Teknik SEO

Google RankBrain Hakkında Merak Ettikleriniz Burada!

İnternet dünyasına adım attığımızdan beri en sık duyduğumuz kelime, herhalde Google'dır. Her gün bilyonlarca insanın çözüm bulmak ve kafasındaki soru işaretlerini gidermek için kullandığı bu akıllı yapı, zaman içinde kendini epey geliştirdi ve hala da bu anlamda büyümeye devam ediyor. Bu büyümede algoritmaların etkisi, tabi ki yadsınamaz. Dijital alemle içli dışlı olanlarımızın bildiği gibi Google’ın farklı alanlarda çalıştırdığı sayısız algoritması var. Biz de bu yazıda bunlardan biri olan RankBrain’e değiniyoruz. Ancak ondan önce küresel anlamda en sık kullanılan ve en önemli olarak düşünülen Google algoritmalarından da kısaca bahsedeceğiz. Kısacası bu yazıyı okuduktan sonra RankBrain nedir, hangi Google algoritması ne işe yarar ve nasıl çalışır, sorularının cevaplarını bulabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.
diler foto

Diler Yazıcı

07/07/2022 - 5 dakikalık okuma

Google Algoritmaları 101

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Google’ın pek çok iş için kullandığı algoritmalar var. Biz de yazının bu bölümünde Google algoritmalarından en çok konuşulanlarına değinmek üzere yola çıktık. Okumaya devam ederek Google gibi düşünüp kullanıcı için üretmeye başlayabilirsiniz. İlk sırada Pigeon Algoritması yer alıyor.

Pigeon Algoritması

Google, Pigeon algoritmasını kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla 2014 yılında yayınladı. Pigeon algoritmasının amacı yerel işletmelerin arama sonuçlarını iyileştirmek. Burada Google, organik anlamda güçlü olan yerel işletmeleri bu şekilde ödüllendirmeyi hedefliyor. Bunu da şu üç görevi yerine getirerek yapıyor: Lokasyon odaklı iyileştirmeler, lokal manipülasyon kontrolü ve Google My Business ayarları. Pigeon algoritmasındaki tüm bu görevler sayesinde Google, belirli bir yerel işletme hakkında aranan sorgulara eskisinden çok daha hızlı ve doğru biçimde cevap verebiliyor.

Hummingbird Algoritması

Google 2013 yılında ani bir karar aldı ve algoritmasında hiçbir ön açıklama yapmadan Hummingbird algoritmasını duyurdu. Birdenbire yaptığı bu duyurudaki amaç, kullanıcı niyetine yönelik sonuçları, en doğru şekilde sıralamaktan ibaret. Nasıl mı? Şöyle ki, siz “Sarıyer Samsung kulaklık” araması yaptığınızda Hummingbird algoritmasından önce samsung.com/tr/, hepsiburada.com, n11.com, gittigidiyor.com gibi otorite web siteleri, Google arama sonuç sayfasında ilk sıralara yerleşiyordu. Oysa Hummingbird uygulaması canlıya alındığından beri kullanıcı deneyimine bağlı sonuçlara ağırlık verilerek firmarehberi.com/sariyer, samsungyetkiliservisi.org gibi sonuçlar ön planda yer almaya başladı. Böylece kullanıcı aradığı sorgu için nokta atışı karşılık alabilir hale geldi.

Panda Algoritması

2011 yılında yayına alınan bu algoritmanın amacı, Google tarafından şu şekilde açıklanmış:

“Bu güncelleme, kullanıcılar için düşük kaliteli, kopya içerik barındıran veya kullanışlı olmayan siteler için sıralamayı düşürmek, aynı zamanda yüksek kaliteli siteler için daha iyi sıralamalar elde etmek üzere tasarlanmıştır.”

Panda algoritması; kopya içerikleri tespit ediyor, yanıltıcı içerikleri belirliyor, zengin ve kapsamlı içerikleri değerlendiriyor ve gereksiz anahtar kelime yoğunluğunu kontrol ediyor. Buradan da anlaşıldığı üzere Panda, sayfanızda sadece metinlerle ilgileniyor. Siteniz ne kadar hızlı yükleniyor, kod yapısında heading etiketler kullanılmış mı, URL yapısı nasıl? Bunlar Panda algoritmasının ilgi alanı değil. Tamamen tekst içeriklerine odaklandığı için de Panda, en çok güncellenen algoritmalar arasında kendine yer buluyor.

Tüm bu kısa açıklamaların ardından sırada asıl konumuz olan RankBrain nedir, sorusu var. Okumaya devam ederek Google RangBrain’in ne olduğuyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

rankbrain

RankBrain Nedir?

Google algoritması olarak kendine önemli bir yer edinen RankBrain, 2015 yılında yayına alındı. Resmi olarak yayına alındıktan kısa bir süre sonra RankBrain, Google tarafından en önemli üçüncü sıralama unsuru olarak açıklanmıştır. Bu da Google’ın SERP sıralamasındaki faktörlerde değişiklik yaptığını ve bu konuya ayrı bir önem verdiğini anlamamız için yeterli. Gelin, şimdi bu algoritmanın amacının ne olduğuna ve nasıl çalıştığına daha yakından bakalım.

RankBrain Neden Geliştirildi?

RankBrain’in ortaya çıkmasındaki en büyük amaç, kullanıcı niyeti odaklı düşünebilen bir algoritma yaratmak. Bu da ancak ve ancak kendi kendine öğrenen bir yapıyla mümkün. Google, bunu makine öğrenmesi ile planlamış. RankBrain’den önce Google’daki sorgular genellikle bilgi alma, “nasıl yapılır” ve dönüşüm odaklıydı. Google, daha önce karşılaşmadığı bir sorgu aldığında, sonuç vermekte çok da başarılı değildi ve hatta bu yüzden sertçe eleştirilere de maruz kalıyordu. İşte, tam da bu sebeple RankBrain yaratıldı. RankBrain, ilk defa karşılaşılan sorguların, mantığa en yatkın şekilde cevaplanması konusunda büyük başarılar sağlıyor. Ayrıca makine öğrenmesi ile çalıştığı için de her geçen gün kendini geliştirerek yepyeni kelimeler, eşanlamlılar ve kelime öbeklerinin anlamlarını öğrenerek kullanıcının sorusunu yanıtlıyor. Peki RankBrain nasıl çalışıyor?

rankbrain

RankBrain Nasıl Çalışır?

SEO çalışması anlamında sıralama kriterinin yeri büyük. RankBrain de bu kriteri yerine getirmenizde size rehberlik etmek üzere geliştirilmiş. Her ne kadar Google, RankBrain’in nasıl çalıştığını tam olarak açıklamasa da temelde nasıl bir işleyişi olduğunu aşağıda anlatmaya çalıştık. Buyurun!

Google üzerinden bir sorgu başlattığınızda algoritmalar, sizin sorgunuza en uygun cevabı bulmak için çalışır. Ancak bazen öyle bir zaman gelir ki sorgunuz, Google algoritmalarının gözünde asla anlamlandırılamaz. İşte, bu durumlarda RankBrain, sorgunuzu entity’lere bölerek okumaya çalışır. Buradaki entity’den kasıt, kelime veya ifade öbeği olarak açıklanabilir. Anlamlandırılamayan kelime veya kelimeler, kendisiyle en uyumlu olan eşanlamlısıyla yorumlanır. Daha sonra Google, bunları arama niyeti doğrultusunda düşünerek daha önce tanımlanmış sorgularla karşılaştırır. Böylece ortaya, sorgunuzla en alakalı sonuçların listesi çıkar. Böylece işin iki kazananı olur: Sorgunuza anlamlı bir cevap bulan siz ve tanımlanmamış bir sorguyu öğrenerek hafızaya atan Google.

Şimdi, RankBrain algoritması hakkındaki genel detayları öğrendiğinize göre, sitenizi buna uygun olarak nasıl optimize edebileceğinizin de cevabını verelim. Aşağıdaki listede RankBrain algoritması ile uyumlu bir web sitesi yaratmak için neler yapabileceğiniz yer alıyor.

  • Web sitenizdeki sayfaları ideal uzunluktaki kelimelerden oluşan kapsamlı içeriklerle doldurun.
  • Semantik SEO kurgusu, site içeriklerinin anlamsal bütünlüğü için son derece önemli. Dolayısıyla kaynak kodundan metin içeriklerine her alanda bu uygulamayı kullanmaya dikkat edin.
  • İçeriklerinizdeki başlıkların, metinle uyumlu ve kod hiyerarşisine uygun olmasına özen gösterin. Google’ın içeriklerinizin ne anlattığına ilk baktığı yer heading etiketleridir.
  • İçeriklerinizi oluştururken sadece anahtar kelimeleri kullanmaya değil, kullanıcı niyetine odaklanmaya da dikkat edin. Site içeriklerinin hem arama motoru botları hem de kullanıcılar için üretildiğini unutmayın!
  • Site için oluşturduğunuz içerikleri birbiriyle ve alakalı diğer kategorilerle bağlayın. Bunlar sitenizin holistik anlamda alakalı olduğunun en büyük göstergesi konumunda.
  • İçeriklerinizde mümkün olduğunda yapılandırılmış veriş kullanın. Yapılandırılmış veri, Google ile konuşmanın en güzel yollarından biridir.

Ayrıca Google’ın bilgiyi anlamak için AI dönüm noktası olarak nitelendirdiği Multified Unified Model (MuM) algoritması hakkında kapsamı bilgi bulabileceğiniz Google MuM (Multitask Unified Model) Algoritması yazımıza da göz atmanızda fayda var. Burada Bert algoritması nedir ve MuM algoritması özellikleri nelerdir, sorularının ayrıntılı cevabını bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları