Geri Bağlantı (Backlink)

Geri bağlantı, genel kullanımıyla backlink, bir internet sitesinin başka bir internet sitesine yönlendirme yapması anlamını taşır.

Geri Bağlantı (Backlink)

Geri bağlantı, genel kullanımıyla backlink, bir internet sitesinin başka bir internet sitesine yönlendirme yapması anlamını taşır. Böylece bağlantının verildiği internet sitesindeki içerik, yönlendirilen site tarafından fark edilir. Google’ın yaptığı bir açıklamaya göre bir web sitesi için içeriğin ardından gelen en önemli sıralama etkeni, backlink olarak belirtilmiştir. Ancak bu, aldığınız her backlink’in size fayda sağlayacak anlamına gelmeyebilir. İnternet sitenize alacağınız geri bağlantılar kalıcı ve kaliteli olmalı. Backlink’lerin kalitesi, onu aldığınız sitenin Google’ın gözündeki değerinden gelir. Yani herhangi bir siteden geri bağlantı almak yerine kaliteli içeriklere sahip bir web sitesinden alacağınız linkler, sizin de itibarınızı belirlemek adına oldukça önemli.  Zira bir internet sitesi sizin sitenize geri bağlantı veriyorsa, Google’a sizi öneriyor demektir. Bu bağlantıların sayısı ve kalitesi arttıkça sitenizi değerinin ve popülaritesinin de aynı oranda artması kaçınılmaz.

Geri bağlantı çeşitleri yedi ayrı başlıkta incelenebilir. Nofollow linkler, rel=”nofollow” etiketiyle backlink’e tanımlanan ve güvenilir olmayan kaynaklara yönlendirme yapma durumlarında kullanılan geri bağlantılardır. Bunun tam tersi olan dofollow linklerse nofollow etiketi bulunmayan klasik <a href=”https://www.xxx.com/”>Bu bir dofollow link</a> görüntüsündeki geri bağlantı türleridir. Bu linklerde site değeri, karşıdaki siteye aktarılmaktadır ve her iki site için de oldukça önemlidir. Ücretli link olarak da bilinen Sponsorlu Linkte süreç maddi boyut kazanır. İçeriğinizin bir kısmının tanıtılması veya ürün incelemesi durumlarında bir blogger’a ya da fenomene ödeme yapmanız gerekebilir. Para karşılığında link alışverişi yapıldığında Google rel=”sponsored” etiketiyle durumdan haberdar edilmelidir. Aksi halde Google Site Yöneticisi Yönergesini ihlal etmekle kalmaz, arama sonuç sıralamasındaki yerinizi de riske atmış olursunuz. “User Generated Content” ibaresinin kısaltması olan UGC Linkler, çeşitli forum sitelerinden ve blog yorumlarından gelen geri bağlantıları temsil eder. Rel=”ugc” etiketiyle bağlantıya yerleştirilen bu özellik, Google’a bu linkin site yöneticisi tarafından değil, bir kullanıcı tarafından verildiğini söyler. Belli başlı haber siteleri, organizasyon kuruluşları, üniversiteler gibi yüksek yetkiye sahip alan adlarından gelen geri bağlantılar olan Yüksek Otoriteli Linklerse sitenizin değerinde büyük rol oynar. Düşük kaliteli dizinlerden, yer imleri sitelerinden, footer linklerinden ve nofollow ya da sponsorlu olarak etiketlenmemiş ücretli linklerden gelen bağlantılar da Zararlı yani Doğal Olmayan Link olarak tanımlanabilir. Son olarak, bir okuyucunun ya da kullanıcının deneyimini iyileştirmek adına site sahibi tarafından verilen linkler Editöryel Olarak Yerleştirilen Linklerdir ve Google tarafından en büyük otoriteyle ödüllendirilir.

Sözlükte Keşfet

Kullanılabilirlik (Usability)

Kullanılabilirlik (Usability), bir diğer ifade ile kullanım kolaylığı; etkileşime girilecek, kullanılacak bir nesnenin...

Kirli Veri (Dirty Data)

Kirli veri, işletmeler için hatalı, eksik, tutarsız veya yanlış olan verileri ifade etmektedir....

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları