Cache (Önbellek)

Önbellek (Cache), internette yaptığınız türlü işlemlerin belirli ve geçici bir süre boyunca cihazınızın (bilgisayar, tablet vs.) belleğinde kalması anlamına geliyor.

Cache (Önbellek)

Önbellek (Cache)

Önbellek (Cache), internette yaptığınız türlü işlemlerin belirli ve geçici bir süre boyunca cihazınızın (bilgisayar, tablet vs.) belleğinde kalması anlamına geliyor. Bu sayede ilk kez girdiğiniz bir sayfaya ikinci kez erişmeyi denediğinizde bu kez sayfa çok daha hızlı açılabiliyor. Bir web sayfasına ilk defa giriş yaptığınızda genellikle daha sonraki girişlerinizden daha yavaş bir yükleme gerçekleşir. Bununla beraber, sık sık girdiğiniz web siteleri / sayfaları daha hızlı açılır. İşte önbellek de tam olarak budur. Chrome, Mozilla gibi tüm tarayıcılar da önbellek kullanmaktadır. Peki önbellek, yani cache nasıl çalışır? Yüklenen web sayfasının HTML sayfalarını, içerisindeki görsel ve dokümanları geçici olarak belleğe alan önbellek, bu sayede aynı sayfanın sonraki yüklenmelerini daha hızlı hale getirir. Bunun mantığı da, tekrar tekrar girilmeye başlanan sayfalarda daha az bant genişliği kullanılması ve server tarafına da daha az istek gönderilmesidir. Bu, kullanıcı deneyimi açısından olumlu bir durum. İnternet üzerinde yaptığınız aramaları bir süreliğine cihazınızın belleğinde depolayan önbellek, kaydettiği bu veriler sayesinde cihazınızın ilgili web sitelerini daha hızlı yüklemesini sağlar.

Önbellek, yani cache internete bağlı her cihazda bulunur. İster telefondan internete girin ister bilgisayar ya da tabletten… Dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda bulunan işlemcilerin kendi önbellekleri bulunur. İşlemcilerde bulunan bu önbellekler, çok minimal bir formda tasarlansa da sahip olduğu gücü itibarıyla işlemcinin sık kullandığı bilgileri depolamayı başarır. Bu sayede cihazınızın ana talimatları yürütmek için kullandığı veriler depolanır ve tekrar kullanım esnasında bu veriler çok hızlı bir şekilde çalıştırılır. Bu cihazların yanı sıra Chrome, Mozilla, Safari gibi tarayıcılar da kendi içerisinde önbelleğe sahip. Bunlar, tarayıcı vesilesi ile ziyaret ettiğiniz web sitelerini görüntülemek için ihtiyaç duyduğu verileri depolar. Bu veriler nelerdir? HTML, CSS bilgileri, çerezler, resimler ve JavaScript bunlara dahildir. Dijital pazarlama üzerinden konuya örnek verelim. Bir e-ticaret sayfasına üye olduğunuzu varsayın. Sepetinize de ürün / ürünler eklediğinizi düşünün. Siz, ilgili sayfayı kapatıp daha sonra tekrar ziyaret ettiğinizde tüm bu bilgileri, yani sepetinizdeki ürünleri olduğu gibi bulabilirsiniz. Tarayıcınızın önbelleğini temizlerseniz, bu bilgilerin tamamının gittiğini ve ilgili e-ticaret sayfasının sizden tekrar giriş istediğini de görebilirsiniz.

Sözlükte Keşfet

Karışık İş Yükü

Karışık iş yükü, tek bir ortamda bulunan farklı hizmet sağlayıcıları olan SLA’ların aynı...

Geri Bağlantı (Backlink)

Geri bağlantı, genel kullanımıyla backlink, bir internet sitesinin başka bir internet sitesine yönlendirme...

Nesnelerin İnterneti (IoT)

İnternet üzerinden diğer cihaz ve sistemlere ile veri bağlantısı, paylaşımı sağlayan aynı zamanda...

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışmalarının belkemiği uygulamalarından biri olan anahtar kelime, yani Keyword, sitenizin / sayfanızın...

Hedef Kitle

Hedef kitle, gerçekleştirilen faaliyetlerin muhatabı olarak kabul edilen belirli demografik gruplardır.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları