İçerik Planlaması & Üretimi

İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler I

İçerik yazmak konusu adeta sonsuz bir deniz. Bu konuda söylenenler de söylenecekler de hiç bitmez. Bizim de bu konuda söyleyeceklerimiz oldu ve sevgili ekip arkadaşım Tuğçe Arpacı ile içerik yazmaya yeni başlayacak olanlara birtakım tavsiyelerde bulunmak istedik. Konuyu hem bir içerik profesyoneli hem de asıl mesleği içerik üretimi olmayan bir SEO profesyoneli çerçevesinden ele aldık. Umarız bu seri, içerik yazmaya yeni başlayacak olanlar için faydalı olur. Keyifli okumalar!
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

01/03/2022 - 8 dakikalık okuma

İçerik yazmaya yeni başlıyorsanız öncelikle ne yazmak istediğinizi belirlemeniz ve bir plan dahilinde ilerlemelisiniz. Yapacağınız bu plan, içeriğin vereceği soru ve cevapları saptamanızda faydalı olacaktır. Çoğu içeriğin sunduğu cevaplar kişilerin aradıkları sorulara yanıt vermiyor maalesef. Bu da yapılan aramaların karşılık bulamadığı anlamına geliyor. Google geçtiğimiz günlerde, dizine eklediği sorguların %15’inin daha önce hiç keşfedilmediğini açıkladı. Bu, aslında yazılan içeriklerin, amacına tam hizmet etmediği, doğru soruları cevaplamadığı anlamına gelebilir. Bu minvalden bakıldığında oluşturulacak içeriğin bir plan dahilinde ve doğru soruya, doğru cevabı doğru zamanda vermenin oldukça önemli olduğunun altını çizmek mümkün. Doğru soru ve cevapları anahtar kelime araçlarını kullanarak bulabilirsiniz. İnsanların genellikle aradıkları, cevap bulmaya çalıştıkları ilgili kelimeler özelinde içeriğinizi şekillendirdiğiniz vakit içeriğinizin insanlar tarafından keşfedildiğini göreceksiniz.

Merak etmek ve araştırmak yeni bir içeriğin oluşturulması konusunda oldukça önemli adımlardan biri. İçeriğinizi diğer içeriklerden farklı üretmek, üstüne bir koyup ilerlemek kaliteli içeriğin sırrı (Elbette içeriği uzatmak için konudan sapmamak şartı ile). İnternet dünyasında çok fazla bilgi kirliliği mevcut. İçerik kalitesinin düşük olduğu bu mecrada kaliteli içerikler üretmek, kullanıcının ihtiyacını karşılayacak birtakım düzenlemeler, yapılar kurmak ön plana çıkıyor. Örneğin tablo ile anlatılması daha kolay olan bir bilgiyi paragraf yerine tabloda vermek, görsellerle açıklanması gereken bilgileri görsellerle açıklamak, içerik başlıklarını sayfanın üst kısmında vermek gibi kullanıcı deneyimlerini artıracak birtakım özelliklerin eklenmesi içerik yazmaya yeni başlayan kişiler için yol gösterici olacaktır.

Sadece editörler mi içerik yazabilir?

Yalnızca editörler içerik oluşturur diye bir yazılı kural yok elbette. Editörlerin işi içerik oluşturmak olduğu için çok daha hızlı, dönüşüm odaklı ve kullanıcı deneyimi yüksek içerikler oluşturabilirler evet. Ancak farklı işlerle meşgul, insanlara faydalı olmak isteyen, bilgi birikimini ve kendi tecrübelerini ilgililerine aktarmak isteyen kişiler de içerik oluşturabilir tabi ki. Bu aşamada içerik dünyasından uzak kişilerin yapması gereken aktarmak istediği bilgilerin ne olduğuna karar verebilmesi. Bu karar, içeriğin genel yapısını, araştırılacak notları, bilmediği ve kendisini geliştireceği gibi önemli ipuçları verir. Bu karar doğrultusunda içerik oluşturmaya başlanabilir.

Uzman olunan konularda içerik yazmak mı yoksa yeni konular seçmek mi?

Bu başlıkları iki farklı içerik stratejisi olarak düşünebiliriz. Uzman olduğunuz konularda içerik oluşturmak ve yeni konular seçip daha önce deneyimlemediğiniz bilgilerle içerik oluşturmak birbirinden oldukça farklı yapılardır. Uzman olduğunuz bir konuda içerik oluşturacağınızda elde ettiğiniz bilgi birimlerinizi yaptığınız projelerle, çalışmalarla besleyebilir çok daha özgün ve tecrübeye dayalı içerikler oluşturabilirsiniz. Örneğin, SEO alanında yaptığınız bir çalışmanın projenize olan katkısını anlattığınız veya teknik bir sorunun nasıl çözülmesi gerektiği gibi birçok durumu bu minvalde aktarabilirsiniz.

Yeni konular hakkında içerik oluşturmanız ise yeni bir konuda bilgi sahibi olmanıza, bir durumu daha iyi anlamanıza ve öğrenmenize katkı sağlayabilir. Bunun içinse merak etmek ve çok sıkı araştırma yapmak gereklidir. Yeni oluşturacağınız içerik hakkında daha önce yazılmış içerikleri okuyup, derinlemesine araştırıp sizler de o konuda içerik yazabilirsiniz. Bu bağlamda konuya kendi bakış açınızı yansıtmalısınız. Bu, içeriğin daha özgün olmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte diğer içeriklerde gördüğünüz eksikleri, görseller, başlık etiketleri vs. detaylandırıp aktarmanız faydalı olacaktır.

İçerik oluşturulacak konu nasıl seçilmelidir?

İçerik oluşturulacak konu seçmenin birden fazla yolu olduğunu söyleyebiliriz.

1. Rakip araştırması yapın.

İçerik oluşturacağınız konuyu belirlemek için rakiplerinizi araştırmaya başlayabilirsiniz. Rakibinizin oluşturduğu ve sizde olmayan konu başlıklarını eğer hizmet ve yapınız buna uygunsa kullanabilirsiniz. Rakip araştırmasını Ahrefs ve Semrush gibi araçları kullanarak yapabilirsiniz. Bu araçlar içerisinde bulunan Keyword Gap ve Content Gap özellikleri yardımıyla rakiplerde olan ve sizde olmayan içerikleri keşfedebilirsiniz.

2. Google Trends’i takip edin.

Google Trends aracını kullanarak popüler olan konu başlıklarını görebilirsiniz, böylece ihtiyaca uygun içerik oluşturmanızda size yardımcı olacaktır.

3. Anahtar kelime araştırması yapın.

Anahtar kelime araştırması yapmak, konu başlıkları belirlemenize yardımcı olacaktır. Genel başlıklar araştırarak anahtar kelime araştırması yapmanız yardımcı olan toollar (Google Ads, Keyword Planner, Semrush, Ahrefs, Keywordtool.io vb.) konunun derinine inmenize, ziyaretçilerin araştırdığı farklı konu başlıkları bulmanıza olanak sağlar.

4. Okuyucu davranışlarını takip edin.

Okuyucu yani hedef kitlenizin okuduğu, araştırdığı içerikler konu bulmanızda sizlere yardımcı olacaktır. Bunun için gerek sosyal medya gerekse arama motoru sorguları içerik oluşturmanızı şekillendirebilir.

İçerik hazırlama aşamaları nelerdir?

1. Araştırma

İçerik oluşturmanın en önemli adımlarından biri araştırmadır. Oluşturacağınız içeriği öncelikle Türkçe ve yabancı kaynaklardan araştırmalı, bu içerikler özelinde neler yapabileceğinize dair notlar çıkartmalısınız. Araştırma yaparken dikkat edilecek önemli bir nokta alacağınız bilginin doğruluğunu teyit etmektedir. Çoğu içerik, maalesef yanlış bilgi vermektedir. Bu sebeple içeriğin doğruluğunu teyit etmelisiniz.

Araştırma yaparken bazı sorulara cevap bulmanız gerekebilir bu sorular içeriğin gidişatını etkileyecektir. Neden bu içeriği oluşturmalıyım, içerikten kimler yararlanacak, bu içerik belli başlı sorulara kesin çözüm sunuyor mu gibi birtakım soruların cevaplarını not alabilirsiniz.

Google’ın EAT algoritması özelinde oluşturduğu ve cevaplamanızı beklediği sorulara mutlaka göz atmalısınız. İçerik ve kalite özelinde sunduğu soruları araştırmalarınıza yardımcı olmak açısından da kullanabilirsiniz.

2. Planlama

İçeriğinizin oluşturma şeklini planlama bölümünde gerçekleştirebilirsiniz. İçeriği farklı cluster’lara bölerek mi yapacaksınız, tek bir içerikte mi bu içeriği oluşturup paylaşacaksınız gibi birtakım soruların cevaplarını bu aşamada cevaplamanız gerekiyor. Aslında planlama bölümünde içeriğin stratejisini de karar vermiş oluyorsunuz.

Hubspot bu strateji ile ilgili çok detaylı ve içeriği güzel bir şekilde anlatan bir görsel hazırlamış, bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Oluşturduğumuz pillar içerik ile etrafında kümelendirdiğimiz cluster içeriklerle konuşturarak aslında hem konu özelinde çok detaylı içerik serisi sunmuş oluyoruz hem de diğer içeriklerle beraber diğer anahtar kelimeleri yakalama fırsatı sağlıyoruz.

Not: İlgili anahtar kelimelere ilgili sayfalara gitmesi için gerekli linklemelerin yapılması unutulmamalıdır.

3. Hedef kitle seçiminin iyi yapılması ve anahtar kelimelerin belirlenmesi

Hedef kitle seçiminin doğru yapılması, içerikteki mesajın başarılı bir şekilde karşı tarafa aktarılması demektir. Örneğin anahtar kelime araştırması ile ilgili bir içerik hazırlayacaksınız anahtar kelime araştırmasını SEO çalışması yapan kişiler mi için mi, Google veya sosyal medya reklam kampanyası düzenleyen kişiler için mi yoksa içerik yazarları için mi oluşturacaksınız, bunun kararını verilmeli ve hedef kitlenizi bu minvalde belirlemelisiniz.

Hedef kitlenizi belirtilen konu ve durumlara göre belirledikten sonra ana ve yan anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Anahtar kelimeleri belirlerken aranma hacmine, konu bütünlüğüne odaklanmayı unutmayın. Tüm bunlara ek olarak anahtar kelime seçiminde dikkate almanız gereken bir diğer metrik ise kullanıcı niyetidir. Örneğin ticari bir niyet taşıyan anahtar kelimeyi blog içeriğiyle odaklamak çok doğru olmayacaktır. Bu sebeple anahtar kelime seçimlerimizi o kelimenin niyetine göre seçmemiz büyük önem taşımaktadır.

Teknik bir konu ile ilgili içerik yazılırken neler yapılmalı?

Teknik bir konu ile ilgili içerik yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi bilginin doğruluğunun teyit edilmesidir. Okuyucuyu farklı ve istenmeyen bir yola yönlendirmek, kullanılan başlık ve alt başlıklarda sorulan sorulara cevap vermemek içeriğin kalitesini düşürmektedir. Teknik içerik oluştururken yaptığınız çalışmalardan örnekler göstererek içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz. Görseller, varsa study-case’ler gibi birtakım verilere yer vermeniz sektörel anlamda güvenilirlik kazanmanıza da fayda sağlayacaktır.

Teknik içerik oluştururken internet kaynaklarının yanı sıra eğer varsa akademik çalışmalardan, konu ile ilgili Youtube videolarından yararlanmanız, istatistiki bilgiler vermeniz içeriğin zenginleşmesine yardımcı olacaktır. Bu araştırma yöntemi zaten istediğiniz sorulara cevap bulmanıza da fayda sağlar.

Blog içeriklerinde video/görsel materyal kullanımı best practice’leri nelerdir?

Blog içeriklerinde şu kadar görsel olmalı, içerik şu kadar karakter olmalı diye bir kural olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Oluşturduğunuz blog içeriğinde yalnızca bir görsel de olabilir. Bu tamamen oluşturduğunuz konuyla bağlantılı bir husustur.

Görsel kullanmak için blog içeriğinde kullanıcının işine yaramayacak alakasız görsellere yer vermek kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceğinden aslında iyi iş yapıldığı düşünülse bile içeriğe zarar verecektir. Bu sebeple atılacak her adım bu minvalde düşünülüp ilerlenmesinde fayda olacaktır. Eğer içeriğin gidişatına fayda sağlıyor ise görsel, video, sosyal medya embed’leri gibi birtakım farklı kaynaklardan yararlanılabilir. Buradaki kritik soru, yer vereceğiniz materyallerin kullanıcıya fayda sağlayıp sağlamadığıdır.

İçerik Yazmaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler II‘yi incelediniz mi? 

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları