Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (Database Management Systems)

Veri tabanı yönetim sistemleri (Database Management Systems), mevcut verilerin muhafaza edildiği, saklandığı ve idare edildiği yazılımlardır.

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (Database Management Systems)

Veri tabanı yönetim sistemleri (Database Management Systems), mevcut verilerin muhafaza edildiği, saklandığı ve idare edildiği yazılımlardır. Bu yönetim sistemleri aracılığıyla verileri saklamak, sorgulamak, değiştirmek ve silmek mümkündür. Zira tüm bu işlemleri yapabilecek arayüzler, araçlar ve yazılımlar kullanılır. Örneğin, SQL (Structured Query Language), söz konusu arayüzler içerisinde en çok kullanılanlardan biridir. Bir programlama dili olan SQL, verilerin yönetilmesi ve muhafaza edilmesini amaçlar. SQL sayesinde veri tabanı içerisindeki verileri sorgulamak, eklemek, güncellemek ve silmek mümkündür. Tüm uygulama içerisinde verilerin güvenliği de önem kazanır. Buna göre; verilere erişimini kontrol edilmesi, kimlik doğrulama, şifreleme ve yetkilendirme süreçleri de veri tabanı yönetim sistemi içerisinde yer alır. Bir diğer fayda ise verilerin performansını optimize etmeye yöneliktir. Mesela indeksleme kullanılarak veriler çok hızlı bir şekilde aranabilir, sorgulanabilir.

Peki veri tabanı yönetim sistemi hangi alanlarda kullanılır? En sık kullanılan sektörlerden biri tabii ki e – ticarettir. Ürün bilgiler, stok durumu, sipariş adedi, müşteri bilgileri gibi pek çok unsur e – ticaret sektörü için önemli veriler olup bunlar veri tabanı yönetim sistemlerinde barındırılabilir. Sağlık, finans, eğitim, bilim & araştırma, hükümetler gibi alan, sektör ve kuruluşlar da bu yönetim sistemlerinden yararlanır. Örneğin; YouTube, Uber, Airbnb, Twitter gibi dünyanın ileri gelen şirketleri & web sitelerinin veri tabanı yönetim sistemi olarak MySQL yazılımını görebilirsiniz. Ücretsiz kullanılabilen açık kaynaklı bir veri tabanı sistemi olan bu yazılım, oldukça basit kullanımı ile de tercih edilmekte. Son olarak tüm bunlar ekseninde veri tabanı nedir bakmak gerekirse; veri dosyaları, veri yapıları, veri tabanı yöneticisi, veri katmanı gibi bileşenlerden oluşan veri tabanı, söz konusu verilerin daha efektif kullanılması, kârlılığın artmasını sağlayabilir. Örneğin, medya ve eğlence sektörü de programlar, filmler, müzikler ve oyunlar gibi içerikleri saklamak ve yönetmek için veri tabanlarını kullanabilir.

Sözlükte Keşfet

Bağlantı Metni (Anchor Text)

Bağlantı metni (Anchor Text), hedef web sayfasını açmanızı sağlayan tıklanabilen köprü metni bağlantısında...

Algoritma

Algoritma belirli bir problemin çözümü ve projenin gerçekleştirilmesi için oluşturulan veri kümesidir. Algoritma...

Brief

Brief, Türkçede “kısaca anlatmak”, “ana hatları ile açıklamak”, “ön anlatım” gibi ifadelere denk...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları