İleri Web Uygulaması (Progressive Web App – PWA)

İleri Web Uygulaması, web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini mobil aplikasyonlarla benzer seviyeye getiren uygulamalara verilen isimdir.

İleri Web Uygulaması (Progressive Web App – PWA)

İleri Web Uygulaması, web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini mobil aplikasyonlarla benzer seviyeye getiren uygulamalara verilen isimdir. Daha teknik olarak anlatmak gerekirse, bir web uygulamasının App Store ya da Play Store üzerinden indirilmesi gibi davranmasına İleri Web Uygulaması denir. Normal bir tarayıcıdan açılan web uygulamasının, “Ana Sayfaya Ekle” uyarısının ardından ana sayfaya eklenmesiyle İleri Web Uygulaması çalışmış olur. Başka bir deyişle, ana sayfadan çağrılan web uygulaması, artık bir mobil uygulama gibi davranmaya başlar. İleri Web Uygulamasının başlıca özellikleri arasında web sitenizin çevrimdışı çalışabilmesini sağlaması, mobil cihazların ana ekranına eklenebilmesi, push notification (anlık bildirim) özelliği olması, Chrome altyapısına sahip olması ve web’de güncellendiğinde mobilde de otomatik olarak güncellenmesi yer alır. Örneğin, internet olmasa bile, siz Whatsapp üzerinden mesajlarınızı açıp okuyabilir ya da birine mesaj yazabilirsiniz. İnternet geldiğinde de o yazdığınız mesajlar otomatik olarak hedefteki kişi ya da kişilere gönderilir. İleri Web Uygulamasında da verilen sözlerden biri budur. Web uygulamalarının çevrimdışı yüklenebilmesi ve doğal bir mobil uygulama gibi işlemesi sağlanır.

İleri Web Uygulamaları kullanıcılara güvenilir bir ortam sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli ekran boyutlarıyla da uyumludur. Oldukça hızlı olan bu uygulama size zamandan da tasarruf ettirir. Telefonunuza indirebileceğiniz uygulamaları PWA sayesinde başlangıç ekranınıza ekleyebilir ve kullanıcı deneyimizi iyileştirebilirsiniz. Ayrıca İleri Web Uygulamalarının çevrimdışı olarak nasıl çalıştığı da bir merak konusu. Bilindiği üzere bir mobil uygulama indirildiğinde, onunla ilgili tüm UI elementleri de beraberinde yüklenir ve mobil cihaz üzerinde depolanır. Ancak İleri Web Uygulamasında durum bundan farklıdır. PWA; HTML ve CSS dosyalarıyla imaj nesnelerini tarayıcının cache’sinde saklar. Tüm bu dosyalar ise Service Workers adı verilen bir PWA elementi tarafından daha sonra kullanılabilmek üzere depolanır. Service Worker, proxy gibi çalışan bir JS kodudur. Bu kod sayesinde tarayıcının cache API’si kullanılarak çevrimdışı uygulamaların geliştirilmesine destek olunur. İleri Web Uygulamalarının diğer bir elementi olan Manifest.json; uygulamanın adı, arka plan rengi ya da teması gibi pek çok özeliğin yer aldığı JSON formatlı bir dosyadır. HTTPS ise PWA’in son elementidir. Bu element, Service Worker’dan gelen internet taleplerini alıp cevapları düzenlemekle görevlidir. Ayrıca İleri Web Uygulamaları güvenli bir protokol ister ve bunun için de web sitesinde HTTPS’in mutlak suretle desteklenmesi gerekir.

Sözlükte Keşfet

Dofollow Link

Dofollow link, arama motoru botlarına, bir web sitesine yönlenen backlink’i takip edebilme izni...

Viewport

Viewport, kullanıcıların bir web sayfasında görüntüleyebildiği alanların tamamına deniyor.

Host

Bir web terimi olarak Host, kullanıcıların ağ ya da modem aracılığıyla erişebileceği, veri...

Veri Okuryazarlığı

Veri okuryazarlığı, verileri okuma, çalışma, analiz etme ve verilerle tartışma yeteneğidir.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları