İçindekiler
Dijitalde işi olanlar, organik trafiğin ne denli kıymetli olduğunu iyi bilir. Dijital reklamlara para yatırmadan insanları mülkünüze çekmek ve orada biraz vakit geçirmelerini, hatta ürün ya da hizmetlerinizi satın almalarını sağlamak için neler vermezdiniz? İşte, Google, belli kuralları yerine getirdiğinizde insanların sizi görmesini sağlayabilir. Yani, her gün onlarca kez girip çıktığımız bu arama motorunun gücünü harcadığı işlerden biri de kullanıcılara en çok fayda sağlayan web sitelerini daha görünür kılmak, diyebiliriz. Bu da Google’da üst sıralara çıkmak demek. Kendi deneyiminizi düşünün! Arama yapmaya başladıktan sonra genelde sonuç sayfasında üst sıralarda olan linklere tıklamayı tercih ediyorsunuz, değil mi? İşte, potansiyel müşterileriniz de bu şekilde hareket ediyor. Peki, Google ilk sayfaya çıkmak nasıl mümkün olacak?
Google İlk Sayfanın Alametifarikası Nedir?
İlk Google sayfasını, sizi içeri davet eden onlarca satıcıdan ilki gibi düşünebilirsiniz. Yan yana mağazaların olduğu bir caddede yürüyor ve aradığınızı bulmak için vitrinlere bakıyorsunuz. Her mağazanın kapısında duran satıcılar sizi içeri davet ediyor ama bunlardan ilki ve en doğru sözcükleri kullananı sizi yakalayıveriyor. İşte, Google’da ilk sayfada çıkmak, işletmelere böyle bir avantaj sağlıyor. Kullanıcılar, arama motorunda belli bir niyetle arama yapıyor ve karşınıza çıkan ilk ve en alakalı sonuca gitme eğilimi gösteriyor. Bu ilk ve en alakalı sonuç sizseniz şanslısınız zira kullanıcılar, Google sonuç sayfasında aşağı indikçe tıklama ihtimalleri de o randa azalıyor. Kısacası Google ilk sayfasının, site trafiklerinin çoğunu yakaladığı aşikar. Backlinko, Ağustos 2022’de yaptığı bir araştırmada 4 milyon Google arama sonucunu, organik tıklama oranlarını anlamak için incelemiş. Oradan çıkan sonuç ise hiç şaşırtıcı değil.
- Google ilk sayfasının ilk sırasındaki sonucun ortalama tıklanma oranı %27,6.
- Sıralamada her bir sıra yükseliş, tıklanma oranını ortalama %2,8 artırıyor. Tabi ki hangi sıradan hangi sıraya geçtiğiniz de önemli.
- Başlıkta soru kalıbı olan veya olmayan sonuçlar arasında çok fark yok. Tıklanma oranları neredeyse aynı.
- Başlık etiketleri 40 ila 60 karakterden oluşan sayfalar, en yüksek tıklanma oranı olanlar.
- Longtail anahtar kelimelerin yer aldığı sayfalar, çok olmasa da diğerlerine kıyasla daha fazla tık alıyor.
- Sayfaların URL’sinde anahtar kelimelere yer verilmesi, sitelerin tıklanma oranlarını olumlu etkiliyor. Bu araştırmaya göre URL’sinde anahtar kelime ya da benzeri ifadelerin yer aldığı sayfalar %45 daha fazla tıklanma oranına sahip.
- Google kullanıcılarının sadece %0,63’ü ikinci sayfadan bir linke tıklıyor. Gördüğünüz gibi oran oldukça düşük.
- Son olarak pozitif anlam içeren başlıklar, negatiflere nazaran daha çok tık alıyor. Oran ise %4.
Tüm bunlardan anlaşılabildiği kadarıyla Google’da ilk sayfaya çıkmak, dijitalde mülkü olanların öncelikli hedefi. İlk sayfada yükselmekse ikinci aşama. Ne kadar yükselirseniz kullanıcıların sizi fark edip size yönelmesi o kadar hızlı oluyor. Yazının devamını okuyarak Google’da ilk sıralarda çıkmak için neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.
Google İlk Sayfaya Nasıl Çıkılır?
Çoğunuzun da bildiği gibi SEO, web sitelerinin arama motorları sıralama faktörlerine göre hizalanması ve optimizasyonu süreçlerinin tamamını kapsıyor. Siz de dijital mülkünüze, Google’da ilk sayfada çıkmak için birkaç önemli dokunuş yapabilir ve çalışmalarınızın meyvesini kısa sürede alabilirsiniz. Nasıl mı? Sayfanızdaki içeriklerde şu konulara dikkat ederek:
Başlıklar
Web sitenizdeki içerikler, sitenizin ne ile alakalı olduğunu gösteren yegane elemanlardır. İster metin ister video ister görsel olsun tüm içerikler, sitenizdeki konuyla alakalı ve kullanıcılara fayda sağlar nitelikte olmalı. Bunun en büyük göstergesi de metinlerdeki başlıklar. Başlık etiketleri içinde kullanacağınız alakalı anahtar kelimeler, Google’a sitenizde hangi konulara yer verdiğinizi açıkça göstereceği için son derece mühim.
Anahtar Kelimeler
Anahtar kelimeler de tıpkı başlıklar gibi web sitenizdeki içeriğin ne ile ilgili olduğunu Google’a bildirme şekliniz. Sitenizde yer alan ürün ya da hizmetlerin neler olduğu, bu anahtar kelimeler sayesinde Google’a iletiliyor. Bunun içinse anahtar kelimelere belli konumlarda mutlaka yer vermeniz gerekmekte. HTML formatta hazırlanan sayfa kaynağında yer alan meta etiketlerde, sayfa URL’sinde ve sayfa içindeki görsellerin alt etiketlerinde anahtar kelime kullanılması, işte bu sebeple son derece önemli.
Kullanıcı Niyeti
Web sitenizdeki içerikleri oluştururken sadece Google botları için değil, gerçek kullanıcılar için çalışın. Örneğin sırf Google istiyor diye anahtar kelimeleri, içeriklerinizin gövdesine doldurmak yerine, kullanıcıların kolayca okuyabileceği ve okuduklarında da net biçimde anlayabilecekleri içerikler yaratın. Ancak ve ancak bu sayede kullanıcıları sitenizde daha uzun tutabilirsiniz. Unutmayın, ne kadar iyi ve kaliteli içerik oluşturursanız o kadar çok kullanıcıyı çekersiniz. Kullanıcıların arama niyetlerine uygun davrandığınızda, insanlar için yazdığınızı da kanıtlamış olursunuz. Kısacası salt anahtar kelimelere değil, bilgiye odaklanın!
Site Hızı
Google, hızlı açılan siteleri bir başka önemsiyor. Sitenizdeki sayfaların yüklenme hızı ne kadar iyiyse sonuç sayfasında üst sıralara yükselme şansınız da bir o kadar fazla. Düşünün ki bir sayfaya tıkladınız ve sayfanın yüklenmesi için beklemeye başladınız. Ne kadar beklersiniz? Google’ın sayfa yüklenme hızı için belirlediği ideal sürenin 2 saniye olduğunu düşünürsek, çok beklemezsiniz. Dolayısıyla sayfa içeriğiniz ve temanız ne kadar iyi olursa olsun sayfa yavaş yükleniyorsa kullanıcıyı orada tutmanız neredeyse imkansız. Yani siz siz olun, web sitenizin yüklenme hızını iyileştirmek için elinizden gelenin fazlasını yapın!
Merak edenler için Haber Siteleri için AMP ve Google Haberler Notları konulu yazımızı da buraya bırakmış olalım.
Mobil Uyumluluk
Çağımız mobil çağ. Dolayısıyla internete girenlerin büyük çoğunluğu, artık mobil cihazları kullanıyor. Tablet ve telefonlar, insanların aradıkları bilgiyi bulmak için internette gezindikleri yegane aletler halini almış durumda. Bu sebepledir ki siz de sitenizi mobil uyumlu yapmak durumundasınız. Zira Google ilk sayfasının en üstündeki sayfanın açılmama şansı yok! Eğer ilk sırada olmak istiyorsanız oyunu kuralına göre oynayacak ve her cihazda “responsive” olacaksınız.
Sayfada Kalma Oranları
Kullanıcıların size gelmesi kadar sizde kalması da Google için son derece önemli. Dolayısıyla bir ziyaretçi sizin sayfanıza yönlendiğinde onun sayfanızda kalma süresini iyileştirmenizde fayda var. Bunun için “bounce rate” yani hemen çıkma oranınızı azaltmak için pek çok farklı yöntem uygulayabileceğiniz gibi bir SEO profesyonelinden de yardım alabilirsiniz.
SSL Sertifikası
Sitenizin güvenli olması Google’ın baktığı en önemli kriterlerden. Güvenli Giriş Katmanı olarak Türkçeleştirilen SSL sertifikası sayesinde tarayıcı ile sunucu arasında şifrelenmiş bir bağlantı mümkün oluyor. Böylece ziyaretçilerin kişisel bilgi güvenliği üst seviyede tutulabiliyor. Peki, bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığını nasıl anlarsınız? Cevap son derece basit. SSL sertifikası bulunduran web siteleri, adres çubuğunda “https” ifadesi ve asma kilit sembolüyle görünür. Bu ifade ve sembolü gördüğünüz web sitelerinde gönül rahatlığıyla gezinebilirsiniz, demektir.
Ayrıca konuyla alakalı daha detaylı bilgi almak isterseniz SSL Sertifika Tipleri Nelerdir? başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız. Burada https’e geçiş öncesi yapılması gerekenlerden geçtikten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiğine kadar pek çok bilgiye kapsamlı biçimde yer verilmiş. İlgilenenlere duyurulur!
Google’da İlk Sayfada Çıkmak Ne Sağlar?
Geldik, yazının son bölümüne: Google ilk sayfada çıkmak size ne sağlar? Aslında şimdiye kadar olan bölümlerden, bu sorunun cevabını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Konuyu biraz daha detaylandırarak akıllardaki bu sorunun yanıtını paylaşmış olalım. Buyurun!
- Google’da ilk sayfada çıkmak hedef kitlenize kısa yoldan ulaşmanızı sağlar.
- Web sitenizin tanınması ve görülmesi için en iyi yoldur.
- Marka bilinirliği yaratmaya destek olur.
- Sadece müşterilerinize değil, daha fazla kullanıcıya erişmenize olanak tanır.
- Kullanıcılarla iletişim kurmanızı sağlar.
- Kullanıcıların sizin sitenizle olan etkileşimini ölçmenin en kestirme yollarından biridir.