Yapay Zeka (Artificial Intelligence – AI)

Yapay zekâ (Artificial Intelligence - AI), en yalın tanımı ile belirtmek gerekirse; kendisinden istenen görevleri yerine getirmek için insan zekâ ve davranışlarını taklit eden sistem ve makinelere deniyor.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence – AI)

Yapay zekâ (Artificial Intelligence – AI), en yalın tanımı ile belirtmek gerekirse; kendisinden istenen görevleri yerine getirmek için insan zekâ ve davranışlarını taklit eden sistem ve makinelere deniyor. Topladığı bilgileri tekrara bağlı şekilde kendisini iyileştirebilen bu sistem ve makinelere günlük hayattan çokça örnek vermek de mümkün. Mesela, “sohbet robotları” olarak tarif edilen, müşteri hizmetleri departmanına bağlanıldığı zaman devreye girebilen sistemler yapay zekâya bir örnektir. Müşterilerin sorularının daha hızlı bir şekilde cevaplanmasını amaçlayan sohbet robotları, bu sayede müşterilerin bekleme sürelerini de minimize etmeye yarıyor. Televizyonlarda ise yapay zekâyı “öneri motorları” olarak görmek mümkün. Kullanıcıların izleme alışkanlıklarının tespiti ve nispeten anlaşılmasının ardından algoritmalar yardımı ile öneri motorları devreye girebiliyor. Bu sayede kullanıcıların daha önce izledikleri yapımlara benzer önerileri çıkaran bu motorlar da seyircinin izleme alışkanlıklarında kolaylık sağlayabiliyor. Yapay zekâ (Artificial Intelligence – AI) bu açıdan, insanların üstlendiği pek çok görevi yapabilme becerileri ile donatılıyor.

Peki kurumlar yapay zekâdan ne yönde yararlanıyor veya yararlanabilir? Markalar, kurumlar, şirketler hedef kitlelerine çok daha erişilebilir bir hizmet sunmak için yapay zekâdan yararlanabiliyor. Kaotik ve karmaşık görevleri otomatik hâle getirmek de yine yapay zekâdan yararlanılan kategori içerisinde. Popüler filmler başta olmak üzere çeşitli teorisyenlerin de görüşü ise yapay zekânın dünyayı ele geçirebileceği üzerine. Bu ihtimal ya da riske de kimi bilirkişilerin işaret ettiğini bilmekte yarar var. Bununla beraber günlük hayatın çok daha kolaylaşması, müşterilere daha hızlı hizmet verilmesi gibi alanlarda fayda göstermesi bakımından yapay zekânın olumlu etkileri de göz ardı edilecek cinsten değil. Akıllı arabalar, güvenlik sistemleri, akıllı ev sistemleri gibi örneklerde de görülebilen yapay zekâ (Artificial Intelligence – AI) böylece insan hayatını çok daha konforlu kılma vaadi de sunuyor. Yapay zekânın meydana getirilmesi içinse çeşitli katmanlar bulunuyor. Bunlar, bilgi – nedene bağlama – sorun çözme – algılama – öğrenme – planlama şeklinde tasnif edilebiliyor. Yüksek teknolojiye sahip cihazlar ve uzman bilgisayar bilimcileri tarafından sürdürülen uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkarılabilen yapay zekâ bugünün ve geleceğin yaşamındaki yerini günden güne daha sık hissettiriyor.

Sözlükte Keşfet

Sayfa Gösterimi (Page View)

Sayfa gösterimi (Page View), internet kullanıcılarının web sitenizdeki sayfaları gezmesi ve gün içerisinde...

Viral İçerik

Viral içerik, kullanıcıların kendi isteği ile ürettiği içerikleri internet üzerinde paylaşmaları sonucu hızla...

GNU zip / Gzip

Gzip, çoklu işletim sistemleri için tasarlanmış dosya sıkıştırma ve açma programıdır.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları