İçerik Planlaması & Üretimi

İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler II

İçerik yazmak konusu adeta sonsuz bir deniz. Bu konuda söylenenler de söylenecekler de hiç bitmez. Bizim de bu konuda söyleyeceklerimiz oldu ve sevgili ekip arkadaşım Buğra Sözer ile içerik yazmaya yeni başlayacak olanlara birtakım tavsiyelerde bulunmak istedik. Konuyu hem bir içerik profesyoneli hem de asıl mesleği içerik üretimi olmayan bir SEO profesyoneli çerçevesinden ele aldık. Umarız bu seri, içerik yazmaya yeni başlayacak olanlar için faydalı olur. Keyifli okumalar!
T

Tuğçe Arpacı

01/03/2022 - 5 dakikalık okuma

Tam da şu an içerik yazmaya başlamayı düşünüyorsanız bu, içinizde içerik yazmaya dair bir heyecan ve tutku olduğunu gösterir. Yani bir şeyler yazabilmek için gerekli olan ilk adımı -yazmaya heyecan duyma adımını- tamamlamışsınız demektir. Eğer bir şeyler yazmak istiyor ancak ne yazacağınıza karar veremiyorsanız ilk olarak ilgi duyduğunuz konular ve olaylar hakkında yazmayı deneyebilirsiniz. Böylece yazarken hevesinizi, merakınızı ve yazma keyfinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca unutmamak gerekir ki yazı yazmak bir disiplin işidir. En iyi yazınız muhtemelen henüz yazmadığınızdır. Yazdıkça daha iyi olacağınızı ve  kaleminizdeki başarıyı her geçen gün fark edeceksiniz.

İçerik yazarken nelere dikkat edilmeli?

İçerik yazarken dikkat edilmesi gerekenler nasıl bir içerik yazdığınıza ve bu içeriğin nerede yayınlanacağına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer online ya da offline bir mecrada yazmak istiyorsanız ilgili platformdan bir içerik brief’i talep edebilir ve mecrada daha önce yayınlanmış olan içerikleri inceleyebilirsiniz. Ne tür bir içerik yazıyor olursanız olun içerik yazarken dikkat etmeniz gereken ilk nokta anlaşılır olmak, açık olmak, net olmak ve mesajınızı hedefe ulaştırabildiğinizden emin olmaktır. Ayrıca okurun işini kolaylaştırmak ve okuduğundan daha fazla keyif almasını sağlamak için yazım ve noktalama kurallarına da dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra yazınızı paragraflara ve başlıklara ayırmaktan çekinmeyin. Böylece paragraftaki vurucu noktaları başlığa taşıyarak ilgili paragrafa dikkati toplayabilir ve metni çok daha okunur kılabilirsiniz.

Hedef kitlenizi tanıyor musunuz?

İyi bir içerik ilgili hedef kitleye uygun şekilde üretilen içeriktir. Bu yüzden içeriği yazmaya başlamadan önce hedef kitlenizin kim olduğu sorusuna yanıtlar bulun. Bunun için Google Analytics gibi çeşitli araçlardan ya da bu araçlara erişemiyorsanız da yine ilgili mecradan bilgi toplayabilirsiniz. Hedef kitlenin analiz edilmesi hem kullanılacak dili doğru belirlemenize hem işleyeceğiniz konu başlıklarını bulmanıza hem de konuyu ne kadar detaylı, temel ya da ileri seviyede ele almanız gerektiği konusunda size fikir verir. Ve böylece çok daha başarılı bir içerik ortaya koyabilirsiniz.

Anahtar kelime analizi yapmalı mıyım?

Eğer online bir platform için içerik üretiyorsanız metninizi SEO uyumlu ve anahtar kelime analizi yaparak üretmeniz içeriğinizin çok daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olabilir. Anahtar kelime analizi için Keywordtool.io, Ahrefs, Semrush, Ubersuggest, Answer the Public gibi ücretli ya da ücretsiz tool’lardan faydalanabilirsiniz. Anahtar kelime analizi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayın!

İçerik içerisinde kaynak belirtilmeli midir?

Eğer bir kaynaktan doğrudan alıntılar kullanıyorsanız, yabancı bir içeriği olduğu gibi çevirdiyseniz içeriğin sonunda kaynak belirtmeniz çok daha doğru olacaktır. Ancak hiçbir kopya ifadeye ya da alıntıya yer vermeden tamamen özgün bir içerik ürettiyseniz faydalandığınız kaynakları belirtip belirtmemek sizin insiyatifinizdeki bir durumdur.

İçerik yapısı (şablonu) nasıl olmalıdır?

Eğer halihazırda sizden beklenen bir içerik şablonu yoksa şablonu kendiniz şekillendirmekte özgürsünüz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

  • İçeriğinizin mutlaka konuyla alakalı dikkat çekici bir ana başlığı olmalıdır.
  • Konuya direkt girmek yerine 4-5 cümlelik bir giriş paragrafı yazabilirsiniz.
  • Daha sonra ele alacağınız konuya başlarken bir alt başlık kullanabilirsiniz.
  • Her konu geçişinde alt başlıklarla paragrafları ayırmanız çok faydalı olacaktır. Bu sayede hem yazınızın okunurluğunu arttırır hem de okuyucuyu ilgisini çekecek başlıkla bir başka paragrafa da çekebilirsiniz.
  • Eğer paragraf içerisinde öne çıkan ya da vurgulamak istediğiniz ifadeler varsa bunları italik, kalın ya da farklı bir fontta belirtebilirsiniz.
  • Metni bitirirken bir sonuç bölümü yazmanız ve konuyu toparlamanız faydalı olacaktır.
  • İçeriğin sonunda konuyla alakalı bir başka içeriğe link vermeyi değerlendirebilirsiniz.

Bir içerikte kullanıcının ilgisini çekmek ve sonuna kadar okumasını sağlamak için püf noktalar nelerdir?

  • İlgi çekici başlıklar olmalı. İçerikte kullandığınız başlığı hedef kitlenizin bir istek, merak ya da ihtiyacına yanıt sunacak şekilde oluşturabilirsiniz. Başlıkta “clickbait” yapmayın!
  • Metinde anahtar kelime kullanırken bunu olabildiğince doğal ve organik şekilde yapmalısınız. Aksi taktirde rastgele ve anlamsız dizilmiş anahtar kelimeler hem içeriğin okunurluğunu zedeler hem de Google tarafından spam olarak algılanabilir.
  • İçeriği yazma stilinizden görsel ve video kullanımına kadar tüm yayına alma süreçlerinde yaratıcı olmalısınız.
  • İçerik mutlaka akıcı ve anlaşılır olmalı. Ne okuduğunu anlamayan ya da okurken zorlanan bir okuyucu içeriği bitirmeden terk edecektir.
  • Okurun yalnızca içeriğinizde değil ilgili web sitesinde de daha uzun süre kalması için ilgili yerlerde ilgili farklı bir içeriğe ya da sayfaya yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ancak bu kullanımı da abartmamak gerektiğini unutmayın!
  • İlgi çekici, merak uyandırıcı ve popüler konular ziyaretçilerin dikkatini çekecektir. Bu yüzden konu seçiminizde de dikkat çekici olmaya özen gösterin.
  • Yazıyı yazdıktan sonra ve yayına almadan hemen önce mutlaka okur gözüyle okuyun. Bu aşamada yaptığınız revizeler çok faydalı olacaktır.
  • Konudaki anlam bütünlüğünü içeriğin sonuna kadar korumaya dikkat edin.
  • İçerikte -eğer gerekiyorsa- sosyal kanıtlar ve bilimsel istatistikler sunun.
  • Topic Clusters (Konu Kümeleri) modelinden faydalanın. Bu model, alt konuların gruplandırılarak bütün halinde sunulmasını sağlayan bir içerik stratejisini ifade eder.
  • Yazım ve imla kurallarına dikkat edin.
  • İçeriğin güncellenmesi gerekiyorsa (veriler değişmişse ya da sunulan bilgiler geçerliliğini yitirmişse) güncelleyin.
  • Call To Action (Eylem Çağrısı) kullanın. İnsanları harekete geçirecek ifadelere yer vermekten çekinmeyin. Özellikle içeriğin sonunda bir yazıya ya da bir ürüne link vermek istiyorsanız “Hemen oku, hemen tıkla, kolayca satın al” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

İçerik yazmaya yeni başlayacak olanların kafasında en çok yer eden soruları elimden geldiğince yanıtlamaya çalıştım. Daha fazla soru için İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler I’i de incelemeyi unutmayın!  

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları