Bağlantı Metni (Anchor Text)

Bağlantı metni (Anchor Text), hedef web sayfasını açmanızı sağlayan tıklanabilen köprü metni bağlantısında vurgulanmış olarak görülen metindir.

Bağlantı Metni (Anchor Text)

Bağlantı metni (Anchor Text), yıllardır popülerliğini ve yararlarını kaybetmeyen sayfa dışı SEO tekniklerinden biri. Çapa metni adıyla da bilinen bağlantı metni, hedef web sayfasını açmanızı sağlayan tıklanabilen köprü metni bağlantısında vurgulanmış olarak görülen metindir. Örneğin, “blog” sözcüğüne tıkladığınızda karşınıza Kriko Blog’un ana sayfası çıkarsa, bu bağlantı metnine bir örnektir. Daha yalın hali ile; üzerine tıklanabilen, tıklandığında kullanıcıyı bir web sayfasına yönlendiren metinlere bağlantı metni denir. SEO çalışmalarında her zaman önemli bir yeri olan bağlantı metni, yani Anchor Text kullanıcının okuduğu metinde bağlantılar aracılığıyla farklı web sayfalarına yönlendirilmesidir. Bu açıdan, kullanıcıyı / okuyucuyu site içerisinde bir içerikten diğerine yönlendirmeyi başarmak da sitenizin yararınadır. Peki bağlantı metnini bu kadar önemli kılan ne? Google, Bing, Yandex gibi arama motorları, bağlantı metinlerini dikkate alır, çünkü bu bağlantıların bizzat kişiler tarafından oluşturulduğunu bilir. Hedef sayfaya gönderirken bağlantı metninde yazan sözcüğün / sözcüklerin yönlendirilen site ile alakalı olması gerekir. Dolayısıyla, arama motorları da bu datayı algoritmalarında kullanır.

Bağlantı metinlerinin türleri vardır. Örneğin, bunlardan biri “tam eşleşme” adı ile bilinir. Tam eşleşme, bağlantı verilen sayfayı yansıtan bir sözcüğün bağlantı metninde geçmesi demektir. Örneğin, “dijital pazarlama” ifadesi bağlantı metnini verdiğiniz sözcük grubu olsun. Kullanıcı dijital pazarlama ifadesine tıkladığında karşısına tamamen dijital pazarlama ile ilgili bir sayfa çıkarsa bu, tam eşleşmedir. Kısmi eşleşme ise “SEO teknikleri” ifadesine bağlantı vermeniz ve bu ifadeye tıklayan kullanıcının SEO ile ilgili bir sayfaya yönlendirilmesidir. SEO, daha genel bir tanımken SEO teknikleri daha nokta atışı bir anlam taşır. Markalı bağlantı metinleri de vardır. “Nike ayakkabı”, “Apple telefon” gibi ifadelerin bağlantı metinleri oluşturması buna örnektir. Çıplak bağlantı denilen bir tür de vardır ve bu direkt yönlendirilecek URL’yi gösterir. Örneğin, bir bağlantı metni yerine direkt https://kriko.blog/ URL’si bulunuyorsa, bu çıplak bağlantıdır. Genel ifadeler ile kullanıcının tıklamasını sağlamak da bir yöntemdir. “Tıklayın”, “buraya tıklayın”, “buradan” gibi sözcüklerin / ifadelerin bağlantı metni oluşturması da buna örnektir.

Sözlükte Keşfet

Hedef Pazar (Target Market)

Hedef pazar, bir firmanın ürünlerini veya hizmetlerini sunmayı planladığı tüketici segmentini anlatır.

Sayfalama (Pagination)

Sayfalama (Pagination), bir içeriği birden çok sayfaya bölerek yayınlama işlemi anlamına geliyor.

A/B Testi

A/B Testi web sitesi / sayfası, mobil uygulama, reklam, varış sayfası (landing page)...

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları