İçerik Planlaması & Üretimi

SEO’nun Temel Taşı: Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler, Google gibi arama motorlarının kullanıcıların aramalarını doğru sayfalar ile eşleştirmesine yarayan kelimelerdir. Bir kullanıcının Google üzerinden herhangi bir arama gerçekleştirirken kullandığı kelimelerin bazıları, biri ya da tamamı anahtar kelime olabilir. SEO uyumlu içeriklerde, metinlerde son derece gerekli olan, sizi sonuç sayfalarında daha yükseğe çıkarabilecek anahtar kelimeler, böylece kullanıcıyı aradığı sayfalara daha çabuk ve kolay bir şekilde ulaştırmayı da amaçlar.
mert-bekci-profil-2

Mert Bekçi

03/11/2021 - 9 dakikalık okuma

“Keyword” adı ile de bilinen anahtar kelimeler, ilgili metnin adeta kalbidir ve Google botları yazdığınız metnin ne ile ilgili olduğunu bu anahtar kelimeler aracılığıyla daha iyi bir şekilde öğrenir. Örnek vermek gerekirse, pilav tarifi ile ilgili yazacağınız 500 kelimelik bir metinde şunlar anahtar kelimeleriniz olabilir: Pilav tarifi, 2 kişilik pilav tarifi, 4 kişilik pilav tarifi… Bunlar, yazılan metinde kalın gösterildiği takdirde kullanıcının dikkatini daha çabuk çekebildiği gibi Google botları açısından da avantaj sağlar. SEO uyumlu her içerikte / metinde mutlaka bir adet ana anahtar kelimeniz ve ona destek olan birden fazla yan anahtar kelimeniz olmalıdır. Yine bir başka örnek üzerinden gidelim: Akıllı saatler ile ilgili bir kategori metni yazacaksanız bu konuda en çok aratılan anahtar kelimenin “akıllı saat” veya “akıllı saatler” olduğunu tahmin edebilirsiniz. En genel ve kapsayıcı kelime grubu sizin ana anahtar kelimeniz olabilir. Mevzuyu biraz daha derinleştirmek için “akıllı saat fiyatları”, “akıllı saat çocuk için”, “mi akıllı saatler”, “akıllı saat Apple”, “akıllı saat erkek” gibi keyword’ler ile de metninizi zenginleştirebilirsiniz. Anahtar kelimeler de kendi içerisinde bazı sınıflandırmalara dâhil edilebiliyor. Mesela yukarıdaki örnekte “akıllı saat” bir ana anahtar kelimeyken “akıllı saat çocuk için” ise uzun kuyruklu anahtar kelimeler (long tail keyword) grubunda yer alabiliyor.

Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

Peki SEO uyumlu bir metin için anahtar kelime seçimi nasıl yapılır? Buradaki kıstaslar içerisinde stabil olarak bilmemiz gerekenler de var spesifik bir durum karşısında çözüm üretmemiz gereken noktalar da. Önce stabil konulardan ilerlemekte yarar var. “SEO uyumlu içerik” dediğimiz zaman, dikkatinizi çekmeniz gereken noktalardan biri de “içerik” kısmıdır. İçeriğin türüne, yayımlanacağı platforma, hitap edilen kitleye, konuya göre anahtar kelime seçimi değişkenlik gösterir.

1. Kategori metinleri: Kategori metinleri, genellikle e-ticaret sitelerinde ya da satış odaklı benzeri platformlarda karşımıza çıkıyor. GittiGidiyor telefon, ayakkabı, bebek arabası, elektronik gibi sayfaların bazıları üst bazıları alt kategorilerdir. Bunlar üst ya da alt etmeksizin bir kategoriyi ifade eder. Buna ek olarak GittiGidiyor bir e-ticaret sitesi olduğu için satış odaklı metinlerin yazılması gerekir. O zaman yukarıda örneğini verdiğimiz kategoriler için sırasıyla doğru anahtar kelimeler bulmaya çalışalım.

  • Telefon: Telefon, telefon fiyatları, telefon markaları, telefon fiyatları Samsung, telefon modelleri ve fiyatları, iPhone, Huawei P40, Xiaomi telefonlar…
  • Ayakkabı: Ayakkabı, iş ayakkabısı, ayakkabı modelleri, ayakkabı fiyatları, ayakkabı kadın, topuklu ayakkabı, Adidas erkek ayakkabı, Adidas terlik, Puma erkek ayakkabı, Puma çocuk ayakkabısı…
  • Bebek Arabası: Bebek arabası, bebek arabası fiyatları, bebek arabası modelleri, bebek arabası pusetli, bebek arabası travel sistem, bebek arabası markaları, Kraft bebek arabası, Pierre Cardin bebek arabası…
  • Elektronik: Elektronik üst kategorisinin içerisinde GittiGidiyor’da şu alt kategoriler var: Cep Telefonu, TV – Ses ve Görüntü Sistemleri, Bilgisayar – Tablet, Elektrikli Mutfak Aletleri, Isıtma – Soğutma Sistemi, Fotoğraf – Kamera, Elektrikli Ev Aletleri vs. Yukarıdaki örneklerin mantığına uygun şekilde doğru anahtar kelimeler seçilir.
  • Sonuç: Görüldüğü gibi örneklerde hem üst hem de alt kategoriler yer alıyor. Bunlar, satış odaklı bir e-ticaret sitesinde sergilendiği için anahtar kelimeler de ürün / hizmet satın almaya odaklı kullanıcının arama yapabileceği kelimelerden oluşmalıdır. Bunlar bazen yalnızca “telefon” gibi ürünün kendi adından oluşurken bazen de bu ürünü imal eden markaların isimlerinden meydana gelebilir. “Telefon koruma camı nasıl çıkarılır”, “Kırılmaz cam çıkmıyor”, “UV Ekran koruyucu sökme” gibi ifadeler ise çeşitli püf noktaları veren blog metinleri için uygun olduğundan kategori metinlerinde kullanılmaz.

2. Ürün metinleri: Ürün metinleri, herhangi bir kategori içerisinde yer alan spesifik ürünler ile ilgili yazılan metinlerdir. Ürün metinleri çok daha spesifiktir ve ilgili kategoride tek bir model üzerine odaklanır. Dolayısıyla ürün metinlerinde anahtar kelime bulmak biraz daha güç olabilir. 

3. Blog metinleri: Hobi olarak takı yapmaya başladınız ve işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. İnternette (yani Google ve benzeri bir arama motorunda) “takı nasıl yapılır?” ya da “takı yapımı” gibi bir sorgulama yapmanız çok muhtemeldir. Benzer şekilde bir yemek tarifini öğrenmek isterseniz de “… tarifi” ya da “… nasıl hazırlanır?” veya “… nasıl servis edilir?” gibi sorgulamalar yapabilirsiniz. Aslında bu aramalarda da görülebileceği üzere blog metinleri, herhangi bir ürün ya da hizmeti müşteriler ile buluşturmaz, bir satış peşinde değildir. Daha çok ilgili konunun püf noktaları, yapımı, gerekli malzemeleri gibi konular ekseninde blog metinleri yazılır.

  • Toshiba markası ile ilgili bir örnek verelim: Toshiba’nın klima satışı gerçekleştirdiği web sitesinde bir yazınız yayımlanacaksa bu bir kategori metnidir. “Toshiba klima”, “Toshiba multi klima”, “Toshiba duvar tipi klima”, “Toshiba klima yorumları” içeriğinizde geçecek anahtar kelimeler olabilir. Oysa, Toshiba markasının blog sayfasında bir yazınız yayımlanacaksa büyük ihtimalle klimalar ile ilgili çeşitli püf noktaları içeren bir metin hazırlayacaksınız. Öyleyse anahtar kelimeleriniz şunlar olabilir: “Toshiba klima temizliği”, “Toshiba klima resetleme”, “Toshiba klima arıza kodları”, “Toshiba klima filtre ışığı yanıyor” vs.

4. Haber metinleri: Haber metinleri de “sıcak SEO” dediğimiz grupta yer alan metinlerden oluşuyor. Bunlar, kategori, ürün ya da blog metinlerinden apayrı bir şekilde değerlendirilebilir. Örneğin, pek çok kullanıcı Google’da bir soru ifadesini aratarak haber sayfalarına ulaşmaya çalışabilir. Bunlar da tamamen haberin içeriğine özgü anahtar kelimelerden oluşuyor. Örneğin, bir resmî tatil ile ilgili bilgi almak isteyen kullanıcı Google’da “resmi tatil ne zaman” ifadesini aratabilir. Dolayısıyla haber metinleri daha anlık ve güncel gelişmeler, olaylar ile ilgili anahtar kelimelerden meydana gelir. Bununla beraber tüm anahtar kelimeleri sırasıyla dizip metnin okunabilirliğini zedelemek kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir durum olacağı için buna dikkat etmekte ve yalın, anlaşılır haber dilini korumakta da yarar var.

Bazı durumlarda kullandığınız tool’larda hiç aranma hacmi olmayan sözcüklere de rastlayabilirsiniz. Bu, çoğunlukla ilgili kelimenin anahtar kelime olamayacağını ifade ediyor. Böyle durumlarda şu yöntemleri benimseyebilirsiniz:

  • Tool’da farklı kelimeler aratmak: Bazı kelimelerin eş anlamlıları ya da benzer kelimeler de bizim anahtar kelime bulmamıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, yazacağınız metin için uygun farklı kelimeleri de tool’da aratabilirsiniz.
  • Related Keywords seçeneğinden yararlanmak: Anahtar kelime bulmak için kullandığınız tool’da arama yaptığınızda karşınıza “keyword suggestions” seçeneği altındaki listeler çıkar. Bununla beraber, arattığınız kelimeyle ilişkilendirebilecek farklı kelimeleri de “related keywords” seçeneği altında bulabilirsiniz. Örneğin, “arabayla seyahat” ifadesini tool’da arattınız ve “related keywords” seçeneğine tıkladınız diyelim. Karşınıza şu seçenekler de çıkabilir: “20 yaş altı arabayla seyahat”, “kendi aracımla seyahat”, “özel arabayla seyahat”. Bir başka örnek olarak tool’a “kokteyl tarifi” yazdınız diyelim. “Keyword suggestions” seçeneği altında yalnızca bu kelimelerin de dâhil olduğu ifadeler karşınıza çıkacaktır. Oysa “related keywords” seçeneğine tıkladığınızda şunları da görebilirsiniz: “Mojito tarif”, “cin kokteyller”, “alkolsüz kokteyl tarifleri”, “margarita yapımı” vs.
  • Google önerilerini takip etmek: Bu işlemlere ek olarak, kendinizi Google’ın önerilerine de bırakabilirsiniz. Bugün dünya üzerindeki sayısız internet kullanıcısı gibi sizin de bildiğiniz bir şey aslında bu. Google’a girdiniz ve ilgili kısma kelime girmeye başladınız. Bildiğiniz gibi Google bu kelimeleri en iyi şekilde tamamlamak için hemen altta size öneriler sunar. Örneğin, “hava” yazdığınız an Google’ın tamamlayıcısı hemen alt kısımda size şunları önerebilir: “Hava durumu İstanbul”, “hava durumu Bakırköy”, “hava durumu Pendik” vs. (Bu öneriler, arama geçmişinize, bulunduğunuz lokasyona göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin İzmir’deki bir kullanıcı için “hava durumu İzmir” önerisi çıkabilir.) Bu önerileri dinlemeyip Google’da “hava durumu” ifadesini arattınız diyelim. O zaman da sayfanın en altında yer alan öneri kelime gruplarına göz gezdirebilirsiniz. Sayfanın en altında “İlgili Aramalar” başlığı altında size sunulan öneriler de işinize yarayabilir. Burada aratılan kelime sonrasında Google sonuçlarını incelemek de fikri verilebilir. Son olarak, Google’da karşınıza çıkan sonuçların açıklama bölümündeki cümlelerde yer alan bazı kelimeler, ifadeler de anahtar kelime oluşturmanıza yardımcı olabilir.

 

  • Rakip içeriklerdeki anahtar kelimeleri araştırmak: Yazdığınız metnin yayımlanacağı platforma rakip farklı web siteleri de mutlaka vardır. Her şeyden önce bunları bilmeniz, sektörel dinamizminiz için iyidir. Bununla beraber, bu rakip sayfalardaki ilgili içeriklerde ne tür anahtar kelimeler kullanıldığına bakarak da bir liste çıkarabilirsiniz.
  • Hiçbiri olmadıysa: Tüm bunlardan çok çok büyük ihtimalle güzel sonuçlar alacaksınızdır. Ne var ki bazı kısır durumlarda elden bir çare gelmeyebilir. O zaman içgüdülerinizi devreye sokmanız ve ustalığınızı ya da ustalaşmaya başlıyor oluşunuzu göstermeniz yerinde olacaktır. Yani, kendinizi metninizin hitap ettiği kitlenin yerine koyun. Onların Google’da ne tür aramalar yapabileceğini tahmin etmeye çalışın. Sonuçta siz de bir başka platformun kullanıcısısınız ve Google’da aramalar yapıyorsunuz…
  • Bonus: Özellikle çok spesifik ürün metinlerinde yeterli anahtar kelime sayısına ulaşmamış olabilirsiniz. Böyle durumlarda ürün adının yanına “modelleri”, “fiyatları” ya da “özellikleri” gibi kelimeler ekleyerek el yapımı anahtar kelimelerinize ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde, ürün adının yanına ürünün özelliklerini de ekleyebilirsiniz. Örneğin, “HP 17-CP0022NT” bilgisayar modeli spesifik bir üründür ve anahtar kelimesi yok gibidir. O zaman ipleri elinize alabilir ve “HP 17-CP0022NT 256 GB” gibi bir ifade ile kendi anahtar kelimenizi yaratabilirsiniz.

Ücretsiz Anahtar Kelime Araçları

Anahtar kelime seçimlerinizi yapabileceğiniz ücretsiz tool’ları deneyerek de işe koyulabilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google tarafından ücretsiz bir şekilde sunulan bu tool, yazılacak SEO uyumlu metinleriniz için doğru anahtar kelimeleri bulmanızı kolaylaştırabilir. Bu sayede işletmeniz ile ilgili en doğru anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Ayrıca Google Anahtar Kelime Planlayıcı sayesinde anahtar kelimelerin rekabetini tespit edebilir, aylık aranma hacimlerini de görebilirsiniz. Bu hizmetten yararlanmak için Google Ads hesabınıza giriş yapıp sağ üstteki “Araçlar ve Ayarlar” seçeneğine tıklayın. Açılan menüdeki “Planlama” bölümünde Anahtar Kelime Planlayıcı seçeneğini bulacaksınız. Buna tıklayarak anahtar kelime seçme işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Anahtar Kelime Ads

KeywordTool.io

KeywordTool.io web sitesi aslında tamamen ücretsiz bir anahtar kelime araştırma aracı değil. Bununla beraber çeşitli önerileri ve sıralamaları ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca ücretli versiyonu kullandığınız takdirde sosyal medya için uygun anahtar kelimelerden kullanıcıların sıkça sorduğu sorulara kadar pek çok bilgiye de ulaşabilirsiniz.

Ubersuggest

Ubersuggest, SEO alanında en çok bilinen tool’lardan biri. Ücretsiz olarak kullanılması ile de çokça tercih edilen Ubersuggest anahtar kelime analizi noktasında günlük bir limit de sunmaktadır. Daha fazla kelime sorgusu içinse ücret ödemeniz gerekiyor. Anahtar kelimelerin aranma hacmi, tıklama başına maliyet, yeni kelime önerileri gibi birçok faydasıyla Ubersuggest sizin de anahtar kelime analiz aracınız olabilir.

Trellian Keyword Discovery

Trellian Keyword Discovery aracı da kendi veri tabanını kullanıyor. Bu verileri üzerinden anahtar kelime aramaları yapmanızı sağlayan Trellian Keyword Discovery, aramalarınız ile alakalı sonuçları göstermeye çalışıyor. Ayrıca kelimelerin aylık aranma hacimlerini de yine bu tool üzerinden görmeniz mümkün. Bu sayede hangi kelimelere / kelime gruplarına yoğunlaşmanız gerektiğini de daha kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz.

İçerik üreticileri için Google Search Console kullanım rehberi yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları