Dağıtım & Pazarlama

İçerik Dağıtım Stratejisi: İçeriğinizin Hedefe Ulaştığından Emin Olun!

Özellikle son yılların en etkili pazarlama taktiklerinden biri olan içerik pazarlamasının başarısı büyük oranda dağıtım stratejisinin başarısına da dayanıyor. Güçlü ve akıllıca hazırlanmış bir içerik stratejisinin yanı sıra aynı güç ve zekâ ile hazırlanan bir içerik dağıtım stratejisi de şart! Çok fazla gündeme taşınmayan ve önemi henüz yeterince kavranmamış olan içerik dağıtımı konusuna gelin yakından bakalım!
T

Tuğçe Arpacı

08/12/2021 - 8 dakikalık okuma

Çok fazla emekle oluşturulan içerik stratejisi ve bu stratejiye uygun hazırlanan içeriklerin birçoğu maalesef hedef kitlesine ulaşamıyor. Bunun birinci sebebi elbette ki doğru bir dağıtım stratejisinin olmaması.

Hedef Kitlenize Ulaşmanızı Sağlayacak Dağıtım Stratejileri

Yapılan araştırmalara göre sosyal medya araçlarından yalnızca biri olan Instagram’da her gün 100 milyona yakın içerik üretiliyor. Bu içeriklerin çok büyük bir kısmı da markalar tarafından oluşturuluyor. Peki sadece tek bir mecrada bile bu kadar çok içerik üretilirken içeriklerimiz doğru kitle ile nasıl buluşacak? Bu sorunun cevabı “Etkili bir içerik dağıtım stratejisi ile.” olmalı. Etkili bir içerik dağıtım stratejisi oluşturmak için işte yapılması gerekenler:

Hedef Kitlenizi Tanıyın

İçeriğinizin doğru kişilerle buluşması için hedef kitlenizi tanıdığınızdan emin olun. Hedef kitlenizi tanımak yalnızca dağıtım konusunda değil strateji yaratma konusunda da sizlere pek çok ipucu sunar. Hedef kitle göz önünde bulundurularak oluşturulan içerik ve dağıtım stratejileri, içerik pazarlama konusunda çok daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. Hedef kitlenizi tanımak için web sitenizin ziyaretçileri, e-posta aboneleri, sosyal medya takipçileri ve müşterilerinizden demografik veriler toplayarak işe koyulabilirsiniz. Kitlenizin cinsiyetine, yaşına, gelirine, konumuna, eğitimine ve benzer diğer kategorilere göz atabilirsiniz. Bunun için Google Analytics’ten ya da sosyal medya analiz araçlarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca kitlenizden doğrudan geribildirimler toplamayı değerlendirebilirsiniz.

Hedef Kitlenizin Hangi Mecrada Aktif Olduğunu Biliyor Musunuz?

Hedef kitlenizi tanımak elbette ki yalnızca demografik bilgilerine sahip olmanız demek değil. İçerik dağıtım kanalları arasından hangisi ya da hangileri ile ilerlemeniz gerektiği konusunda da size en doğru bilgiyi yine hedef kitleniz verecektir. Her içerik için aynı dağıtım kanallarından faydalanmak yerine içeriğin türüne ve kapsamına uygun mecralarla ve en önemlisi de hedeflediğiniz kitlenin aktif olduğu mecralarda içerik pazarlaması faaliyetlerinizi sürdürmelisiniz. Aşağıda içerik dağıtım kanalları ve hangi içerikte hangisi ile ilerlemek gerektiği ile ilgili daha fazla bilgiyi bulabileceksiniz.

İçerik Türlerinizi Önceden Belirleyin

İçerik Dağıtım 1

Farklı içerik dağıtım kanallarında aktif olabileceğiniz çeşitli içerik türlerini belirleyerek, bunlardan hangileri ile ilerlemeniz gerektiğini önceden belirleyin. Eğer içerik stratejinizi yeni oluşturuyorsanız ilk olarak bir blog sitesi ile işe başlayabilirsiniz. Çoğu şirket, tüm içeriklerini bloglarında yayınlamayı tercih ediyor. Çünkü blog gönderileri hem gerektiğinde yeniden kullanılabiliyor hem marka bilinirliği ve marka bağlılığı konusunda önemli etkiye sahip bulunuyor hem de satın alma kararı verirken alıcıların neredeyse %50’sinin bir şirketin blogunu okuyor. Dolayısıyla bir işletme bloğu oluşturabilir ve ardından içerik türlerinizi diğer kanallarda paylaşmak üzere genişletebilirsiniz.

Bir Editöryel Takvim ile İlerleyin ve Bu Takvime Dağıtımı da Dahil Edin

İçerik pazarlaması ve dağıtımında başarılı olmanın en basit kurallarından biri planlı ilerlemektir. Bu yüzden bir editöryel takvim ile ilerlemek son derece önemli. Bunun için Google E-Tablolar’da bir takvim hazırlayabilir ya da CoSchedule, Asana ve Trello gibi araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu takvimde ilgili içeriğin dağıtım yollarını da belirtebilir bu sayede daha kolay takip ve ölçümleme sağlayabilirsiniz. Tıpkı içerik dağıtım stratejiniz gibi editöryel takviminiz de ekibinizin uyum içinde kalmasına ve ortak hedefler paralelinde çalışmasına yardımcı olur.

KPI’larınızı Belirleyin

Belirlediğimiz hedefler gittiğimiz yolu daha iyi görmemize ve o yolun sonunda bizi nelerin beklediğini anlamamıza yardımcı olur. İçerik dağıtım stratejiniz de mutlaka KPI ve bunların ölçümleri için birtakım hedefler içermelidir. Belirleyeceğiniz hedef ve metrikler seçtiğiniz dağıtım kanalı özelinde farklılık gösterebilir.

KPI belirlemede oldukça popüler bir yöntem olan SMART hedefler belirleme metodunu kullanabilirsiniz. Nasıl mı?

Spesific: Tam olarak ne elde etmek istiyorsunuz? Hedefinizi olabildiğince net ve ayrıntılı bir şekilde belirleyin. Örneğin; “Backlink trafiğimizi arttırarak arama motoru sıralamamızı yükseltmek ve böylece de organik trafiğimizi yükseltmek istiyoruz.” gibi spesifik hedefler belirleyebilirsiniz.

Measurable: Hedefinize ulaştığınızı nasıl belirlersiniz? Elbette ölçümleme yaparak… “Blog sitemiz için 30 yeni backlink hedefliyoruz.” gibi yine net hedeflemeler koyup, koyduğunuz bu hedefleri ilgili araçlardan ölçümleyebilirsiniz.

Achievable: Hedefinizin gerçekten ulaşılabilir olduğundan emin misiniz? KPI belirlerken mevcuttaki başarıları göz önünde bulundurarak, ulaşılabilir hedefler koymaya dikkat edin.

Relevant: Koyduğunuz bu hedef olmak istediğiniz yer ile uyumlu mu?

Time-bound: Hedefinizi gerçekleştirmeyi düşündüğünüz zamanı önceden netleştirmek de son derece önemli. Bunun için “Hedefimizi ne zaman gerçekleştireceğiz ve bu noktada kilit kilometre taşlar neler?” sorusunu kendinize yöneltebilirsiniz.

Dağıtın ve Pazarlayın

Ve içerik dağıtıma hazır! İçeriğinizi seçtiğiniz dağıtım kanallarını izleyerek yayınlayın ve pazarlayın. Bu aşamada her dağıtım kanalının kendine ait kuralları olduğunu unutmayın ve içeriğinizi yayınlarken her bir kanal için en iyi optimizasyonunu gerçekleştirdiğinizden emin olun.

“İçerik dağıtım stratejisi her içerik için özel olmalıdır.”

İçerik Dağıtım Straatejisi

İçerik türlerinin seçimi oldukça geniş.

  • Blog içeriği
  • E-kitap
  • Teknik inceleme
  • Video içeriği
  • Podcast
  • Vaka çalışmaları
  • Bilgi grafikleri
  • Webinar
  • İnfografik içerikleri
  • Başarı hikayeleri

Tüm bunların hepsi ayrı bir içerik türü olduğu için her birinin dağıtım stratejisi ve dağıtım kanalı da pek tabii ayrı olmalıdır. Örneğin; e-kitap veya teknik inceleme içerikleri indirilebilir içerik türüdür ve buna uygun olarak sunulmalıdır. Eğer video içerikleri üretiyorsanız bunlar YouTube, TikTok, Instagram gibi video içerik platformlarında dağıtılmalıdır. Başarı hikayelerini aktaran bir içerik çalışması yapmayı planlıyorsanız ise bunu dağıtmak için en ideal yöntem sitenizde özel bir sayfa oluşturmak olacaktır.

Her içeriğin türüne ve aslında ruhuna uygun dağıtım yöntemi belirlemek son derece önemli. Hedef kitlenizi tanıyorsunuz, hedef kitlenizin aktif olarak kullandığı mecraları biliyorsunuz, içerik türlerinizi kategorize edebiliyorsunuz varsayalım… Şimdi sırada hangi kategorideki içeriğin hangi dağıtım kanalı için daha uygun olduğuna karar vermek var. Bunun için de içerik dağıtım kanallarını iyi bilmek gerekiyor.

İçerik Dağıtım Kanalları Nelerdir?

İçerik dağıtım kanalları, oluşturduğunuz içeriği paylaştığınız ve tanıtımını yaptığınız kanalları ifade eder. İçeriğinizi dağıtmak amacıyla yöneldiğiniz kanallar, hedef kitlenize ve kaynaklarınıza göre farklılık gösterecektir.

Spesifik olarak dağıtım kanallarını kapsayan 3 kapsayıcı içerik dağıtım kanalı türü vardır. Bunlar:

  1. Sahip Olunan Kanallar

Sahip olunan kanallar markanızın, şirketinizin sahip olduğu içerik dağıtım mecralarını kapsar. Sahip olduğunuz kanallarda içeriği ne zaman ve nasıl yayınlayacağınızı kontrol edebileceğinizden burada dijital haklar yönetimi de en üst düzeydedir.

Sahip olunan kanallar:

  • Web site
  • Blog
  • Sosyal medya ağları
  • E-posta yayınları
  • İndirilebilir içerikler
  • Mobil uygulama
  1. Kazanılan/Paylaşılan Kanallar

Bu, üçüncü tarafların içeriğinizi paylaştığı ve tanıttığı kanalları ifade eder. Üçüncü taraflar, içeriğinizi ücretsiz olarak paylaşan herkesi kapsar. Örneğin; müşteriler, gazeteciler, blog yazarları.

Kazanılan/paylaşılan kanallar:

  • Sosyal paylaşımlardaki bahsetmeler
  • Konuk makaleleri
  • Ürün incelemeleri
  • Forumlar
  • Çevrimiçi medya
  1. Ücretli Dağıtım Kanalları

Ödeme yapmanız durumunda içeriğinizi dağıtma ve tanıtma hakkı elde ettiğiniz kanalları ifade eder.

Ücretli dağıtım kanalları:

  • Pay-Per-Click (PPC) Ads
  • Sponsorlu içerikler
  • Influencer işbirlikleri
  • Ücretli sosyal medya reklamları

Ölçümleyin ve Analiz Edin

İçerik Dağıtım Ölçümleme

Yeni içerik stratejiniz ve içerik dağıtım stratejinizi oluştururken içeriklerinizi denetlemeniz ve önceki içeriklerinizden birtakım fikirler elde etmeniz son derece önemli. Mevcut içeriklerinizi denetlemek hem hangi konular hakkında daha önce yazdığınızı ve hangilerini genişletebileceğinizi size hatırlatır hem de dağıtım stratejisinde başarılı olduğunuz noktaları görmenizi sağlar. İçeriğinizi denetlemek için;

  • Screaming Frog gibi araçlarla içeriğinizi elektronik bir tabloda listeleyebilir ve tarama sağlayabilirsiniz.
  • SEMRush gibi bir araç kullanarak içerik uzunluğu, sosyal paylaşımlar ve bağlantıları görüntüleyip analiz edebilirsiniz. Bu bilgileri görmek size mevcut içeriklerin yeniden yazılması, güncellenmesi ya da silinmesi noktasında fikirler sunacaktır.
  • Ahrefs kullanarak hem içeriğinize ekleyebileceğiniz yeni anahtar kelimeleri analiz edebilir hem de backlink profilinizi inceleyebilirsiniz. Kelime analizi için ayrıca Google Search Console’dan da faydalanabilirsiniz. Dilerseniz bunun için “İçerik üreticileri Google Search Console’dan Nasıl Faydalanabilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Google Search Console Özellikleri

İçerik dağıtım ve pazarlamasının başarısı elbette iyi bir ölçümleme ile ortaya çıkar. İçeriğinizi yayınladıktan sonra içeriği nerede ve nasıl dağıttığınıza bağlı olarak çeşitli ölçümleme araçlarını kullanabilir ve hem içeriğin hem de dağıtımın başarısını analiz edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise şu: İçeriği ölçümlemek ve analiz etmek için rutin bir zaman aralığını belirleyin. (Haftalık, aylık ya da 3 aylık gibi).

Böylece bir temel oluşturabilir ve sonraki ölçümlemelerde de aynı zaman aralıkları ile ilerleyerek daha sağlıklı ölçümleme sonuçları elde edebilirsiniz.

İçerik dağıtım stratejisi belirlemek için ihtiyacınız olanlar işte bunlar. İçerik çalışmalarınızı genişlettikçe ve ekibinizi ölçekledikçe bu yönergeler elbette değişebilir. İçerik pazarlamasının en önemli aşamalarından biri olan içerik dağıtımını anlattığımız bu yazımız sizler için umuyoruz ki faydalı olmuştur. İçerik dünyasını keşfettiğimiz bir başka yazıda görüşmek üzere!

Arama motorlarında içeriğinizin daha iyi performans göstermesini istiyorsanız SEO uyumlu içeriğin nasıl üretildiğinibilmelisiniz.

Yorumlar

Bu makaleye ait henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yaz

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Dijital pazarlama dünyasını takip etmek için hemen haber bültenimize abone olun!

Arama Sonuçları