Dofollow Link

Dofollow link, arama motoru botlarına, bir web sitesine yönlenen backlink’i takip edebilme izni veren bir HTML niteliktir.

Dofollow Link

Matt Cuts ve Jason Shellen tarafından 2005 yılında ortaya çıkarılan dofollow link, arama motoru botlarına, verilen linki takip edebilme izni verir. Web sitelerindeki backlink’lerde kullanılan bu özellik, o sitenin, linkin yönlendiği web sitesinin kalitesinden yararlanmasını sağlar. Yani siz bir siteden backlink alıp onu dofollow olarak etiketlediğinizde, o siteye, bir bakıma kefil olmuş olursunuz. Dofollow link, tam tersi şekilde görev yapan Nofollow link ile birlikte düşünülebilir. “a” etiketiyle verilen bir backlink’in arama motoru botları tarafından izlenmesini veya izlenmemesini kontrol etmek için bu linklerden yararlanmalısınız. Örneğin <a href=”http://example.com” rel=”nofollow”> Örnek Web Sitesi </a> kodlu backlink’ler, arama motoru dizinindeki bağlantı hedef sıralamasını etkilemez; çünkü botlara bu linki izlememesi komutu verilmiştir. Böylece siz hem mülkünüzün Google’ın (ve tüm arama motorlarının) gözündeki değerini artırabilir hem de kaynağından ve kalitesinden emin olmadığınız sitelere kefil olmamış olursunuz. Ayrıca belirtmekte yarar var ki rel=”nofollow” olarak belirtilmeyen her backlink, arama motorları nezdinde dofollow link olarak kabul edilir ve o şekilde işlem görür.

Peki dofollow link ile nofollow link arasındaki kullanım farkı nedir? Dofollow linkler, backlink koduna rel=”dofollow” etiketiyle eklenir. Bu durumda arama motorlarına verilen mesaj, bu linkin verildiği sitenin, bağlantıyı veren web sitesine ait olan değerden yararlanması gerektiğidir. Dofollow etiketi, kaynağı bilinen sitelerden alınan backink’ler için kullanılmalıdır. Aksi halde bu bağlantılar sizin sitenizin, arama motorları açısından değerinin düşmesine sebep olabilir. Nofollow link’lerse dofollow’un yaptığı işin tersini yapar. Bu bağlantılar arama motoru botlarına, verilen bağlantının dizindeki link sıralamasını etkilememesi gerektiğini söyleyen bir HTML niteliktir. Yani sizin nofollow etiketli backlink’leriniz, web sitenizin Google’daki sıralamasını olumsuz yönde etkilemez. SEO açısından web sitesindeki dofollow ve nofollow linklerin dengeli dağılması, sitenizin kalitesi için oldukça önemli. Zira eğer sitenizde hiç nofollow link bulunmuyorsa, sitede yer alan backlink’ler arama motorlarının gözünde spam algısı oluşturabileceği için riskli olabilir. Dolayısıyla web sitenizde yer alan dofollow linkler kadar nofollow etiketli linklere de yer vermenizde, sağlıklı bir SEO altyapısı oluşturmak için fayda var.

Sözlükte Keşfet

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışmalarının belkemiği uygulamalarından biri olan anahtar kelime, yani Keyword, sitenizin / sayfanızın...

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitelerinin yazılımsal açıdan ele alındığı pek çok SEO uygulamasını içeriyor...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları