Kıyafet veya ayakkabı satışı, içerik üretimi, fiyat karşılaştırma, otel odası satışı, uçak bileti satışı ya da blog… Her ne için oluşturulmuş olursa olsun bir web siteniz olduğunda hedef kitlenizin ona ne kadar ilgi gösterip göstermediği hayati önem taşımaya başlar. Zira web siteniz, onların ilgisi dahilinde var olacaktır. Dolayısıyla müşterilerinizi veya misafirlerinizi, -hedef kitlenize her ne derseniz deyin- ilgisini, web siteniz için ideal olan süre boyunca orada tutmak için gerekli olan her adımı atmanız gerekiyor. Biz de bu yazıda hemen çıkma oranı ya da çıkma oranı olarak Türkçemize geçmiş olan bounce rate terimi hakkında detaylı bilgi paylaşıyoruz. Bounce rate nedir, öğrenmek isterseniz yazının devamını okumanız yeterli.
Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?
Bounce rate nasıl hesaplanır, sorusunun cevabını vermeye başlamadan önce terimin ne anlamana geldiğini açıklamakta fayda var. Google’ın bounce rate tanımı kabaca şöyle: Ziyaretçinin web sitenize gelip tek bir sayfa görerek siteden ayrılması. Diyelim ki internette gezinen biri, arama motorunda görüp tıkladığı bir link üzerinden sizin sitenize geldi. Geldiği ilk sayfada aradığını buldu ya da bulamadı ve sitede herhangi başka bir sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrıldı. İşte bu durum, hemen çıkma oranı olarak açıklanıyor. Peki, bu size ne anlatıyor olabilir? Aslında bunun cevabını vermek için web sitenizin neye hizmet ettiğini bilmemiz gerekiyor. Zira her sitenin tarzı ve sektörü, onun farklı bounce rate yüzdelerine uygun olabileceği anlamını taşımakta. Gelelim bounce rate’in nasıl hesaplandığını açıklamaya. Web sitenizin bounce rate yüzdesini şu formülle öğrenebilirsiniz:
(Siteden ayrılan ziyaretçiler/Toplam ziyaretçi sayısı) x 100
Ancak bunu sizin için yapan çok yararlı tool’lar da var. Bunlardan biri Google Analytics. Bir web siteniz olduğunda onun ne durumda olduğunu görebilmek için bazı temel araçlardan yararlanmanız gerekecek. Ücretsiz bir Google hizmeti olan Google Analytics de bu tool’lar arasında en önemlilerinden. Siteniz için Analytics kurulumu yaptığınızda sitenin trafiği ve ziyaretçi davranışları ile ilgili pek çok metrik hakkında fikir sahibi olmanız mümkün. Eğer dijital alemde “sadece var olmayı” değil, etkin biçimde var olmayı hedefliyorsanız bounce rate gibi önemli metrikleri düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
Peki, bounce rate oranına dahil edilen davranışlar hangileri olabilir?
- Ziyaretçinin sitenize gelip birkaç saniye içinde tarayıcıyı kapatması
- Ziyaretçinin sitenize geldikten hemen sonra tarayıcıya başka bir domain yazıp siteden ayrılması
- Ziyaretçinin sitenize gelip hiçbir etkinlik yapmadan yarım saat aynı sayfada kalması
- Ziyaretçinin sitenize geldikten sonra sitede bulunan bir linke tıklayıp siteden ayrılması
- Ziyaretçinin siteye geldikten kısa bir süre sonra geri butonuna basıp siteden ayrılması
- Ziyaretçinin sitede Google Analytics kodunun eklenmediği bir sayfaya gitmesi
Yukarıda da bahsedildiği gibi bounce rate, aslında web sitelerinin hizmet ettiği sektöre bağlı olarak değişen yüzdelerde görülür. Örneğin eğer siz bir blog sitesi yönetiyorsanız ziyaretçilerin, sitenize yönlendikleri ilk sayfada kaldıktan hemen sonra sitenizi terk etmeleri çok normaldir. Ancak eğer uçak bileti satışı yapıyorsanız ziyaretçilerin girdiği ilk sayfada yeteri kadar kalmayarak siteden ayrılması, önemli bir sorunun habercisi olabilir. Dolayısıyla bounce rate oranları, sektörlerle oldukça alakalıdır. Aşağıda sektör bazlı bounce rate yüzdelerinden bazılarını görmeniz mümkün.
Sektörel Bounce Rate Ortalamaları
İdeal bounce rate kaç olmalı? Bu soru, internet sitesi yönetme konusunda yeni olan herkesin, cevabını merak ettiği bir soru olsa gerek. Web sitesinin yayınlanma amacına göre farklılık gösteren bu oranlardan bazıları şöyle:
- İçerik siteleri bounce rate oranları: %40-60
- Hizmet sektörü bounce rate oranları: %10-30
- Landing Page bounce rate oranları: %70-90
- B2C e-ticaret siteleri bounce rate oranları: %20-40
- Haber siteleri bounce rate oranları: %40-60
- Blog siteleri bounce rate oranları: %70-98
Bounce Rate Nasıl Düşürülür?
Bounce rate ne demek, sorusu tam olarak cevaplandığına göre sırada bu oranı nasıl minimize edeceğimizin bilgisi var. Peki, bounce rate nasıl düşürülür? Bunun için tek bir doğru cevap yok; ancak pek çok farklı adımı uygulayarak web sitenizin hemen çıkma oranlarını önemli ölçüde azaltmanız mümkün. Bunlardan beş tanesini aşağıda sizin için listeledik.
- Giriş sayfanızın açılış hızı, ziyaretçilerin sitede kalmasını olumlu etkileyen önemli faktörlerden biri. Dolayısıyla sitenin açılış hızını iyileştirerek bounce rate yüzdelerinizi düşürebilirsiniz.
- Zamansız ve alakasız pop-up uygulamalarına sınırlandırma getirin. Hangimiz, web sitelerinde vakit geçirirken karşımıza bir anda çıkıveren pop-up’larla karşılaşmak ister ki?
- CTA butonlarınızı aktif kullanmayı deneyin. Call to Action kısaltması olarak kullanılan CTA butonları ve hatta bu butonların rengi bile ziyaretçi davranışında önemli değişiklikler yaratabilmekte.
- Web sitenizin tasarımını mobile uyarlayın. Mobil internet kullanımının günbegün arttığı çağımızda mobildeki görünürlüğünüz iyiyse siz de iyisiniz demektir. Biliyorsunuz, “Mobile First”.
- Özellikle tek sayfalık isteler Google Analytics üzerinden etkinlik takibi başlatabilir. Böylece Google, ziyaretçinin web sitenizden ayrılmadığını, tersine, bir etkinlik gerçekleştirdiğini bilecektir. Örneğin eğer Google Analytics etkinlik takibi yapmadıysanız web sitenizden sosyal medya hesaplarınıza yaptığınız link çıkışları, bounce rate yüzdelerine dahil edilecektir ve bu da istenmeyen bir durumdur.
Aşağıda bazı etkinlik işlemlerini görmek mümkün.
- Form etkileşimleri
- Sosyal medya bağlantıları
- İletişim bilgileri
- Dosya indirme işlemleri
- Scroll oranları
Tüm bu aktiviteler için bir etkinlik takibi başlatarak ziyaretçilerinizin web sitenizdeki davranışlarını analiz edebilirsiniz.
“Landing Page Nedir, Ne İşe Yarar?“ başlıklı yazımızı okumuş muydunuz?