Reklam Harcamasının Geri Dönüşü (Return on Ad Spend – ROAS)

Reklam harcamasının geri dönüşü, “Return On Ad Spend” İngilizce teriminin Türkçe karşılığıdır ve bir reklam için yapılan yatırımın markanıza ne kadarlık bir geri dönüş sağladığının göstergesidir.

Reklam Harcamasının Geri Dönüşü (Return on Ad Spend – ROAS)

Reklam harcamasının geri dönüşü, “Return On Ad Spend” İngilizce teriminin Türkçe karşılığıdır ve bir reklam için yapılan yatırımın markanıza ne kadarlık bir geri dönüş sağladığının göstergesidir. Yaptığınız harcamanın sürdürülebilir ve doğru bir yatırım olup olmadığının işaretçisi de olan bu uygulamanın hesaplamasını yapmak için reklamdan elde edilen gelirin, yapılan reklam harcamasına bölünüp 100 ile çarpılması gerekir. Örneğin 200 TL ödediğiniz bir reklam kampanyanız üzerinden 50 TL’lik bir gelir ettiyseniz, reklam harcaması geri dönüşünüzü hesaplamak için 50/200*100 işlemini yapmanız gerekir. Bu senaryodaki sonuç 0,25 yani %25’tir ve markanızın bu reklam kampanyasından zarar ettiğini işaret eder. ROAS hesaplamalarında yüzdelik değer 99 ve altıysa zarar, 101 ve üzeriyse kâr olarak yorumlanır. Reklam harcamalarının daha iyi değerlendirilmesi ve verimli kullanılmasına olanak veren reklam harcaması geri dönüşü hesaplaması, dijital reklamlar için uygulanan ve izlenen bir pazarlama ölçütüdür. Böylece markalar, belli bir reklam ile ilgili maliyeti ve geliri göz önünde bulundurarak o reklamın sayısal performansını somut biçimde görebilir.

Peki, reklam harcamasının geri dönüşünü hesaplarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? ROAS hesaplamalarında elde edilen sonuç sadece sayısal değerlerden ibarettir. Oysa reklamların markanıza reelde nasıl fayda sağladığını görebilmek için başka metriklere de göz atmanız gerekir. Örneğin sağlıklı bir reklam harcamasının ideal geri dönüşünü alabilmek adına o reklamın süresini iyi ayarlamanız gerekir. Kısacası reklam süresi, ROAS hesaplamalarında düşünülmesi gereken kriterler arasındadır. Eğer uzun satış süreleri gerektiren bir ürünün reklamını yapıyor ve bundan geri dönüş bekliyorsanız, kampanyanızın yayınlandığı gün ile ROAS hesabının yapıldığı gün arasındaki süreyi uzun tutmanızda fayda var. Böylece daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Reklam harcamasının geri dönüşünü hesaplarken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer husus da kâr marjınız. ROAS’ı hesaplarken ortaya çıkan gelir kalemi, ürünün ya da hizmetin satış değeriyle bulunur. Ancak o ürünün üretim ve tedarik maliyetlerini de hesaba katmak gerekir ki bu reklamdaki gerçek kârınızı bilebilesiniz. Bunun yanı sıra dönüşüm oranı, ortalama sipariş tutarı ve reklamın amacı da ROAS hesaplaması yaparken dikkat etmeniz gereken konulardan.

Sözlükte Keşfet

İş Süreklilik Planı (BCP)

İş sürekliliği planı, şirkete yönelik oluşabilecek tehdit ve risklere karşı oluşturulmuş bir korunma...

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Stoksuz satış (Dropshipping), bir e-ticaret sitesinin, satış yaptığı ürünlerin stoklarını tutmak yerine talebi...

Dofollow Link

Dofollow link, arama motoru botlarına, bir web sitesine yönlenen backlink’i takip edebilme izni...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları