İçindekiler
Dijital evrende bolca vakit geçiren veya bu alanda çalışanların yakından tanıdığı bir terim var: CMS. Content Management System ibaresinin baş harflerinin kısaltması olan bu terim, Türkçemize “içerik yönetim sistemi” olarak yerleşmiş. İçerik, dijital evrenin kralı. İyi, kaliteli ve yeterli içerikleriniz varsa dijital mülkünüz hem arama motorları hem de kullanıcı tarafından seviliyor demektir. Eğer sahip olduğunuz internet sitesi küçük çaplı bir mülkse içerikleri belli bir aşamaya kadar kendiniz pekala yönetebilirsiniz. Ancak eğer devasa bir web sitesinden bahsediyorsak içeriklerinizi yönetmek için desteğe ihtiyacınız olacaktır. İşte bu noktada da devreye CMS giriyor. Peki, CMS nedir? Nasıl kullanılır? En kullanışlı içerik yönetim sistemleri hangileridir? Gelin, bu soruların cevabını yazımızda hep birlikte öğrenelim.
CMS Nedir?
İçerik yönetim sistemi, dijital içeriklerin yaratılması ve düzenlenmesi için oluşturulmuş bir bilgisayar yazılımı olarak açıklanıyor. Hazır kaynak kodlara sahip olan bu sistemler sayesinde pek çok farklı internet sitesi hazırlamanız ve yayına almanız mümkün. Yani hiç yazılım bilginiz yoksa bile içerik yönetim sistemleri ile içeriklerinizi düzenleyebilir, değiştirebilir ya da web sitenize yükleyebilirsiniz.
İçerik Yönetim Sistemleri Neden Var?
CMS’ler aslen teknik bilgisi olmaksın basit bir internet sitesi kurmak isteyenler için oluşturulmuş bir sistemdir. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve bu alandaki ihtiyacın da artmasıyla içerik yönetimi sistemleri sadece bir internet sitesi kurmanın yanı sıra haber sitesi, blog sitesi, tanıtım sitesi gibi yüzlerce farklı çeşit site kurmak için kullanılmakta.
İçerik Yönetim Sistemi Avantajları
İçerik yönetim sistemi avantajları arasında, yukarıda da bahsedildiği üzere kişilere, teknik bilgi yeterliliği aramaksızın internet sitesi kurma ve tasarlama imkanı vermesi yer alıyor. Ancak bunun yanı sıra diğer pek çok faydasını da sizin için bu bölümde listeledik. Okumaya devam ederek CMS’in web siteniz için avantajlarını öğrenebilirsiniz.
- Çevik Yapı: Hangi içerik yönetimini kullanıyor olursanız olun, genellikle hepsinin bir forum sayfası olduğunu göreceksiniz. İçeriklerinizi yüklerken ya da sürecin başka bir aşamasında herhangi bir sorunla karşılaştığınızda forum kullanıcılarından kısa sürede cevap alabilirsiniz. Hatta sizinle aynı sorunu daha önce yaşamış e çözmüş bir ya da iki kişi mutlaka olacaktır.
- Çoklu Cihaz Tasarımı: Eskiden farklı olarak günümüzde internete sadece web üzerinden değil mobilden de erişim sağlıyoruz. Hatta mobil, webi geçti demek mümkün. Hal böyle olunca web sitenizin mobil versiyonunun da en az web kadar iyi olması gerekiyor. CMS’lerin altyapısı, sitenize herhangi bir cihazdan ulaşmak isteyenler düşünülerek tasarlanıyor.
- Eklenti Çeşitliliği: Hemen hemen her web içerik yönetimi sisteminde farklı işlevler için geliştirilmiş eklentiler yer alır. Bunların amacı, site sahibinin herhangi bir ek yazılım temin etmesine gerek kalmadan fonksiyon yaratmasını sağlamak. SEO eklentileri, e-posta eklentileri, canlı sohbet eklentileri, ödeme eklentileri ve daha pek çok farklı işlevlere, CMS eklenti çeşitliliği ile sahip olmak mümkün.
- Tema Çeşitliliği: Site içerik yönetim paneli içinde, tıpkı eklentiler gibi farklı temalar da mevcut. Kullanıcılar bu temalar arasından seçimler yaparak sitelerinin arka planını diledikleri gibi tasarlayabiliyor.
- Ortam Yöneticisi: İçerik yönetim sistemlerine sadece metin içerikleri değil, görsel ve video içerikleri de eklemek mümkün. Bunu da ortam yöneticisi ile kolayca başarabilirsiniz. Dilediğiniz resmi ya da videoyu ortam ekle butonuna basarak bilgisayarınızdan alabilir, sitenize kolayca ekleyebilirsiniz.
- Zamandan Tasarruf: Tüm içerik yönetim sürecini tek bir yerden yapabileceğiniz için CMS sayesinde zamandan tasarruf ederek içerik üretimine daha fazla vakit ayırabilirsiniz.
- Kullanıcı Dostu: İçerik yönetim sistemlerinin oldukça basit bir arayüzü vardır. Dolayısıyla hiçbir teknik bilgisi olmayan biri bile bu sistemi son derece kolay bir şekilde kullanabilir.
Farklı İçerik Yönetim Sistemleri
Web tabanlı içerik yönetim sistemleri pek çok farklı amaca hizmet etmek üzere geliştirilmiş. CMS çeşitlerini aşağıda görebilirsiniz.
- DMS – Document Management System
- ECMS – Enterprise Content Management System
- MCMS – Mobile Content Management System
- WCMS – Web Content Management System
- CCMS – Component Content Management System
En Kullanışlı CMS Örnekleri
İçerik yönetimi nedir, sorusuna cevap vermeye çalıştığımız bu yazıda sırada en kullanışlı içerik yönetim sistemi örnekleri yer alıyor. Dünya üzerinde en çok kullanılan WordPress ile başlayarak Shopify, Joomla, Magento, Drupal ve diğerleriyle devam edeceğiz. Buyurun!
WordPress:
Temel içerik yönetim sistemleri arasında başı çeken WordPress, kuruluşunun ilk yıllarında bir blog sitesi mantığı ile çalışıyordu. Bu alandaki ihtiyaç arttıkça WordPress de kendini bu ihtiyaca göre evirdi ve altyapısını kurumsal web sitelerinden e-ticaret sitelerine uzanan bir yelpazeye uygun hale sokmayı başardı. Günümüzde hemen hemen her web sitesi, içerik yönetim aracı olarak WordPress’i kullanıyor, diyebiliriz. Bu faydalı CMS’in avantajları arasında:
- WordPress ücretsizdir.
- Açık kaynak kod yapısına sahiptir.
- SEO, güvenlik, hızlandırma, görsel ekleme ve daha pek çok farklı eklentiyi içinde barındırır.
- Kendine özel bir admin paneli bulunur.
- Kurumsal ve bireysel anlamda sayısız tema seçeneği mevcuttur.
- SEO optimizasyonu da sağlar.
- Mobil uyumlu
Shopify:
Tıpkı WordPress gibi Shopify ile de e-ticaret sitenizi herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymaksızın kurmanız mümkün. Ancak Shopify’ın WordPress’ten farkı, ücretli bir sistem oluşu. Ancak bunun yanı sıra sayısız faydası da var. Avantajları şöyle sıralanabilir:
- Çoğu pazarlama aracını bünyesinde taşır. Böylece açtığınız mağazada ürünlerinizi öne çıkarabilir, dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.
- Sadece Shopify’da yetmişten fazla ödeme seçeneği bulunur. E-ticaret siteleri için son derece büyük bir öneme sahip olan bu özellik, Shopify’ın alametifarikaları arasında.
- Sık sık iyileştirmeler yapar. Gelişime önem verir.
- Üçüncü parti yazılım desteği sunar.
- Bulut tabanlıdır. Shopify’a, internete bağlanan her cihazdan kolayca ulaşabilirsiniz.
- Shopify’da da arayüz ve tema gibi çeşitli eklentiler mevcut; ancak belli bir ücret karşılığında.
Joomla:
2005 yılında faaliyete başlayan Joomla, dünya genelinde oldukça yaygın olarak kullanılmakta. Avantajları ise:
- Kullanımı son derece basittir.
- Açık kaynaklıdır.
- Birçok arama motoru ile uyumlu çalışır.
- Ücretsizdir.
- Sadece web sitesi değil, e-ticaret siteleriyle de uyumludur.
- Farklı dil seçenekleri bulunur.
Drupal:
Drupal, en eski içerik yönetim sistemlerinden biri. Bu CMS de dünya genelinde sıklıkla tercih edilenler arasında yer alıyor. Drupal avantajlarına bakacak olursak:
- Açık kaynaklı bir sistemdir.
- Ücretsizdir.
- Çoklu platform desteği sayesinde Windows, Linux ve MacOS sistemlerinde sorunsuz çalışır.
- Ücretsiz eklentileri mevcuttur.
- PHP sistemiyle çalışır.
- Tamamen SEO uyumludur.
- Güvenlidir.
Magento:
2020 yılında dünyanın en iyi e-ticaret platformlarından biri olarak gösterilen Magento’yu kullanarak kendi e-ticaret sitenizi ya da web sitenizi yaratabilirsiniz. Magento’nun size sağlayacağı faydalara bakalım:
- Dahili ön bellekleme yapabilir. Bu da sitenizin hızlanasına yardımcı olan önemli bir özelliktir.
- Çoklu site desteği sunar. Satışa sunduğunuz ürün ya da hizmetleri, aynı anda farklı mağazalarda listeleyebilirsiniz.
- Ölçeklendirilebilir bir yapıya sahiptir. Küçük bir e-ticaret sitesi ile başlayabilir, sonrasında işinizi büyütebilirsiniz.
- Açık kaynaklı kodludur.
- Ücretsizdir.
- PHP çözümü sunar.
- Çok çeşitli tema ve eklenti seçeneği sunar.
Ayrıca SEO uyumlu içerik üretmek için gerekenleri öğrenmek isteyenler için de SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir? başlıklı yazımızı buraya bırakmış olalım. Şimdiden keyifli okumalar!