İçerik Planlaması & Üretimi

Long Tail Keywords Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Long tail keywords, bir ürünün, hizmetin, bilginin çok daha ayrıntılı bir kısmını öğrenmek isteyen kullanıcıların aramalarından meydana geliyor. Daha düşük aranma hacmine sahip olmasına rağmen, doğrudan kitlenizin detaylı aramalarına hitap ettiği için de dönüşüm oranı yüksek oluyor. Buradan şu sonuç da çıkıyor: Long tail keywords’ler ile arama yapan kullanıcılar, aradıkları ürün, hizmet ya da bilginin hangi kısmı ile ilgilendiklerine genelde daha hâkimlerdir.
mert-bekci-profil-2

Mert Bekçi

02/12/2021 - 6 dakikalık okuma

SEO uyumlu içerik yazımının adeta belkemiği olan keywords, yani anahtar kelimeler çeşitli özelliklere göre kategorize ediliyor. Aranma hacmi ve sözcük sayısı genellikle anahtar kelimelerin kategorize edilmesindeki en önemli iki faktör. Google’a ya da ilgili diğer arama motorlarına içeriğin tam olarak ne ile ilgili olduğunu söyleyen anahtar kelimeler, böylelikle arama motorlarındaki sıralamaları iyileştirmek için de vazgeçilmez ögelerden biri. Peki long tail keywords nedir? Metnini SEO uyumlu hâle getirmek isteyen bir dijital pazarlama yazarı long tail keywords’leri nasıl, neye göre seçerek yazısına yedirebilir? Diğer keyword tipleri ile long tail keywords’lerin arasındaki farklar neler? Hepsi ve daha fazlasını içeriğimizi takip ederek öğrenebilir ve artık long tail keywords’lere baştan sona hâkim olabilirsiniz.

Long Tail Keywords Nedir?

Long tail keywords ne demek diye bakıldığında bu anahtar kelime çeşitlerinin daha çok nokta atışı arama yapan kullanıcılara hitap ettiğini söyleyebiliriz. Türkçeye uzun kuyruklu anahtar kelime olarak geçen long tail keywords, genellikle 3 ve daha fazla sözcükten oluşan, spesifik aramaları ifade eden, dolayısıyla aranma hacmi de daha düşük olan anahtar kelime tipleri. Short tail keywords’ler ile farkını öğrenmek de oldukça önemli. Short tail keywords, genellikle bir ya da iki sözcükten oluşan, daha genel aramaları ifade eden, yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimeler. Dolayısıyla long tail keywords gibi daha spesifik aramalar yapan kullanıcıları çekmek yerine bu anahtar kelimeler çok daha genel aramalara hitap ediyor. Buradan da yola çıkarak diyebiliriz ki long tail keywords, bir ürünün, hizmetin, bilginin çok daha ayrıntılı bir kısmını öğrenmek isteyen kullanıcıların aramalarından meydana geliyor. Aşağıdaki görselde sunulan grafik de long tail keywords’ü anlamamız açısından bize yardımcı olacak. Yüksek seviyede yer alan kısım web’deki en popüler aramaları temsil ederken, sağa doğru gittikçe grafikte bir düşüş yaşanıyor. Düşüş yaşanan kısım da long tail keywords’ü temsil ediyor. Daha düşük aranma hacmine sahip olmasına rağmen, doğrudan kitlenizin detaylı aramalarına hitap ettiği için de dönüşüm oranı yüksektir. Buradan şu sonuç da çıkıyor: Long tail keywords’ler ile arama yapan kullanıcılar, aradıkları ürün, hizmet ya da bilginin hangi kısmı ile ilgilendiklerine genelde daha hâkimlerdir. Aşağıdaki, kıyaslamalar üzerinden verilen örnekleri inceleyerek de bu teorik bilgileri kolayca pekiştirebilirsiniz.

Long Tail Keywords Örnekleri

Long tail keywords örnekleri vererek de tanımlarımızı pekiştirmekte yarar var. İlk örneğimiz “otel” anahtar kelimesi üzerinden olacak. Short tail keywords’lerin daha kısa olduğunu ve çok daha fazla aranma hacmine sahip olduğunu belirtmiştik. Long tail keywords’ler ise genellikle bunun tam tersi şekilde ilerliyor:

  • Short tail keywords örnekleri: Otel fiyatları, otel rezervasyon, otel İstanbul, otel Antalya
  • Long tail keywords örnekleri: Otel İstanbul Avrupa, otel Anadolu Yakası, otel 5 yıldızlı İstanbul

Görebileceğiniz üzere ilk örnekler, pek çok kullanıcının aklına daha çok gelen, daha az kelimeden oluşan anahtar kelimeler. Sözcüklerin geldiği anlamlara bakarak da aslında bu anahtar kelimelerin daha genel bilgiler verdiğini söylemek mümkün. İkinci örnekte ise long tail keywords’lerin tüm tanımlarını bulabilirsiniz. Bunlar 3 ya da daha çok sözcükten oluşuyor ve çok daha spesifik aramalardan meydana geliyor. Daha detaylı olduğu için tabii ki aranma hacimleri diğerlerine kıyasla düşük. Gelgelelim, “otel 5 yıldızlı İstanbul” araması yapan bir kullanıcının konaklamak için direkt İstanbul’da böyle bir oteli aradığını öngörmek güç değil. İkinci örneğimizi de buzdolabı üzerinden verelim:

  • Short tail keywords: Buzdolabı, buzdolabı fiyatları, buzdolabı modelleri, Arçelik buzdolabı
  • Long tail keywords: Buzdolabı 550 lt, A+ buzdolabı fiyatları, Arçelik 4042 T buzdolabı

Burada da sunulan tanımları örnekler üzerinden görmek mümkün. Yani Google ya da bir başka arama motorunda “Arçelik buzdolabı” diye aratan bir kullanıcı markanın tüm buzdolabı modellerini incelemeyi amaçlarken “Arçelik 4042 T buzdolabı” araması çok daha nokta atışı ve spesifik. Tahmin edebileceğiniz gibi burada da “Arçelik 4042 T buzdolabı” çok daha az bir aranma hacmine sahip. Bununla beraber kullanıcının direkt almayı hedeflediği bir ürün olma ihtimali de yüksek. Siz de long tail keywords nasıl kullanılır diyorsanız artık bu kriterleri esas alarak uzun kuyruklu anahtar kelime araştırması yapmaya başlayabilirsiniz. Burada bilmeniz gereken önemli bir nokta daha var. Her 3 ya da daha fazla sözcükten oluşan anahtar kelime long tail keywords olmak zorunda değil. Yüksek aranma hacmine sahip 3 ya da daha çok kelimeden oluşan anahtar kelimeler long tail keywords grubunun dışında kalıyor. Örneğin, “otel fiyatları İstanbul” gibi yüksek aranma hacmine sahip bir anahtar kelimeyi long tail keywords’e dâhil etmek pek doğru değil.

Long Tail Keywords Neden Önemli?

Tüm bu tanımlar ve örneklerin ardından bir sonuca varmak gerekirse long tail keywords’ün bir dizi önemi olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan biri aranma hacmi düşük olan, dolayısıyla daha az rekabet edilen anahtar kelimelere yatırım yapmaktır. Bir anahtar kelimenin aranma hacmi ne kadar yüksekse, o kelimeyle sıralamada yukarı çıkmak da o kadar zorlaşır. Rekabetin daha az olduğu long tail keywords’lerde ise çok daha hızlı ve kolay bir şekilde öne çıkabilirsiniz. Daha yüksek dönüşüm oranları elde etmek de kolaylaşabilir. Bu sayede kullanıcıların web sitenizden çıkma oranı da düşebilir. Bu tabii ki short tail keywords’lere yatırım yapmaktan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Hibrit bir sistem kurarak her ikisine yatırım yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Google, “sıfırıncı sıra” olarak adlandırılan açıklama alanında da uzun cümleleri ve açıklamaları seviyor. Sıfırıncı sıra Google’daki aramalarda bir web sitesinin sayfasının birinci sıranın da üzerinde, çerçeveli şekilde gösterilmesi anlamına geliyor. Burada kullanıcıların sorularına çok iyi şekilde yanıt veren, ayrıntılı açıklamalara sahip web sayfalarını görebilirsiniz. Öyleyse long tail keywords bu açıdan da fayda sağlayabilir. Bir diğer önemli nokta Google’ın eskisi gibi adet adet anahtar kelime taraması yapmaması. Google, gün geçtikçe kullanıcıların aramalarında karşılarına en iyi sonuçları çıkarmak için çalışıyor. Bu da kullanıcı aramalarına ayrıntılı bir şekilde yanıt veren web sayfalarının sıralamada yukarı çıkabileceğine bir işaret. O hâlde yine long tail keywords kullanarak Google botlarına sayfanızın içeriğini iyi bir şekilde anlatabilirsiniz. Wired Magazine editörü Chris Anderson’ın konu hakkında söyledikler de oldukça ilgi çekici. 2004 yılında ilk kez “long tail” ifadesini kullananlardan da biri olan Chris Anderson, tüketicilerin ana akım pazarlardan uzaklaştıkları durumlarda long tail keywords’lerin çok daha kârlı olabileceğini söylüyor.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm SEO’nun Temel Taşı: Anahtar Kelime yazımı da okumadan geçmeyin!

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları