Teknik SEO

Bilmeniz Gereken 5 SEO Trendi

SEO trendlerinden bahsettiğimiz bu makalede aynı zamanda SEO nedir, nasıl yapılır, SEO uyumlu içerik nasıl yazılır ve neden gereklidir gibi pek çok farklı sorunun da yanıtını bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar!
diler foto

Diler Yazıcı

09/06/2022 - 7 dakikalık okuma

Dünya dijital çağa adım attığından beri çok fazla şey değişti. Çevirmeli ağlarla internete bağlanmaya çalışırken duyduğumuz o garip seslerden şimdi nerelere geldik. O yıllarda görüntülü konuşmayı hayal bile edemezken artık tek bir ürün satın almak için bile telefonumuza dokunmamız yeterli. Siparişimiz ayağımıza kadar geliyor. Tüm bunlar dijital tabanlı şirketlerin, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılama çabası sayesinde gelişiyor. Onlarca market uygulaması, açık pazar konseptli alışveriş sitesi, online eczane ve banka, ürün ve hizmetlerinden bizi mahrum etmemek için her geçen gün yapılarını geliştirmeye çalışıyor. Bunu nasıl mı başarıyorlar? Elbette bunun sayısız yolu var. Ama bunlardan en önemli ilk beşi arasında sayısız SEO çalışması geliyor. Peki, SEO ne demek? Bu sorunun cevabını merak edenler için hazırladığımız SEO trendleri başlıklı bu yazıyı okuyarak konu hakkında fikir sahibi olmak mümkün. SEO trendlerinden bahsettiğimiz bu makalede aynı zamanda SEO nedir, nasıl yapılır, SEO uyumlu içerik nasıl yazılır ve neden gereklidir gibi pek çok farklı sorunun da yanıtını bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar!

seo trendleri

Öncelikle SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

En etkili SEO trendlerini sıralamaya başlamadan önce SEO nedir nasıl yapılır, konusuna kabaca değinmemizde fayda var. SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarının sonuç sayfalarında üst sıralarda yer bulmasını sağlayan çeşitli teknik ve editöryel çalışmalar bütünü olarak özetlenebilir. Yani eğer işinizi internete dökmek ve artık dijitalde de varım, demek istiyorsanız başarılı olmak adına SEO çalışmaları için işin uzmanlarından destek almanız son derece önemli. Zira günün sonunda kazanan siz olacaksınız.

SEO nasıl yapılır, konusu ise aslında bir derya deniz. Biz bu yazıda SEO faaliyetlerinden başlıklar halinde söz edeceğiz. SEO çalışmalarını üç sınıf içinde incelemek gerekir: Teknik SEO, On-Site SEO ve Off-Site SEO. Tabi ki bu sınıfların pek çok alt grubu da mevcut; ancak çalışmaları holistik açıdan ele almak ve bir hiyerarşiye oturtmak adına bu üç sınıf faydalı olacaktır. Teknik SEO içinde; URL yapısı oluşturma, bağlantılar kurma, site mimarisi ve site haritası yaratma, mobil uyumluluk, site hızı kontrolü, yapılandırılmış veri işlemesi ve HTTPS kullanımını saymak mümkün. Diğer yandan on-site SEO çalışmaları da var ki bunlar, daha az teknik konulardan meydana gelmekte. Özgün içerik oluşturmak, metadata düzenlemeleri, görsel optimizasyonları, anahtar kelime kullanımları ve iç bağlantılar eklemesi gibi işler de iç SEO çalışmalarını oluşturuyor. Site dışı SEO olarak Türkçeleştirilen off-site SEO ise backlink çalışmaları, sosyal medya kullanımı, zararlı bağlantı analizleri, yerel SEO, tanıtım yazıları ve video pazarlaması gibi konuları ele alıyor. Tüm bu çalışmalar sonunda sitenin sayfalarının tıklanma sayısı, arama motorlarındaki ortalama konumu, görüntülenme sayısı, yeni kullanıcı sayısı, geri gelen kullanıcı sayısı ve dönüşüm oranı gibi pek çok metrik de site sahibine bu çalışmaların ne kadar etkili olduğunu göstermesi açısından önemli.

Bu genel bilgileri edindiğimize göre gelin, bilmeniz gereken 5 SEO trendi neymiş, hep birlikte görelim.

seo trendleri

  1. AI – Yapay Zeka: Artık neredeyse her yerde karşımıza çıkan yapay zeka ifadesi, son olarak Google’ın algoritmalarında tanıtıldı. RankBrain olarak isimlendirilen Google algoritmasının, sonuç sayfasındaki sıralamada büyük rol oynadığı belirtilmekte. RankBrain, kısaca, Google’ın, arama sonuçlarını sınıflandırması için kullandığı bir yapay zeka algoritması olarak açıklanıyor. Ancak bu zaten Google botlarının da halihazırda yaptığı iş. Peki, RankBrain’in alametifarikası nedir? Şöyle ki RankBrain’den önce Google algoritmalarının tamamı, insan yazımı kodlardan oluşmaktaydı.  Dolayısıyla arama sıralamasını iyileştirmek zaman alıyordu. Ancak bu demek değil ki insanlar işin içinden sıyrıldı. Hayır, RankBrain arka tarafta işini yaparken insanlar da hala kodlar üzerinde çalışıyor. RankBrain ise iki şekilde çalışıyor: Anahtar kelimeleri anlıyor ve insanların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğini ölçümlüyor; yani kullanıcı tatminine odaklanıyor. Peki, RankBrain anahtar kelimeleri nasıl anlıyor? RankBrain algoritmasının farkı, biraz da burada ortaya çıkıyor. Bu harika algoritma, daha önce görülmemiş anahtar kelimelerle Google’ın daha önce görmüş olduklarını karşılaştırıyor. Kısacası RankBrain basit bir anahtar kelime eşleştirmesi yapmaktan ziyade, anahtar kelimeleri konseptlere dönüştürüyor ve bu konsepti içeren sayfaları önünüze çıkarıyor.

seo content

2. Özgün ve Doğru İçerikler: “SEO uyumlu makale” terimini duymuşsunuzdur. Web sitesinin sayfalarını SEO çalışmalarına uyumlu hale getirmek ve sayfayı arama motorlarının sonuç sayfalarında daha üst sıralara yerleştirmek amacıyla yazılan yazılara SEO uyumlu içerikler denir. Bu konu hakkında kapsamlı bilgi alabilmek adına SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir? Başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız. Zira bu işi nasıl yapacağınızı bildiğinizde sitenizin tıklanma sayılarını bir hayli artırmanız mümkün. Bizde söylemesi!

uyumluluk

3. Mobil Uyumluluk: Google 2019 yılında mobile-first indexing, yani mobil öncelikli dizine ekleme, isimli bir uygulamayı devreye soktuğunu duyurmuştu. Bu da arama motorlarının öncelikli olarak web sitenizin mobil sürüme yöneldiği anlamına geliyor. Yani onlar için birincil sürümünüz, masaüstü değil, mobil. İnsanların azımsanmayacak bir bölümünün internete sadece mobil cihazlardan girdiği düşünülürse bu uygulama gayet mantıklı. Dolayısıyla ekosistem içinde uzun süre yer almaya niyetliyseniz sitenizi mobil uyumlu hale getirmek zorundasınız. Örneğin açılış sayfanızın hızı, müşterilerinizin sayfanızda kalması ve dönüşüm gerçekleştirmesi için son derece önemli. Mobil sayfalarınızın açılma süresi 3 saniyeden uzunsa insanlar sitenizde kalmak istemeyip orayı terk edebilir. Dolayısıyla açılış sayfalarınızı AMP ile optimize etmeniz, müşterilerinizi kaçırmamak için oldukça kritik.

featured snippet.JPG2

4.  Featured-Snippet: Google’da bir kelime ya da kelime öbeği arattığınızda bazen karşınıza, gerçek sonuçların en üstünde görselli bir bölüm çıkar. Bu bölüme Featured Snippet, yani öne çıkan bilgi parçası adı veriliyor. Bu bilgi parçası, Google arama sonuç sayfasında öne çıkmanızın kısa yollarından birini teşkil etmekte. Zira bu featured snippet’lar, rakiplerinizden büyük miktarda trafik çalabilme yeteneğine de sahip. Dolayısıyla web sitelerinde metin içerikleri oluştururken soru tabanlı sorgulara ve alakalı diğer anahtar kelimelere de yönelmenizde fayda var. Zira Google, People Also Ask (PAA) Optimizasyonu ile ilk sayfada görünürlük şansını yakalayabileceğinizi belirtiyor.

video

5. Video İçerikler: Bildiğiniz üzere Youtube, çıktığı ilk günden beri çok sevilen dijital platformlardan. Eskiden sadece bir video paylaşım sitesi olarak hizmet verse de günümüzde bir arama motoru olarak da görev yapıyor. “Nasıl yapılır?” videolarından ürün inceleme ve yeni ürün tanıtımlarına kadar pek çok bilgiyi buradan videolarla tüketicilerinizle paylaşmanız mümkün. Dolayısıyla web sitenizdeki belli başlı sayfaların YouTube optimizasyonunu yapmanızın, ilerideki başarınızda büyük katkısı olacağı aşikar. YouTube SEO çalışmalarının detaylarını öğrenmeye başlasanız iyi olur.

Şimdi artık, Google tarafından da en çok önemsenen SEO trendleri hakkında genel bilgiye sahipsiniz. Web sitenizin arama sonuç sayfalarında rakiplerini sollayıp üst sıralara oturmasını ve uzun süre orada kalmasını garantilemek için bu yazıdaki tüyolara kulak vermeniz yeterli. SEO çalışmaları hakkında yeterli bilgi birikimine sahip değilseniz de endişelenmeyin! Bu konuda işin uzmanı olanlardan destek alarak web sitenizi kısa sürede SEO uyumlu hale getirmeniz mümkün. Sitenin doğasıyla uyumlu anahtar kelimelerin, görsellerin, videoların, URL yapılarının, iç ve dış bağlantıların ve daha pek çok unsurun yer aldığı web siteniz ile gelecek başarılı günler sizi bekliyor olabilir. Şimdiden kolay gelsin!

Buton ve Linkler: SEO’ya Etkisi” başlıklı yazımızı da okumadan geçmeyin!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları