Sınır Ötesi / E-İhracat (Cross Border)

Sınır ötesi / e-ihracat (Cross Border), Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kuralları kapsamında yapılan sınır ötesi e-ticarete deniyor.

Sınır Ötesi / E-İhracat (Cross Border)

Sınır ötesi / e-ihracat (Cross Border), Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) kuralları kapsamında yapılan sınır ötesi e-ticarete deniyor. E-ihracat / sınır ötesi ihracatı üç dairenin kesişim noktası olarak da tanımlamak mümkün. Şöyle ki; söz konusu üç daireden biri e-ticaret, biri bireysel müşteri ve diğeri de mikro ihracattır. Bu üç dairenin kesişim noktasında ise e-ihracat bulunur. Örneğin; e-ticaret sitenize, Facebook ya da Instagram’daki satış sayfanıza ve benzeri kanallarınıza ulaşıp ürün siparişi veren bir yurt dışın bireysel müşteriniz var. Onun adına resmî olarak ve KDV’siz satış faturası düzenlediğinizde ve bu siparişi mikro ihracat yoluyla (ETGB düzenleyerek) gönderdiğinizde sınır ötesi / e-ihracat yapmış olursunuz. Daha yüksek kâr elde etmek, ürünlerinizi global pazara çıkarmak için en etkili yöntemlerden biri olan e-ihracat sınırlar ötesi bir hizmet sağladığı için, dünyanın bir ucundan öbür ucuna ürünleriniz ile buluşmak isteyen müşterilere de gitmenizi sağlar. Bu açıdan, kârınızı maksimum seviyeye çıkartmanız da e-ihracat ile mümkün hâle gelebilir.

Bu sistemde, devlet destek politikaları da vardır. Bu, KDV oranının da kâra eklenmesi sayesinde gerçekleşir. Türkiye’nin de e-ihracat hedefinin her geçen gün yükseldiğini hesaba kattığınızda, yurt dışındaki müşterileriniz ile ürünlerinizi buluşturmanız için çok daha fazla fırsat sağlayabileceğinizi öngörebilirsiniz. Peki klasik / geleneksel ihracat ile e-ihracat arasında nasıl farklar var? Her şeyden önce klasik ihracat B2B (İşletmeden İşletmeye Satış) şeklinde gerçekleşir. Oysa, e-ihracat ekosistemi içerisinde B2C (İşletmeden Bireysel Müşteriye Satış) yapılır. Klasik ihracatta gümrük beyannamesi için gümrük müşavirine ihtiyaç duyulurken, sınır ötesi / e-ihracatta bu ekspres taşıyıcılar tarafında elektronik ortamda düzenlenir. Alıcı ülke tarafındaki gümrükleme süreci de değişir. Klasik ihracatta bu süreç 2 ila 7 iş günü arasındayken e-ihracatta 12-48 saat arasıdır. Ayrıca B2C gümrükleme vergi muafiyeti de klasik yapıda mümkün değilken e-ihracatta tamamen geçerli. Satış ile ilgili operasyon maliyetlerine bakıldığında da e-ihracat sisteminde daha ekonomik bir tablo çıkar. Marka tescil sertifikasına, hijyen sertifikasına, laboratuvar analizine, belgelerin tercümesine de e-ihracatta ihtiyaç duyulmaz.

Sözlükte Keşfet

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları