Teknik SEO

RegEx Nedir, SEO Projelerinde RegEx Nasıl Kullanılır? (15+ Örnek)

RegEx yazılım dünyasında oldukça sık kullanılan, önemli bir yere sahip kurallar dizisi diyebiliriz. Google Search Console aracına RegEx desteğinin gelmesiyle birlikte SEO çalışmalarında çok önemli hale gelmiştir. RegEx'in Google Search Console'un yanı sıra birçok uygulamada kullanılabiliyor olması, SEO ve yazılım uygulamalarına oldukça kolaylık sağladığını da söyleyebiliriz.
bugra-sozer-logo

Buğra Sözer

01/03/2022 - 8 dakikalık okuma

Google Search Console, her SEO profesyonelinin kullandığını, çok ciddi analizler yapabilen ve çalışmalara yön veren ücretsiz bir araçtır. Geçtiğimiz günlerde Google, performans aracında çok daha sağlıklı bilgi almak ve yorumlamak açısından RegEx özelliğini duyurdu. Bizler de bu makalemizde RegEx’in ne olduğunu, SEO projelerinizde RegEx’i nasıl kullanabileceğinizi örneklerle birlikte açıklamaya çalışacağız. Keyifli okumalar!

RegEx (Regural Expression) Nedir?

Daha uzun ifadeyle Regular Expression yani RegEx Türkçede düzenli, kurallı ifadeler olarak tanımlanıyor. Modern programlama dillerinin neredeyse çoğunda kullanımı sağlanmaktadır. Metinleri, sorguları  veya elde ettiğiniz verileri eşleştirmenize, bulmanıza, yönetmenize ve belli başlı pattern’ler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Üzerinde işlem yapmak istediğiniz değerleri birçok kurallı karakter ve semboller kullanarak yapmak istediğiniz işlemleri kısaltabilir, işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

RegEx’in mantığını anlamak için aşağıdaki görsel üzerinden örnek kodumuzu şekillendirebiliriz. Kafamızın başlangıçta karışmaması açısından .*seo.* basit bir RegEx koduyla ilerleyebiliriz.

RegEx SEO

RegEx dünyasında .* bir ifadeyi filtrelemeye ve eşleştirmeye yarıyor. Aslında yukarıdaki görselde görebileceğiniz üzere seo kelimesinin öncesinde veya sonrasında bir ifade varsa onunla eşleştirip size yalnızca içerisinde seo ifadesi olan sorguları vermeye yarıyor. Buradaki ifadeyi değiştirebilir, farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

RegEx, SEO Çalışmalarında Bize Ne Katkı Sağlayacak?

  • RegEx formülleri SEO projelerinizde tekrara düşmemenize yardımcı olmaktadır.
  • Anahtar kelime analizlerinde ve araştırmalarında efor tasarrufu ve zamanınıza ciddi katkı sağlar.
  • Karmaşık ve büyük veri havuzunda kolaylıklar sağlar.
  • Veri tabanında istediğiniz bir veriyi, bilgiyi bulmanıza yardımcı olur.
  • Daha güvenli ve hızlı bir çalışma ortamı yaratır.
  • Python veya Javascript araçlarla farklı tool’lardan gelecek verileriniz içinde kullanabilirsiniz
  • Google Search Console, Data Studio gibi araçlarla ile kullanabilir, çok daha anlamlı sonuçlar üretebilirsiniz.

Search Console’da RegEx Kullanımı

Search Console üzerinde RegEx komutlarını kullanmak için performans aracına girip gerekli filtreleme işlemlerini yapmanız gerekiyor. Bu tarafta yapılan işlemleri eşleştirmek veya eşleştirmemek özelinde tercihlerinizi yapabiliyorsunuz. Özel RegEx komutlarını sayfa ve sorgu bazlı gerçekleştirebilirsiniz. Tüm örnekleri sayfa bazında da gerçekleştirebilirsiniz.

GSC RegEx Kullanımı

Google Search Console, RegEx formüllerinde 4096 karakter sınırı mevcut. Bu sebeple yapacağınız formüllerine buna göre dizayn etmeniz gerekecektir.

İpucu: Page özelinde sorgu yapmak istediğinizde full path URL girmek yerine protokol bilgisi yazmadan yaparsanız karakter sınırı bir nebze olsun optimize edebilirsiniz.
Örn: kriko.blog/seo|kriko.blog/regex

Yazmış olduğunuz tüm RegEx komutlarını aşağıdaki adresten test edebilir, sonuçlarını inceleyebilirsiniz.

https://regexr.com/

RegEx Kodlarında Kullanılan Karakterlerin Anlamları

RegEx komutlarına geçmeden önce çok sık kullanılan RegEx karakterlerinin anlamlarını anlamak önemli olacaktır.

[] karakter aralığıyla eşleşir
^ ile başlar
$ ile biter
\w harf, rakam veya alt çizgi ile eşleşir. [A-Za-z0-9_]\g; ile aynıdır
\s boşlukla eşleşir;
\W harf, rakam veya alt çizgi olmayan herhangi bir şeyle eşleşir
\S boşluk olmayan her şeyle eşleşir.
{1,10} 1 ila 10 arasındaki değerler ile eşleşir. Karakter uzunluğu olarak düşünebilirsiniz.

Google Search Console ve Diğer Programlama Araçlarında Kullanabileceğiniz RegEx Formülleri

Hem Search Console için hem de diğer araçlarda kullanabileceğiniz RegEx formüllerine görsellerle destekleyerek hızlıca göz atalım!

1- Bir Sorguyu Eşleştirmek

Yukarıda bahsettiğimiz gibi .*seo.* kodu sayesinde istediğiniz bir sorguyu eşleştirebilir ve bununla ilgili tüm bilgileri getirebilirsiniz.

SEO kelimesinden farklı bir örnek verecek olursak, .*dizi öneri.* komutu kullanarak içerisinde “dizi öneri” geçen tüm sorgulara ulaşabileceğim.

RegEx Dizi Öneri

2- Jenerik Kelimeleri Eşleştirmek (10 Karakterden Az Kelimeleri Bulmak)

Search Console verilerini analiz ederken jenerik anahtar kelimeleri yakalamak için ^[\w\W\s\S]{1,10}$ kodunu kullanabilirsiniz. Bu kod sayesinde 1 ile 10 karakter uzunluğunda eşleşen tüm anahtar kelimeleri yakalayabilirsiniz. Long tail keyword’lerden arındırılmış kelimeleri bulabilirsiniz.

Şayet, daha kısa kelimeleri görmek isterseniz “10” yazan kısmı daraltabilirsiniz. Böylece daha kısa anahtar kelimeleri görüyor olacaksınız.

3- Long-Tail Anahtar Kelimelere Odaklanmak (50 Karakter ve Üzeri Kelimeleri Eşleştirmek)

SEO çalışmalarında long tail anahtar kelimeler oldukça önemli bir konudur. Sitenize gelen kullanıcıların hangi long tail kelimelerden geldiklerini görmek için aşağıdaki RegEx kodunu kullanabilirsiniz. SEO çalışmalarınız oldukça fayda sağlayacaktır.

^[\w\W\s\S]{50,}$

4- 100 Karakterden Uzun Sayfa URL’lerini Yakalamak

Uzun URL’leri eşleştirmek, sayfaları bulmak için aşağıdaki RegEx kodunu kullanabiliriz. Böylece sitenize ziyaretçi çektiğiniz ve 100 karakterden uzun sayfaları bulabilirsiniz.

^[\w\W\s\S]{100,}$

5- “/” (eğik çizgi) İçeren veya İçermeyen URL’leri Yakalamak

Eğer daha önce bir aksiyon alınmadıysa site URL sonuna / (eğik çizgi) olmadan kullanılıyorsa ve sonuna bu eğik çizgi eklendiğinde 301 ile default olarak tanımlanan haline yönlendirilmiyorsa bu sayfa mükerrer sayfa sorununa neden olabilir. Bu tarz bir sorunun olup olmadığını GSC tarafındaki RegEx kodunu kullanarak sağlayabilirsiniz. Eğer URL sonunda hem eğik çizgi olan hem de eğik çizgi olmayan sayfaları yakalarsanız Google botları ve ziyaretçiler bir sayfanın iki farklı versiyonunu yakalayabilir.

.*\/$

6- Belirli Sayfaları Eşleştirmek

Site içerisindeki bazı sayfaların verilerini incelemek isteyebilirsiniz. Aşağıdaki kod parçacığı sayesinde istediğiniz sayfaların verilerini ayıklayabilirsiniz.

^(/|/erkek/gomlek|/kadin/gomlek/)$

Yukarıdaki kod sayesinde erkek gömlek ve kadın gömlek sayfalarının verilerini inceleyebilirsiniz.

7- HTTP ve HTTPS ile Gelen Trafiği Yakalamak

HTTPS protokolü web dünyasının olmazsa olmazıdır. Google’ın sıralama faktörü olarak açıkladığı metriklerden biri ayrıca. Sitenizin HTTP protokolü ile indekslenmiş ve trafik getiren sayfaları var mı varsa bunların nelerin olduğunu gözlemlemek için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

https?\:\/\/.*example\.com\/?$

8- Özel Karakter İçeren URL’leri Bulmak

Özel karakterlerle oluşturulmuş URL’lerin olduğunu gözlemlemek için aşağıdaki regex komutunu kullanabilirsiniz. Bu kod ile ayrıca içeriğiniz içerisindeki heading taglarının trafik alıp almadığını da gözlemleyebilirsiniz.

Özel Karakterler Regex

[^\/\.\-:0-9A-Za-z_]

9- HTML Olmayan Sayfaları Bulmak

Sizde hak vereceksiniz ki site içerisindeki sayfalar yalnızca HTML’lerden oluşmuyor. PDF’ler, görseller, sunum veya Office dosyaları gibi birçok sayfa ve dosya yapısı bulunuyor. Dizine eklenmiş ve trafik getiren diğer sayfa türlerini bulmak için aşağıdaki regex kodunu kullanabilirsiniz.

\.docx|\.pdf|\.rtf|\.xls|\.svg

10- Bir URL Kırılımı Altında Bulunan Sayfaları Bulmak

Aşağıdaki regex kodu sayesinde istediğiniz bir sayfa ve türevlerinin trafiklerini gözleyebilirsiniz. Aşağıdaki kod sayesinde kriko.io/seo sayfası ve bunun türevlerinin trafiklerini ve aldıkları keyword’leri gözlemleyebileceğim.

(http|https):\/\/www.kriko.io\/seo\/.*

11- İstenilen 2 Farklı Anahtar Kelimeyi Eşleştirmek

Birbiriyle alakalı veya alakasız iki farklı anahtar kelime ve türevlerini aşağıdaki regex kodu yardımıyla yakalayabilirsiniz.

^.*(seo|dijital pazarlama).*$

12. Kullanıcı Niyetlerini Anlamak

12.1 – Brand (Marka) İçeren Sorguları Eşleştirmek (Navigational)

Marka + sorgu şeklinde gelen aramaları ve trafiklerini eşleştirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Burada verilen varyasyonları kendi markanıza gelen sorgulara göre güncelleyebilirsiniz.

.*lnked*in.*|linke*idn.*|linkd*en.*|lined*in.*|linke*in.*|liked*in.*|link*in.*|linked*in.*|.*linkedn.*|.*linkd.*

İşi biraz daha kolay fakat kompleks bir kod kullanmak içinse aşağıdaki yapıyı tercih edebilirsiniz.

.*k(r|i){1,2}(k|).*o.*

RegEx Test

Mantığı daha iyi anlamak için bir başka örnek vermek gerekirse, k ile başlayan o ile biten ve içerisinde r, i ve k harfilerini barındıran tüm sorguları eşleştirerek bize getirmeye yarıyor. Burada brand’inize uygun biçimde tanımladığınız harfler sayesinde hiç bir brand sorgusunu kaçırmayacaksınız.

12.2 – Bilgisel Arama Niyeti Taşıyan Sorguları Eşleştirmek (Informational)

Sitenizde bulunan bilgi almak amaçlı keyword’leri yakalamak için aşağıdaki regex kodunu kullanabilirsiniz. Buradaki soru türlerini sizlerde genişletebilir, gereksizleri çıkartabilir ve kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

kim|ne|nerede|ne zaman|neden|nasıl

12.3 – Dönüşüm Amaçlı Sorguları Eşleştirmek (Commercial)

Sitenizde bulunan dönüşüm amaçlı keyword’leri yakalamak için aşağıdaki regex kodunu kullanabilirsiniz. Buradaki soru türlerini sizlerde genişletebilir, gereksizleri çıkartabilir ve kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

.*(satın al|ucuz|fiyat|satın al|sipariş).*

12.4- Ticari Amaçlı Sorguları Eşleştirmek (Transactional)

Sitenizde bulunan ticari amaçlı keyword’leri yakalamak için aşağıdaki regex kodunu kullanabilirsiniz. Buradaki soru türlerini sizlerde genişletebilir, gereksizleri çıkartabilir ve kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

.*(en iyi|vs|inceleme|karşılaştırma|karşı*).*

13- Sorguları Büyük Küçük Harfe Duyarsız Hale Getirmek

Yapacağınız regex kodunun başına (?i) eklerseniz artık elde edeceğiniz bilgiler büyük küçük harfe duyarsız hale gelecektir. Çalışmalarınızda ihtiyacınız olduğunu noktada bu komutu kullanabilirsiniz.

(?i)^(kim|ne|nerede|ne zaman|neden|nasıl)[" "]

14- Non-Brand ve Brand Keywordlerini Karşılaştırmak

Brand (marka içeren) ve non-brand (marka içermeyen anahtar kelimeleri) karşılaştırarak keyword planlarınızı şekillendirebilir, stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.

Bunu yapmak için Sorgular -> Karşılaştırma sekmesinden RegEx sorgularını aşağıdaki görselde ki gibi güncellemeniz gerekecektir.

RegEx Karşılaştırma

Kriko yazan kısmı değiştirdiğinizde yani markanıza ait bir bilgiyi yazdığınız da artık bu taraftaki anahtar kelimelerinizi karşılaştırabilirsiniz.

15- A/B Test & Karşılaştırma

Bir URL değiştirdiniz ve geçmiş URL ile güncel halinin performanslarını karşılaştırmak istiyorsanız bu işlemi RegEx aracılıyla yapabilirsiniz. Aynı şekilde, iki farklı sayfanın getirdiği performası da yine bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki komutları kullanarak iki sayfanın getirdiği trafik ve gösterimlere erişebilirsiniz.

RegEx A/B Test

16- E-Ticaret İçin Ürün Sayfalarının Getirdiği Keywordleri Eşleştirmek

E-Ticaret sayfalarının getirdiği keyword’leri ve trafiği merak ediyor olabilirsiniz. Eğer ürün sayfa URL’lerinize ait bir pattern’i bulunuyorsa bu sayfaları rahatlıkla eşleştirebilir ve performansını izleyebilirsiniz.

/(-p.*)[1-9]/g

Regex Test

Bu komut sayesinde URL içerisinde -p ve rakam içeren tüm sayfaları eşleyebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse SEO uygulamalarında RegEx komutlarını çok fonksiyonel bir biçimde kullanabilir, SEO stratejilerinizi güçlendirebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz RegEx komutlarını özelleştirerek, GSC’nin yanı sıra Data Studio, Google Analytics, custom yazılımlar, Python botları, data science araçları gibi birçok alanda kullanım sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.linkedin.com/posts/jwilson415_20-google-search-console-regex-that-give-activity-6892317176867516416-Hyy7

https://developers.google.com/search/blog/2021/06/regex-negative-match

https://www.jcchouinard.com/regex-in-google-search-console/

Search Console ile ilgili, içerisinde birçok ilgi çekici bilginin yer aldığı, “İçerik Üreticileri için Google Search Console Kullanımı” adlı yazımızı okumak için tıklayınız!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları