Nesnelerin İnterneti (IoT)

İnternet üzerinden diğer cihaz ve sistemlere ile veri bağlantısı, paylaşımı sağlayan aynı zamanda birçok ortam ile etkileşim içerisinde olan teknolojileri ifade etmektedir.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

“Internet of Thnigs”’in kısaltması olan IoT kavramı Türkçede “Nesnelerin İnterneti” anlamına gelmektedir. İnternet üzerinden diğer cihaz ve sistemlere ile veri bağlantısı, paylaşımı sağlayan aynı zamanda birçok ortam ile etkileşim içerisinde olan teknolojileri ifade etmektedir. Nesnelerin interneti sensör, yazılım, işlem yeteneği, internet gibi iletişim ağları üzerinden diğer sistemlere bağlanan nesneleri tanımlamaktadır. Günlük kullanılan nesneleri birbirine bağlama ve internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını, etkileşime girmesini kapsamaktadır. Ev, fabrika, iş yeri fark etmeksizin pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu terim, makineden makineye iletişimi, uzaktan izleme teknolojilerini ve daha pek çok yeniliği “akıllı şebeke” kullanımını geliştirerek yakından ilgilenmektedir. Günlük hayatta kullanılan nesneler, geleneksel gömülü sistemler, kablosuz sensör ağları, ev veya bina otomasyonları, kontrol sistemleri gibi birçok alanda kullanılan teknolojiler nesnelerin interneti ile etkileşime girerek bir katkı sağlamaktadır.  Sektörde yer alan birkaç düşünceye göre, nesnelerin internetinin gelecekte daha büyük bir büyük veri haline gelen ana sürücü olacağını ileri sürmektedir. Buna bağlı olarak giyilebilir teknolojiler, büyük hacme sahip veri sistemleri daha çok çeşitliliğe sahip olup, yüksek hızda beslenmeler gerçekleştireceğini ifade etmektedir.

Nesnelerin interneti, internete bağlanabilen, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen ve onları tanıyan fiziksel nesneler ağıdır. Bu ağ günlük yaşantıda büyük bir kolaylık sağlayabildiği gibi, kurumsal hayatta, üretim ve endüstriyel sektörde de kullanılmaktadır. Kullanım alanına bağlı olarak sağladığı faydalar farklılık göstermektedir. Bu da nesneler interneti teknolojisini oluşturan temelleri göstermektedir. Bunlar; nesne, süreç, veri ve insan bileşenleridir. Bileşenlere kısaca bakıldığında, nesne bileşeni gömülü teknolojileri kullanarak sistem veya mekanizmaların kontrol edilmesini sağlamaktadır. Süreç bileşeni; nesnelerin interneti bileşenlerinin hepsinin sistem ile uyumlu bir şekilde çalışmasını anlatmaktadır. İnsan, nesne ve veri arasındaki etkileşimi kolaylaştırarak doğru verilerin ilgili kişiye ulaştırılmasını sağlar. Veri bileşeni; nesnelerin interneti açısından yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veri olarak ikiye ayrılan bu verilerin yönetimini etkileyen süreçlerin etkinliğidir. İnsan bileşeni ise; verilerin kişilerin kullanabileceği hale dönüştürülmesini ifade eder. En yüksek değerli etkileşim sürecinin oluşmasını sağlar. Bu bileşenler sektöre göre hangisine ihtiyaç duyuluyorsa nesnelerin interneti bileşenlerinden ilgili olanı öne çıkmaktadır. Böylece işletmelerde kaynak iyi bir şekilde yönetilerek verimliliğin artmasına ve iş yükünün azalmasına fayda sağlamaktadır.

Sözlükte Keşfet

Bağlantı Metni (Anchor Text)

Bağlantı metni (Anchor Text), hedef web sayfasını açmanızı sağlayan tıklanabilen köprü metni bağlantısında...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları