İçerik Planlaması & Üretimi

Anahtar Kelime Araştırması Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kural

SEO tabanlı içerik yazımının belkemiği bildiğiniz gibi anahtar kelimeler... Bu altın değerindeki kelimeler özetle; Google gibi arama motorlarının botlarına, yazılan içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlatmanın en değerli yollarından biri. Yazılan içeriğinizi ziyaret eden botlar, anahtar kelimeleriniz sayesinde yazınızın konusunu, temasını anlayabiliyor. Böylece internette arama yapan kullanıcıların seçtikleri kelimelere göre karşılarına en alakalı sonuçların çıkarılması amaçlanıyor.
mert-bekci-profil-2

Mert Bekçi

14/04/2022 - 12 dakikalık okuma

Peki doğru anahtar kelime araştırması nasıl yapılır? Profesyoneller SEO anahtar kelime araştırması için hangi yolları kullanıyor? Etkili bir sonuç elde etmek hangi yöntemleri benimseyebiliriz? Tüm sorularınıza yanıt almak için okumaya devam edin!

Anahtar Kelimelerin Aranma Hacmini İnceleyin

SEO uyumlu içerik yazarken hemen anahtar kelime arama işine girişilir. Tabii ki haklı olarak. Gelgelelim anahtar kelimelerin aranma hacimleri bize hangi kelimeleri seçmemiz gerektiğine yönelik bir ipucu verebilir. Ama bu ipuçlarını nasıl yorumlamalıyız? Burada konu anahtar kelimelerin zorluk derecelerine geliyor. SEO uyumlu içerik yazımında anahtar kelimeler temelde üçe ayrılır: Head, body ve long tail. İpuçları burada yatıyor.

  • Head: Çok fazla aranma hacmine sahip anahtar kelimeler bu grupta yer alıyor. Aranma hacminin yüksek olduğu anahtar kelimelerde rekabet de çok, zira herkes kullanıcıların internette en çok arattığı kelimeleri SEO uyumlu yazılarında geçirmek ister. Head grubunda yer alan anahtar kelimeler yüksek aranma hacmine sahip olsa da çok fazla rekabet olduğundan arama sonuçlarında yukarı çıkmak için çok fazla efor gerektirebiliyor. Bunlar genellikle tek kelimelerden oluşuyor. Bu grupta yer alan anahtar kelimelere örnekler: “Tencere, tencere seti, akıllı telefon, ayakkabı, bebek arabası, arsa, diyet” vs.
  • Body: İyi oranda aranma hacmi sunan kelimeler bu grupta yer alıyor. Head gibi çok yüksek aranma hacmi sunmasa da bunların yaklaşık olarak ayda en az 2,000 aranması var. Genellikle 2 – 3 kelimeden oluşuyor. Body grubundaki anahtar kelimelerden bazıları: “Tencere seti fiyatları, en uygun akıllı telefon, ayakkabı spor erkek, diyet çeşitleri” vb.
  • Long Tail: Long Tail grubundaki anahtar kelimeler en az aranması olan kelimelerden meydana geliyor. Genellikle 4 – 5 kelimeden oluşuyor. Genel olarak ayda 10 – 200 araması var. Long tail anahtar kelimelerin aranması çok olmadığı için rekabet oranı da düşük. Örnekler: “Düdüklü tencere 8 lt, akıllı telefon 2. el, ayakkabı 46 numara, 4 günlük diyet.”
  • Sonuç: Fark etmişsinizdir: Aranma hacmi ne kadar yüksekse kelimelerin kapsamı da o kadar geniş. Mesela head grubundakilere bakın. “Tencere” tek başına o kadar geniş bir ifade ki… Body grubunda ise bu çember biraz daha daralıyor. En spesifik aramalar ise tabii ki long tail grubunda. Bunun da basit bir sebebi var: Çok spesifik ifadeler en az aratılırken kapsamı daha geniş ifadeler akla hemen geldiği için daha çok aratılıyor.

Yüksek Aranma Hacimlerine Kanmayın

Nasıl yani? Yazılarımızda daha çok aranan anahtar kelimelerin olması daha iyi değil mi? Elbette bir bakıma öyle. Fakat demin de belirttiğimiz gibi aranma hacmi ne kadar çoksa rekabet de o kadar çok. Dolayısıyla yüksek rekabetin olduğu kelimeler ile sıralamada yukarıya çıkmak da bir o kadar zor ve zahmetli. Anahtar kelime araştırmalarınızda sözcüklerin aranma hacmine odaklanın fakat yalnızca buna değil. Örneğin, açtığınız siteniz yeniyse ya da çok rekabetçi olmayan anahtar kelimelere odaklanacaksanız long tail kelimelere de mutlaka şans verin. Anahtar kelime bulma çalışmalarında kelimelerin aylık aranma hacmi sütunlarındaki büyük sayılar aklınızı çelmesin. Yani yazınızı sadece aranma hacmi çok yüksek, head grubundaki anahtar kelimeler ile oluşturmayın. Bu, sizi yalnızca yüksek rekabetin içerisine sokabilir. Bununla beraber long tail anahtar kelimeler, daha az aranma hacmine sahip olsa da aranan şeyin tam olarak ne olduğu belli. Bu kelimeler ile arama yapan kullanıcıların pek çoğu genel – geçer bir arama yapmaz. Örneğin, “düdüklü tencere 8 lt” diye arama yapan bir kullanıcının bu tip bir ürünü satın alma olasılığı yüksektir. Ayrıca kullanıcılara da bu sayede direkt istedikleri bilgiyi verebilirsiniz. Örneğin, Google’a yalnızca “diyet” yazan birinin tam olarak ne tür bir bilgiyi bulmak istediği muamma. Onu yakalama şansınız da bu nedenle düşük. Oysa “4 günlük diyet” diye arama yapan birinin, direkt bu konudaki bilgileri merak ettiği açıktır. Daha düşük aranma hacmi daha az ulaşılabilirlik anlamına gelmiyor. Dolayısıyla metninizin durumuna göre 3 grupta toplanan anahtar kelimelerden de kullanabilirsiniz. Anahtar kelime nasıl kullanılır sorusunun ideal yanıtı genel olarak bu şekilde. Ana anahtar kelimenizi ve birkaçını daha head grubundan seçip body ve long tail kelimeler ile de metninizi zenginleştirebilirsiniz.

İçeriğinizle Alakasız Anahtar Kelimelerden Kaçının

Anahtar kelime nasıl bulunur sorusunun bir diğer yanıtı da ilişkilendirmede saklı. Kendinizi kullanıcının yerine koyun. Bir ifadeyi Google’da arattınız ve karşınıza çıkan sonuçlardan birine tıkladınız. Açılan sayfada arattığınız kelimenin yer almasının mantıksız olduğu bir içerik ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda tavrınız ne olacaktır? Yüksek ihtimalle o sayfayı kapatırsınız ve tepkisel bir ruh haline geçersiniz. Oysa siz, merak ettiğiniz konu ile ilgili en doğru içerikleri arıyorsunuz. Bu da içerik ile seçilmesi gereken anahtar kelimeler arasında bir eşleştirmeyi gerektiriyor. Demek ki içerik tipi, seçilecek anahtar kelimeleri belirliyor. Peki bu içerik tipleri neler olabilir?

E-ticaret / dijital pazarlama metinleri: Burada amaç çok net: Kullanıcı bir e-ticaret sitesine alışveriş yapmak, satın almak için girer. Öyleyse kullanıcının online alışveriş için internette aratacağı belli başlar ifadeler var. Bir e-ticaret sitesindeki SEO uyumlu yazınız için bu belli başlı ifadelere odaklanmanız lazım. Mesela “ayakkabı fiyatları, iPhone modelleri, erkek spor ayakkabı, kadın kot ceket, kadın kol saati, tencere seti, laptop oyun bilgisayarı” vs. Bunlar, muhtemel bir online alışveriş için kullanıcının aratabileceği ifadeler. O zaman böylesi içeriklerinizde ürün adı, model adı, marka & model adı, … fiyatları ve … çeşitleri gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Blog metinleri: Blog metinleri bildiğiniz gibi püf nokta, ipuçları, kullanımı kolaylaştıracak ayrıntılar, “nasıl?” sorusuna yanıtlar vs. ile doludur. Yani blog metinleri ile kullanıcıların alışverişe yönelmesi ve satın alma eylemi gerçekleştirmesi pek hedeflenmez. Bu, ancak dolaylı bir hedef olabilir. O zaman blog içeriği yazacağınız SEO uyumlu metninizde de anahtar kelime seçiminiz buna göre olmalı. Örnekler: “Ayakkabı nasıl temizlenir, ayakkabı nasıl genişletilir, kol saati pili değiştirme, laptop ekran gelmiyor, laptop ısınma sorunu”.

Sonuç: Metin türlerine daha pek çok örnek verilebilir. Burada işin özünü kavramak yeterli. O da: Metnin konusunun, içeriğinin, yayımlanacağı platformun anahtar kelime seçiminde belirleyici olması. Yazınızın içeriği ile alakasız anahtar kelimeleri sırf çok aratılıyor diye kullanmanız yanlış olur. İçeriğe hizmet edecek, alakalı anahtar kelimeleri az aranma hacmine sahip olsa bile kullanın. Kullanıcı, almak istediği bilgiyi hızlı ve sağlıklı bir şekilde verebilen mecraları sever. Kullanıcı olduğunuz zamanlar siz de öyle!

Anahtar Kelime Araçlarından En İyi Şekilde Yararlanın

Anahtar kelime araştırma yapabileceğiniz pek çok araç var. Bunlardan bazıları ücretli, bazıları ücretsiz, bazıları ise yarı ücretli / yarı ücretsiz versiyonlarda. Bunlar anahtar kelimeleri aratıp sonuçlara bakmanızı, ilgili kelime hakkındaki aranma hacimlerini, eğilimleri, trendleri, tıklamaları vs. görebileceğiniz, yorumlama yapmanızı sağlayacak araçlar. Örneğin, aranma hacmi Google vb. arama motorlarında bir anahtar kelimenin ne kadar arandığını gösteriyor ama bu tıklama sayısını vermiyor. Binlerce araması olan bir anahtar kelimenin epey az tıklama aldığını görebilirsiniz. Bu yanıltıcı durumları gözünüzden kaçırmayın. Bu araçlardan daha genel ve stabil bir şekilde faydalanmak yerine derinleşebilirsiniz. Anahtar kelime araçlarından bazıları:

Keyword Tool: Oldukça popüler bir anahtar kelime aracıdır. Google, Youtube, Bing, Amazon, Play Store, Instagram dâhil olmak üzere pek çok arama motoru / platformdaki anahtar kelime hacimleri için analiz sunar. Ücretli ve ücretsiz versiyonları olan Keyword Tool’da lokasyon ve dil de seçebilirsiniz. Toplam aranma hacminin yanı sıra Keyword Tool bir anahtar kelimenin 12 aydaki değişimini, reklam verenlerin Google Ads’de bu anahtar kelime için ödediği tutarı, ay bazında verileri görebileceğiniz bir araç. Keyword Tool’daki “Keyword Suggestions” sekmesi arattığınız anahtar kelimeyle ilgili öneriler sunsa da dahası var: “Related Keywords” sekmesi farklı kelimelerden meydana gelen ama konunuzla alakalı olabilecek anahtar kelimeleri de sunabilir. Ayrıca “Questions” bölümünden de arattığınız anahtar kelimenin soru cümlelerinde nasıl geçtiğini görebilirsiniz.

Google’ın sunduğu faydalar: Google Search Box aslında Google’ın her gün arama yaptığımız kutucuğundan başka bir şey değil. Google’ın arama kutusunda bir ifade arattığınızda hemen alt kısımda farklı sözcüklerin sıralandığını görmüşsünüzdür. Burası da benzer aramalara yönelik ipuçları sunuyor. Bir diğeri ise “… ile ilgili aramalar” bölümü. Google’da anahtar kelimenizi arattınız ve karşınıza çeşitli sonuçlar çıktı. Bu sonuç sayfasının en aşağısına inin ve kullanıcıların benzer aramalarını “… ile ilgili aramalar” bölümünden öğrenin. Son olarak Google’da artık hemen her aramada karşımıza çıkan “Kullanıcılar bunları da sordu” kartı da oldukça fayda sağlayabilir.

Google Keyword Planner: Google’ın sunduğu hizmetlerden biri de Google Keyword Planner aracı. Ücretsiz bir araç olması nedeniyle de çok ilgi görüyor. Aylık aramaları görebileceğiniz, yeni anahtar kelimeler keşfedebileceğiniz Google Keyword Planner kolay üyelik sistemi ve sade yapısı ile de sizi yormuyor.

Youtube Search Box: Anahtar kelime araçlarında bahsi pek geçmiyor ama Youtube Search Box da tıpkı Google Search Box gibi işliyor. Sonuçta bir bakıma Youtube da Google gibi dünya çapında devasa bir arama motoru. Youtube Search Box kısmında da kelime araştırması yapabilirsiniz.

Ubersuggest: Popüler anahtar kelime araçlarından biri de Ubersuggest. Bu araç da ücretsiz çalışıyor. Daha doğrusu; günlük belli limite kadar ücretsiz araştırma yapabilirsiniz. Daha fazlası için ücret ödemeniz gerekiyor. Burada da yalnızca anahtar kelime analizi yapmakla kalmayın. Örneğin, “Volume” kısmında mobil ve masaüstü cihazlardaki aranma hacimlerini grafik hâlinde görebilirsiniz.

İçeriğinizde Kaç Tane Anahtar Kelime Kullanacaksınız?

Yukarıdaki genel kabul gören, benimsenmiş tüm bu kaideleri yerine getiriyorsanız sıra, çok önemli bir konuya daha geliyor: SEO uyumlu bir metinde anahtar kelime kaç tane olmalı? Bu açıdan yazının içeriği ve yayımlanacağı platform kadar uzunluğu da anahtar kelimeleri etkiliyor. Bir metinde anahtar kelimelerin yoğunluğu için aslında spesifik ve nokta atışı bir bilgi yok. Örneğin, Google’ın direktiflerinde bu konu hakkında açıkça bir bilgi bulmak pek mümkün değil. Bununla beraber WordPress için bir arama motoru optimizasyonu eklentisi olan Yoast SEO %0,5 ila %5 arası bir miktar öneriyor. Ek olarak Google metinlerin kullanıcılar için yararlı bir şekilde hazırlanmış olmasını ister. Buradan hareketle içeriğinizdeki anahtar kelime yoğunluğu %5’i aştığında Google’ın bunu “anahtar kelime doldurma” olarak algılama ihtimali vardır. Bu da hem sitenizin Google gözünde düşmesine neden olabilir hem de kullanıcıların sitenizden çıkma ihtimalini artırabilir. Bundan yıllar yıllar önce, Google algoritmaları bu kadar gelişmemişken metni anahtar kelimeye boğma yöntemi popülerdi. Kullanıcıların içeriği okumasını zorlaştıran bu yöntem ile sıralamada yukarıya çıkılabiliyordu. Artık devir değişti. Google algoritmaları bu yanıltmayı artık anlıyor ve anahtar kelime odaklı içerikleri eskisi gibi ödüllendirmiyor. Bunların dışında %2’lik bir oran da pek çok çevrede kabul görüyor. Yani bu, 1000 kelimelik bir metinde ilgili anahtar kelimenizi 20 kere kullanmanız anlamına geliyor. Dolayısıyla bu oranlarda kalmak ideal. Ayrıca anahtar kelime yoğunluğunun metnin okunabilirliğini bozmaması önemli. Buna göre de bir oran tutturabilirsiniz.

Metni Anahtar Kelimelere Boğmayın

Yukarıda bahsettiğimiz konu bu. Örnek üzerinden ilerleyelim. Ana anahtar kelimesi “uçak bileti” olan SEO uyumlu bir yazı olduğunu düşünelim. Bu metin 500 kelimeden oluşsun. Metinde 20 – 25 defa ve art arda “uçak bileti” ifadesi geçerse ne olur? Her şeyden önce kullanıcı anahtar kelime bombardımanına uğrar ve sorusuna yanıt almak için epey efor sarf etmek zorunda kalır. Bu durum kullanıcı deneyimi açısından çok olumsuz bir hâl teşkil eder. Ek olarak demin bahsettiğimiz gibi Google algoritmaları böyle bir yazının anahtar kelime odaklı olduğunu anlayacak ve kullanıcıya pek fayda sağlamadığı sonucuna varacaktır. Bu da sıralamalarda yukarı çıkmanıza engel olabilir. Yazdığınız SEO uyumlu metnin okunabilir olması, anahtar kelimelere boğulmaması, kullanıcının sorularına yanıt verebilme özelliğini koruması elzem. Bu açıdan anahtar kelimelerinizi metne doğal bir şekilde yedirmeniz çok önemli.

Alternatif Kelimelere Şans Tanıyın

Bir konu spesifik kelimeler dışında farklı pek çok şekilde de tarif edilebilir. Bunun nedeni o konunun farklı kelimeler ile de aratılabilmesinden ileri gelir. Mesela kokteyl tarifleri hakkında bir metin hazırlıyorsunuz ve ana anahtar kelimeniz “kokteyl tarifi” olacak. Akabinde “kokteyl tarifleri” gibi ifadeleri de seçtiniz. Bu benzer kelimelerden oluşan anahtar kelimeler ile sınırlı kalmayın. Örneğin, “alkolsüz mojito”, “evde kokteyl yapımı”, “alkolsüz kokteyl çeşitleri” gibi ifadeler de anahtar kelimeleriniz olabilir. Hadi bir örnek daha: “İstanbul kamp alanları” anahtar kelimesini seçtiniz ve bu minvalde bir içerik hazırlıyorsunuz. “İstanbul kamp yerleri”, “İstanbul kamp yeri” gibi diğer anahtar kelimelerinizi de buldunuz. Bu sözcüklerden oluşmayan ama konuyla alakalı başka anahtar kelimeler de olabilir. Mesela “Esenceli Köyü kamp alanı”, “Polonezköy kamp” bunlara örnek. Bunlar popüler anahtar kelimelerinizdeki sözcüklerden meydana gelmeyen fakat konunun tam göbeğinde yer alan seçenekler olabilir.

İnsanların Birçoğu Kelime Öbekleri ile Arama Yapıyor

Biz “anahtar kelime” veya “anahtar kelimeler” diyoruz ama yeri geliyor bu tanımın değişmesi gerekiyor. “Anahtar cümleler” ya da “anahtar sorular” gibi… Bunun nedeni de sayısız kullanıcının internette kelime öbeklerini aratması. Mesela Google’a yalnızca “trafik” yazıp aratırsak, alakasız pek çok sayfaya da rastlayabiliriz. Oysa muhtemelen bir şehir, bölge, semt özelindeki trafik durumunu vs. merak ediyoruzdur. Bu nedenle de “trafik durumu”, “anlık trafik durumu”, “trafik yoğunluk haritası”, “İstanbul trafik” gibi aramalar yaparız. Anahtar kelime seçerken böylesi durumlar göz ardı etmeyin. Ederseniz, hedef kitleniz / potansiyel müşteriniz ile tam olarak iletişime geçemeyebilirsiniz. O yüzden kelime öbeklerinin de gücünü kullanın.

Rakip Analizi Yapabilirsiniz

Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için uğraşan SEO dünyasında muhtemelen bir sürü rakibiniz var ya da olacak. Hâl böyleyken rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri hedeflediklerini de inceleyebilirsiniz. Bunun için rakip web sitelere gidip ilgili içerikleri okuyabilirsiniz. Bu sayede gözden kaçırdıklarınızı öğrenebilir, hatta ufkunuzu da genişletebilirsiniz. Rakiplerinizin kimler olduğuna yönelik henüz bir bilginiz yoksa sektörünüze dair web sitelerini tarayın. Akabinde bu sitelerdeki metinleri okuyup anahtar kelime analizi yapabilirsiniz.

Esas İşin Metni Yazmak Olduğunu Unutmayın

Evet, bunu unutmamakta her daim yarar var. Metniniz anahtar kelimelere değil, anahtar kelimeleriniz metninize hizmet etmeli. Bunun için de esas işinizin kullanıcıya doğru şekilde bilgilendirecek, kaliteli metinler yazmak olduğunu hatırlayın. SEO uyumlu metin yazmak, düşük kalite içerik üretimi anlamına gelmiyor. Bunun en net göstergesi de bu konuda uzmanlaşan pek çok profesyonelin olması… Yeri geldiğinde Google, anahtar kelimesi olmayan ama kullanıcısına gerçekten kaliteli ve doğru bilgiler veren içerikleri de ödüllendirebilir. Bu nedenle merkezde kullanıcını sorularına doğru yanıt veren, yüksek kalite bir metin yazmak olmalı. Dilerseniz, İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler I içeriğimizi okuyarak da kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz.

İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlara Öneriler serimizin devamı için hemen tıklayın! 

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları