ELT, büyük veri kümelerini planlı ve düzenli bir şekilde çözümleme yöntemidir. Açılımı “Extract, Load, Transform” anlamına gelen bu kavramın Türkçede “Çıkart, Yükle ve Dönüştür” anlamına sahiptir. Bu veri düzenleme sisteminde birden fazla kaynaktan veri çekme ve tek bir veri ambarına yükleme amacı bulunmaktadır. ELT yöntemi genellikle büyük veri ve veri ambarı projelerinde kullanılır. Çünkü çeşitli ve karmaşık verileri çözme süreci, verilerin tek bir veri ambarında olmasıyla kolaylaşır. Ayrıca ELT yöntemiyle karmaşık verileri ölçeklenebilir bir şekilde analiz etmek de pratik bir hale gelir. Bunlara ek olarak ELT, veri entegrasyonu sürecini daha verimli hale getirerek zaman ve kaynak tasarrufu sağlayabilir. Bundan dolayı ELT, günümüzde birçok organizasyon ve işletme tarafından kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.
ELT süreci 3 aşamadan oluşur. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir.
- Çıkart: Veriler ilk olarak kaynak sistemlerden çıkarılır.
- Yükle: Çıkarılan veriler tek bir depolama alanına aktarılır.
- Dönüştür: Dönüşüm işlemleri veri ambarında ve depolama alanında gerçekleştirilir. Bu yöntemde, verilerin doğrudan hedefe aktarılması, daha hızlı veri işleme süreçleri ve daha esnek veri analizi imkanı sağlar.
ELT veri aktarma yöntemleri işletmelere birçok alanda fayda sağlar. Bu faydaların başında karmaşık ve büyük veriye kolay bir şekilde ulaşılabilirlik unsuru gelir. Dönüştürme işlemi sonrasında veriler hazır hale gelir. Bu süreç tamamlandığında herhangi bir veriye ulaşmak, sadece birkaç saniye zaman alır. Veriye ulaşma süresinin azalması bütçe tasarrufu da sağlar. Çünkü herhangi bir veriye ulaşmak için farklı bir araç kullanmak gerekmez. Böylece istenen veriye hem hızlı hem de minimum bütçeyle ulaşılır. Çünkü verinin farklı kanallardan geçmesi maliyeti artıran bir unsurdur.