Araçlar & Ölçümleme

ROI Hesaplama: SEO Yatırımlarınızın Ne Kadarı Geri Dönüyor?

Return on Invensment kavramının kısaltması olan ROI (yatırım getirisi) ile web sitenizin SEO yatırımlarının ne kadarının geri döndüğünü görmeniz mümkün. Peki, ROI hesaplaması için gereken figürleri nasıl bulacaksınız? Detaylı cevap yazımızda.
diler foto

Diler Yazıcı

30/09/2022 - 8 dakikalık okuma

Özellikle pazarlama alanında faaliyet gösteren her web sitesi için son derece önemli olan bir ölçümdür ROI (return on invensment / yatırımın getirisi) Yatırım yapan her web sitesi ister bu işi içerideki ekiple halletsin ister bir dış kaynaktan beslensin, bu yatırımın karşılığını bilmek ister. İşte, SEO ROI alanındaki zorlukları, bu işin anahtar başlıklarını ve ROI hesaplamanın önemini bu yazıda sizin için derledik. Yazının devamını okuyarak siz de web siteniz için Return on Investment (Yatırım Getirisi) hesaplamasının altın değerinde olduğunu çıplak gözle görebilirsiniz.

Bu yazıda hangi başlıklar mı var?

  1. SEO ROI Hesaplaması Neden Önemli?
  2. Bu Hesaplamadaki Temel Zorluklar Neler?
  3. SEO Yatırımınızı Nasıl Hesaplarsınız?
  4. Dönüşüm Takibi Nasıl Yapılır?
  5. ROI Formülü ve Örnekli Hesaplaması

SEO Hesaplaması Neden Önemli?

Paid kanalların getirisi, bazı sabit maliyetlere dayanmasından ötürü, unpaid kanallara nazaran çok daha rahat ölçülebildiği için, web sitelerinin organik trafiğinin nasıl ve nereden geldiğinin önemi, çoğunlukla göz ardı edilebiliyor. Halbuki ortalama bir web sitesinin trafiğinin yarısından fazlasının organik aramadan geldiği gerçeği, SEO çalışmalarının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu kolayca gözler önüne serebilir. Dolayısıyla eğer web siteniz için düzenli ve profesyonel SEO çalışmaları yürütüyorsanız şanslısınız. Zira şimdiye kadar Adidas, Seagate, Experian gibi devlerle çalışan BrightEdge’in yaptığı araştırmaya göre organik aramaların toplam trafikteki payı %53,3. Bu, hiç de azımsanmayacak bir oran. Tüm bu dev markalar ROI hesaplamasını önemsiyor ve bu konuda profesyonellerden düzenli destek alarak web sitelerine gelen organik trafiğin değerini açıkça görebiliyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü sitenize yönlenen kanalın finansal değerini gerçek anlamda anlayabilme yetisi, bu bağlamda çok önemli. Ve tabi ki dönüşüm, organik görünürlük, organik oturumların sayısı, backlink’ler, bounce rate oranları, organik CTR, sayfa hızı ve sayfada kalma süreleri gibi diğer SEO KPI’larınızın ölçümü son derece gerekliyken başarıya giden temel yollardan biri de güçlü bir pozitif ROI sonucu alabilmekten geçiyor. Zira eğer stratejinize harcadığınız her bir kuruşun ne kadar getirisi olduğunun farkında olmazsanız, SEO pazarlama kanallarınızdan hangisinin iyi, hangisinin geliştirilmeye açık olduğunu da kaçıracaksınız demektir. Sonuçta ROI hesaplama aracında artı değerler gördüğünüzde çalışmalarınızın meyvesini aldığınızı da hissedebilirsiniz.

Bu Hesaplamadaki Temel Zorluklar Neler?

SEO ROI temel zorluklar

PPC’nin tersine SEO çalışmalarında sabit bir maliyet bulunmuyor. Bu da çoğu web sitesinin, SEO yatırım getirisini doğru biçimde hesaplamada zorlandığı kısım oluyor. Zira PPC’de belli bir zaman dilimine yönelik yatırım referansı verilebilir.  Örneğin bir dijital reklam ajansıyla çalışarak web sitenizin kampanya reklamını belli mecralarda ve belli tıklama başına ücretle gösterebilirsiniz. Bunun aylık maliyeti ve dolayısıyla getirisi de kolayca hesaplanabilir. Kısacası PPC özelinde doğru bir hesaplama yapmak bu bağlamda mümkün. Diğer taraftan SEO alanında yatırım getirisi hesaplamak biraz daha zor. Zira burada amaç, web sitesinin organik görünürlüğünü satın almak yerine KAZANMAK. Ve her her bir organik tıklama için adanmış belli bir maliyet de söz konusu değil. Ama paniğe kapılmayın! Bunun da bir çözümü var elbette. Aşağıda ROI nasıl hesaplanır, sorusunu adım adım cevaplıyoruz. Okuma devam edin!

SEO Yatırımınızı Nasıl Hesaplarsınız?

SEO ROI

Yazının şimdiye kadarki bölümlerinden SEO ROI hesaplamasının önemine değindik. Sırada bu hesaplamanın en doğru şekilde nasıl yapılabileceği var. Buyurun!

SEO Yatırımını Ölçmek

ROI hesaplama formülünü vermeden önceki en önemli adımlar arasında yer alan SEO yatırımını ölçmek, web sitenizin SEO çalışmalarının değerini öğrenebilmek adına son derece önemli. Zira yatırım getirisini doğru düzgün hesaplayabilmeniz için kanallarla özdeşleşen maliyetleri birleştirmeniz şart.

              In-House Ekip

Eğer SEO işlerinizi içeride kurduğunuz bir ekiple yürütüyorsanız, diğer kesime göre biraz daha şanslısınız demektir. Zira SEO çalışmalarının maliyetini, tamamen bu alanda hizmet veren bireylerin yaptığı bir ortamda hesaplamak oldukça avantajlı. Tek yapmanız gereken onlara ödediğiniz aylık ücreti, saatlik ya da günlük oranlara bölmek. Böylece ekibinizin SEO çalışmaları için harcadığı zamanı ve bunun maddi karşılığını rahatlıkla takip edebilirsiniz.

              SEO Ajansı

In-house ekiplere alternatif olarak, bazı firmalar SEO çalışmalarını, ajanslara da devredebiliyor. Eğer siz de bu iş modelini seçtiyseniz işin tamamını ajans yapıyor demektir. SEO ajansınızdan SEO ROI sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

              ROI Hesaplama Araçları

Yukarıdaki her iki seçenek de sizin için geçerli değilse ROI hesaplama tool’larından faydalanmanız mümkün. Bu araçların ROI hesaplamasına dahil edilmesi ise çoğunlukla unutuluyor. Bazı firmalarsa bu hesaplama araçlarının maliyetini teknoloji ana gider kalemi altında toplamayı tercih ediyor. Ancak tam anlamıyla doğru bir ROI hesaplaması yapabilmek adına bu tool’ların giderini, hesaplamanıza ayrıca dahil etmenizde yarar var. Örneğin SEMrush kullanıyorsanız, bu tool’un aylık giderini, kullandığınız diğer ücretli yazılımlara ek olarak ROI hesaplamanıza dahil etmeniz gerek. Bazen bu tool’ları şirketteki başka başka departmanlar da kullanabiliyor. Bu durumda ekibinizin bu aracı, diğer departmanlara kıyasla kullanma yüzdesini belirleyerek hesaplama yapabilirsiniz.

İşte, tüm bu harcamaları ROI hesaplamanızın “yatırım” bölümünü beslemek için kullanmanız mümkün. Bu arada, bu harcamaların aylık olarak değişkenlik göstermesi son derece olası. Sadece aylık değerlendirmelerinizde bu değişiklikleri göz ardı etmeyin yeter.

Dönüşüm Takibi Nasıl Yapılır?

dönüşüm

Eğer dahil edeceğiniz rakamları biliyorsanız, SEO ROI hesaplaması hiç de zor değil. Yukarıdaki kısımda yatırım maliyetinizi nasıl hesaplayacağınızı öğrendiğinize göre, şimdi dönüşüm ölçümüne geçebiliriz. Dönüşüm hesaplaması her web sitesi için aynı adımları içermese de temelde benzer süreçlerden oluşmakta. Bu aşamada  Google Analytics, en büyük yoldaşınız olabilir.  Zira Google Analytics’te sitenizin organik arama gelirlerini kolay ve hızlı biçimde görmeniz mümkün. Aşağıda hem e-ticaret siteleri hem de Lead Generation için dönüşüm değerleri adımlarını görebilirsiniz.

E-ticaret Siteleri için Dönüşüm Değerleri

Eğer Google Analytics hesabınızda düzenli bir e-ticaret izlemesi yapıyorsanız ihtiyacınız olan metriklere sahipsiniz demektir. Bu takibi yapmayanlar için süreci basit bir anlatımla aşağıda bulmak mümkün:

Admin > Görüntüle > E-ticaret Ayarları

Bu alanda göreceğiniz bir kilit tuşu, bu özelliği kullanıp kullanmadığınızı size açıkça gösteriyor. Eğer e-ticaret ayarınız açık değilse tuşu tıklayarak ayarı aktif hale getirin. Böylece siteniz için gereken kod, siteye eklenecek ve toplanan e-ticaret verisi, Analytics tarafına düzenli olarak iletilecektir. Burada görmeniz gereken ana ölçüm, revenue, yani gelir olacak.

Lead Generation için Dönüşüm Değerleri

Eğer sitenizdeki ana dönüşüm tipi lead’lerse dönüşüm değerini hesaplamak, biraz daha zorlayıcı olabilir. Bunun temel nedeni ise dönüşümün çevrimdışı ortamdan gerçekleşmesinden ötürü lead’e adanmış tipik bir değerin olmaması. Aynı zamanda üretilen her lead’in de satın alan müşteriye dönüşmemesi de diğer temel nedenlerden biri. Tabi siz bir tane belirlemezseniz. Bunun için Analytics hesabınızda:

Admin > Görüntüle > Hedef

adımlarını izleyerek yeni bir hedef oluşturmanız mümkün. Karşınıza gelen sonuçta Custom seçeneğini seçerek ilerlemenizi tavsiye ederiz. Zira bu seçenekte Hedef Destinasyonu olarak belirleyeceğiniz hedef türünüze bir maddi değer biçebilirsiniz. Her bir hedef tamamlandığında, bu ayarlama sayesinde o hedeflerin parasal karşılıkları kutucukta görünecektir. Peki ama bu değeri nasıl bileceksiniz? Bunun için sıklıkla kullanılan bir formül var. Şöyle ki:

Müşteri Yaşam Boyu Değeri x Lead Dönüşüm Oranı

CLTV olarak kısaltılan Müşteri Yaşam Boyu Değeri, bir müşterinin bir web sitesinde yaptığı ortalama harcamayken Lead Dönüşüm Oranı ise satışa dönen lead’lerin yüzdesi olarak tanımlanıyor. Örneğin eğer bir müşterinin CLTV sonucu 50.000 TL ve sizin Lead Dönüşüm Oranınız %15 ise bu durumda sizin hedef değeriniz 7.500 TL olmalı. Tüm bu hesaplamaların ardından SEO ROI hesaplamasını gerçekleştirebilmenize yardımcı olacak figürlere artık sahipsiniz.

ROI Formülü ve Örnekli Hesaplaması

ROI hesaplaması

ROI hesaplama formülü, ihtiyacınız olan tüm rakamlara eriştiğinizde son derece hızlı ve doğru çalışıyor.

(Dönüşüm Değeri – Yatırım Maliyeti) / Yatırım Maliyeti

Daha net anlaşılması adına bir örnek verebiliriz. Diyelim ki SEO kampanyanız o ay 300.000 TL getirdi. Kampanyanın size olan maliyeti ise 20.000 TL.

Yukarıdaki formüle göre bu rakamları yerleştirelim.

(300.000 – 20.000)/20.000 = 14

Bu ne demek? Bu, SEO alanında harcadığınız her 1 TL için 14 TL kazanıyorsunuz demek. Diğer bir deyişle buradaki ROI sonucunuz %1400. İşte, bu kadar! Kısacası ihtiyacınız olan rakamları bildiğiniz sürece SEO ROI hesaplaması yapmanız son derece kolay. Böylece web sitenizin SEO çalışmalarının ne kadarının geri döndüğünü, çalışmaların size ne kadar kazandırdığını ve şirketinizin bu alanda ne kadar başarılı olduğunu açıkça görerek rahat bir nefes alabilirsiniz.

Dönüşüm Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızı incelediniz mi?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları