İlk Giriş Gecikmesi (First Input Delay – FID)

İlk Giriş Gecikmesi, kullanıcının bir web sitesindeki sayfayla etkileşim kurmaya çalıştığı süreyle arayüzün yanıt verme süresi arasındaki gecikmeyi izleyen bir ölçüttür.

İlk Giriş Gecikmesi (First Input Delay – FID)

İlk Giriş Gecikmesi, kullanıcının bir web sitesindeki sayfayla etkileşim kurmaya çalıştığı süreyle arayüzün yanıt verme süresi arasındaki gecikmeyi izleyen bir ölçüttür. Diğer bir deyişle İlk Giriş Gecikmesi, bir ziyaretçinin sitenizde bir tıklama yaptığında o butonun işlevini yerine getirmesi için ne kadar beklemesi gerektiğini ölçer. Yani İlk Giriş Gecikmesi bize web sitemizin etkileşimli çalışma hızı hakkında bilgi verir. Eğer web sitenizin İlk Giriş Gecikmesi skoru yüksekse sitenizde yer alan butonlar, anketler, formlar, imleçler, tıklamalar ve daha pek çok özellik iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak müşteri memnuniyetinizi artıracaktır. İlk Giriş Gecikmesi ya da İlk Yükleme Gecikmesi olarak Türkçeye çevrilen FID kullanıcıların web sitenizdeki ilk intibalarını büyük oranda etkileyen unsurlar arasında önemli bir yere sahip. Bu yüzdendir ki hem PageSpeed raporlarında hem kullanıcı deneyiminde bu metriğin rolü yadsınamaz.

Peki Google’ın gözünde hangi saniye aralıkları iyi bir FID skoruna işaret ederken, hangileri kötü gidişatın habercisi konumunda? Google, 100 ms ve altında olan FID skorunu yeşil ile kategorize eder ve “Güçlü” olarak adlandırır. Bu demektir ki ziyaretçiler sitenize geldiğinde olumlu etkileşimler gerçekleştirebilir. 100-300 ms aralığındaki FID skoru turuncu ile işaretlendirilir ve “Geliştirilebilir” olarak adlandırılır. Bu skoru iyileştirmek için farklı yöntemleri denemekte fayda var. 300 ms’den yüksek FID skoru olan web siteleri ise Google tarafından “Zayıf” olarak nitelendirilir ve kırmızı renkle gösterilir. Kötü bir kullanıcı deneyimi sunan bu web siteleri bir an önce iyileştirme çalışmalarına başlamalıdır. Peki İlk Giriş Gecikmesinin nedeni nedir? İlk Yükleme Gecikmesi genel olarak İlk Zengin İçerikli Boyama süreciyle Etkileşim Süresi arasında gerçekleşir. Zira bu süre içerisinde sitenin bir kısmı halen yüklenmekte olduğu için sayfanın her noktası aktif değildir. İşte İlk Giriş Gecikmesi ile Etkileşim Süresi arasında başlatılmak istenen komutlar genellikle uzun süreler gerektiren ana iş parçacıklarını oluşturur. Bu gecikmeyi azaltmak için dış kaynak kodlarını azaltmak, JacaScript kodlarının sitedeki yükünü azaltmak ve web sitenizdeki aktarım boyutunu küçültmeyi denemek işe yarayabilir.

Sözlükte Keşfet

Host

Bir web terimi olarak Host, kullanıcıların ağ ya da modem aracılığıyla erişebileceği, veri...

MLOps

Makine öğrenimi işlemleri anlamına gelen MLOps, makine öğrenimi modellerinin güvenilir ve verimli bir...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları