Meta Etiketler (Meta Tags)

Meta etiketler (Meta Tags), web site sahiplerinin arama motorlarına kendi siteleri hakkında bilgi vermesini sağlar ve HTML kod yapılarında yer alır.

Meta Etiketler (Meta Tags)

Meta etiketler (Meta Tags), web site sahiplerinin arama motorlarına kendi siteleri hakkında bilgi vermesini sağlar ve HTML kod yapılarında yer alır. Bu etiketler sayesinde arama motorlarının botlarına gerekli bilgiler sunulabilir. Farklı pek çok çeşidinin bulunduğu meta etiketleri, <head></head> etiketleri arasında yer alır. Peki meta etiketler nelerdir? Bunlardan ilki Meta Title, yani başlıklardır. Google gibi bir arama motoru içerisinde arama yaptığınızı düşünün. Karşınıza çıkan sayfa sonuçlarında farklı pek çok web sitesinin sizin aramanızla alakalı sayfası çıkar. Bu sonuçlarda yer alan, mavi renkli ve tıpkı bir yazı başlığı gibi büyük olan tıklanabilir kısım Meta Title, yani başlıktır. Sitedeki ilgili içeriğin başlığını bu etiket aracılığı ile arama motorları botlarına bildirmeniz mümkün. Genellikle 50-60 karakter arası olması gereken Meta Title ilgi çekici, hatta bazen sorulardan oluşan bir cümle de olabilir. Örneğin, SEO’nun ne olduğunu öğrenmek isteyen ve bu amaçla internette arama yapan bir kullanıcının karşısına “SEO Nedir? Nasıl Yapılır?” gibi bir başlık çıkabilir.

Bir diğer meta etiket ise Meta Description, yani açıklama kısmıdır. Yine Google’da bir arama yaptığınızı ve karşınıza aramanıza yönelik sonuç sayfaları çıktığını düşünün. Bu sonuç sayfalarındaki büyük, mavi renkli ve tıklanabilir kısmın meta title, yani başlık olduğunu söylemiştik. Meta Description ise ilgili başlığın hemen altında yer alan bir açıklama cümlesidir. Başlığa ve sayfadaki içeriğe paralel olarak Meta Description yazılır. Bu kısım, kullanıcıyı sayfanıza çekmeniz için de en önemli meta etiketlerden biridir. Genellikle 50 ila 160 karakter arası olması gereken Meta Description, yani açıklama kısmı da sayfadaki içerik ile ilgili vurucu, kısa ve net cümlelerden oluşmalıdır. Bir diğer meta etiket olan Robots ise arama motoru tarama ve dizine ekleme işlemlerinin davranışlarını kontrol edebilir. Robots içerisinde yer alan “noindex” sayfayı dizine eklemeye izin vermediğiniz anlamına gelirken “index” buna izin verdiğiniz anlamına gelir. Yine Robots etiketi içerisinde bulunan Follow ve Nofollow ise sırasıyla; sayfa içinde verilen bağlantının robot tarafından izlenmesine izin verdiğiniz / izin vermediğiniz anlamına gelir. Bunlar görebileceğiniz popüler meta etiketlerin bazıları.

Sözlükte Keşfet

Tarayıcı (Browser)

Tarayıcı, internet sayfalarına erişmek için kullanılan Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari gibi programlardır.

NoSQL

İlişkisel olmayan veri tabanı anlamına gelen NoSQL, verileri depolamak ve almak üzerine yönetilen...

Kullanılabilirlik (Usability)

Kullanılabilirlik (Usability), bir diğer ifade ile kullanım kolaylığı; etkileşime girilecek, kullanılacak bir nesnenin...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları