Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobile Pages – AMP)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, dijital pazarlama alanında kullanılan kısaltmasıyla AMP, basit tabiriyle mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama yöntemi olarak açıklanabilir.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobile Pages – AMP)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, dijital pazarlama alanında kullanılan kısaltmasıyla AMP, basit tabiriyle mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama yöntemi olarak açıklanabilir. Bu yöntem Google tarafından geliştirilen birtakım yönergelere bağlı olarak çalışır. Bu yönergeler doğrultusunda doğrulanmış URL’ler, Google ön belleğinde depolanarak kullanıcı tarafındaki performansı artırmayı hedefler. Bu işlemlerin en büyük faydası herkese açık olmasıdır. Yani isteyen her site sahibi, bu yönergeleri izleyerek kendi Hızlandırılmış Mobil Sayfasını oluşturmakta özgürdür. Bu şekilde sayfalar oluştururken birtakım konulara özellikle dikkat etmekte fayda var. Bunlardan ilki sayfa tasarımı ve kodlaması. HTML kodları kullanarak AMP standartlarına uygun sayfaları kolayca oluşturabilirsiniz. İkinci adım erişilebilirlik. AMP sayfanızı oluşturduktan sonra bunun arama motorları tarafından erişilebilir olduğundan emin olmalısınız. Daha sonraki aşamada ise ulaşılabilir olmayı daha kolay ve çeşitli hale getirmek için yapısal verilerden faydalanmanız mümkün. Böylece sayfalarınız kullanıcının ve Google’ın nezdinde daha ilgi çekici bir hal alacaktır. Yapacağınız son işlem Google Search Console kullanarak sayfanızı Google’a bildirmek.

Yavaş açılan veya tasarımsal olarak kullanıcı dostu olmayan web siteleri için büyük bir avantaj olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesi, uygulanması zorunlu bir kriter değildir. Ancak Google, mobil uyumlu olmayı bir sıralama ölçütü olarak kabul ettiği için Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesi de web siteleri için büyük ölçüde önerilir. Dolayısıyla mobil sayfalarınızın yavaş yüklendiğini düşünüyorsanız, AMP kullanmak zorunda olmamakla beraber, kullanmanız durumunda hem kullanıcılar hem arama motorları gözünde artı puan almanız kuvvetle muhtemel. Diğer yandan, AMP konusunda önemli olan bir başka konu da sayfa içeriğidir. Google’ın Şubat 2018’den itibaren geçerli olacak biçimde yayımladığı güncellemede, AMP uygulanan ve uygulanmayan sayfa içeriklerinin birbiriyle uyuşması gerektiği belirtilir. Yani AMP bulunan bir sayfayla bulunmayan bir sayfadaki içerikler birbirinden farklıysa bu, kalite yönergesine aykırı olarak kabul edilir. Günümüzde neredeyse bütün popüler web sitelerinde uygulanan bu proje özellikle haber siteleri, sık güncellenen blog siteleri, alışverişin yoğun olduğu e-ticaret siteleri ve yoğun trafik hedefleyen URL’ler için sıklıkla uygulanır.

Sözlükte Keşfet

No Code

No Code, geleneksel kodlama ve programlama becerilerine gerek kalmadan uygulama ya da yazılım...

Google Sandbox

Google Sandbox, Google’ın yeni web sitelerine, hatalı ve illegal davranışlarından ötürü uyguladığı bir...

Encode

Encode, bir bilginin belirli bir formata veya yapıya dönüştürülerek başka bir alana aktarılmasını...

Özgün İçerik

Özgün içerik internet ortamında daha önce yayımlanmamış, içerik üreticisinin kendine has tarzı, üslubu...

Sayfalama (Pagination)

Sayfalama (Pagination), bir içeriği birden çok sayfaya bölerek yayınlama işlemi anlamına geliyor.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları