Teknik SEO

Backlink Nedir? Kaliteli Backlink Almanın Yolları Nelerdir?

Backlink nedir, ne işe yarar, nasıl alınır, alırken nelere dikkat edilmeli ve zararlı olanlar nasıl temizlenmeli, sorularının cevabını merak ediyorsanız, bu konuda rehber niteliğindeki yazımızı okumaya hemen başlayın!
diler foto

Diler Yazıcı

30/09/2022 - 9 dakikalık okuma

Güzel Türkçemize “geri bağlantı” olarak yerleşen backlink, SEO alanının belkemiklerinden. Dijital varlıklarına gelen ziyaretçileri organik olarak artırmak ve web sitelerini arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara taşımak isteyenlerin mutlaka yapması gerekenler arasında bulunan backlink çalışması, bu yazının ana konusunu oluşturmakta. Backlink nedir, ne işe yarar, nasıl alınır, alırken nelere dikkat edilmeli ve zararlı olanlar nasıl temizlenmeli, sorularının cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Backlink teriminin ne olduğuyla başlayalım.

Backlink Nedir?

Backlink

Diyelim ki bir internet siteniz var ve bu site için Google’ın kurallarına dikkat ederek birçok faydalı çalışma gerçekleştiriyorsunuz. Bu çalışmaların amacı, sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında daha yukarılara taşımak ve dolayısıyla da ziyaretçi sayınızı artırmak. Ziyaretçi sayınız artınca da dönüşüm oranlarınızın artmasında olumlu rol oynuyor. İşte, Google’ın sitenizi üst sıralara taşımak için mülkünüzde aradığı kriterlerden en önemlileri arasında backlink’ler de bulunmakta. Peki nedir bu backlink?

Backlink, kabaca, bir internet sitesinin başka bir internet sitesine vermiş olduğu bağlantılar olarak açıklanabilir. Alınan backlink’ler ne kadar kaliteliyse sitenin değeri de Google nezdinde o oranda artıyor. Bazı durumlarda ise kullanılan backlink’e nofollow etiketi eklenebiliyor. Bu durumu aşağıda daha detaylı biçimde okuyabilirsiniz. Temel olarak şunu bilmenizde fayda var ki eğer bir siteden, başka bir siteye backlink çıkışı yapılıyorsa backlink’i alan site, arama motorları nezdinde iyi ve kaliteli bir sitedir. Bu da backlink’in ne denli önemli olabileceğini anlamak için yeterli.

Hangi Linkler için Nofollow Etiketi Kullanılmalı?

SEO alanıyla ilgilenenlerin veya bu alanda çalışanların yakinen bildiği üzere arama motoru botları, internet sitelerini düzenli olarak ziyaret eder. Sitelerin komutları doğrultusunda bazı linklere uğrar bazılarını ise pas geçerler. Nofollow etiketi, bu aşamada devreye girer. Zira eğer siz bir linke nofollow komutu verdiyseniz arama motoru botlarına “buraya gelmene gerek yok!” demişsinizdir. Nofollow’un tanımını yapacak olursak şöyle bir açıklama yerinde olacaktır: Nofollow etiketi, Google tarafından geliştirilmiş link aktarım şeklidir. Zira sizin sitenize gelen ya da sizin sitenizden çıkan her bağlantı, karşı sitenin değerine göre sizin site değerinizi de etkiler. Dolayısıyla verdiğiniz bazı backlink’lerde, site değerinizi korumak adına nofollow etiketlerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede sayfanızın gücünü korumuş olursunuz.

Nofollow kullanılan genel alanlardan bazıları şöyle:

  • Eğer backlink vereceğiniz siteye tam anlamıyla güvenmiyorsanız: Örneğin bir forum siteniz var ve kullanıcılar burada her gün başka başka içerikler yayınlıyor ve yayınladıkları içeriklerde de bağlantılar kullanıyor. Bu bağlantıların her birinin güvenirliğini kontrol edemeyeceğinize göre bunlarda nofollow etiketi kullanmanız faydalı olacaktır.
  • Reklam gibi ücretli bağlantılar kullanıyorsanız: Bu kullanım, aslında bir zorunluluk. Zira Google, ücretli bağlantılarda nofollow etiketi kullanmayan sitelere ceza veriyor. Örneğin birisi sizin sitenize bağlantı vermek için size ödeme yaptıysa bu linki mutlaka nofollow etiketine bağlamalısınız. Affiliate bağlantıları ve basın bültenindeki anchor text içeren bağlantılar da nofollow’lanmalı. Bu noktada “rel=”sponsored” olarak yeni bir etiketin çıktığını da bildirelim. Artık nofollow yerine bu etiket kullanılıyor.
  • Tarama önceliklendirmesi yapıyorsanız: Bu işlem, arama motoru botlarının, mülkünüzü nasıl gördüğünü etkilemesi bakımından önemli. Örneğin çok sayfalı bir web siteniz var ve sitedeki tüm sayfaların öncelikli olarak taranmasına gerek yok. Bu durumda sitenin var olma amacına doğrudan hizmet etmeyen sayfalara nofollow etiketi eklenip sitenin taranacak sayfa sayısını azaltabilirsiniz. Bu durumda arama motoru botlarına, “Benim sitemde X adet öncelikli taranacak sayfa var.” demiş olur ve sitenizde bir tarama önceliklendirmesi yapmış olursunuz.
  • Cezalardan korunmak istiyorsanız: İşte, Google’ın SERP sıralaması cezalandırmasından etkilenmemek için yapmanız gerekenlerden biri de nofollow etiketi kullanmak. Ücretli veya şüpheli bağlantılarda ve basın bültenlerinde nofollow kullanmıyorsanız, Google’ın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmanız an meselesi.

Backlink’inize nofollow etiketi eklediğinizde bağlantı şu şekilde görünecektir:

<a href="https://abcdef.com" title="Ayakkabı" rel="nofollow">ayakkabi</a>

Backlink Ne İşe Yarar?

Buraya kadar olan bölümlerden nofollow’un önemi açıkça görülmekte. Ancak konunun daha net açıklanması için backlink ne işe yarar, sorusuna bu kısımda doğrudan cevap vermeyi tercih ediyoruz. Buyurun, SEO backlink nedir, ne işe yarar?

Backlink’ler sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamasını iyileştirir. Aldığınız backlink, kaliteli bir siteden geliyorsa sizin de site değeriniz bu oranda artacaktır. Özellikle organik gelen backlink’ler, sayfanıza gelecek olan ziyaretçi sayısını da doğrudan artırabilir. Yani sitenize SEO backlink geldiğinde, bu durum arama motorları gözünde sitenizin referans değerini olumlu etkiler. Yani bir web sitesi ne kadar fazla tavsiye ediliyorsa arama motoru sonuç sayfasındaki sıralaması da o derece yükselir. Ayrıca backlink’ler site sıralamanızı olumlu anlamda etkileyebileceği gibi sitenizin arama motorları tarafından keşfedilmesini de sağlar. Zira arama motoru botları, sitenize gelen bağlantıları bulup onları incelemekle görevlidir. Dolayısıyla mülkünüzde kaliteli backlink sayısı ne kadar çoksa botların sitenizde geçireceği zaman da o derece artacaktır.

Backlink Çeşitleri Nelerdir?

link

Aşağıda backlink çeşitlerini görebilirsiniz. Her biri, farklı mecralarda ve web sitelerinde yayınlanabilen yararlı backlink örnekleri teşkil etmesi bakımından önemlidir.

  1. Edu&Gov Backlink: Eğitim ve devlet kurumlarından gelen yüksek otoriteli backlinklerdir. Sayfa değerinin artmasında büyük rol oynar. Bununla beraber bu maddenin artık geride kaldığını, eskidiğini belirtmekte de yarar var. İşin içerisinde sponsorluk vs. varsa orası başka fakat alakasız yerlerden yapılan link çıkışlarının artık pek fayda ettiği söylenemez.
  2. Footer Backlink: Bir web sitesinin footer alanına yerleşen ve sitenin tüm sayfalarında görüntülenebilen bir backlinktir.
  3. Forum Backlink: Forum sitelerine verilen backlinklerdir. Kullanıcılar forumlarda paylaştıkları iletişim bilgilerini ya da imzalarını yayınlar. Bu backlinklerin değeri, diğerlerine nazaran daha azdır.
  4. Dizin Backlink: Web sitelerini, farklı amaçlarla listeleyen sitelerden verilen bağlantılardır.
  5. Dmoz Backlink: Dizin backlinkleri içinde yer alan bu backlink türü, belli bir kategoride yoğunlaşmış internet sitelerine verilir. Ancak bu geri bağlantıları alabilmek için dmoz.org sitesine başvurmanız gerekmekte. Başvuru yapılmasının ardından yetkili ve gönüllü editörler durumu değerlendirip size dönüş yapar.
  6. Blog Backlink: Ücretsiz blog imkanı veren sitelerden verilen backlink’lerdir. (Medium, Tumblr, Wix, Weebly, Blogger, WordPress…)
  7. Sosyal İmleme Backlink: Facebook, Pinterest, LinkedIn, Instagram gibi farklı sosyal mecralar üzerinden verilen bağlantılardır.
  8. Video Backlink: Youtube, Vidivodo, Mynet, İzlesene, Dailymotion, Yahoo, Vimeo gibi büyük video sitelerinden gelen geri bağlantılardır.

Backlink Nasıl Alınır?

backlink nasıl alınır

Konunun üstadı Brian Dean’in de her daim söylediği gibi backlink, SEO’nun temel taşlarından. Peki, backlink nasıl alınır? Backlink alırken dikkat edilmesi gereken başlıklar neler? En iyi backlink’ler neler? Tüm bu soruların cevabını üç temel başlık halinde bu bölümde bulabilirsiniz.

1. Kaliteli İçeriklere Oynamak

İyi backlink örnekleri oluşturmak istiyorsanız kaliteli içeriklere yönelmelisiniz. Sonuçta verimli toprak, verimli ürün verir. Bunun için de aranma hacmi yüksek konular bulup bu konulardaki aramalarda SERP sıralamanızı yükseğe çıkarmanız gerekir. Bu, çok kolay bir iş değil. Zira niş başlıklarda yükseğe çıkmak basit olabilirken herkesin merak ettiği ve aranması yüksek konularda birinciliğe oynamak oldukça zor. Çünkü bu gibi durumlarda rakipleriniz de er meydanında olacaktır. Dolayısıyla kaliteli ve aranma hacmi yüksek içerikleri bulduğunuzda sıra ikinci adıma geliyor.

2. Bilgileri Güncelleyip İçeriği Oluşturmak

Konunuz ile alakalı kaliteli içeriği bulduğunuzda yapmanız gereken, rakibinizdeki bu içeriği dikkatlice okuyup içindeki eksikleri ve düzeltmeleri yapmak. Hatta gerekirse içeriği farklı alt başlıklar ve anahtar kelimelerle zenginleştirmek de işinize epey yarayabilir. Ancak burada Google’ın kesin talimatı var. Kendisi; backlink satın almanın, takas etmenin ve kendi siteleriniz arasında backlink gönderimi yapmanın yanlış olduğunu söyler. Google’ın MuM ve RankBrain gibi algoritmalarından biri olan Penguen algoritması, tam da bu iş için geliştirilmiş. Penguen, doğal yollarla alınmayan backlink’leri denetlemek üzere çalışıyor.

Bu yararlı bilgiyi de verdikten sonra konumuza geri dönebiliriz. Doğal backlink almak için uğraştığınız bu süreçte sırada irtibat kurmak var.

3. İrtibata Geçmek

Kapsamlı ve özgün içeriği oluşturduktan sonra, rakibinizin bu içerik için nerelerden backlink aldığını öğrenmeniz gerekiyor. Bu iş için kullanabileceğiniz birkaç ücretli ve ücretsiz tool var. Bunlardan en çok kullanılan ve işe yarayanların başında hrefs geliyor. Aylık cüzi bir miktar ödeyip bu SEO tool’unun alametifarikalarından pekala faydalanabilirsiniz. Diyelim ki rakibinizin o içerik için aldığı backlink’leri buldunuz. Sizin içeriğiniz, artık rakibinizinkinden çok daha faydalı ve kapsamlı olduğu için, bu referansı siz hak ediyorsunuz. Backlink’in geldiği URL’e gidin ve sitenin iletişim bilgilerini kullanarak yetkililerle mail yoluyla irtibata geçin. Sitelerinin konuyla ilgili son derece kaliteli bilgiler barındırdığını, sizin de bu anlamda güncel bilgilerle dolu içeriğinizin olduğunu güzel bir dille anlatın. Son olarak sizin sitenize link vermek isteyip istemeyeceklerini de ekledikten sonra e-postayı yollayın. İşte bu kadar! Çok büyük ihtimalle yakın zamanda olumlu dönüş alacaksınız.

Yararlı Backlink’ler

Aşağıdaki gibi sitelerden backlink almak sizin mülkünüzün değerini yükselteceği için yararlı olarak addedilir.

  • Yüksek otoriteli web siteleri. (.edu, .org, .biz uzantılı siteler)
  • Özgün içerikli siteler (haber siteleri)
  • Link alınan sayfayla ilgi düzeyinin yüksek olduğu siteler
  • Legal içerikler barındıran siteler
  • Arama motorları tarafından ceza almamış siteler
  • Eski domain’li siteler

Zararlı Backlink’ler

Yukarıdakinin tam tersi şekilde, sizin mülkünüzün sıralama ve değer notunu düşürecek sitelerden backlink almamanız tavsiye edilir. Bunlar:

  • Düşük otoriteli siteler
  • Kopya içerik barındıran siteler
  • Spam sayılacak link çıkışı bulunan siteler
  • Geçmişte arama motoru cezası bulunan siteler
  • Link verilen sayfayla alakalı içeriği bulunmayan siteler
  • DR ve PR skoru düşük olan siteler
  • Yeni domain alınmış siteler
  • Yapay kullanıcı yorumu bulunan bağlantılar

Zararlı Backlink Nasıl Temizlenir?

backlink

Her şey tamam da sitemde zararlı backlink varsa bunlardan nasıl kurtulurum, diye soruyorsanız doğru adrestesiniz. Zira yazımızın bu son bölümünü zararlı backlink nasıl temizlenir, konusuna ayırıyoruz. Backlink silme işlemini, kalite puanı düşük bir siteden adlığınız backlink’ler için uygulayabilirsiniz. Zira bu bağlantılarla ilişiğinizi kesmeniz, site değerinizi ve sıralamanızı olumlu yönde etkileyeceği için son derece önemlidir.

Zararlı backlink taraması sonucunda belirlenen bağlantıların reddedilmesine geldi sıra. Bunu da disavow.txt dosyası oluşturarak başarabiliriz. Bunu da Google Search Console üzerinden gerçekleştiriyoruz. Adımları aşağıda görebilirsiniz. İlk olarak reddedilecek domain listesini domain:alanadi.com şeklinde teker teker yazıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu listenin, web sitesi adresi olarak değil, alan adı olarak yazılması. Yani https://alanadi.com yerine domain:alanadi.com biçiminde yazılması gerekiyor. Eğer tüm domain’in değil de o domain’in içinden bir sayfanın reddedilmesi gerekiyorsa bu durumda uygulama, domain:alanadi.com/page şeklinde olacaktır.

Son olarak bu dosyaların Search Console’a yüklenmesi gerekiyor.  Bunun içinse Google Search Console’daki disavow links kısmına gitmelisiniz. Select Property > Upload disavow list adımlarını takip ederek reddettiğimiz zararlı backlink’leri Google’a bildirmiş oluyoruz. Sitenizin değerini korumak adına, bu işlemi her ay belli sıklıkta tekrar etmenizde fayda var. Bilmeniz gereken önemli bir uyarı: Genel olarak disavow tool’u dikkatli kullanılması gerekilen, tehlikeli bir tool’dur. O nedenle bu tool ile ilgili kullanımlarda işi şansa bırakmamak, güvenilir bir uzmandan yardım almak önemli olabilir.

Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin Neler Yapabilirsiniz? başlıklı yazımızı incelediniz mi?

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları