Tıklama Oranı (Click Through Rate – CTR)

Tıklama oranı (Click Through Rate - CTR), bir reklama tıklayan kullanıcı sayısının o reklamı görüntüleyenlere oranını ifade eder.

Tıklama Oranı (Click Through Rate – CTR)

Tıklama oranı (Click Through Rate – CTR), bir reklama tıklayan kullanıcı sayısının o reklamı görüntüleyenlere oranını ifade eder. Dolayısıyla tıklama oranının yüksek olması, yapılan çalışmanın başarılı olduğunu gösterirken aksi durumda şapkaya öne koyup düşünmek gerekir. Tıklama oranı, yani CTR’yi bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; yayındaki bir reklamın 10,000 gösterim sayısına ulaştığını ve 850 kullanıcı tarafından da bu reklama tıklandığını düşünelim. Buna göre bu reklamın CTR’si 850 / 10,000 hesabı ile %8,5 olur. Yani CTR’nin formülü tıklama sayısı / gösterim sayısı şeklinde söze dökülebilir. Bildiğiniz gibi görüntüleme tıklama ile farklı terimler. Örneğin, haberleri takip ettiğiniz bir web sayfasındasınız ve sayfanın alakalandırılmış bir bölümünde de reklam var. Bu reklamı görmek yalnızca “görüntüleme” anlamına gelirken reklama tıklamak da “tıklama sayısı” içerisindedir. Eğer bir reklamın tıklama oranı, yani CTR’si düşük ise yapılacak belli başlı işlemler var. Bunlardan biri reklam alanlarının yeniden düşünülmesi ve düzenlenmesidir. Yani reklamlar, kullanıcıların ilgisini daha çok çekecek bir alanda bulunabilir. Tabii ki bu, kullanıcıların sitenizi ziyaret etme amacına engel olacak bir reklam yerleştirmeye de sebep olmamalı.

Reklam türü ya da reklam ağının değiştirilmesi, sayfanın ziyaret trafiğinin artırılması da tıklama oranını artırabilecek diğer işlemler arasında. Peki bir reklamın ideal tıklanma oranı nedir? Bunun cevabı ilgili web sitesinin içeriklerine, dahil olduğu sektöre ve benzeri kriterlere göre değişebilir. Örneğin, Google Ads reklamları yayımladığınız bir web siteniz var ve siteniz teknoloji odaklı içeriklere sahip ise CTR %2,5 ila %5 arasında olabilir. Eğer web sitenizin içeriği reklamlar ile uyumlu değilse bu oran en az %1 olacaktır ve bu, bir iyileştirme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Tıklama oranını optimize etmeniz için yapacağınız farklı işlemler de var. İçerik metnini iyileştirme bunlardan biri. Dediğimiz gibi; web sitenizdeki içerikler ile reklamlar birbiriyle alakasız ise bu CTR’nin düşük olmasına neden olabilir. O hâlde yapılacak en önemli işlemlerden biri sitenizin içeriklerini iyileştirmek olacaktır. “Buraya tıklayın”, “satın alın” gibi harekete geçirici mesajların / ifadelerin de sitenizde yer alması etkili olabilir. Pek çok araştırma, Call To Action (CTA) yani harekete geçirici mesajların, kullanıcıları bir reklama tıklamak noktasında etkilediğini göstermekte.

Sözlükte Keşfet

Okunabilirlik (Readability)

Okunabilirlik (Readability), basitçe ifade etmek gerekirse; okuyucunun bir metni anlamasına yönelik kolaylık derecesi...

Host

Bir web terimi olarak Host, kullanıcıların ağ ya da modem aracılığıyla erişebileceği, veri...

Anahtar Kelime (Keyword)

SEO çalışmalarının belkemiği uygulamalarından biri olan anahtar kelime, yani Keyword, sitenizin / sayfanızın...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları