Alan Adı (Domain)

Alan adı (Domain), kullanıcıların web sitelerine girmek için Google Chrome gibi tarayıcıların adres çubuğuna yazdığı adları ifade eder.

Alan Adı (Domain)

Alan adı (Domain), web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların adres çubuğuna yazdığı, “http” ya da “https” ile başlayan ve .com, .net gibi uzantılar ile biten site adresine denir. Web sitelerini ziyaret etmek için Google Chrome, Opera, Internet Explorer gibi tarayıcıların adres çubuğuna yazılan alan adı, “IP adresi” denilmiş numara sisteminin akılda kalması için harfler ile ifade edilen bir biçimidir. Web üzerinde yayın yapan her bir sitenin rakamlardan oluşan benzersiz bir adresi bulunur. Yani aslında bir web sitesini ziyaret etmek için ilgili IP adresini arama çubuğuna yazmanız da yeterlidir fakat günde onlarca, yüzlerce web sitesinin ziyaret edildiği düşünüldüğünde sayılardan oluşan IP adresleri kaotik bir sürece neden olur. Üstelik kullanıcıların pek çok web sitesine arama sonuçlarını dahi kullanmadan, direkt tarayıcıyı kullanarak girdiği hesaba katıldığında IP adresleri ile bir karmaşa kaçınılmazdır. Her siteye ait IP adresini akılda tutmak imkansız olduğundan Domain Name System (DNS) teknolojisi icat edilmiştir. DNS, kullanıcının ziyaret edeceği sitenin IP adresini domain adreslerine çevirir. Bu, telefon rehberlerindeki her bir numara için bir isim belirleme ile benzer mantığa sahiptir.

Alan adı (Domain) böylece kullanıcıların adres çubuğuna IP adresini yazmak gibi kaotik bir sürecin içerisine girmesini önler. Bu isimlendirme yöntemi ile örneğin tarayıcıya https://kriko.blog/ yazar ve direkt ilgili siteye gidersiniz. İki ayrı web sitesinin aynı alan adına (domain) sahip olması imkansızdır. Adeta parmak izleri gibi benzersiz olan alan adları, çeşitli uzantılara da sahiptir. Domain uzantıları, bir alan adının en sağında bulunan, nokta işaretinden sonraki kısımdır. Alan adları uzantıları kendi içerisinde hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Örneğin, ziyaret edilen sitenin sonundaki “tr” uzantısı, üst seviye bir alan adıdır. Bu tip üst seviye alan adları da Top Level Domain (TLD) adı ile bilinir. Dünya çapında popüler üç domain uzantısı com, net ve org uzantıları olarak bilinir. Alan adı satın almak ya da alan adı tescili de web sitelerinin adını başka kimsenin kullanmaması için gereklidir. Bu tescil sayesinde ilgili alan adını kendi üzerinize kaydettirebilir ve 1 yıllığına kiralayabilirsiniz. Yani alan adı tescili ömürlük bir satın alma işlemi değildir. Dolayısıyla tescil işlemlerinin belirli periyotlar ile tekrarlanması gerekir. Bu nedenle alan adı kaydı yaparken tescilin yenilenme tarihlerine de dikkat etmek gerekir. IP adreslerinin tedarikini koruyan ICANN şirketinin de yetkilendirdiği domain kayıt firmaları vardır. Kâr amacı gütmeyen şirket, DNS’nin teknik etkenlerinin yönetiminden sorumludur.

Sözlükte Keşfet

Mobil Uyumlu İçerik

Mobil uyumlu içerik, mobil cihazlarda sorunsuz bir şekilde açılacak şekilde tasarlanan ve kullanıcı...

Sayfalama (Pagination)

Sayfalama (Pagination), bir içeriği birden çok sayfaya bölerek yayınlama işlemi anlamına geliyor.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları