Güvenli Giriş Katmanı (Secure Socket Layer – SSL)

Güvenli giriş katmanı (Secure Socket Layer - SSL), özellikle alışveriş sitelerinde müşterilerin karşısına çokça çıkan, tarayıcı ile sunucu arasında şifrelenmiş bir bağlantıya imkan tanıyan güvenlik teknolojisidir.

Güvenli Giriş Katmanı (Secure Socket Layer – SSL)

Güvenli giriş katmanı (Secure Socket Layer – SSL), özellikle alışveriş sitelerinde müşterilerin karşısına çokça çıkan, tarayıcı ile sunucu arasında şifrelenmiş bir bağlantıya imkan tanıyan güvenlik teknolojisidir. Önemli bir standart olarak kabul edilen SSL, genellikle internet üzerinden alışveriş yapan kişilerin de ödeme işlemlerinde güvenlik ile ilgili soru işaretlerine tatmin edici yanıtlar verir. Bir başka deyişle; internet sitesi ile paylaşılan bilgilerin üçüncü tarafların eline geçmeden, yalnızca ilgili web sitesinin sunucularına ulaşmasını sağlayan bir dijital güvenlik sertifikasıdır. Güvenli giriş katmanı, yani SSL sertifikası kullanıcıların isim, adres, telefon numarası, e-posta, kredi kartı gibi önemli kişisel bilgilerinin üçüncü şahıslarca ele geçirilmesini engeller. Bu açıdan da zaten alışveriş sitelerinin, kullanıcıların kişisel bilgilerini korumak adına çokça tercih ettiği SSL sertifikasının en önemli amacı verilerin gizliliğini korumak. Milyonlarca web sitesinde güvenli veri iletişimi için kullanılan SSL’nin fonksiyonlarının çalışması için sunucu tarafında bir anahtar (Private Key) ve tarayıcı tarafında çalışacak bir sertifikaya (Public Key) ihtiyaç duyulur.

Peki bir web sitesinin SSL sertifikasına sahip olup olmadığı nasıl anlaşılır? Temel bir SSL sertifikasına sahip web siteleri, adres çubuğunda asma kilit görünümüne sahiptir. Bunu anlamanın bir diğer yolu da web sitelerinin adres çubuğunda “https” ifadesine sahip olup olmadığı. Eğer bir web sitesi alan adından hemen önce “https” ifadesine sahipse, bu o sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu gösterir. İfadenin son harfini oluşturan “s” safe (güvenlik) anlamına gelir. Adres çubuğundaki adrese iki kere tıklayarak “https” ifadesini görebilirsiniz. Kredi kartı bilgileri gibi son derece hassas şahsi veriler ile uğraşan herhangi bir e-ticaret sitesinde güvenli giriş katmanı yoksa, bu büyük bir güvenlik zafiyeti olarak değerlendirebilir. Müşterilerin alışveriş için benimsediği ve güvendiği web siteleri de büyük oranda güvenli giriş katmanına sahip sitelerdir. Ayrıca SEO’ya da gözle görülür bir etkisi var. Google için SEO kriteri düzeyinde önemli olan SSL, diğer SEO çalışmaları ile de bir araya gelirse bu, sıralamada yükselmenizi kolaylaştırabilir. Chrome, Safari, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera gibi tarayıcılar SSL’yi desteklemektedir. İlk versiyonu 1994 yılında sunulan güvenli giriş katmanı, birden fazla türü ile de maksimum güvenliği önceleyen web siteleri için adeta olmazsa olmaz bir standart.

Sözlükte Keşfet

Mockup

Bir ürün ya da içeriğin modelleme dosyası olan Mockup, ilgili ürün ya da...

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışmalarının belkemiği uygulamalarından biri olan anahtar kelime, yani Keyword, sitenizin / sayfanızın...

Python

Python, nesne odaklı yüksek seviye programla dili olarak piyasaya sürülmüştür. Web uygulamaları, yazılım...

Hadoop

Hadoop, verileri işleme ve depolama için geliştirilen açık kaynaklı yazılım araçlarına verilen genel...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları