Gerilla Pazarlama (Gerilla Marketing)

Gerilla pazarlama, olağan dışı yöntemler kullanılarak beklenmeyen mekanlarda ve zamanlarda yapılan pazarlama ve reklam kampanyalarının tümüne verilen addır.

Gerilla Pazarlama (Gerilla Marketing)

Gerilla pazarlama, olağan dışı yöntemler kullanılarak beklenmeyen mekanlarda ve zamanlarda yapılan pazarlama ve reklam kampanyalarının tümüne verilen addır. Gerilla pazarlamasındaki amaç müşterilerin aklında en iyi izlenimi yaratıp kalıcı olmak. Düzensiz ve küçük taktiklerin kullanıldığı gerilla savaşlarından esinlenilerek bu isimle anılan pazarlama yöntemi, ilk olarak ünlü yazar Jay Conrad Levinson’ın yazdığı 1984 yılında piyasaya çıkan “Gerilla Pazarlama” adlı kitapla duyulmuştur. Gerilla pazarlama yöntemi daha çok genç hedef kitleye ulaşmaya çalışan firmalar tarafından tercih edilir. Zira bu teknikte sıra dışı reklam stratejilerinde, yüksek motivasyon ve tabi ki hayal gücü etkindir. Alışveriş merkezleri, konser alanları, halka açık satış yerleri ve hatta sokaklar bile gerilla pazarlaması çalışmaları için uygun mekanlar olabilir. Ayrıca gerilla pazarlamasının markalar için en büyük avantajlarından biri, düşük maliyetli olması. Zira bu yöntemde amaç en az bütçeyle en verimli işi yapmak olarak açıklanabilir.

Gerilla pazarlama stratejisine dünya şirketlerinden pek çok örnek vermek mümkün. Örneğin halkların büyük bir kısmının severek alışveriş ettiği markalardan İKEA, mağazalarındaki merdivenleri çekmece görünümünde tasarlayarak müşterilerin yer tasarrufunu nasıl yapabileceğini mükemmel biçimde gösterir. Oldukça yaratıcı olan bu gerilla pazarlaması, çok az bütçeyle yürütülmüş etkili bir çalışma. Bunun yanında, halk otobüsleri giydirilerek gösterilen reklamlar da insanların dikkatini hemen çekmeyi başaran pazarlama çeşitleri arasında. Örneğin ünlü pil üreticisi Duracell, halk otobüslerinin farlarına yerleştirdiği küçük bir görselle kendi gerilla pazarlamasını etkili biçimde yapmaktadır. Çarpıcı bir örnek de diş macunu ve fırçası üreten Colgate’den gelsin. Reklamında dondurma yiyen bir çocuğun, dondurmayı bitirdikten sonra elinde kalan “Colgate’i unutma!” yazılı diş fırçası şeklindeki çubuk, ona dişlerini fırçalamayı hatırlatır. Diğer yandan, eski bir pazarlama taktiği olan kartvizit ya da broşürler, ünlü bir peyzaj firması olan Lush için harika bir gerilla pazarlamasına dönüşmüş. Kartvizitlerini tohum kutusu olarak müşterilerine ve çalıştığı üçüncü partilere dağıtan şirket hem ekolojik hem ekonomik bir pazarlama stratejisi ile insanları şaşırtmayı başarır. Bu ve bunun gibi çarpıcı gerilla pazarlama örnekleri dilden dile dolaşarak marka bilinirliğini artırmanın en güzel ve düşük maliyetli yolları arasında.

Sözlükte Keşfet

İçgörü (Insight)

Basitçe anlatmak gerekirse; müşterilerin / tüketicilerin kendi ifade ettiklerinin bir adım ötesine, görünmeyen...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları