Gizli Anlamsal İndeksleme (Latent Semantic Indexing – LSI)

Gizli Anlamsal İndeksleme, herhangi bir web sitesindeki içerikte kullanılan anahtar kelimelerin anlam bakımından birbiriyle olan uyumunu anlatır.

Gizli Anlamsal İndeksleme (Latent Semantic Indexing – LSI)

Gizli Anlamsal İndeksleme, herhangi bir web sitesindeki içerikte kullanılan anahtar kelimelerin anlam bakımından birbiriyle olan uyumunu anlatır. Yani bu teknik, Google’da indekslenen içeriklerin kullanıcıların aramaları esnasında geçen anahtar kelimeleri içerip içermemesini anlatır. Ancak buradaki fark, anlamda yatar. Kullanıcı arama motorlarına “x” ile alakalı bir bilgi giriyorsa, arama motoru onunla ilgili kendisinde indekslenen tüm bilgileri döker. Ancak bunu yaparken kullanıcının bilgi almak istediği anahtar kelimeye anlamca en yakın olan kelimeleri de sıralar. Arama motoru botlarının bunu yapmasındaki amaç kullanıcıya en yüksek faydayı sağlamaktır. Buna verilebilecek en iyi örneklerden biri, “baklava” dendiğinde akıllara “Gaziantep” gelmesi olabilir. Arama motorları da aynı mantıkla çalışarak kullanıcılara belli konularla ilgili veriyi hem aynı anahtar kelime hem de ona en yakın anlamdaki benzer anahtar kelimelerle verir. Bir çeşit SEO tekniği olarak nitelendirebileceğimiz Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) yaratılan içerikteki anlama vurgu yapar. Bir web sitesinde doğru anahtar kelimelerle yaratılan içerik ne kadar anlamlıysa, o sitenin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralaması o kadar yükselecektir.

Peki LSI nasıl uygulanır? Aslında içerik üretiminde uzmanlaşmış kişiler için LSI tekniğini uygulamak oldukça kolaydır. Bu işte yeni olanlar Google hizmetlerinden yararlanarak LSI tekniğine uygun içerikler kurgulayabilir. Örneğin Google Anahtar Kelime Planlayıcısı bu konuda size epey faydalı olacaktır. Herhangi bir konuda içerik oluştururken öncelikle o konuyla ilgili anahtar kelimeleri bulmakla işe başlanmalı. Anahtar kelime bulma araçlarının yardımıyla, odak anahtar kelimenizin yanı sıra benzer anlamdaki kelimeleri de bulabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yaparken ayrıca sizinle aynı işi yapan rakip firmalara da göz gezdirmenizde fayda var. Onların aynı ürünü/hizmeti hangi kelimelerle anlattığına bakarak sizin de benzer sözcükleri kullanmanız mümkün. Son olarak, içeriğinizin konusunu arama motoruna yazıp çıkan sonuçlara göre LSI kelimelerinizi tamamlayabilirsiniz. Böylece pek çok yerden beslenerek doğru ve anlam bütünlüğünü koruyan anahtar kelimeleriniz hazır olmuş olur. Kısacası Gizli Anlamsal İndeksleme, bir web sitesi için 3 temel fayda sağlar. Doğru ve anlamlı anahtar kelimeleri barındırdığı için Google o içerikleri hızlıca indeksler. Böylece web sitenizin Google’ın gözündeki değeri ve kalitesi artar. Tüm bunlardan dolayı sitenize gelen trafik yükselir.

Sözlükte Keşfet

Meta Data

Meta Data, kendi dışındaki verileri yapılandırarak tutarlı biçimde açıklamaktadır. Diğer verilerdeki bilgileri zenginleştirerek...

Hreflang Etiketi

Hreflang etiketi, içeriklerinizin farklı dil ve bölge hedeflerine de ulaşmasını sağlayabilen bir HTML...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları