Kanonik URL (Canonical URL)

Kanonik URL (Canonical URL), bir web sitesinde aynı / benzer sayfalara ait yapıların tek sayfa olarak gösterilerek, tek düzene getirilmesini sağlayan bir kodlama sistemi.

Kanonik URL (Canonical URL)

Kanonik URL (Canonical URL), bir web sitesinde aynı / benzer sayfalara ait yapıların tek sayfa olarak gösterilerek, tek düzene getirilmesini sağlayan bir kodlama sistemi. Başka bir deyişle; bir internet sitesindeki sayfanın bir benzerinin olması gibi durumlarda, esas linkin hangisi olduğunu belirtmek için kullanılan kod yapısına kanonik URL denir. Bu kod yapısı sayesinde, içeriği aynı olan iki web sayfasından birinin arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanmamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede arama motorları, asıl kaynağın indekslenmesini sağlar. Web sitenizdeki her bir sayfa için kanonik URL oluşturmanız gerekir. WordPress sistemi bunu otomatik olarak yaparken kendine özel bir script’i kullananların bu özelliği script’e eklemesi gerekebilir. Örnekler ile açıklamak gerekirse; “http://www.sitenizinadresi.com.tr/” adlı bir web sitesi olduğunu düşünelim. Bunun yanı sıra “http://www.sitenizinadresi.com.tr/index.php” ve “http://www.sitenizinadresi.com.tr/index.html” URL’lerinin de olduğunu varsayalım. Aslında son iki URL de birinci sıradaki URL’ye gitmektedir. Böyle bir durum karşısında yapmanız gereken ilk URL hariç diğer iki URL’nin birinci sıradaki URL ile aynı içeriğe sahip olduğunu belirtmek ve böylece asıl kaynağın birinci URL olduğunu göstermektir. Yapacağınız bu işlem işte tam olarak kanonik URL’dir.

Bu kod yapısını kullanarak Google’ın gözünde kopya içerik imajından kurtulabilirsiniz. SEO çalışmaları için de büyük önem arz eden kanonik URL sayesinde sıralamanıza olumsuz yönde etki edecek bir faktörden de kurtulmuş olursunuz. Google’ın aynı linklerde olan sayfaları sevmediğini hesaba katarsanız da kanonik URL’nin önemini anlamanız mümkün. Web sayfalarınızın Google tarafından kopya içeriklere sahip sayfalar olarak algılanmaması oldukça önemlidir. Web standartlarına uygun bir kodlama olan kanonik URL’yi sitenizdeki tüm sayfalarda kullanabilirsiniz. Bu sayede arama sonuç sayfalarındaki sıralamanızı da korumanız mümkün. Yukarıda verdiğimiz URL örnekleri için yapılacak kanonik URL işleminde şunu kullanabilirsiniz: <link rel=”canonical” href=”http://www.siteadresiniz.com.tr” /> . Sondaki “/” (slash işareti) mutlaka olmalı. Böylece “canonical-link-elemani” adresli sayfanız için oluşan diğer versiyonları arama motorları indekslerinde görmez ve bu sayede siteniz kopya içerik üretse dahi, arama motoru botları içeriğin tercih edilen versiyonunun “canonical-link-elemani” olduğunu anlayacaktır. Kanonik URL’yi Google, Bing ve Yahoo başta olmak üzere çoğu arama motoru ortak olarak tanımaktadır.

Sözlükte Keşfet

Oyunlaştırma (Gamification)

Oyunlaştırma (Gamification), oyunlarda kullanılan ödüllendirme sistemlerini, rekabet unsurlarını iş dünyası başta olmak üzere...

Python

Python, nesne odaklı yüksek seviye programla dili olarak piyasaya sürülmüştür. Web uygulamaları, yazılım...

Viewport

Viewport, kullanıcıların bir web sayfasında görüntüleyebildiği alanların tamamına deniyor.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları