Araçlar & Ölçümleme

Anahtar Kelime Sıralaması Nasıl Takip Edilir?

Google’da sitem kaçıncı sırada çıkıyor, diye merak ediyorsanız bunu yapmanın çeşitli yolları var. Anahtar kelime sıralaması takibi manuel olarak ya da çeşitli araçlar ile gerçekleştirilebilir. Ayrıntıları öğrenmek için okumaya devam edin!
mert-bekci-profil-2

Mert Bekçi

09/10/2023 - 11 dakikalık okuma

SEO uyumlu yazarlık işine başladığım yıllarda, ajanslar bana belli anahtar kelimeler verirdi. Bunları, yazmam gereken metinler içerisinde, doğal akışa uygun bir şekilde kullanmam beklenirdi. Bu acemilik döneminde, sadece bu görevi yapıyor ve ödeme günü geldiğinde banka hesabımı kontrol ediyordum! Mesleğimdeki taş devri yıllarıydı. Bugün ise anahtar kelime sıralaması nasıl takip edilebilir onun da büyük bir merakla peşinden gidiyorum. Acemilik dönemi sona erdiğinde pek çok SEO uyumlu yazarın yaptığı / yapması gereken bir iş bu. Tabii teknik SEO tarafında çalışan ekip arkadaşlarınız da bunu yapabilmekte.

Google’da sitem kaçıncı sırada çıkıyor, diye merak ediyorsanız bunu yapmanın çeşitli yolları var. Şunu unutmayın ki Google’da anahtar kelime sıralamanızı takip etmeniz internet siteniz, işletmeniz için hayati bir önem taşır. Odak anahtar kelimeleriniz ile arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı siz de istersiniz, rakipleriniz de. Peki anahtar kelime sıralamanızı nasıl takip edebilirsiniz? Dahası bunu iyileştirmek için hangi yollardan gidebilirsiniz? Bu ayrıntılı blog içeriğinde tüm bu soruların yanıtlarını araştırıyoruz!

Anahtar Kelime Sıralaması Nedir?

Önce anahtar kelime sıralaması nedir, ona bir değinelim. Bu bize, internet sitelerinin organik aramalarda kaçıncı sırada olduğunu gösterir. Bunun için de arama motorunda sorgulanan anahtar kelimeler dikkate alınır. Örneğin, Google’da “İstanbul plajları” anahtar kelimesini arattığınız zaman sonuç listesinde (SERP) hangi internet siteleri hangi sıra ile karşınıza çıkıyor? Bu anahtar kelime kullanıcının karşısına hangi internet sitelerindeki içerikleri çıkarıyor ve bunların sırası nasıl?

İşte anahtar kelime sıralaması bu demektir. Birinci sıra, ikinci sıra, üçüncü sıra diye devam eder. Dahası, birinci sıranın da önüne geçen öne çıkan snippet’lar da vardır. Bu yarışta kimin birinci, kimin ikinci, üçüncü vs. olduğunu gösterir anahtar kelime sıralaması.

Anahtar Kelime Sıralaması Neden Önemlidir?

Anahtar kelime sıralamaları neyi gösterir ya da neden bu kadar önemlidir? Kullanıcı Google’da bir konuyu arattığında (organik aramalarda) üst sıralarda yer almak, site trafiğinizi artırmanın en doğal yollarından biridir. Bu şekilde rakiplerinizin ve rakip içeriklerinizin önüne geçebilir, bayrağı taşıyabilirsiniz. Bu sıralamalar, ilgili sorguda kaçıncı sırada yer aldığınızı, yarışın neresinde olduğunuzu gösterir.

Öne çıkan snippet’ta yer alan bir sitenin, konu hakkında içeriğe sahip diğer internet sitelerine kıyasla tıklanma ihtimali daha yüksektir. İyi anahtar kelime performansı, iyi site trafiği ve iyi organik arama oranlarını sağlayan en önemli etmenlerden biri de budur. Anahtar kelime sıralaması işte bu nedenle her daim önemlidir. Tabii çoktan demode olmuş anahtar kelime doldurma davranışlarından artık söz etmiyoruz bile…

Anahtar Kelimelerinizin Performansını Neden Takip Etmelisiniz?

Anahtar kelime sıralamanızı takip etmek, SEO performansınızı değerlendirmek, çevrim içi görünürlüğünüzü ölçmek ve rakip analizi yapmak için çok önemlidir. En çok trafik çeken ve çekmeyen anahtar kelimeleri bu nedenle ölçmeniz gerekir. Böylece SEO stratejinizi daha iyi bir şekilde özelleştirebilirsiniz. Bunun dışında anahtar kelime performansını takip etmenin farklı yararları da var. Bunun için aşağıdaki maddelere göz gezdirin:

  • Trendleri anlamanızı sağlar: Kullanıcıların ilgi alanları, Google’daki arama eğilimleri değişir. Tatiller, özel günler, mevsimler, yaklaşan etkinlikler gibi pek çok trend vardır. Anahtar kelime sıralamanız bu trendlere göre de değişebilir. Ortaya çıkan bu trendlerden haberdar olmak için sıralamalarınızı takip etmeniz gerekir.
  • Rakip analizini kolaylaştırır: Anahtar kelime sıralamanızı takip ettiğinizde, hedeflediğiniz aynı anahtar kelimeler için hangi internet sitelerinin kaçıncı sırada olduğunu görebilirsiniz.
  • İçerik optimizasyonunu destekler: Anahtar kelime sıralamanızı takip etmek, iyi performans gösteren ve göstermeyen sayfalarınızı görmenizi sağlar. Belirli anahtar kelimelerin sıralamasının düşük olduğunu fark ederseniz, bunun nedeni sayfadaki içerik olabilir. Böyle bir durumda içeriklerinizi optimizasyon sürecine sokabilirsiniz.
  • İçerik kalitesini anlamanızı sağlar: Zayıf içeriklerin yüksek sıralama alma şansı çok düşüktür. İçeriğinizin iyi yazıldığından ve okuyucularınız için bir değer yarattığından emin olmanız gerekir. Kitlenizin, sayfanızda daha fazla süre kalmasını sağlayacak kaliteli içerikler üretmelisiniz.
  • Arama amacını anlamanıza yardım eder: İçeriğinizin, ilgili anahtar kelimenin aranma amacına uygunluğunu da anlarsınız. Örneğin, bir kullanıcı Google’da “uzun yol için araç tavsiyesi” araması yapmıştır. Bu, kullanıcının muhtemelen şehirlerarası seyahati için bir araç satın alacağını, kiralayacağını vs. gösterir. Sıralamada bu arama amacına uygun bir içeriğiniz yerine, salt araç inceleme yazınız çıkıyorsa, kötü bir kullanıcı deneyimi yaşanır.

Google’ın Algoritma Güncellemesi Yaptığı Zamanlar…

Google’ın meşhur algoritma düzenlemeleri dünden bugüne devam ediyor. Örneğin, şirket Google Arama’yı daha kullanışlı hâle getirmek için 2021’de 800 binden fazla deney yapmıştı. Buna göre son yedi yılda alakasız sonuçları %50’den fazla azalttığını belirtmişti. Yani Google her yıl, binlerce iyileştirme yapıyor. Bunun gibi durumlarda ve Google algoritma güncellemelerinde anahtar kelime sıralamanız büyük inişler – çıkışlar yaşayabilirsiniz.

Tabii ki her güncelleme sıralamanızı etkilemez. Ne var ki sıralamanızı etkileyecek güncellemeler, iyileştirmeler de yaşayabilirsiniz. Bununla baş etmek için anahtar kelime sıralamasını takip eden, Google sıra bulucu araçlar var. Semrush, AccuRanker ve Ahrefs bu araçları sunan en popüler adresler arasında. Böylece Google güncellemelerinin anahtar kelime sıralamanızı nasıl etkilediğini takip edebilirsiniz.

Google Algoritma Güncellemeleri, İsimleri ve Anlamları nedir merak ediyorsanız, inceleyin!

Google’da Anahtar Kelime Sıralamanızı Takip Edebileceğiniz Yöntemler

Artık konunun bam teline gelelim. Google’da kaçıncı sıradayım, araştırmasını yapabileceğiniz iki yöntem var. Bunlardan biri manuel yöntemi uygulamak, ikincisi ise Google Search Console ve Semrush gibi SEO araçlarını kullanmak. Şimdi bunları birlikte keşfedeceğiz.

1. Manuel Olarak Google’da Anahtar Kelime Sıralama Yapmak

Manuel yöntem, en basit olanıdır. Manuel yöntem ile SERP’leri kendiniz analiz edebilirsiniz. Sayfalarınızın belirli anahtar kelimelerde nerede sıralandığını aratıp bulabilirsiniz. Fakat ne kadar basit bir yol olsa da zahmetlidir. Ayrıca sıklıkla yanlış uygulanır.

Tek yapmanız gerekenin Google’a gidip anahtar kelimenizi yazmak olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kazın ayağı öyle değil. Manuel olarak elde ettiğiniz sonuçlar Google sıralamanız hakkında bazı bilgiler tabii ki verir. Ne var ki bu sonuçların her zaman ortalama Google kullanıcısının bulacağı sonuçlar olmadığını unutmamak gerek.

Bazen Google, zamana, içeriğe veya kişiselleştirilmiş sonuçlara bağlı olarak size farklı sonuçlar verebilir. Bu konu hakkında Google’ın şu makalesini inceleyin: Why your Google Search results might differ from other people?

Örneğin, Google’da “çapraz pazarlama nedir” ifadesini aratalım. Karşıma öne çıkan snippet olarak Kriko Blog’un içeriği çıkıyor. Şu anda bu anahtar kelime için Kriko Blog’un zirvede olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gerçekten konum doğru mu?

Bu nedenle konum, zaman, dil ve cihaz türü, ortalama Google kullanıcısının gördüğü arama sonuçlarını doğrudan etkileyebilir. Ayrıca arama geçmişi de SERP’lerde belirleyici olabilir. SERP’leri en tarafsız haliyle görüntülemek için (yani, kullanıcının arama geçmişinden etkilenmeyen SERP’ler), özel modda bir Google araması yapmanız gerekir. Bunun için “Gizli Pencere” açabilirsiniz. Örneğin, “çapraz pazarlama nedir” ifadesini bir de gizli pencerede aratalım.

Demek ki bu sorguda Kriko Blog’un içeriği gerçekten öne çıkan snippet konumunda. Gizli pencereyi kullanarak SERP konumlarının daha net bir fotoğrafını görebilirsiniz. Bunun nedeni, Google’ın gizli pencerede arama geçmişinizi izlememesidir. Bu, arama geçmişinizin size sunulan sonuçları çeşitli kriterlere göre değiştiremeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle Google’da anahtar kelime sıralamanızı manuel olarak takip edecekseniz mutlaka gizli pencereyi açın.

2. Google Search Console ile Anahtar Kelime Sıralamasını Takip Etme

Daha profesyonel bir yöntem olarak tabii ki Google Search Console’u (GSC) kullanmanızı öneririm. Bu yöntem, manuel yöntemden çok daha hızlıdır. Ayrıca büyük çaplı bir anahtar kelime sıralama analizi yapacaksanız GSC daha kullanışlıdır. Zira manuel yöntem az sayıda anahtar kelimeyi araştırmak isterseniz çok hızlı sonuç verir. Oysa onlarca, yüzlerce anahtar kelimede sıralamanızı inceleyecekseniz manuel yöntem ile zaman kaybedersiniz.

Google Search Console aracını nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız GSC’ye nasıl başlayacağınıza dair rehber içeriğimizi inceleyin.

Kurulum yaptıktan, her şeyi ayarladıktan sonra ise yeterli verinin toplanması için yaklaşık 30 gün bekleyeceksiniz. Bunu da unutmayın. Yeterli veri toplandıktan sonra mülkünüze gidip “Performans” bölümüne tıklayın.

Ardından “Ortalama Konum”a tıklayın.

Ortalama konum, seçtiğiniz zaman aralığını içinde alan adınızın belirli arama terimleri için nerede göründüğünü gösterir. Ortalama konuma tıkladıktan sonra sayfayı aşağı kaydırın. Burada bir tablo ile karşılaşacaksınız. Bu tabloda sitenizin sıralama aldığı anahtar kelimeleri göreceğiniz “Sorgular” bölümünü göreceksiniz.

Bu sorgulardan istediğiniz birine tıklayın. Karşınıza bir grafik çıkacak. Bu grafikte son 3 aydaki anahtar kelime sıralama geçmişinizi göreceksiniz.

Dilerseniz tarihi de ayarlayabilirsiniz. Bunun için “Tarih: Son 3 ay” bölümüne tıklayıp zaman filtresi uygulayın. Çünkü genelde GSC’de otomatik olarak tarih bölümü 3 ay olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca zaman filtreleme bölümünde “Karşılaştır” tıklarsanız, mevcut sıralamanız ile önceki dönem sıralamanızı kıyaslayabilirsiniz. Mesela son 3 ay ile önceki 3 ayı birbiriyle kıyaslayabilirsiniz.

Tüm bu raporları dışa aktarmanız gerekiyorsa sağ üstteki “Dışa Aktar” butonuna basabilirsiniz.

3. Semrush ile Anahtar Kelime Sıralaması Analizi

Site sıralaması sorgulama işlemleriniz için Semrush gibi araçları da kullanabilirsiniz. Semrush, anahtar kelime sıralamanızı takip etmenizi sağlayan çok işlevsel ve popüler bir SEO aracı. Semrush içerisinde “Position Tracking Tool” (Pozisyon Takip Aracı) adında bir araç var. Bunu kullanarak ilgili anahtar kelimelerdeki Google konumunuzu analiz edebilirsiniz.

Alan adınızı girerek arama motorunu, cihazı ve konumu seçebilirsiniz. Sonraki bölümlerde takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca otomatik bir şekilde raporlama istiyorsanız sıralama güncellemeleri ile ilgili haftalık e – posta gönderimi seçeneğini de işaretleyebilirsiniz. Bu sizi, sıralama konumlarınızda bir değişiklik olursa haber edecektir.

Bu araçta hızlı genel bakış, öne çıkan snippet, cihaz ve konum bilgisi gibi pek çok veriye ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgili anahtar kelimelerde sizle rekabet eden rakiplerinizi de keşfedebilirsiniz. “Competition Map” üzerinden bu takibi kolayca yapabilirsiniz.

4. Ahrefs ile Anahtar Kelime Sıralaması Takibi

Son olarak popüler bir diğer SEO aracı olan Ahrefs’i de örnek gösterebiliriz. Ahrefs’in de anahtar kelime sıralaması için bir denetleyici aracı var. İlgili anahtar kelimelerde, 155 ülkede ilk 100’de yer alan internet siteleri ve sayfalarını Ahrefs üzerinden izleyebilirsiniz.

Ahrefs’te sunulan veriler, 500 milyon anahtar kelimeden oluşan veritabanları üzerinden geliyor ve aylık güncelleniyor. Ayrıca 2015 yılına kadar bir internet sitesinin veya sayfasının herhangi bir anahtar kelime için nerede konumlandığını da Ahrefs üzerinden kontrol edebilirsiniz.

BONUS: Anahtar Kelime Sıralamasındaki Ani Düşüşlerin Sebepleri

Aslında yukarıda, anahtar kelime sıralamasındaki düşüşün önemli bir sebebini söylemiştim: Google algoritma güncellemeleri ve iyileştirmeleri. Fakat sıralamayı etkileyen başka faktörler de var. Sonuç olarak SERP, çok ama çok dinamik bir yer. Ve ortada bitmeyen bir sıralama yarışması var. Dolayısıyla “ne oldum” dememeli, “ne olacağım” demelisiniz. Ani sıralama düşüşleri hakkındaki önemli bazı sebepler aşağıda:

  • Backlink Değişiklikleri: Backlink, basitçe bir internet sitesinden diğerine verilen bağlantıdır. Eğer başka sitelerden sizin sitenize verilen kaliteli bağlantıları kaybettiyseniz Google’ın gözünde güvenilirliğiniz düşebilir. Bu da sıralamanızı etkileyecektir. Ayrıca spam içerikli backlink’ler aldıysanız buna da Google ceza kesebilir. Cezanız, sıralamada düşüş yaşamak olabilir.
  • Mevcut İçeriğin Değişimi: İnternet sayfanızdaki bir içeriği önemli ölçüde değiştirirseniz sıralamadaki konumunuzda ani bir düşüş yaşayabilirsiniz.
  • Google Cezaları: Google algoritmalarını manipüle edenler çeşitli cezalar ile karşılaşır. Siyah şapka tekniklerini kullanmak (anahtar kelime doldurma, gizli metin, yinelenen içerik vs.) sıralamanın önemli ölçüde düşeceği bir ceza ile karşılaşır.
  • Teknik Durumlar: Yavaş sayfa yüklenme hızı, 404 hataları, bozuk bağlantılar, mobile sığmayan içerikler, 301 eksiklikleri gibi teknik sorunlar sayfalarınızdaki hemen çıkma oranlarını artırır. Bu da sıralamada düşüş yaşayacağınız anlamına gelir.
  • Sezonsal Anahtar Kelime Kullanımı: Mevsimsel, sezonsal anahtar kelimeler, o zaman aralığı geride kaldığında düşüş yaşar. Örneğin, “kaban modelleri” sonbahar ve kış aylarında artış gösterebilir. Buna karşın “bikini üstü” ilkbahar ve yaz döneminde artış yaşar. Sadece bu anahtar kelimelere odaklandıysanız, sezon geride kaldığında sıralamanız düşebilir.

BONUS 2: Anahtar Kelime Sıralamanızı Ne Sıklıkla Takip Etmelisiniz?

Anahtar kelimelerinizin gösterdiği performansı periyodik olarak takip etmelisiniz. Peki bu periyot nasıl belirlenmeli? Aslında kabaca 4 seçenek var: Aylık, iki haftada bir, haftalık ve günlük takip. Hangisini seçeceğinize karar vermek için okumaya devam edin.

  • Aylık Anahtar Kelime Sıralaması Takibi: Anahtar kelime sıralamanız genellikle güçlü ise veya rekabet düzeyi düşükse aylık takip yeterli olacaktır. Ayrıca çok fazla kaynağınız, kullandığınız aracınız yoksa aylık takip yapabilirsiniz.
  • İki Haftada Bir Anahtar Kelime Sıralaması Takibi: Özellikle yeni bir SEO içerik projesine başladıysanız haftalık takip çok, aylık takip az olacaktır. Bunun arasında durun ve iki haftada bir kontrol edin.
  • Haftalık Anahtar Kelime Sıralaması Takibi: Çok sıkı bir rekabet içindeyseniz haftalık kontroller sizin için uygundur. Ayrıca Google güncellemeleri olduysa, bu dalgalanmadan nasıl etkilendiğinizi de haftalık kontroller ile sağlayabilirsiniz.
  • Günlük Anahtar Kelime Sıralaması Takibi: Yakın geçmişte bir Google cezası yediyseniz günlük takip iyi olacaktır. Ayrıca yakın zamanda Google büyük bir algoritma güncellemesi yaptıysa yine günlük takip yapabilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kural nedir merak ediyorsanız, inceleyin!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları