a kaydettikten sonra araçtaki Performans sekmesini tıklamakla işe başlıyorsunuz. Optimize etmek istediğiniz içeriklerin bulunduğu sayfayı “Yeni” butonunu tıklayarak konsola ekleyin. Bu şamada dikkat etmeniz gereken konu bu kısımdaki tüm metriklerin aktif olduğundan emin olmanız. Zira bu sayfanın performansını görebilmek için hepsine ihtiyacınız olacak. Sayfayı biraz aşağı kaydırdığınızda “Sorgular” sekmesinde listelenen anahtar kelimeleri açıkça görmek mümkün. Tüm bu anahtar kelimeler, kullanıcıların bu sayfaya nasıl yönlendiği hakkında size ipucu veriyor. Dolayısıyla bu ipuçlarını dikkate alarak sayfadaki içerikleri ve hatta içeriklerin meta tag’lerini tekrar düzenlemeyi seçebilirsiniz.

Search Console’un ne işe yaradığı, konusunda size destek olabilecek bu örnek, pek çok farklı başlıkla çoğaltılabilir. Hemen aşağıda, içerik üreticilerinin faydalanabileceği diğer GSC (Google Search Console demek zor geldiğinde başvurulan kısaltma) özelliklerini göreceksiniz. Okumaya devam edin!

İçerik Üreticilerinin Faydalanabileceği 2 Temel GSC Özelliği

Google Search Console Özellikleri

Search Console Insights & Arama Sonuçları

İnternette yer alan milyonlarca web sitesi ve binlerce rakip içinde sizinki nasıl öne çıkmalı? Bunun tek bir yanıtı elbette ki yok. Ancak web sitenizdeki içerikler ve onların kalitesi, tabi ki internet sitenizin performansını büyük oranda etkileyen unsurlardan. Kaliteli içerikler üreterek sadık müşteriler oluşturabilir ve bu kitlenin size geliş sıklığını artırabilirsiniz. Kaliteli içeriklere; ilgi çeken ve bilgi veren bir blog yazısından ürünü tüm detaylarıyla anlatan ürün açıklamalarına, hedef kitlenize uygun mobil uygulama metninden doğru anahtar kelimelerin kullanıldığı SEO uyumlu kategori içeriklerine sayısız örnek vermek mümkün. Tüm bu içerikleri yazarken de Search Console kullanımını en doğru şekilde yapmanız sizin ve internetteki mülkünüzün hayrına olacaktır. Üstelik bu çok kullanışlı araç sayesinde sadece kaliteli içerikler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda hedef kitlenizin hangi içerikleri daha çok beğendiğini, hangileriyle pek fazla ilgilenmediğini de görebiliyorsunuz

Web sitenizdeki içeriklerin nasıl bir performans sergilediğini kolay anlamanızı sağlayan ilk özellik Search Console Insights. Google Search Console’un içerik üreticileri için belki de en faydalı özelliği bu olabilir. Zira Search Console Insights ile:

  • Hangi makale kullanıcıları web sitenize yönlendiriyor?
  • Kullanıcılar içeriğinizi internette nasıl aratıyor?
  • En iyi performansı hangi içerikleriniz gösteriyor? Hangileri trend haline geliyor?
  • Kullanıcılar içeriğinize gelmeden önce Google’da neyi aratıyor?

Search Console Insights’a ek bir diğer özellik ise Arama Sonuçları sekmesinde yer alan metrikler. Bu metrikleri, yukarıda da bahsedildiği şekilde kullanarak web sitenizdeki belli sayfaların performansını ya da hangi anahtar kelimelerin hangi sayfalara yönlendiğini rahatlıkla ölçümleyebilirsiniz. Bu sorgularla alakalı hatalı durumlar olduğunu fark ettiğinizde ise en doğru adımları atarak içerik optimizasyonuna başlayıp anında aksiyon almanız da mümkün. Zira burada, anahtar kelimelerin ne kadar tıklama aldığı, kaç defa gösterildiği, ortalama tıklama oranları ve Google sonuç sayfasındaki pozisyonları yer alıyor. Bu ölçümler doğrultusunda, hakkında bilgi almak istediğiniz sayfanın içerikleriyle olması gerektiği gibi oynayabilirsiniz.

Kısacası, tüm bu faydaları kullanarak siz de web siteniz için verimli içerikler üretebilir, mülkünüzün performansını istediğiniz seviyeye ulaştırabilirsiniz. Bu Google Search Console rehberi ışığınız olsun!

Ayrıca web sitenizin mobil uygulama optimizasyonu için gerekli tüm bilgiyi bulabileceğiniz yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları