HTML (Hiper Metin İşaretleme Dili)

Basitçe; web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart dile HTML deniyor.

HTML (Hiper Metin İşaretleme Dili)

HTML, yani HyperText Markup Language, Türkçede Hiper Metin İşaretleme Dili olarak biliniyor. Basitçe; web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart dile HTML deniyor. Yaygın bir yanlışı da en başından belirtmekte yarar var; HTML bir programlama dili değildir. Chrome, Firefox, Yandex gibi tarayıcıların okuyup anlamlandırdığı dil HTML dilidir. Bu tür tarayıcılar, HTML kodlarını işleyerek bu kodları web sayfalarına dönüştürür. Görsel, yazı, video gibi içeriklerin web sayfalarında ilgili yerlere konumlandırılmasını sağlayan HTML, oluşturulan bu içeriklerin internet sitelerinde doğru şekilde görülmeleri için elzem. HTML kodu yazmak için bilgisayara bir program kurmak gerekmiyor. Wordpad, not defteri ya da Word üzerinde HTML kodları yazarak ilgili sayfaları oluşturabilirsiniz. Bu işlevleri ile son derece popüler ve önemli bir işaretleme dili olan HTML, arama motorlarına web sayfaları hakkında da bilgi verebiliyor. Hazırladığınız dosyayı html, htm ya da xhtml uzantısı ile kaydetmeniz gerekir. HTML, alt alta, yan yana geçmiş pek çok etiketten oluşabildiğinden bu kodların yazımında dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde yanlış bir kod yazabilir ve web sayfanızı hatalı bir şekilde oluşturabilirsiniz. HTML kodlarında Türkçe karakterler kullanılmaz. İsteğe göre küçük ya da büyük harfleri kullanabilirsiniz. Bununla beraber tipik olarak küçük harfler ile HTML kodları oluşturulur. Peki bu kodlar nelerdir?

Bunlardan ilki “<!DOCTYPE html>” kodudur. Bu kod aslında sayfanın HTML5 formatına göre kodlandığını gösterir. Ardından tüm diğer etiketleri saran “html” kodu yazılır. Bu da HTML kodu ile kodlama yapılması gereken sayfaların başında açılır ve sayfanın sonunda da kapatılır. Hazırlanan site ile ilgili tanımlar ise “head” etiketinde yer alır ve bu alanda kodlar ziyaretçilere görünmez. “Body” etiketi ise web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfalarınızda gördüğü her yeri kapsar. Dolayısıyla kullanılan etiketlerin çoğu “body” etiketi içerisindedir. Sayfanızdaki metni düzenlerken ihtiyaç duyacağınız popüler etiketlerden biri ise başlık etiketidir. Heading (başlık) anlamına gelen “h” etiketi metninizin başlığının boyutunu belirler. En büyükten en küçüğe sırasıyla h1, h2, h3, h4, h5, h6 olarak 6 farklı h etiketi bulunur. Açılan etiketin diğer taraftan da kapatılması gerektiğinden örneğin “<h1>Birinci Başlık</h1>” şeklinde h etiketini kullanabilirsiniz. Görüldüğü üzere “/” işareti, açılan ilgili etiketin kapatılan tarafında yer alır. Gelgelelim içeriklerin, bağlantıların, resimlerin vs. “body” etiketi içerisinde yer alması nedeniyle bu etiket de en başlarda bir yerlerde açılır (<body>) HTML kodlamanızın en sonlarına doğru kapanır (</body>). Web sayfası oluştururken daha pek çok HTML etiketi bulunur.

Sözlükte Keşfet

Okunabilirlik (Readability)

Okunabilirlik (Readability), basitçe ifade etmek gerekirse; okuyucunun bir metni anlamasına yönelik kolaylık derecesi...

Lazy Loading

Lazy Loading, görsel yoğunluğu ve sayfa uzunluğunun fazla olduğu web sitelerinde, sayfaların daha...

Scrum

Scrum, sıklıkla kullanılan çevik proje yönetim metodolojilerinden biridir.

Hedef Kitle

Hedef kitle, gerçekleştirilen faaliyetlerin muhatabı olarak kabul edilen belirli demografik gruplardır.

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları